bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:955/1508)

Bułki drożdżowe makiem bogato nadziane 171

objętości. Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 9-10 równych części, z każdej uformować kulkę, następnie każdą rozwałkować na okrągły polacuszek. Nakładać po dużej łyżce masy makowej. Dokładnie zlepić boki formując kulkę, by nadzienie się nie wydostało.  Bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze – zlepieniem(...)jaja roztrzepać w miseczce widelcem i posmarować nim bułki za pomocą pędzelka. Po wierzchu posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 20 minut – u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Czas pieczenia należy dostosować do posiadanego sprzętu - piekarnik piekarnikowi nierówny - oraz do preferowanego stopnia podpieczenia bułek - ja akurat lubię mocno

Grunt to przepis!
Ciasteczka owsiane z bananem 169

białkowego i trzeba poczekać 4 godziny do następnego posiłku, np. podwieczorku, który z kolei może być węglowodanowy.      Jest to dobry czas, by przygotować fit ciasteczka owsiane - bez grama cukru... By posłodzić można spokojnie użyć banany, które wspomogą sklejanie i dodadzą słodyczy...     Można też zostawić sobie kilka takich ciasteczek i zaserwować po wysiłku😤, po treningu(...)będzie dłużej to nic się nie stanie) aby płatki napęczniały od bananów. Po upływie tego czasu formujemy ciasteczka. Nabieramy małą porcję ciasta, robimy kulkę i lekko spłaszczamy. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce (zachowując małe odstępy). Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w 180 stopniach (góra-dół). Smacznego :) Niedługo film na YouTube: Jak zrobić ciasteczka owsiane z bananem? Subskrybujcie

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ciasteczka kukurydziane 124

Ostatnio zagościła u mnie mąka kukurydziana. I potrzeba zrobienia słodkości bez mąki pszennej, bez śmietany, bez mleka, bez czekolady... bardzo dużo wykluczeń. I tak znalazłam przepis na  ciasteczka kukurydziane od Ciast.co , które okazały się strzałem w dziesiątkę! Nie tylko dlatego, że spełniają wszystkie założenia, ale również są bardzo kruche i smaczne. Idealnie komponują się(...)posiekać. Dodać jajko i żółto, a następnie zarobić. Ciasto powinno stać się jednolitą kulą, która się nie rozpada  przy wyrabianiu. Po osiągnięciu tego efektu włożyć ciasto do woreczka foliowego i do lodówki na co najmniej pół godziny. Nagrzać piekarnik na 180C. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ulubione foremki lub np. szklankę do wykrawania ciastek. Z lodówki

Czerwony Gupik
Sofia ma 4 lata! I torcik czekoladowo-karmelowy... 143

listopada  nie miałam energii na wiele więcej. Zreszta maluchy oceniaja popołudnie bez swoich dorosłych i w obcym domu, jako wielka przygodę. Nic straconego: wielkie przyjęcie zrobimy za rok! Ponieważ znam życie i gusta jedzeniowe tutejszych maluchów, zamiast wysilać się i robić wyszukane ciasto, którego i tak nikt by nie jadł, zrobiłam tacę cupcakes. Już w niedzielę wcześniej zrobiłam(...)cukierki i poszły się bawić w chowanego... :) CUPCAKES : Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami. Do sporej miski wsyp 125g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising), 125g drobnego cukru i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, dodaj 125g bardzo miękkiego masła lub margaryny do pieczenia i wbij 2 jajka. Całość zmiksuj

Lejdi of the house
Serowe ciasteczka z pastą z kabanosa 160

takiego solidnego kopa, może pomógłby chociaż na chwilę😉 Wracając do ciasteczek- są fajną przekąską niezależnie od tego jakiej pasty użyjecie, śmiało także możecie ją pominąć. Mojemu Mężowi właśnie takie- bez niczego smakowały najbardziej :) Składniki na ciasteczka:   200g sera białego tłustego 20g tartego parmezanu +/- 200g mąki pszennej 180g masła Szczypta soli 1 żółtko 1 łyżka mleka Czarny lub biały(...)posiekane na mniejsze kawałki masło, parmezan oraz biały ser. Zagniatamy na gładkie ciasto, owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na min. pół godziny. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 4mm i wycinamy okrągłe kółeczka lub krążki. Smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym do 190⁰C piekarniku na złoty kolor (u mnie

