smaczne, bardzo zdrowe, czyli tak jak lubię. Ciastka z płatków owsianych i kaszy jaglanej osłodzone pianką z daktyli, połączone kokosowym nadzieniem . Moje dzieciaki zjadają je bardzo chętnie, a ja bez wyrzutów sumienia osładzam sobie nimi chwilę z kawą, nie martwiąc się o zbędne kalorie. SKŁADNIKI NA CIASTKA: 100 g daktyli suszonych 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki suchej(...)chwilę blenduję łączę mus ze suchymi składnikami i wyrabiam ciasto ręką wkładam ciasto na ok 20 minut do lodówki 6. gdy ciasto trochę stwardnieje formuje równe kuleczki i rozpłaszczam je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (ciasto jest trochę klejące) 7. wstawiam ciasteczka
Upiecz sobie babeczkęzdrowe i pożywne, naturalnie bez dodatku cukru, osłodziłam je ksylitolem, możemy użyć również miodu, lub syropu z agawy. Moje babeczki wychodzą trochę zakalcowate, ponieważ faszeruje je dużą ilością truskawek ( oczywiście jest to efekt zamierzony), aby były bardziej puszyste wystarczy połowa owoców. Smacznego! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)łyżeczka aromatu waniliowego 2 szklanki pokrojonych truskawek WYKONANIE: przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną dodaję do mąki truskawki w drugiej misce mieszam jajka z ksylitolem (miodem), dodaję jogurt, olej i aromat waniliowy do masy jajecznej dosypuję mąkę i delikatnie mieszam nakładam ciasto do papilotek Piekę 20 -25 minut w 180 stopniach
Upiecz sobie babeczkęuczulał glifosad, a nie sam gluten. Dlatego zachęcam do sięgania po produkty wolne od GMO i chemii. Gorąco zachęcam też do wypróbowania tego przepisu. Ciasteczka są naturalnie słodkie, bez trudu się je przygotowuje, a najprzyjemniej je. Polecam!!! ❤🍪🍪🍪❤ Składniki na 50 ciastek: 2 1/2 szklanki mąki z samopszy, 1/2 szklanki mąki gryczanej, 1/2 szklanki rodzynek, 1 garść płatków(...)wyrabiamy ciasto. Ewentualnie dodajemy trochę więcej wody lub mąki dla lepszej zwartości. Gdy ciasto zacznie odchodzić od palców dłoni, to znak, że można formować ciasteczka. Mamy do wyboru dwie metody: ● odrywamy po kawałku ciasta i formujemy ciasteczko lub ● rozwałkowywujemy całość lub większą część ciasta i wykrawamy wybrane kształty. Ciacha wykładamy na blachę do pieczenia i umieszczamy
Jeść, by żyć w zdrowiubabki bez glutenu. Poszperałam trochę i wyszukałam przepis na taką oto babeczkę. Wyszła bardzo puszysta, mięciutka o pięknej żółtej barwie. Upiekę ją jeszcze nie raz, robi się bardzo prosto i szybko. Polecam :) SKŁADNIKI: 5 jaj w temp. pokojowej szklanka cukru 20 dag masła 1 szklanka mąki kukurydzianej* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia(...)Całe jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę ok. 5 minut. Następnie partiami dosypujemy przesiane mąki z proszkiem, delikatnie mieszamy łyżką. Następnie topimy masło. Ciepłe wlewamy do ciasta i bardzo krótko miksujemy, dla pewności można na końcu przemieszać łyżką. Piekarnik nagrzewamy na 160 -170 st. C ustawienie góra - dół. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy
Pani na desernastrój w paskudny listopadowy dzień, kiedy nie chce się wyściubić nosa na spacer, jemy je bez wyrzutów sumienia , są pyszne! Składniki na gofry: 15 dag mąki pszennej tortowej 10 dag cukru brązowego Dry Deremara 150 ml mleka 3,2% ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka cynamonu 70 ml maślanki naturalnej 6 dag roztopionego masła(...)małej misce mieszamy sypkie składniki: Mąkę, cukier trzcinowy, cynamon, sodę oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. Żółtko jajka miksujemy z mlekiem maślanką oraz roztopionym masłem, dodajemy sypkie składniki, krótko miksujemy tylko do połączenia. Z białka ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy gofrownicę i nalewamy po porcji ciasta, pieczemy na złocisto 3-4 minuty. Przekładamy
