bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:959/1508)

CIASTO Z KASZY JAGLANEJ (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 127

udaje się zawsze, przyrządza się je w tempie ekspresowym. Polecam je na śniadanie, do lunchboxa, dla dzieci. To jedno z najzdrowszych ciast, bo pozbawione cukru (słodzone owocami) i oleju. Wpasuje się w Waszą dietę. Jedzcie jak my - bez ograniczeń.  Składniki na okrągłą formę o średnicy 21 cm: 5 jabłek = 2,5 szklanki musu jabłkowego, 1 szklanka suchej kaszy(...)śliwki siekamy na kawałki. Dodajemy do musu z jabłek. Dosypujemy karob i kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do okrągłego naczynia ceramicznego lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie posypujemy płatkami migdałowymi i/lub porzeczkami (warto, bo ich kwaśny smak doskonale podkreśla słodycz jabłek i daktyli). Pieczemy 55 minut w 180 stopniach (45 minut "góra i dół

Jeść, by żyć w zdrowiu
CIASTO Z KASZY JAGLANEJ (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 149

udaje się zawsze, przyrządza się je w tempie ekspresowym. Polecam je na śniadanie, do lunchboxu, dla dzieci. To jedno z najzdrowszych ciast, bo pozbawione cukru (słodzone owocami) i oleju. Wpasuje się w Waszą dietę. Jedzcie jak my - bez ograniczeń.  Składniki na okrągłą formę o średnicy 21 cm: 5 jabłek = 2,5 szklanki musu jabłkowego, 1 szklanka suchej kaszy(...)śliwki siekamy na kawałki. Dodajemy do musu z jabłek. Dosypujemy karob i kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do okrągłego naczynia ceramicznego lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie posypujemy płatkami migdałowymi i/lub porzeczkami (warto, bo ich kwaśny smak doskonale podkreśla słodycz jabłek i daktyli). Pieczemy 55 minut w 180 stopniach (45 minut "góra i dół

Jeść, by żyć w zdrowiu
Słoneczka (Aspirynki) 192

pomocnika do ciasteczek to jak najbardziej polecam  zrobić. Ja musiałam ciasteczka zrobić w pojedynkę i pochłonęły mi pół dnia... Następnym razem bez pomocnika ani rusz! 😃 Przepis zaczerpnięty ze strony  moje wypieki .  Składniki: ciasto: mąka pszenna 400 g, margaryna lub masło 250 g, śmietana 2 łyżki, żółtka 3 szt, lukier: białko 1 szt, cukier puder(...)zagniatamy ciasto. Wkładamy do miski oprószonej mąką i chłodzimy przez 30-60 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy małe krążki za pomocą kieliszka o średnicy 2,5- 3 cm. Białko z cukrem umieszczamy w miseczce i mieszamy za pomocą łyżki lub miksera, aż powstanie gładki lukier. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce

kulinarne odsłony pati
Pizza z ciasta francuskiego z tuńczykiem i kukurydzą 508

doskonałą i smaczną bazą do przygotowania przeróżnych smakołyków. Dziś zapraszam na pyszne pizze na francuskim cieście:) Tuńczyk lubi kukurydzę, dziś więc takie właśnie zestawienie. Nie byłoby też pizzy bez sera – ja wykorzystałam i ser cheddar i tartą mozzarellę. Z połączenia tych kilku składników otrzymujemy pyszną i pięknie prezentującą się przekąskę, która pełni kolorów nabiera, gdy na koniec podamy(...)porcji: 2 op. ciasta francuskiego 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym ok. 1/2 puszki kukurydzy pęczek szczypiorku gęsta, kwaśna śmietana 18% około 100 g sera cheddar kilka garści tartej mozzarelli sól, pieprz Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 6-8 kawałków. Krawędzie ciasta zawijamy do środka, formując wyższe ranty. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę. Nakłuwamy

Smaki Na Talerzu
Ciasto z fioletowych ziemniaków 166

taki sernik – nie sernik, bo bez sera. Można się nabrać, że jagodowe   Dekoracja jest letnia, bo ten przepis razem ze zdjęciami zwyczajnie mi przepadł, zapomniałam o nim. Były inne, bardziej sezonowe i właściwie wpis miał się nie pojawić. Ale jest. Taka ciekawostka, dziwaczek, pewnie unikat? Ciasto kokosowe z fioletowych ziemniaków tortownica o średnicy(...)kokosowe) Ziemniaki zblendować dokładnie z mleczkiem kokosowym (konsystencja jest dość kleista) i roślinnym. Jajka ubić z ksylitolem, połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać skórkę z cytryny, mąkę kokosową i budyń. Piec około godzinę w 180 stopniach (jeśli za bardzo się zarumieni, przykryć wierzch folią aluminiową). Pianka jogurtowa: 1,5 łyżeczki żelatyny  100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego + 3-4 łyżki