Kuchnia w czekoladzie
Szybki domowy chleb 115

Szybki domowy chleb Brak w domu pieczywa? Masz ochotę na domowy, chrupiący i ciepły chleb?  Polecam szybki domowy chleb, który przygotujesz bez zbędnego trudu! :) Składniki: - 2 szklanki mąki  (ja zmieszałam pszenną z orkiszową) - 5 łyżek oliwy - 1 szklanka wody - 50g świeżych drożdży - 3 łyżki nasion chia - 3 łyżki siemienia lnianego - 1,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania(...)odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, następnie przygotuj wąską blachę i wysmaruj ją masłem, - po 40 minutach ciasto przełóż do blaszki - znów przykryj ściereczką i poczekaj aż ponownie wyrośnie - po ok. 40 minutach włóż ciasto do nagrzanego piekarnika, - piecz 1h w 180 stopniach. Smacznego

MintTaste
Chleb orkiszowy z chia - gotuj z Multicooker :) 206

problemów się z niej wyślizguje. Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a wręcz przepyszny, niezwykle delikatny, a dodatek nasionek chia urozmaica nieco jego strukturę. Jest tak dobry, że można go jeść bez dodatków 😍 Składniki: 500 g mąki orkiszowej (użyłam tortowej, typ 450) 40 g świeżych drożdży 400 ml wody  1 łyżeczka soli himalajskiej  1 łyżeczka cukru  1 łyżka(...)wymieszaj kolejno z rozrobionymi drożdżami. Dokładnie wyrób ciasto.  Wyrobione ciasto przełóż do misy Multicookera REDMOND RMC-250E . Zamknij pokrywę i ściągnij zawór od pary. Ustaw program "BREAD" i zmień czas na 3 godziny. Wciśnij START. Godzinę przed zakończeniem pracy programu otwórz pokrywę, ostrożnie przewrócić chleb i ponownie zamknij pokrywę. Piecz do zakończenia pracy programu.  Gotowy chleb wyciągnij

Zdrowie na języku :P
Ciasteczka kukurydziane 154

Ostatnio zagościła u mnie mąka kukurydziana. I potrzeba zrobienia słodkości bez mąki pszennej, bez śmietany, bez mleka, bez czekolady... bardzo dużo wykluczeń. I tak znalazłam przepis na  ciasteczka kukurydziane od Ciast.co , które okazały się strzałem w dziesiątkę! Nie tylko dlatego, że spełniają wszystkie założenia, ale również są bardzo kruche i smaczne. Idealnie komponują się(...)posiekać. Dodać jajko i żółto, a następnie zarobić. Ciasto powinno stać się jednolitą kulą, która się nie rozpada  przy wyrabianiu. Po osiągnięciu tego efektu włożyć ciasto do woreczka foliowego i do lodówki na co najmniej pół godziny. Nagrzać piekarnik na 180C. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ulubione foremki lub np. szklankę do wykrawania ciastek. Z lodówki

Czerwony Gupik
Tort bezowy 163

Po dłuuugiej przerwie reaktywuję bloga, dlatego dziś zapraszam na tort bezowy. Jest naprawdę szybki w wykonaniu, a ile daje słodyczy ;) Tort ten idealnie nadaje się na

upichcic
Bananowe pączusie 262

Już niedługo Tłusty Czwartek, czyli dzień w którym pączki, pączusie i faworki  smakują najlepiej:) Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnych pączków na bazie ciasta

Ugotować
Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami 163

dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj. Ciasto podziel na 4 części, nałóż farsz i złóż na pół, a ząbkami widelca posklejaj brzegi. Możesz wyciąć jakiś wzorek na górnej części lub po prostu natnij na krzyż, tak aby niepotrzebna wilgoć z farszu mogła odparować. Moja drobna uwaga, faszeruj i sklejaj już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bo trudno przenieść paszteciki(...)lewej), z kolejnym uratowałam sytuację przenosząc na papierze. Piecz około 20 minut w temp. 190-200 C. Tak wyglądała porcja Gabi, bo lubi sobie Dziewczyna podjeść. Ja z Miśką jadłyśmy same paszteciki, Miśka w sumie 2 wciągnęła, a mój przydział to był ten brzydal, jak to bywa „szewc bez butów chodzi”, a moim przypadku kucharz jest zawsze

greenscarf
"SERNIKO" - MAKOWIEC Z MUSEM JABŁKOWYM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY, BEZ RAFINOWANEGO CUKRU) 192

maku, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 18 sztuk suszonych daktyli, 4 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej EKO, bez syropu glukozowo - fruktozowego! (nie znalazłam takiej, więc pominęłam ten składnik). Masa "serowa": 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie - kokosowe domowej roboty), sok i starta skórka(...)kakao, 4 łyżki karobu, 1 łyżeczka wanilii 1 łyżeczka syropu daktylowego. Wykonanie: Spód: Mąki i ksylitol mieszamy. Dodajemy posiekany olej kokosowy w formie stałej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto, którym wylepiamy formę. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni. Masa makowa: Mak mielimy. Następnie dodajemy posiekane migdały (moczone przez kilka h w wodzie), orechy, pokrojone daktyle, olej i wanilię. Wszystko blendujemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Naleśniki gryczane 131

diecie bez glutenu. Świetnie smakują z owocami, dżemem, Nutellą lub miodem. Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Naleśniki gryczane Wykonanie W dość dużej misce umieszczamy wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy, można użyć miksera. Ciasto powinno być dobrze rozrobione(...)można dodać odrobinę wody. Tak przygotowane ciasto na naleśniki gryczane odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie rozgrzewamy patelnię i wylewamy pierwszego naleśnika. Obracamy dopiero jak będzie miał ładny złoty kolor i smażymy z drugiej strony. Podajemy z owocami, dżemem lub Nutellą. Mi najbardziej naleśniki gryczane smakują z miodem ;) Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji Liczba kalorii

Naleśniki
DIETETYCZNE CIASTO DROŻDŻOWE 144

cynamonem.Można je zrobić bez dodatków tak jak ja ,albo dodać np.jabłuszka lub rodzynki.Ja wybrałam wersję bardzo minimalistyczną:).Ciasto jest bez jajek i tłuszczu bo samo mleko kokosowe jest w sobie tłuste. Porcja ciasta czyli 10 dag.ma 350 kcal. 2 szkl.mąki 7 g.suchych drożdży Szczypta soli brązowy cukier do smaku opcjonalnie pełna szklanka mleka kokosowego cynamon(...)gładkie ciasto przez 7 minut mikserem.Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia!. Po tym czasie wyrabiamy znów wyrabiamy ciasto mikserem przez 7 minut.Przekładamy do małej foremki 20x20 cm.wyłożonej ( to bardzo ważne!!!!) papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto do foremki , przykryć je ściereczką i zostawić tak jeszcze na 30 minut. Posypać cukrem 1 łyżeczką i startą skórką z pomarańczy i piec

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Naleśniki gryczane 139

diecie bez glutenu. Świetnie smakują z owocami, dżemem, Nutellą lub miodem. Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Naleśniki gryczane Wykonanie W dość dużej misce umieszczamy wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy, można użyć miksera. Ciasto powinno być dobrze rozrobione(...)można dodać odrobinę wody. Tak przygotowane ciasto na naleśniki gryczane odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie rozgrzewamy patelnię i wylewamy pierwszego naleśnika. Obracamy dopiero jak będzie miał ładny złoty kolor i smażymy z drugiej strony. Podajemy z owocami, dżemem lub Nutellą. Mi najbardziej naleśniki gryczane smakują z miodem ;) Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji

Naleśniki
Skubaniec drożdżowy 186

prawie 2 godzinach- zimno jest. Wyrośnięte ciasto zagnieć chwilkę aby je odgazować i podziel je sobie tak pół na pół, i na pół i na pół… by łatwiej było Ci uformować w miarę równe i zgrabne kulki, wielkości orzecha włoskiego. Nakulałam ich około 50, ale to już zależy od Ciebie. Formę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż(...)każdą kulkę w tej mieszance i dopiero wtedy układać w formie, ale proszę Cię, serio Ci się chce, jeżeli tak to chapeau bas ? Piecz 30 minut w temp. 180-190 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu! Smacznego! Światło dzienne, rzeczywisty kolor

greenscarf
Bezglutenowy sernik z jabłkami 169

serem. Bez różnicy jak nazwiemy to ciasto - i tak smakuje rewelacyjnie, a dodatkowo nie zawiera glutenu. Kruche ciasto sporządzone jest na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, a d elikatna, kremowa masa serowa - świetnie komponuje się jabłkami. Jeśli nie jesteście zdecydowani jakie ciasto upiec - polecam właśnie to!  Spokojnie możecie podwoić proporcje. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto: 75g mąki(...)waniliowego 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie) Dodatkowo: 2-3 jabłka (średnie) 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) Wszystkie składniki ciasta zagnieść - do połączenia się składników. 2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy (wysłanej papierem do pieczenia), a resztę odłożyć do lodówki. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15-20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie

Di gotuje
Francuskie Bułeczki Śniadaniowe 193

ciasta w dłonie i turlać go pomiędzy dłońmi aż powstanie kulka ( dokładnie widać to na filmiku ) . Gotową bułeczkę obtaczam w mące i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Bułeczki układam w odstępach około 2 -3 cm ponieważ jeszcze wyrosną . Możemy je również ułożyć luźniej aby nam się nie skleiły podczas pieczenia ale wtedy trzeba je piec(...)pieczemy na drugą turę . Blachę z bułeczkami nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia tak żeby podwoiły swoją objętość . Moje wyrastały około 45 minut . Pieczenie bułeczek : Blachę z wyrośniętymi bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na środkową półkę i piekę około 16 minut na złoty kolor . Piekarnika mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Francuskie

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Cukinia – warzywo do wszystkiego – pasztet 171

sprzyja zachowaniu dobrej sylwetki aczkolwiek jestem jej za to bardzo wdzięczna gdyż zawsze jest pysznie gdy przyniosła ten pasztet myślałam, że to jakieś ciasto pochłonęłam go kilka kawałków i na drugi dzień upiekłam swój oczywiście nie bez drobnych zmian w przepisie -  pasztet ten jest naprawdę świetnym polem do kulinarnego kombinatorstwa   PASZTET Z CUKINII Składniki 3 szklanki cukinii(...)jajka dodatkowo dodałam (poza podstawowym przepisem) - (można pominąć) 2 garści mięsa mielonego łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka curry Do dzieła!!! Wszystkie składniki łączymy - dokładnie mieszamy i wykładamy do formy - ja piekłam w keksówce jednak polecam płaską szeroka formę - wtedy pasztet będzie ładnie się kroił - mój nie wyszedł zwarty nadawał się tylko do smarowania pieczywa - co nie odebrało mu wspaniałego smaku

sierotka maRysia w kuchni
Jabłkowa tarta tatin. 126

Składniki na nadzienie; 40 g masła 60 g cukru 3- 4 jabłka ( obrane i pokrojone w krązki bez gniazd nasiennych) cynamon do smaku Mąkę przesiać na stolnicę , dodac cukier, sól, masło pokrojone w kosteczkę. Na końcu dodac jajko i zagnieść ciasto. Owinąc w folie i schładzać w lodówce około pół godz. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.  Na patelnie(...)cynamonem. ( ja użyłam ceramicznej). Ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować  na placek o średnicy nieco większej niż foremka. Ciasto wyłożyć na wierzch jabłek. (ja nawinęłam je na wałek a potem przełożyłam na forme) Na wierzchu należy ponakłuwać widelcem, aby para mogła gdzies uchodzić ;-) Ciasto wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy około 20 min. a następnie temp

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto marchewkowe (pełnoziarniste, bez jajek, bez mleka, bez cukru) 502

żeby było zdrowe, razowe i bez cukru. Trochę nie byłam pewna co z tego wyjdzie, bo wydawało mi się, że strasznie dużo marchewki dałam, podczas mieszania wydawało mi się wręcz, że tam jest sama marchew. Ale upiekłam i bardzo mi to ciasto smakuje. Jest idealne do porannej kawy. Nie pasuje raczej jako ciasto urodzinowe, czy na jakieś przyjęcie(...)mleka sojowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody 100 g nerkowców Suche: 100 g płatków owsianych 120 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii Przygotowanie: Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić na bok Siemię lniane wymieszać z gorącą wodą by powstał kleik Pozostałe

pyszne zdrowości
Z masą budyniową i śliwkami 104

śliwki, w szafce znalazłam budyń. Pomieszałam dwa przepisy i wyszło mi dobre ciasto, którym zajada się cała rodzinka. Tak wygląda ciasto: A tutaj jest przepis: Biszkopt: 4 jajka pół szkl. mąki pszennej pół szkl. mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: budyń śmietankowy 1 i 1/2 szkl mleka 1/2 kostki margaryny (ja dodałam masło) plus: śliwki Przygotowanie: Biszkopt(...)proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubijanych jaj. Tortownice wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Masa budyniowa: Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony ucieramy z masłem. Przełożenie: Wystudzony biszkopt przeciąć na pół, 2/3 masy budyniowej wyłożyć na biszkopt, na budyń wyłożyć śliwki przekrojone na pół, bez pestek

Motylkowa Kuchnia
Łatwe bułeczki pszenne pełnoziarniste 83

siły mnie opuściły, potrzebowałem czegoś dobrego i łatwego :) Ostatnio w ogóle mam jakąś fazę na jedzenie bułek więc potrzebowałem właśnie bułki. Ale takie minimalistyczne, bez wielkiej ilości składników, bez wielkiej pracy przy nich. Poszperałem w internecie i wpadłem na bloga Amu Amu . I tam znalazłem te właśnie proste i naprawdę pyszne bułeczki. 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Będzie trochę klejące. Przykrywamy szmatką i zostawiamy w ciepłym miejscy na godzinę. Niech wyrasta. Po tym czasie wyrabiamy ciasto przez kilka sekund (żeby je odgazować) i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Potem z każdej kulki formujemy bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy

Marder&Marder Manufacture
Bułeczki bezglutenowe z gotowego mixu domowego mąki od Balviten 105

Kolejny wypiek bez glutenu. Tym razem postanowiłam z ciasta wykonać małe bułeczki w papilotkach do muffinek. Do przygotowania ciasta posłużyła mi gotowa mieszanka nosząca wdzięczną nazwę Piekarz mix domowy mąki, którą możecie kupić TUTAJ . W składzie mamy: skrobia pszenna bezglutenowa skrobia kukurydziana mąka kukurydziana glukoza. Producent każe przygotować: 440 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 20 g cukru(...)soli. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać mikserem, ciasto wychodzi rzadkie i nie polecam mieszać go ręką. ;) Ciasto wykładałam łyżką do 2/3 wysokości papilotek, obsypałam wierzch każdej makiem, sezamem białym i czarnym i wstawiłam je do lekko nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po około 20 minutach włączyłam piekarnik na 200 stopni i piekłam bułeczki przez 25 minut, aby mi się

MamaOskarka
Sernik z mlekiem i brzoskwiniami 200

Dziś kolejny sernik, wczoraj upiekłam dwa :) a w sumie to trzy, bo dwa takie same. Musiałam spożytkować biały wiejski ser, ponieważ za późno było na jego

Kolorowy Przepisownik
Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą 138

wspomina, że tort był pyszny. M. także uznał, że był doskonały. Dla mnie po prostu bardzo smaczny, bez wielkiej rewelacji. No ale ja nie jestem wielką fanką makowców. Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą Przepis zakłada upieczenie ciasta dzień przed przygotowaniem. Ja nie miałam tyle czasu, ale śmiało mogę stwierdzić, że tego samego dnia też(...)powstał ten. Kardamon jest bardzo delikatnie wyczuwalny. Jeżeli chcecie mocniejszy smak, możecie dać więcej. Składniki: Ciasto 300 g maku ½ l wrzącego mleka 250 g cukru 8 jajek (osobno żółtka i białka) 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mak zalać wrzącym mlekiem, odstawić do ostygnięcia. Dobrze osączyć i zemleć dwukrotnie w maszynce

Pełny talerz
Ciasto cappuccino z wiśniami 371

Robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, a potem żółtka. Następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę (36x24cm) i pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzimy kroimy ciasto na dwa blaty. 2. Mleko (część zostawiamy do wymieszania z budyniem) zagotowujemy z cukrami, dodajemy budyń rozmieszany w pozostały(...)wierzch ciasta, a do pozostałej części dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy. 3. Kawę rozpuszczalną i cappuccino zalewamy wrzątkiem, studzimy. 4. Przekładamy ciasto: spód lekko nasączamy ponczem, wykładamy 1/2 kremu z wiśniami, na krem wykładamy okrągłe biszkopty namoczone w ponczu i resztę kremu z wiśniami. Całość przykrywamy biszkoptem, lekko go nasączamy i wykładamy cienko krem bez wiśni. Całość posypujemy tartą

Kuchnia domowa Ani
Trzyminutowe ciasto do herbaty 1389

ciasto jest idealną propozycją dla osób bez piekarnika. Tak, takie osoby też istnieją. Nie jedna z moich znajomych w okresie, gdy wynajmowała mieszkanie (, a właściwie studencki kącik) była pozbawiona kuchenki. Ale w większości przypadków cud nowoczesnej techniki, którym jest mikrofalówka miały w zasięgu ręki. I w ten oto sposób powstawały tzw. trzyminutowe ciasta z mikrofali. Przepis znam już szmat(...)mojego zeszytu, a stamtąd po kilku moich próbach i małych modyfikacjach do mojej kuchni. Ciasto "nadruszone" byście mogli zobaczyć jakie jest puszyste w środku. Składniki: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżka budyniu czekoladowego kilka rodzynek Przygotowanie: Przygotowanie jest bardzo proste

Słodkie okruszki
Najlepsza tarta malinowo-migdałowa 132

soli Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wstawić do lodówki na około godzinę. Formę na tartę o średnicy 24cm posmarować masłem, ciasto rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi formy. Piec 15 minut w 180stopniach. Ostudzić. Krem migdałowy: 200g migdałów 100g masła 100g cukru pudru 50ml likieru baileys 1 jajo Wierzch: 200g malin 50g płatków migdałowych Migdały rozetrzeć na proszek (można(...)likier. Dokładnie zmiksować. Masę migdałową rozsmarować na wystudzonym cieście, na niej wyłożyć świeże maliny (ja tym razem wykorzystałam niesłodzoną domową konfiturę malinową). Wierzch posypać płatkami migdałowymi i zapiekać przez 10 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i dopiekać przez około 15-20 minut (bez termoobiegu). Smacznego

Zapiski Młodej Żony
Waniliowo – Pastelowe Beziki 151

przyozdobienia innego wypieku, ciasta, tortu bądź wykorzystania ich do przygotowania szybkiego deseru, kiedy goście już w progu. Wystarczy mascarpone lub bita śmietana, świeże owoce i powstanie fantastyczny deser, który zdecydowanie zadowoli podniebienia niejednego. Mini beziki z prawdziwą wanilią smakują doskonale, z wierzchu chrupiące a w środku lekko ciągnące. Bardzo polecam. Składniki na około 30 bez: 7 białek(...)rozpuścił. Na sam koniec dodajemy ziarenka wanilii i barwnik spożywczy. Ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Pianę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskamy beziki, w lekkich odstępach od siebie. Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 i pieczemy-suszymy jeszcze około

Made By Mom And Son
Tort migdałowo-cytrusowy 204

szklanki mąki pszennej* 1 łyżka mąki ziemniaczanej* 1/3 szklanki cukru* 1 łyżeczka octu* 1/3 łyżeczki proszku do pieczeniabiszkopt do przekrojenia* 4 jajka* 2/3 szklanki mąki pszennej* 1 budyń śmietankowy bez cukru* 2/3 szklanki cukru* 2 łyżeczki octu* 2/3 łyżeczki proszku do pieczeniamasa migdałowa* 100 g cukru kryształu* 2 łyżki mleka* 2 łyżki płynnego miodu* 100 g masła(...)ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści.Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte.Dodać żółtka do białek i wymieszać.Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni

Mix smaku
KROKIETY Z MIĘSEM I Z KAPUSTĄ 225

wiecie jestem wielką naleśnikarą i jest to chyba jedyna rzecz , którą mogłabym zajadać codziennie i bez opamiętania.Nie tylko naleśniki , ale i krokiety.Częstowałam Was już Krokietami z soczewicą Krokietami grzybowo – jajecznymi, a nawet krokietami z parówkami!Dziś mam wersję dla mięsożerców!Obficie nadziane świeżym mielonym mięsem i kapustą są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację(...)olej – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – szczyptaFARSZ: * kapusta biała – 200 g * mięso mielone wieprzowe – 200 g * masło – łyżka * sól * pieprz * papryka * kminekDODATKOWO : * jajko – 2 szt * bułka tarta – 100 g * olej do smażenia   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI:Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe.Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki.Odstawiamy

Ostra na Słodko
Biszkopt z kremem mascarpone i owocami sezonowymi w galaretce. 752

ktoś jeszcze lubi. Idealne w upalny dzień prosto z lodówki, lekkie, nie za słodkie, pyszne po prostu :) Nie lubię ciast, gdzie trzeba się namęczyć i wychodzi nam kilka porcji, dlatego u mnie standardowo przepis na dużą blachę, bez męczenia się.Najpierw przygotowujemy galaretkę, gdyż potrzebuje ona dużo czasu na ścięcie się, w tym czasie my będziemy robić pozostałe składowe(...)cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaBiałka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania cały czas ubijając dodajemy cukier i stopniowo żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając.Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka).Na wystudzony biszkopt nakładamy krem (możemy wmieszać do niego część

Z butelką mleczka w tle
Tort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową 237

żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".Całkowicie wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na trzy części.200 g truskawek drobno kroimy.Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń oraz(...)nich wrzucamy połowę pokrojonych truskawek i krótko miksujemy.Dolny biszkopt smarujemy cienką warstwą konfitury malinowej (ok. 2 łyżki) wykładamy na niego część masy budyniowej (bez owoców) i posypujemy pokrojonymi truskawkami. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta i wykładamy masę z truskawkami. Górny biszkopt smarujemy od wewnątrz konfiturą i przykrywamy ciasto.Całość pokrywamy pozostałą częścią masy budyniowej. Tort ozdabiamy

Słodka Strona
Jaglane muffinki z dynią, żurawiną i orzechami 140

Zainspirowana pewnym przepisem oraz zdrowym odżywianiem postanowiłam zrobić muffiny bez mąki. I wyszły, piękne i słodkie. Cu-do-wne! Składniki: 3/4 szklanki mielonych migdałów 1 i 1/4 szklanka zmielonej na mąkę kaszy jaglanej (można użyć gotowej mąki jaglanej) szklanka puree z upieczonej dyni 1/2 szklanki świeżej żurawiny 50 gram posiekanych orzechów włoskich 2 jaja 3 łyżki miodu(...)dyni. W drugiej misce mieszamy mąkę jaglaną z mąką z migdałów, sodę i przyprawy. Dodajemy posiekane orzechy, żurawinę oraz zawartość pierwszej miski. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut, następnie studzimy. Gotowe

Mango Papaja
Mufinki z suszoną śliwką 146

suszone owoce? bo ja tak...Śliwki kalifornijskie można podjadać bez niczego [pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit i przyśpieszają spalanie tłuszczów], ale można wykorzystać do różnych potraw..ja na początek zapraszam na mufinki z dodatkiem takich własnie śliwek.. 2 szkl. mąki  1 szkl. cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej  szczypta soli(...)pokrojone śliwki i ponownie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem i posypać cukrem wymieszanym z orzechami. Piec w temperaturze 200ºC, około 20 - 25 minut, aż będą lekko złociste. Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na kratce. Śliwki kalifornijskie HELIO

Moje domowe kucharzenie
Fit menu na Boże Narodzenie 217

Pieczone mięsa, pasztety, sałatka jarzynowa z majonezem... To tradycyjne dania świąteczne, które są oczywiście bardzo dobre, ale dość tłuste i ciężkie. Potrawy wigilijne i bożonarodzeniowe nie

My Chcemy Jeść
Drożdżowe rogaliki 141

Kto nie lubi rogalików? Są z marmoladą, z czekoladą, polane polewą czekoladową, lukrem czy posypane cukrem pudrem. Składniki: Ciasto: 50 g drożdży 1/2 kostki margaryny 2

W kuchni bez szafek
EKSPRESOWE KOKOSOWE JEŻYKI BEZ GRAMA MĄKI. 119

Teoretycznie sięgając po "słodkie" grzeszymy (i o Boga mi tu wcale nie chodzi). Bezglutenowi weterani (i inni "nietolerancyjni") grzeszą podwójnie, więc i cierpią katusze dwa razy

Wypisz Wymaluj
Owsiane ciasteczka z dżemem z aronii 154

mojprzepisna.pl | Owsiane ciasteczka z dżemem z aronii Ciasteczka, które podbiły serca mam podczas warsztatów chustonoszenia, prowadzonych przez Kasię Smardzewską w ramach spotkań Klubu Wesoła Rodzina . Składniki

moj przepis na
Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką 141

Jest już rabarbar! Czas zatem upiec pierwsze ciasto z rabarbarem. Czy może być coś pyszniejszego wiosną? Ciasto jest proste, szybkie do przygotowania. Kwaskowaty rabarbar otulony mięciutkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kwadratowe pączusie - Schmalzgeback 135

Dla kogo: dla tych, dla których chrust i pączki to nuda dla mających ochotę na karnawałowe obżarstwo dla lubiących drożdżowe wypieki Składniki: 280g mąki (nawet do

Mania Wypiekania
Rogale marcińskie 203

Wyrobione ciasto w misce , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki , wykładamy na blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 45 x 25 cm tak aby krótsze boki były góra - dół . 200 g miękkiego masła kroimy na plastry i układamy na cieście.  Rozsmarowujemy po całej powierzchni. Ciasto jest bardzo(...)część ciasta i od dołu przykrywamy 2 warstwy. Mają być 3 warstwy. Dociskamy i obracamy o 90 stopni i znowu i znowu rozwałkowujemy na prostokąt i składamy tak jak poprzednio . Czynności te należy powtórzyć jeszcze 3 razy. Gdy wykonamy te powtórzenia , owijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed robieniem rogalików należy ciasto wyjąć

Różne smaki w kuchni
Naleśniki z masłem orzechowym 211

Dziś zapraszam Was na pyszne i szybkie w przygotowaniu naleśniki z masłem orzechowym . Proste, syte, smaczne. Jeśli macie w domu banany pokrójcie je w cienkie plasterki

Słodkie okruszki