Wanilia i KardamonInnowacyjny, ale jednocześnie staropolski, pochodzący z Kresów przepis na piernik bez tłuszczu, za to z chałwą w cieście. Jest pyszny! Upiekłam go w keksówce, potem oblałam polewą z gorzkiej czekolady i posypałam płatkami migdałowymi, ale już zastanawiam się, jak przerobić go na krajankę piernikową. Składniki 220 g chałwy jajko 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki powideł śliwkowych(...)zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą korzenną, dodać do mokrych składników, wymieszać łyżką i przełożyć na blat oprószony mąką. Dokładnie zagnieść. Ciasto powinno być sprężyste i przestać się kleić. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45-50 min. Po wystudzeniu polać rozpuszczoną czekoladą i posypać płatkami migdałów. źródło
Słodkie inspiracjekarty oraz wino, które warto wybrać. Zdecydowaliśmy się na poniższe dania: OCTOPUS ARROSTO NUOVO – 29zł ośmiornica/ spianata/ avocado/ limonka/ mięta ZUPPA DI AGLIO – 21zł czosnek/ pikantne salami/ pieczona papryka/ jajko RAVIOLI RICOTTA E SPINACHI – 36zł domowe pierożki/ ser ricotta/ szpinak/ suszone pomidory/ parmezan/ sos maślany PIZZA PROSCIUTTO – 35zł mozzarella/ sos pomidorowy/ oregano/ szynka parmeńska/ rukola Ośmiornica(...)mogłaby się obejść bez salami. Makaron rozpływał się w ustach, sos maślany był przepyszny, z kolei suszone pomidory zabijały jego delikatny smak. Moim zdaniem warto postawić na mniej składników w każdym z dań i zaproponować kilka złotych niższe ceny. Do momentu podania pizzy wszystko nam smakowało… Pizza wymagała dużo do życzenia. Chodziło o same ciasto. Twardawe, gumowate
Kuchnia Bazyliilievito per torte salate 3-4 carote (circa 350 grammi) 100 ml di latte 50 ml di olio extravergine 4 uova sale, pepe PRZYGOTOWANIE Orzechy włoskie bez łupin drobno kroimy. Marchew ścieramy na tarce o małych oczkach. Ser gorgonzola kroimy w kostkę. Gorgonzol ę możemy zastąpić dowolnym rodzajem sera. **** PREPARAZIONE Tritate finemente le noci. Pelate(...)carote, poi grattugiatele finemente. Tagliate il gorgonzola a dadini. Miksujemy jaja z mlekiem i olejem. Stopniowo dodajemy m ą k ę wymieszan ą z proszkiem do pieczenia oraz szczypt ę soli. Na koniec dodajemy pokrojone orzechy włoskie, start ą marchew i ser gorgonzola. Całość dokładnie mieszamy. **** In una ciotola montate le uova
La grande e la piccola cuocaPrzedstawiam moją propozycję na to jak powinna wyglądać i smakować pizza wiejska;). Oczywiście na cieście bez wyrastania. Całkiem sporo na niej dodatków, jest naprawdę smaczna a przepis wart wypróbowania. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: kilka plasterków kiełbasy, u mnie Krakowska Sucha(...)Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 2. Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami, pieprzem i czosnkiem . Wykładamy mozzarellę , kukurydzę konserwową, kiełbasę oraz pokrojone: cebulę, paprykę, ogórka, pieczarki. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów
Szefowa kuchniKlawisze to jedne z ulubionych ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa. Delikatne ciasto, kruchutka beza i słodka marmolada różana. Te kupowane w sklepie były ze zwykłego kruchego ciasta, natomiast moja Mama robiła je z ciasta orzechowego i taki przepis dziś przekazuję. Składniki: na ciasto: 350 g mąki 50 g startych orzechów włoskich 3 żółtka 250 g masła łyżka cukru pudru szczypta(...)marmolady różanej 2 białka 250 g cukru pudru łyżeczka soku z cytryny Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Białka utrzeć z cukrem na gęsty lukier, pod koniec dodać sok z cytryny. Lukrem posmarować ciasto. Radełkiem pokroić je w miarę równe prostokąty o wymiarach około 3*7 cm. Delikatnie podważać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamoje pierwsze święta bez glutenu. Wiedziałam, że nie będę mogła jeść niektórych potraw. Nie stanowiło to dla mnie żadnego problemu. Jednak nie wyobrażałam sobie, że nie mogłabym skosztować pysznego, miękkiego i aromatycznego makowca. Wzięłam sprawy w swoje ręce. Poszukując inspiracji w internecie, prowadząc rozmowy z moją mamą stworzyłam swój własny przepis na smaczne świąteczne ciasto. Nie ukrywam(...)mąki ziemniaczanej - 60 ml mleka - 1/2 szklanki wiórek kokosowych - 3 łyżki skórki pomarańczowej - 100g rodzynek - 3 łyżki płatków migdałowych - tabliczka gorzkiej czekolady - puszka masy kajmakowej - łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia - 3 łyżki masła Sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wylewamy wodę i studzimy. Wiórki kokosowe smażymy chwilę na maśle. Żółtka oddzielamy
Pan i Pani Smith w kuchniDziś zawędrowaliśmy do Australii. Najpopularniejszym australijskim deserem jest Pavlova – pyszna, słodka beza, podawana najczęściej z kremem i owocami. Ale to nie Pavlovą będziemy dziś zajadać, a pyszne placuszki / racuszki Pikelets – bardzo popularne w Australii. Małe, niezbyt sołdkie, idealne zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. Świetnie smakują z dodatkiem dżemu, owocami czy też cukru pudru. Ze względu(...)łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * roztopione masło – 1 łyżka * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą trzepaczki ( żeby napowietrzyć ), odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie mieszamy i smażymy na rumiano niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju. Przed każdym smżeniem mieszamy ciasto! Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Ostra na SłodkoSerniki to moje ulubione ciasta. Najbardziej lubię takie z samą masą serową, bez żadnego spodu. Ta wersja powstała, ponieważ miałam w domu dynie z działki i paczkę mielonych migdałów, a niedawno przeczytałam “Razem w kuchni”, gdzie wiele tart i innych ciast nie ma w sobie ani grama mąki. Dynia nie wpływa na smak, ale razem z sokiem z pomarańczy(...)cynamonu szklanka surowej dyni startej na tarce i odsączonej (może być puree) 4 jajka – osobno żółtka i białka 250 g zmielonych migdałów (zostawiamy garstkę do posypania formy do pieczenia) 500 g twarogu na sernik (zmielonego) płatki migdałów do dekoracji Przygotowanie: W mikserze ucieramy na gładko masło z cukrem pudrem. Po chwili dodajemy sok i skórkę z pomarańczy
Ugotowane pozamiataneBułeczki z chrupiącą skórką i nadzieniem czosnkowym - to świetny pomysł na niedzielne śniadanie lub pieczywo do grilla dla Twoich gości. Świeże, zdrowe, pachnące i bez wychodzenia z domu! Składniki na 4 duże bułki: 200 g mąki pszennej (Babuni - typ 650) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 7 g suchych drożdży (instant - Dr. Oetker) 130 ml mleka (1/2 szklanki(...)wyrabiaj na elastyczne ciasto ok. 7 min. (ciasto nie powinno kleić się do rąk). Po wyrobieniu ciasto przełóż do miski wysmarowanej olejem - przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 4 części i uformuj podłużne bułeczki. Piekarnik nagrzej do temp. 60 °C i wyłącz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj bułki
Alutka-Gotujebrodzik dla maluchów, sauna, jacuzzi solankowe, jacuzzi zewnętrzne to atrakcje dostępne dla wszystkich. Pokój zabaw. To tutaj odbywa się większość animacji. Akwarium Zewnętrzny plac zabaw Pieczemy ciasteczka. WYŻYWlENIE . Pobyt w hotelu można wykupić bez wyżywienia, ze śniadaniami lub w wersji HB czyli śniadania+ obiadokolacje. Posiłki podawane są w formie szwedzkiego stołu. Śniadania to duży wybór serków, past, sałatek, płatków(...)ilości owoców i deserów. Poza główną restauracją posiłki można zamówić w małej restauracji ala carte. Tu dania to prawdziwe arcydzieła. Pięknie podane i smakujące wyśmienicie, podobnie jak lody i ciasta. Restauracja a'la carte i bar. Chata góralska. Widok sprzed hotelu. Miłe miejsce, idealne na wypicie kawy na świeżym powietrzu. Hotel Biały Kamień oferuje bardzo bogatą ofertę zabiegów poprawiających urodę
WYSPA SZCZĘSLIWAprzestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy, w odstępach (sporo urosną), okrągłe kształty. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 minut (pod żadnym pozorem(...)ocet winny i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Podgrzewamy na średnim ogniu – nie mieszamy. Po ok. 8 minutach syrop zacznie gęstnieć. Jeżeli mamy termometr to gotujemy do 130° C. Bez termometru – musimy przeprowadzać próby. Zanurzamy łyżeczkę w syropie. Jeżeli opuszczona kropla na talerzyku rozpłynie się, to znaczy, że syrop jeszcze nie jest gotowy. W tym czasie możemy ubić białka
mojewypiekiinietylkoPrzepyszny ,kremowy sernik ,delikatnie chałwowy ,rozpływający się w ustach . Upiekłam go bez spodu ,bo są takie serniki ,którym ten spód jest absolutnie niepotrzebny .Polecam gorąco . Składniki: tortownica 20 cm 500 g sera wiaderkowego na serniki 4 jajka 1/3 szklanki cukru 200 g chałwy mlecznej 2 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżki kaszki manny Dodatkowo: 150 ml śmietany 18% 2 łyżki(...)połączenia się masy w jednolitą całość .Teraz dodajemy białka i delikatnie łyżką mieszamy z masą .Na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę przelewamy masę serową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 45 minut . Po 30 minutach ciasto wysuwamy z piekarnika i polewamy śmietaną z 2 łyżkami cukru pudru ,wyrównujemy na wierzchu i pieczemy kolejne 15 minut
Ladylaura.wiecie, że dzisiaj jest obchodzony Dzień Pancake’a? Każdego roku, 40 dni przed Wielkanocą, mieszkańcy Wysp pieką słodkie placuszki i zajadają się nimi bez opamiętania. W ten sposób chcą się nasycić przed Wielkim Postem, który już, już za moment nastanie. Aby uczcić dzisiejsze święto, przygotowałam szkockie pancakes – bardzo popularne, choć skromne i proste placuszki. Przygotowuje się je zaledwie kilka(...)także Dorotus. Składniki: • 110 g mąki pszennej • 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia • 1/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej • 25 g drobnego cukru • 1 jajko • 150 ml mleka • olej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia i miksować przez kilka minut, aby dobrze napowietrzyć ciasto. Powinno być ono odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. 2. Patelnię posmarować cieniutką warstwą oleju
W mojej kuchniwięc zapraszam na aromatyczne muffinki piernikowe z delikatnym akcentem pomarańczowym. W sam raz na Święta ale i bez okazji :) Składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 szklanki oleju rzepakowego 200 ml jogurtu naturalnego(...)wyciskamy sok. W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. W drugiej roztrzepujemy jajko, dodajemy cukier, jogurt, olej, miód oraz skórkę i sok z pomarańczy. Zawartość obu misek mieszamy ze sobą. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 200ºC i studzimy. Cukier puder
Na Ciasteczkowych Papierachsolą i pieprzem do smaku. Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje . Podzielić je na 8 równych kawałków. Z każdego uformować kulę, którą następnie należy rozwałkować na owalny placuszek. Na każdy nakładać łyżkę lub więcej nadzienia. Dokładnie zlepić, formując podłużną bułkę. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu - w ten sposób(...)miejsce na ok 40min do napuszenia. Jajko roztrzepać w miseczce z łyżką wody i posmarować nim bułki. Z wierzchu posypać ziarnami czarnuszki. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika - i piec ok 20-25 minut w temp. 200C do zezłocenia - u mnie dokładnie 22 minuty . Bułeczki powinny być na koniec pieczenia
Grunt to przepis!wbić jajka, dodać rozczyn, sól, wymieszać, wyrobić gładkie ciasto. Po koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Dokładnie wyrobić jeszcze raz, można za pomocą robota. Ciasto ma być gładkie, raczej nie powinno się kleić, jeśli tak będzie dosypać łyżkę mąki. Ostawić do wyrośnięcia, 10-20 min. Po tym czasie ciasto odgazować – walnąć o blat, krótko wyrobić. Podzielić(...)Nastawić czas na 30 min piec, na 200 st. Ja zaczęłam robić chałkę około 20, około 20:30 wstawiłam do zimnego piekarnika i przez około 5 godzin chałka sobie rosła o 04:30 piekarnik skończył piec. Chałka została w piekarniku do około 07:00. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. (najlepiej bez termoobiegu) na 20-25 min. Jeżeli
moj przepis naciasto, które zawsze jest pyszne, smakuje na zimno i na ciepło. Z lodami, bez lodów..szybko znika! Składniki Na ciasto -280g mąki pszennej -100g cukru - 170g masła -2 żółtka -3 łyżki jogurtu naturalnego -1-2 łyżki wody -1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Na nadzienie -2 kg jabłek - 2 łyżki soku z cytryny -2 łyżeczki cynamonu - cukier(...)zagnieć na lśniącą i gładką kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika. Minimum pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę, u mnie kwadratowa , szklana forma do pieczenia- wyłóż papierem do pieczenia- u mnie "papiery po maśle i margarynie" które zużyłam właśnie dzisiaj. Jabłka obierz i utrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sok cytrynowy, cynamon
Z Kuchni Do KuchniOstatnio bardzo ciągnie mnie do czekolady (czasem i tabliczka dziennie nie wystarcza ;)), więc postanowiłam upiec coś z jej dodatkiem (tudzież jako jeden z głównych składników). Ciacho zdrowe, absolutnie bezglutenowe (bez ani grama mąki!) i bardzo wilgotne... niczym oryginalne amerykańskie brownie. :) Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 200 g kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie(...)wodnej lub mikrofalówce) i dokładnie zblendować z kaszą. W misie rozmiksować ze sobą pozostałe składniki dodając stopniowo zblendowaną kaszę. Formę o wymiarach 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, a wierzch posypać posiekanymi orzechami. Piec przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjąć, wystudzić. Udanych wypieków
Kuchnia Elliemleka, na bazie mleka owsianego , bez całych jaj, jedynie z użyciem żółtek. I oczywiście na margarynie bezmlecznej. Taki miodowiec jest bardzo smaczny, w smaku niczym nie odbiega od tradycyjnego ciasta miodowego. Przepis na ciasto i masę znalazłam na tej stronie i zmodyfikowałam do naszych potrzeb. Zapraszam! Ciasto: 500 g. mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny(...)łyżki cukru 2 łyżki wody 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka margaryny bezmlecznej Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, dodać resztę składników i wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować na wymiar blaszki. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Przygotować masę - zagotować mleko owsiane z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową) wsypywać kaszę mannę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesłupki. Lekko posolone smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Do smażących się warzyw dodajemy umytą, osuszoną, pokrojoną w kostkę i oprószoną przyprawą do ryb mirunę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 2. Jeden płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 kwadratów, z drugiego odcinamy 2 tej samej wielkości kwadraty. Resztę ciasta dzielimy na 16 cienkich pasków, które dzielimy(...)skręcamy do 150st C i włączamy termoobieg. Wkładamy pizzerinki na około 5 minut. Po tym czasie z powrotem włączamy grzanie "góra- dół" i podwyższamy temp. do 180 st C. Pieczemy jeszcze ok 10-15 minut, w zależności od możliwości naszego piekarnika. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieodłożyć do zamrażalnika na ok 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy tortownicę ( u mnie o średnicy 25 cm) nie zapominając o brzegach. Przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy obciążniki ( specjalne kulki lub po prostu ziarna fasoli). Wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i pieczemy 15 minut. Mleczny krem: 300 g mleka skondensowanego słodzonego 150 g kwaśnej(...)pół i pozbawiamy pestek. Układamy je skórką do dołu na podpieczonym spodzie, a następnie delikatnie wylewamy krem. Raz jeszcze wstawiamy je do piekarnika i pieczemy przez kolejne 45 minut w temp. 170 st. C ( bez termoobiegu). Smacznego
Słodka Kraina Wypiekówinne smakołyki. Pierniczki wychodzą mięciutki i są gotowe do pałaszowania zaraz po upieczeniu. Oczywiście możecie je udekorować polewą i kolorowymi posypkami ale solo także smakują wybornie. No bo święta bez piernika to nie święta^^ Skorzystałam z przepisu znalezionego na tej stronie ( klik ) Składniki: 500 g mąki 1 jajko 250 g miodu 80 g smalcu 150 g margaryny 1 łyżka(...)jajko i wlać sodę rozpuszczoną w mleku. Dokładnie ze sobą wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni (ja odstawiłam na 24 godziny). Przed upływie tego czasu ciasto ponownie wyrobić. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Pierniczki piec w temperaturze 190 stopni przez 10 minut. Gdy wystygną udekorować w dowolny sposób. Pierniczki dodaję
My simple kitchenbakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam nominowana do Liebster Blog przez(...)skosztuję dopiero jutro ;) 4. Najlepsze śniadanie to ... ? gromadka placków, albo makiełki które zostają z wigilii! ;) 5. Ulubiona słodycz ? czekolada, karmel, toffi, kokos, ... 6. Dokończ: Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez... makiełek! ;D 7. O czym zawsze marzyłaś/ marzysz ? jednym z moich marzeń od dzieciństwa jest dom z kominkiem i pies ;) 8. Jakie masz plany na przyszłość ? chciałabym znaleźć
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i jajko zagnieść na jednolitą masę, następnie ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godz. następnie ciasto podzielić na kulki rozwałkować i włożyć do foremek (forma do muffinek), nakłuć widelcem. FARSZ I SKŁADNIKI: 250g mięsa mielonego, cebula, 2 pomidory, ser żółty starty na małych oczkach, łyżka(...)częścią i gotowe, farsz nakładamy do babeczek, wkładamy do piekarnika pieczemy około 30 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, 10 min. przed końcem pieczenia posypujemy babeczki serem FARSZ II SKŁADNIKI: 1 mała pierś z kurczaka, kawałek bakłażana bądź cukini, 1/2 papryki czerwonej, żółtej, pomidor świeży bez skórki, 1 mała cebula, łyżka śmietany kwaśnej i gęstej, 1 jajko
Kuchnia BeatyPyszne, mięciutkie w środku a chrupiące z zewnątrz. Bez dodatku cukru, osłodzone miodem. Z wierzchu obsypane ziarnami dyni, w środku pyszny słonecznik. Czegóż chcieć więcej ? Nie tylko na śniadanie ale i na kolację polecają się przepyszne domowe grahamki;) Bardzo sycące, pyszne zarówno same jak i z dodatkami. Serdecznie polecam;) Składniki: 300 gram mąki pszennej graham(...)zrobić rozczyn. Następnie wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 części i uformować bułeczki. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i posypać ziarnami dyni. Gotowe pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni
Krakowskie smaki Aniciasto: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody, dodajemy sól, olej, jogurt i mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę. 2,,,,nadzienie: Mięso mielone smażymy na oleju, aż będzie kruche, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Dodajemy do niego dymkę, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto(...)dzielimy na 8 części, z każdej formujemy owalny placek. Nakładamy farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C. Smacznego ! źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia turecka
w mojej kuchniTłusty czwartek - ble! Żartuje :) To jeden z tych dni, kiedy większość z nas je zapominając na chwile o kaloriach. Fajny dzień, ale bez szaleństw. Pączka usmażę, zjem i zapomnę, heh! Coś mi się nawet wydaje, że tego dnia skoncentruję się raczej na czymś lekko strawnym. Myślę o jakiś prostych przepisach. W końcu mam ferie - mogę zaszaleć. Dziś w przeciwieństwie(...)Masło i cukier wrzucamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbijamy jajka i dalej ubijamy. Ciasto przełożyć do robota kuchennego z końcówką to wyrabiania ciasta i wsypać mąkę i proszek do pieczenia - można to również robić ręcznie, ale to dłużej trwa :)Do gotowego ciasta wrzucamy pokruszone fistaszki i żurawinę i dalej wyrabiamy.Ciasto wykładamy
Słodkie Przyjemnościkonserwantów i bez spulchniaczy , od czego potem wątroba boli :)Składniki: 3 szkl. błyskawicznych płatków owsianych 1 i 1/2 szkl. mąki szklanka posiekanych orzechów włoskich ( ja dodałam orzechy laskowe i orzechy ziemne pół na pół ) 100 g gorzekiej czekolady 2 czubate łyżki masła 1/2 szkl. oleju 1 i 1/2 szkl. cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat(...)waniliowym. Ubijamy z białek sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z utartym kremem czekoladowym. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy do miski z kremem. Dodajemy płatki owsiane i orzechy, porządnie mieszamy. Nabieramy łyżeczką czubate porcje ciasta i kładziemy w odstępach 5 - cm na przygotowaną blaszkę. Pieczemy 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym
Słodkości i nie tylkoKochani u nas znowu masa zmian, stąd i dłuższa nieobecność. Od jakiegoś czasu jest nas troje, zanim jednak mały Antoś zacznie pomagać w kuchni, musi upłynąć
Ania i Marcin gotująNie jestem fanka chlebow pszennych,ale ten pieke od czasu do czasu dla urozmaicenia.Jak na pszenny chlebek jest po prostu expresowy do wykonania.Nie wymaga kilkakrotnego skladania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jasny i kakaowy biszkopt przełożony delikatnym kremem jagodowym z mlekiem skondensowanym. Biszkopt jest lekki, trochę inny niż tradycyjny, a to z tego względu, że upiekłam go
https:KKuchniaMniam