Fitkot
Ciasto z fioletowych ziemniaków 265

grama :(  To taki sernik - nie sernik, bo bez sera. Można się nabrać, że jagodowe ;)  Dekoracja jest letnia, bo ten przepis razem ze zdjęciami zwyczajnie mi przepadł, zapomniałam o nim. Były inne, bardziej sezonowe i właściwie wpis miał się nie pojawić. Ale jest. Taka ciekawostka, dziwaczek, pewnie unikat? ;) Ciasto kokosowe z fioletowych ziemniaków tortownica o średnicy(...)kokosowe) Ziemniaki zblendować dokładnie z mleczkiem kokosowym (konsystencja jest dość kleista) i roślinnym. Jajka ubić z ksylitolem, połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać skórkę z cytryny, mąkę kokosową i budyń. Piec około godzinę w 180 stopniach (jeśli za bardzo się zarumieni, przykryć wierzch folią aluminiową). Pianka jogurtowa: 1,5 łyżeczki żelatyny  100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego + 3-4 łyżki

FitKot
DYNIOWE LATTE Z INKĄ, BEZĄ WŁOSKĄ I PIERNICZKOWĄ KRUSZONKĄ 120

dyniowe , soki , kawy albo desery na zimno z jej dodatkiem smakują genialnie. Dziś ciasta dyniowego nie będzie, ale będzie coś, co wspaniale do ciasta dyniowego pasuje! Mam dla Was przepis na fantastyczną dyniową latte z INKĄ, bezą włoską i pierniczkową kruszonką. Wspaniale rozgrzewa i jest świetnym pomysłem na słodki, pyszny, jesienny deser! Do jej zrobienia zainspirowała mnie niezawodna KAWA INKA(...)smaku DODATKOWO: BEZA WŁOSKA: * drobny cukier – 80 g * białko z jaj rozm. L – 1 szt * woda – 2 łyżki * kruche pierniki ( posiekane lub zmielone ) + kawa INKA – do oprószenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PUREE DYNIOWE: Dynię ( mocno pomarańczową, o „mączystym” miąższu ), czyścimy, obieramy, wydrążamy, kroimy w plastry. Układamy w naczyniu do zapiekania, przykrywamy i pieczemy od 30-50 minut w 180C

Ostra na Słodko
Chleb pszenny, dokładny przepis. 158

zaczynu. -- -- -- -- Mieszamy łyżką lub mikserem z odpowiednimi końcówkami do ciasta. Potem dosypujemy trochę mąki i wyrabiamy ręcznie ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie tzn. powiększy się o 2 -3 razy wtedy zagniatamy je i wyrabiamy chleby. Podana ilość wystarczy na zrobienie dwóch dużych chlebów w foremkach 30cm x 11cm Foremki z chlebami przykrywamy(...)żeby chleb nie pękał gdzie chce... Pieczemy w 200 st.C //GÓRA/DÓŁ 50-60 minut *** ***zależy jaki macie piekarnik, mój jest stary elektryczny. -- Po wyjęciu stukamy w spód chleba i jak jest głuchy odgłos tzn., że chleb jest gotowy,  jeżeli się nie dopiekł, to wstawiamy jeszcze na 5 minut bez foremek na samą kratkę. Studzimy

chleba naszego
Brownies bez mąki z gruszkami i orzechami 122

Brownies bez mąki i z niewielkim tylko dodatkiem cukru. Ciasto jest niskie i generalnie niewielkie (przyznaję, że robiłam je dla dwóch osób celem osłodzenia wieczoru - wiecie, film, lampka czerwonego wina i czekolada to dobre połączenie ;)), więc w razie większego zapotrzebowania można podwoić porcję. Składniki * 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 2 jajka 4 łyżki cukru 2 czubate łyżki(...)wystudzić. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać kakao, czekoladę z masłem. Zmiksować. Dodać gruszki i orzechy, opcjonalnie cynamon. Wylać do kwadratowej formy o boku 20 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. PS Świetne na ciepło z gałką lodów waniliowych ;) * patrz: wstęp

Słodkie inspiracje
Nowy Jork na Talerzu - Jedna z moich ulubionych książek! 147

dodatkowych wskazówek. Podzielona jest na rozdziały: Wprowadzenie Uwagi i wskazówki Śniadania Sałatki Kanapki, tarty,pizze Dania główne: wegetariańskie Dania główne: owoce morza, drób, mięso Słodycze Ciasteczka Placki i tarty Ciasta Puddingi i inne słodkości Przekąski i napoje na przyjęcia Miary Stwórz swoją własną kuchnię Podziękowania Alfabetyczny spis potraw Indeks potraw według posiłków Indeks składników Jest to 320 stron wartościowej treści(...)bez żadnych niespodzianek. Na koniec powiem krótko. To książka, której nigdy nikomu nie oddam. Książka, za którą z czystym sumieniem wydałabym 69 zł, gdyby kosztowała więcej też bym po nią sięgnęła. To tytuł jeden z niewielu, który wciąż nie może trafić na moją półkę z książkami, bo od kilkunastu tygodni cały czas coś z niej gotuję i piekę. Uważam

Blondynka Gotuje
Mini Eklerki Z Delikatnym Kremem Budyniowym - Krok Po Kroku 150

budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szkl cukru 2 żółtka 150 ml śmietanki kremówki 30 % Polewa czekoladowa 100 gr czekolady deserowej/mlecznej + 2 łyżki masła ( około 50 gr ) 1. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i masłem/margaryna. 2. Na gotująca się wodę wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe(...)ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. 3. Po tym czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku. Po 4 jajku spr rozciągliwość ciasta. Jeśli nie ciągnie się miedzy palcami to znak ze musimy dodać ostatnie jajko. Po 5 jajku sprawdzamy znów ciasto, powinno rozciągać się pomiędzy palcami. 4. Przekładamy ciasto do tylki cukierniczej i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia

Gotowanie...to proste !
Śniadaniowe ciastko proteinowe. 127

łyżeczki proszku do pieczenia trochę pestek dyni w czekoladzie  (mogą być zwykłe, wtedy dodajcie trochę czekolady) 1 łyżeczka oleju kokosowego Wszystkie składniki oprócz pestek dyni zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pestki dyni i ew. czekoladę wmieszać do ciasta. Masę przelać do silikonowej foremki. Piec około 20 minut, uważając by ciastko(...)regionu z którego pochodzi (czyli Styrii). Ponadto, znak jakości P.G.I. (chronione oznaczenie geograficzne), którym jest opatrzony, gwarantuje, że olej pochodzi z pierwszego tłoczenia.  Olej z pestek dyni to bez wątpienia mój ulubiony typ oleju. Ciemnozielony kolor, gęsta konsystencja i intensywny aromat z nutą świeżości bardzo dobrze komponuje się zarówno z potrawami wytrawnymi jak i słodkimi. Świetnie pasuje

Poranek na słodko
Tęczowy torcik dla urwisów 99

dodatkowych miseczek ( ok. 3,5 łyżki na 1 miseczkę - powinniśmy otrzymać 6 porcji) 7. Każdą z porcji ciasta zabarw na inny kolor ( ja dałam 1/4 łyżeczki proszku na miseczkę) 8. Tortownicę o średnicy 23cm wyłóż papierem do pieczenia i piecz każdy blat osobno 10min w 160*C. 9. Gotowe blaty odłóż do wystygnięcia. Krem: 1. Jedno opakowanie mascarpone ( 250g(...)warstwą ( ok. 0,5mm) serka mascarpone. 2. Przykryj niebieskim blatem i wyłóż na niego cały malinowy serek mascarpone. 3. Czas na zielony blat i kolejną warstwę serka ( 0,5mm) bez owoców. 4. Całość przykryj blatem czerwonym i pokryj go mascarpone z truskawkami ( całą porcją). 5. Teraz pomarańczowy blat i kolejna warstwa mascarpone.  6. Na sam wierzch połóż żółty

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie. 133

jeść bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo siemię lniane, mąka pełnoziarnista, cynamon, rodzynki powodują, że ciasto jest zdrową alternatywą do tradycyjnych jabłeczników. Ja posypuję minimalnie cukrem pudrem, ale jak masz słodkie jabłka to nie jest to konieczne. Pamiętaj, słodkie przepisy nie muszą być kaloryczne, niezdrowe i zakazane… Na taką niedzielę zimową – polecam Wam właśnie kawałek tego ciacha. Ciasto jabłkowe(...)szklanki płatków migdałowych 1 szklanka cukru 3 łyżki cynamonu 2,5 łyżki mielonego lnu 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy 10 min. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek

Apetyt na Zielone
Chleb piwny z suszonymi jabłkami i "Zapach miłości" 143

świątecznym objadaniu się ciastami naszła mnie ochota na chleb bez dodatku cukru, ale jednak ze słodkimi akcentami. W szafce znalazłam zapas suszonych latem jabłek. Zamiast wody, użyłam piwa i wyszedł słodko-goryczkowy chleb na codzienne kanapki. Składniki : 550 g mąki pszennej chlebowej saszetka (7g) suchych drożdży łyżeczka soli ok. 400 ml jasnego piwa duża garść suszonych jabłek Mąkę wymieszać(...)ciasto drewnianą łyżką. Powinno mieć mokrą konsystencję, więc nie będzie odchodzić od łyżki. Odstawić na ok. 10 minut. Do ciasta wrzucić jabłka. Zagniatać ciasto (łyżką) ok. 2 minut, wciskając jabłka do środka. Zagniatanie ciasta powtarzać 2 razy co 10 minut. Chodzi o to, by jabłka jak najlepiej wmieszały się w ciasto. Odstawić ciasto na ok. 30 minut. Przełożyć ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie