bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:961/1508)

Ciasto ze śliwkami na mące kokosowej 134

roku nasz ogród to istny śliwkowy raj, piękne, duże, słodkie a co najważniejsze  bez robaka ;) A więc poza klasycznymi przetworami, zrobię wyjątkowo śliwki w occie  i wykorzystam ich jak najwięcej do ciasta.  Na blogu znajdziecie wiele innych inspiracji z wykorzystaniem śliwek   <klik> . Składniki: 100 g mąki pszennej 100 g mąki kokosowej(...)Mąki wsypujemy do większej miski, dodajemy sól, cukier, jajka i posiekane masło. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C ustawiając grzanie góra – dół. Spód formy, u mnie była to tortownica wykładamy papierem do pieczenia. Spód formy wykładamy ciastem i pieczemy 20 minut. Śliwki oczyszczamy z pestek, wykładamy

Życie zaczyna się w kuchni
Chlebki z dziką różą 118

bez logicznego uzasadnienia. Przepis na chlebki z różą Składniki: 600 g mąki pszennej wysoko proteinowej 250 g mąki grahamki 250 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdży 850 ml wody 100 nasion słonecznika 50 g płatków z suszonego owocu dzikiej róży 1¼ łyżki soli Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj wszystkie mąki, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Zagniataj przez około(...)najlepiej namoczyć w wodzie przed dodaniem do ciasta. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę, złóż kilka razy i daj mu odpocząć 10 minut. Następnie podziel ciasto na 16 porcji i z każdej uformuj kule. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulę spłaszcz i nakłuj. Ten chleb

codojedzenia
CIASTO Z KASZY JAGLANEJ (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 127

udaje się zawsze, przyrządza się je w tempie ekspresowym. Polecam je na śniadanie, do lunchboxa, dla dzieci. To jedno z najzdrowszych ciast, bo pozbawione cukru (słodzone owocami) i oleju. Wpasuje się w Waszą dietę. Jedzcie jak my - bez ograniczeń.  Składniki na okrągłą formę o średnicy 21 cm: 5 jabłek = 2,5 szklanki musu jabłkowego, 1 szklanka suchej kaszy(...)śliwki siekamy na kawałki. Dodajemy do musu z jabłek. Dosypujemy karob i kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do okrągłego naczynia ceramicznego lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie posypujemy płatkami migdałowymi i/lub porzeczkami (warto, bo ich kwaśny smak doskonale podkreśla słodycz jabłek i daktyli). Pieczemy 55 minut w 180 stopniach (45 minut "góra i dół

Jeść, by żyć w zdrowiu
CIASTO Z KASZY JAGLANEJ (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 149

udaje się zawsze, przyrządza się je w tempie ekspresowym. Polecam je na śniadanie, do lunchboxu, dla dzieci. To jedno z najzdrowszych ciast, bo pozbawione cukru (słodzone owocami) i oleju. Wpasuje się w Waszą dietę. Jedzcie jak my - bez ograniczeń.  Składniki na okrągłą formę o średnicy 21 cm: 5 jabłek = 2,5 szklanki musu jabłkowego, 1 szklanka suchej kaszy(...)śliwki siekamy na kawałki. Dodajemy do musu z jabłek. Dosypujemy karob i kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do okrągłego naczynia ceramicznego lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie posypujemy płatkami migdałowymi i/lub porzeczkami (warto, bo ich kwaśny smak doskonale podkreśla słodycz jabłek i daktyli). Pieczemy 55 minut w 180 stopniach (45 minut "góra i dół

Jeść, by żyć w zdrowiu
Słoneczka (Aspirynki) 192

pomocnika do ciasteczek to jak najbardziej polecam  zrobić. Ja musiałam ciasteczka zrobić w pojedynkę i pochłonęły mi pół dnia... Następnym razem bez pomocnika ani rusz! 😃 Przepis zaczerpnięty ze strony  moje wypieki .  Składniki: ciasto: mąka pszenna 400 g, margaryna lub masło 250 g, śmietana 2 łyżki, żółtka 3 szt, lukier: białko 1 szt, cukier puder(...)zagniatamy ciasto. Wkładamy do miski oprószonej mąką i chłodzimy przez 30-60 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy małe krążki za pomocą kieliszka o średnicy 2,5- 3 cm. Białko z cukrem umieszczamy w miseczce i mieszamy za pomocą łyżki lub miksera, aż powstanie gładki lukier. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce

kulinarne odsłony pati
Pizza z ciasta francuskiego z tuńczykiem i kukurydzą 508

doskonałą i smaczną bazą do przygotowania przeróżnych smakołyków. Dziś zapraszam na pyszne pizze na francuskim cieście:) Tuńczyk lubi kukurydzę, dziś więc takie właśnie zestawienie. Nie byłoby też pizzy bez sera – ja wykorzystałam i ser cheddar i tartą mozzarellę. Z połączenia tych kilku składników otrzymujemy pyszną i pięknie prezentującą się przekąskę, która pełni kolorów nabiera, gdy na koniec podamy(...)porcji: 2 op. ciasta francuskiego 1-2 puszki tuńczyka w sosie własnym ok. 1/2 puszki kukurydzy pęczek szczypiorku gęsta, kwaśna śmietana 18% około 100 g sera cheddar kilka garści tartej mozzarelli sól, pieprz Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 6-8 kawałków. Krawędzie ciasta zawijamy do środka, formując wyższe ranty. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę. Nakłuwamy

Smaki Na Talerzu
Ciasto z fioletowych ziemniaków 166

taki sernik – nie sernik, bo bez sera. Można się nabrać, że jagodowe   Dekoracja jest letnia, bo ten przepis razem ze zdjęciami zwyczajnie mi przepadł, zapomniałam o nim. Były inne, bardziej sezonowe i właściwie wpis miał się nie pojawić. Ale jest. Taka ciekawostka, dziwaczek, pewnie unikat? Ciasto kokosowe z fioletowych ziemniaków tortownica o średnicy(...)kokosowe) Ziemniaki zblendować dokładnie z mleczkiem kokosowym (konsystencja jest dość kleista) i roślinnym. Jajka ubić z ksylitolem, połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać skórkę z cytryny, mąkę kokosową i budyń. Piec około godzinę w 180 stopniach (jeśli za bardzo się zarumieni, przykryć wierzch folią aluminiową). Pianka jogurtowa: 1,5 łyżeczki żelatyny  100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego + 3-4 łyżki

Fitkot
Ciasto z fioletowych ziemniaków 265

grama :(  To taki sernik - nie sernik, bo bez sera. Można się nabrać, że jagodowe ;)  Dekoracja jest letnia, bo ten przepis razem ze zdjęciami zwyczajnie mi przepadł, zapomniałam o nim. Były inne, bardziej sezonowe i właściwie wpis miał się nie pojawić. Ale jest. Taka ciekawostka, dziwaczek, pewnie unikat? ;) Ciasto kokosowe z fioletowych ziemniaków tortownica o średnicy(...)kokosowe) Ziemniaki zblendować dokładnie z mleczkiem kokosowym (konsystencja jest dość kleista) i roślinnym. Jajka ubić z ksylitolem, połączyć z masą ziemniaczaną. Dodać skórkę z cytryny, mąkę kokosową i budyń. Piec około godzinę w 180 stopniach (jeśli za bardzo się zarumieni, przykryć wierzch folią aluminiową). Pianka jogurtowa: 1,5 łyżeczki żelatyny  100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego + 3-4 łyżki

FitKot
DYNIOWE LATTE Z INKĄ, BEZĄ WŁOSKĄ I PIERNICZKOWĄ KRUSZONKĄ 120

dyniowe , soki , kawy albo desery na zimno z jej dodatkiem smakują genialnie. Dziś ciasta dyniowego nie będzie, ale będzie coś, co wspaniale do ciasta dyniowego pasuje! Mam dla Was przepis na fantastyczną dyniową latte z INKĄ, bezą włoską i pierniczkową kruszonką. Wspaniale rozgrzewa i jest świetnym pomysłem na słodki, pyszny, jesienny deser! Do jej zrobienia zainspirowała mnie niezawodna KAWA INKA(...)smaku DODATKOWO: BEZA WŁOSKA: * drobny cukier – 80 g * białko z jaj rozm. L – 1 szt * woda – 2 łyżki * kruche pierniki ( posiekane lub zmielone ) + kawa INKA – do oprószenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PUREE DYNIOWE: Dynię ( mocno pomarańczową, o „mączystym” miąższu ), czyścimy, obieramy, wydrążamy, kroimy w plastry. Układamy w naczyniu do zapiekania, przykrywamy i pieczemy od 30-50 minut w 180C

Ostra na Słodko
Chleb pszenny, dokładny przepis. 158

zaczynu. -- -- -- -- Mieszamy łyżką lub mikserem z odpowiednimi końcówkami do ciasta. Potem dosypujemy trochę mąki i wyrabiamy ręcznie ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie tzn. powiększy się o 2 -3 razy wtedy zagniatamy je i wyrabiamy chleby. Podana ilość wystarczy na zrobienie dwóch dużych chlebów w foremkach 30cm x 11cm Foremki z chlebami przykrywamy(...)żeby chleb nie pękał gdzie chce... Pieczemy w 200 st.C //GÓRA/DÓŁ 50-60 minut *** ***zależy jaki macie piekarnik, mój jest stary elektryczny. -- Po wyjęciu stukamy w spód chleba i jak jest głuchy odgłos tzn., że chleb jest gotowy,  jeżeli się nie dopiekł, to wstawiamy jeszcze na 5 minut bez foremek na samą kratkę. Studzimy

chleba naszego
Brownies bez mąki z gruszkami i orzechami 122

Brownies bez mąki i z niewielkim tylko dodatkiem cukru. Ciasto jest niskie i generalnie niewielkie (przyznaję, że robiłam je dla dwóch osób celem osłodzenia wieczoru - wiecie, film, lampka czerwonego wina i czekolada to dobre połączenie ;)), więc w razie większego zapotrzebowania można podwoić porcję. Składniki * 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 2 jajka 4 łyżki cukru 2 czubate łyżki(...)wystudzić. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać kakao, czekoladę z masłem. Zmiksować. Dodać gruszki i orzechy, opcjonalnie cynamon. Wylać do kwadratowej formy o boku 20 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. PS Świetne na ciepło z gałką lodów waniliowych ;) * patrz: wstęp

Słodkie inspiracje
Nowy Jork na Talerzu - Jedna z moich ulubionych książek! 147

dodatkowych wskazówek. Podzielona jest na rozdziały: Wprowadzenie Uwagi i wskazówki Śniadania Sałatki Kanapki, tarty,pizze Dania główne: wegetariańskie Dania główne: owoce morza, drób, mięso Słodycze Ciasteczka Placki i tarty Ciasta Puddingi i inne słodkości Przekąski i napoje na przyjęcia Miary Stwórz swoją własną kuchnię Podziękowania Alfabetyczny spis potraw Indeks potraw według posiłków Indeks składników Jest to 320 stron wartościowej treści(...)bez żadnych niespodzianek. Na koniec powiem krótko. To książka, której nigdy nikomu nie oddam. Książka, za którą z czystym sumieniem wydałabym 69 zł, gdyby kosztowała więcej też bym po nią sięgnęła. To tytuł jeden z niewielu, który wciąż nie może trafić na moją półkę z książkami, bo od kilkunastu tygodni cały czas coś z niej gotuję i piekę. Uważam

Blondynka Gotuje
Mini Eklerki Z Delikatnym Kremem Budyniowym - Krok Po Kroku 150

budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szkl cukru 2 żółtka 150 ml śmietanki kremówki 30 % Polewa czekoladowa 100 gr czekolady deserowej/mlecznej + 2 łyżki masła ( około 50 gr ) 1. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i masłem/margaryna. 2. Na gotująca się wodę wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe(...)ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. 3. Po tym czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku. Po 4 jajku spr rozciągliwość ciasta. Jeśli nie ciągnie się miedzy palcami to znak ze musimy dodać ostatnie jajko. Po 5 jajku sprawdzamy znów ciasto, powinno rozciągać się pomiędzy palcami. 4. Przekładamy ciasto do tylki cukierniczej i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia

Gotowanie...to proste !
Śniadaniowe ciastko proteinowe. 127

łyżeczki proszku do pieczenia trochę pestek dyni w czekoladzie  (mogą być zwykłe, wtedy dodajcie trochę czekolady) 1 łyżeczka oleju kokosowego Wszystkie składniki oprócz pestek dyni zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pestki dyni i ew. czekoladę wmieszać do ciasta. Masę przelać do silikonowej foremki. Piec około 20 minut, uważając by ciastko(...)regionu z którego pochodzi (czyli Styrii). Ponadto, znak jakości P.G.I. (chronione oznaczenie geograficzne), którym jest opatrzony, gwarantuje, że olej pochodzi z pierwszego tłoczenia.  Olej z pestek dyni to bez wątpienia mój ulubiony typ oleju. Ciemnozielony kolor, gęsta konsystencja i intensywny aromat z nutą świeżości bardzo dobrze komponuje się zarówno z potrawami wytrawnymi jak i słodkimi. Świetnie pasuje

Poranek na słodko
Tęczowy torcik dla urwisów 99

dodatkowych miseczek ( ok. 3,5 łyżki na 1 miseczkę - powinniśmy otrzymać 6 porcji) 7. Każdą z porcji ciasta zabarw na inny kolor ( ja dałam 1/4 łyżeczki proszku na miseczkę) 8. Tortownicę o średnicy 23cm wyłóż papierem do pieczenia i piecz każdy blat osobno 10min w 160*C. 9. Gotowe blaty odłóż do wystygnięcia. Krem: 1. Jedno opakowanie mascarpone ( 250g(...)warstwą ( ok. 0,5mm) serka mascarpone. 2. Przykryj niebieskim blatem i wyłóż na niego cały malinowy serek mascarpone. 3. Czas na zielony blat i kolejną warstwę serka ( 0,5mm) bez owoców. 4. Całość przykryj blatem czerwonym i pokryj go mascarpone z truskawkami ( całą porcją). 5. Teraz pomarańczowy blat i kolejna warstwa mascarpone.  6. Na sam wierzch połóż żółty

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie. 133

jeść bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo siemię lniane, mąka pełnoziarnista, cynamon, rodzynki powodują, że ciasto jest zdrową alternatywą do tradycyjnych jabłeczników. Ja posypuję minimalnie cukrem pudrem, ale jak masz słodkie jabłka to nie jest to konieczne. Pamiętaj, słodkie przepisy nie muszą być kaloryczne, niezdrowe i zakazane… Na taką niedzielę zimową – polecam Wam właśnie kawałek tego ciacha. Ciasto jabłkowe(...)szklanki płatków migdałowych 1 szklanka cukru 3 łyżki cynamonu 2,5 łyżki mielonego lnu 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy 10 min. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek

Apetyt na Zielone
Chleb piwny z suszonymi jabłkami i "Zapach miłości" 143

świątecznym objadaniu się ciastami naszła mnie ochota na chleb bez dodatku cukru, ale jednak ze słodkimi akcentami. W szafce znalazłam zapas suszonych latem jabłek. Zamiast wody, użyłam piwa i wyszedł słodko-goryczkowy chleb na codzienne kanapki. Składniki : 550 g mąki pszennej chlebowej saszetka (7g) suchych drożdży łyżeczka soli ok. 400 ml jasnego piwa duża garść suszonych jabłek Mąkę wymieszać(...)ciasto drewnianą łyżką. Powinno mieć mokrą konsystencję, więc nie będzie odchodzić od łyżki. Odstawić na ok. 10 minut. Do ciasta wrzucić jabłka. Zagniatać ciasto (łyżką) ok. 2 minut, wciskając jabłka do środka. Zagniatanie ciasta powtarzać 2 razy co 10 minut. Chodzi o to, by jabłka jak najlepiej wmieszały się w ciasto. Odstawić ciasto na ok. 30 minut. Przełożyć ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Wspomnień czar... 118

Dawno, dawno temu, gdy byłam kilkuletnią dziewczynką, a w sklepach nie było batoników, czekolad i cukierków mama robiła mi czasem owsiaczki - pyszne ciasteczka kakaowo-owsiane bez pieczenia. Zajadałam się wtedy nimi ze smakiem i nic więcej do szczęścia już nie potrzebowałam. Teraz postanowiłam przypomnieć sobie te chwile, ciasteczka wzbogaciłam jednak gorzką czekoladą i suszoną żurawiną - wyszły pyszne! Owsiaczki(...)czekoladę, zapach rumowy i kakao. Doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy płatki owsiane i mieszając podgrzewamy jeszcze przez około 5 minut. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę. Powstałą masę studzimy, blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy małe porcje (formując ciasteczka) i odstawiamy do wystygnięcia. Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe SMACZNEGO

peggiwkuchni
Sernik alzacki z polewą czekoladową 177

bez problemu można użyć np. jedynie cukru pudru. (Tortownica o średnicy 21 cm) Spód: 250g mąki pszennej 120g masła/margaryny 50g cukru 3-4 łyżki mleka Masa serowa: 750g twarogu (użyłam wiaderkowego z Wielunia ) 75 ml śmietany (najlepiej rzadkiej) 2 jajka 90g cukru 30g mąki kukurydzianej Dodatkowo: 100g czekolady 3 łyżki śmietanki   Przygotować ciasto na spód. Mąkę(...)dokładnie zmiksować. (Do połączenia się składników. Nie należy napowietrzać sernika i lepiej tu pominąć ubijanie białek. Dzięki temu sernik nie opadnie i będzie idealnie gładki.) Formę (wyłożoną papierem do pieczenia) wylepić (spód i boki) schłodzonym ciastem. Na ciasto przelać masę serową. Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w 190 stopniach. (Sprawdzić wykałaczką, czy jest

Di gotuje
Sernik wiedeński 121

Wspaniały przepis na przepyszny, tradycyjny sernik wiedeński z niewielką ilością cukru i polewą czekoladową. Sernik jest bez spodu, jest to jedynie masa serowa i polewa przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze i wykwintne. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): 800 gram twarogu zmielonego trzykrotnie 5 jaj (osobno białka i żółtka) 2 białka 100 gram miękkiego masła 3/4 szklanki(...)zmielony twaróg. Na końcu dodaję przesianą mąkę. W osobnym naczyniu ubijam 7 białek na puszystą masę i stopniowo, drewnianą łyżką, mieszam z masą serową. Gotowe ciasto przekładam do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (wypuszczonym poza obręcz), i piekę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Zaraz po umieszczeniu sernika w piekarniku obniżam temperaturę do 150 stopni i piekę go przez

Mango Papaja
Drożdżowe wg przepisu mojej mamy 87

jajka, drożdże, mleko muszą mieć temp pokojową) ,w mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże 2 łyżeczki cukru 3 łyżki mąki i dodaje szczyptę soli (w oryginale w 1/2 szklanki mleka i bez soli) . Całość przykrywam ściereczka odstawiam w ciepłe miejsce na ok 15 min. Do robota kuchennego przesiewam mąkę dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka i skórkę z cytryny (w oryginale jajka(...)wyrabiania ciasta drożdżowego. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Jeśli chcemy ciasto drożdżowe z rodzynkami musimy je wcześniej sparzyć na sitku i zostawić do ostygnięcia (ok 1 szklanki rodzynek) i dodać pod koniec mieszania ciasta.  Ciasto przekładamy do foremek, posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni jak już się nagrzeje wkładamy brytfanny i pieczemy około

Piekielna Kuchnia Pati
Waniliowe bułeczki z cynamonową kruszonką 113

jajko – 240 ml mleka orkiszowego ( tego ) – 1 łyżeczka esencji waniliowej – spora garść świeżej żurawiny (możecie zastąpić suszoną żurawiną dodatkowo na kruszonkę: 50 g miękkiego masła bez laktozy 50 g mąki 50 g drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (ja dałam mleko zamiast wody) Przygotujcie zaczyn: odrobinę ciepłego mleka, cukru(...)ciasto wymieszać mikserem planetarnym, ręcznym lub rękoma. Zagniećcie w kulę i ponownie pod przykrycie umieśćcie w ciepłym miejscu na ok 90 minut. Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzając w nie pięścią), raz jeszcze zagniatamy. Odrywamy kawałki ciasta, w środku umieszczamy surowe owoce żurawiny (lub kilka suszonych) po czym formujemy jednakowej wielkości bułeczki. Układamy je w formie do pieczenia

Szybko Tanio Smacznie
Dyniowe buźki - kruche ciasteczka z marchewką 260

Ciasteczka są maślane, ale wzbogacone o witaminy. Nie tak jak tradycyjne kruche te są bez dodatku jajek.Inspiracją dla tych ciastek był dla mnie przepis na Orange pumpkin face cookies.  przepis jest dostępny pod linkiem http://www.bbcgoodfood.com Składniki na 16 ciastek: Na ciasto : Jedna mała marchewka drobno starta lub zmiksowana 90 g. zimnego masła pokrojonego w kostkę(...)minimum 1 godzinę lub na noc ( u mnie z braku czasu 24h leżakowania w lodówce). Ciasto należy wyjąć z lodówki na 30 minut przed rozwałkowywaniem. Blat lub stolnicę oprószyć mąką - ja użyłam kukurydzianej, rozwałkować na grubość 1mm. Wycinać kształty - mogą być inne niż dyniowe. Piec w temp. 180 około 20 minut. Studzić na kratce. Na glazurę : łyżeczka cukru pudru

apetytnapieczenie
18 dań na wrzesień 131

Drugi dzień września, pomimo, że pochmurny, zainspirował mnie do przygotowania zestawienia potraw, które koniecznie musicie przygotować w tym pięknym miesiącu. Korzystając z kalendarza sezonowego, wybrałam warzywa i owoce, które bez problemu znajdziecie w sklepach w tym miesiącu. Zachęcam również do samodzielnego zbierania owoców np. jeżyn i ich mrożenia, w woreczkach, po kilka porcji, będą jak znalazł, gdy będziemy tylko(...)masłem cukiniowo-paprykowym Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Knedle ze śliwkami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kolorowymi pomidorkami Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią

Moja smaczna kuchnia
Powrót do dzieciństwa. I bułeczki z truskawkami i kwiatowym lukrem 131

lukru, z intensywnym smakiem truskawek otulonych mięciutkim ciastem drożdżowym i ulotnym aromatem kwiatów czarnego bzu. Gdy tylko zobaczyłam je na blogu Every cake you bake , wiedziałam, że takie upiekę. Czułam mocny, wewnętrzny przymus; ba, spędziłam kilka wieczorów na wyobrażaniu sobie tego smaku. I z radością oznajmiam: rzeczywistość mnie nie rozczarowało. Ciasto drożdżowe na takiej ilości żółtek jest cudownie delikatne(...)dodać wyrośnięty rozczyn, następnie mleko i partiami dosypywać mąkę. Na końcu wlać masło. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.  W tym czasie truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki, a następnie pokroić w kosteczkę. Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej uformować wałeczek. Każdy z nich rozwałkować, na środku ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czereśnie zapiekane w cieście czyli czereśniowe clafoutis 153

przy jedzeniu. Deser zniknął bardzo szybko, nie potrafię wiec powiedzieć czy równie smaczny będzie po nocy spędzonej w lodówce. Składniki ​​na około 4 spore porcje 450 g świeżych czereśni, bez pestek 20 g roztopionego masła 3 jajka 180 ml mleka 75 g mąki szczypta soli 60 g ksylitolu (lub cukru) 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Do podania cukier puder(...)jednej warstwie. Przygotować ciasto. Wymieszać jajka z pozostałym cukrem i solą. Dodać mąkę,  mleko, ekstrakt z wanilii, ponownie wymieszać. Dodać stopione masło, mieszać do połączenia składników. Używałam blendera z końcówka do ubijania piany. Ciasto będzie podobne do ciasta naleśnikowego tylko nieco rzadsze. Wlać masę na  wiśnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut

Stare Gary
Chleb jogurtowy ze słonecznikiem 116

Pomysł na taki chlebek znalazłam  tutaj ..u mnie w sumie obyło się bez smarowania żółtkiem i posypywania pestkami..ale i tak chlebek był pyszny.. 20 g drożdży 1,5 szkl.jogurtu naturalnego 100 ml wody gotowanej (letniej) 60 dkg mąki  1 łyżka (płaska) soli 1 łyżeczka cukru 10 dkg ziaren słonecznika Drożdże, cukier, 100 ml wody(...)zaczyn. Wyrobić ciasto.Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie lub zbyt suche , można dodać  2- 3 łyżki mąki lub  trochę przegotowanej wody .Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia[ u mnie rosło w misce Tupperware]. Wrośnięte przełożyć do formy natłuszczonej oliwą. [ u mnie naczynie żaroodporne wyłożone papierem] i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny.Chleb piec w nagrzanym piekarniku

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki bezglutenowe 181

wystrzegać się produktów opartych o mąkę pszenną. Wiem, że niektóre osoby które musza włączyć dietę bezglutenową i nie zawsze mogą korzystać z produktów mącznych i nie wyobrażają sobie naleśników bez ukochanej mąki pszennej. Niestety tutaj są w błędzie, można przygotować pyszne naleśniki bezglutenowe , zapraszam wszystkich do wypróbowania przepisu. Składniki: ¾szklanki ziemniaczanej ¼szklanki mąki ryżowej 1 szklankamleka migdałowego, lub kokosowego(...)oleju do ciasta, wtedy naleśniki nie będą przywierały nam do patelni. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera mieszamy do czasu połączenia składników. Patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy, gdy będzie gorąca wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Naleśniki bezglutenowe podajemy z ulubionymi owocami, doskonałe są również z brzoskwiniami, miodem lub prażonymi migdałami. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba

Naleśniki
Muffinki jabłkowo - marchewkowe z bezowym bałwankiem 179

mojej kuchni zawitała śnieżna zima i powstały korzenne, jabłkowo - marchewkowe muffinki z uroczymi bezowymi bałwankami. Dzięki odpowiedniej recepturze muffiny są wilgotne i tak samo pyszne nawet drugiego dnia, więc bez problemu można je upiec dzień wcześniej a udekorować w dniu serwowania. Polecam jako pomysłowy deser na Mikołajki, Gwiazdkę lub po prostu grudniowy dzień :-) Muffinki Składniki(...)łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru Jajka roztrzepać z cukrem, dodać olej i delikatnie ubić trzepaczką. Dodać jogurt. Mąkę przesiać, połączyć z przyprawami korzennymi, proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać.   Piekarnik rozgrzać do 180°C. Do powstałej masy wsypać startą marchewkę i poszatkowane jabłka. Wymieszać. Ciastem równomiernie napełnić formę

maniapieczenia
Świąteczne rogaliki 177

drożdże nie wykipiały ;) Wyrośnięte drożdże i przestudzoną margarynę wlewamy do mąki i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego worka, wiążemy na supeł i zanurzamy w zimnej wodzie. Kiedy worek wypłynie na powierzchnię, wyciągamy ciasto i wałkujemy na stolnicy na grubość kilku milimetrów. Nożem tniemy ciasto na kwadraty o boku około 7-8 cm. Na rogu każdego kwadratu kładziemy łyżeczkę(...)dżemu lub kilka wiśni i zwijamy kwadrat na ukos zaczynając od rogu z nadzieniem. Brzegi rogalika zagniatamy i łaczymy razem. Przekładamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 15 min. Z cukru pudru i cytryny robimy lukier do udekorowania rogalików. Gotowe rogaliki lukrujemy po przestygnięciu. Lub nie czekamy na lukier

Ciastkozercy
Pomarańczowo-czekoladowe ciasto jaglane, bez glutenu 183

Pyszne, wilgotne, czekoladowe ciasto. Pachnie piernikiem, pomarańczą... Niebo w gębie. Na dodatek zdrowe, bez glutenu... i można wyliczać jego zalety bez końca.  Składniki:szklanka ugotowanej kaszy jaglanej1 jajko1 banan2 łyżki kakao5 łyżek mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej)4 łyżki mleka (może być sojowe)2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka stewii2 łyżki miodu1 łyżka(...)składniki oprócz skórki z pomarańczy i płatków migdałów umieszczamy w kielichu blendera i mielimy na gładką masę, bez grudek. Dodajemy część płatków migdałów oraz skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy ("keksówki"), wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy resztą płatków migdałów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut, do suchego patyczka

Mango Papaja
Detox z ziarnami, gruszką i syropem klonowym. 192

Wiosenny detox!, chleb bez mąki pszennej za to z różnorodnością nasion, pychota :). Po nasiona i bakalie wybierzcie się do Owocowego Raju. Składniki: 20 dag mąki kukurydzianej 7 dag otrębów żytnich z zarodkami 2 łyżki nasion chia 2 łyżki ostropestu plamistego 5 dag pestek dyni 10 dag siemienia lnianego 2 łyżki błonnika 10 dag gruszki kandyzowanej 1 łyżeczka soli(...)łączymy z syropem klonowym, dodajemy do wymieszanych suchych składników. Gruszki drobno kroimy, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto zostawiamy w misce i odstawiamy je na ok 1 godzinę, następnie przekładamy do foremki i odstawiamy na 40 minut.3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy przez pół godziny, następnie obniżamy tem. do 180 C i pieczemy jeszcze pół godziny. Upieczony bochenek studzimy

Apetyczna babeczka
Świętujemy! Muffiny z konfiturą z malin i czekolady :))) 138

Witajcie moi kochani! Z racji tego, że każda okazja jest dobra do świętowania - a ja mam ich ostatnio bardzo dużo dzięki Wam- a mianowicie przebiliśmy 200

Emcia Pichci
Tort rafaello z truskawkami - bez wiórków kokosowych:) 532

Postanowiłam ulepszyć tradycyjne rafaello. A, że zbliżała się pewna bardzo ważna rocznica, stworzyłam tort o masie bardzo podobnej do rafaello, jednak zamiast wiórków kokosowych użyłam płatki

Z miłości do słodkości
Rolada kakaowa z kremem melonowym 160

mnie, szczególnie w okolicach długiego weekendu. Tym razem w wersji bez wódki czy szampana, jednak zapewniam, że ciacho jest równie pyszne jak letnie drinki z palemką. A nawet i lepsze! Biszkopt: 3 jajka szklanka cukru pudru szklanka mąki 1/3 szklanki kakao 1/3 szklanki wody pół łyżki proszku do pieczenia Krem: dojrzały melon 250 g mascarpone 200 g śmietanki(...)Następnie dolewamy wodę oraz żółtka i dosypujemy po trochu mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao. Gdy masa będzie już dokładnie połączona, przelewamy na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Gorące ciasto wyjmujemy i przekładamy na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia

sama złodycz
My sweet little clementine. Do góry nogami. I moja cisza. 139

tych, które mój Tato przywiózł z delegacji w brązowej, papierowej torebce. Zniknęły szybciej niż zdążył przywitać się ze wszystkimi. Dziś są wszędzie. Soczyste, słodkie, malutkie kuleczki do zjadania już bez pośpiechu, choć zawsze z tym samym apetytem.  Pyszne na surowo.  Uzależniające w odwróconych babeczkach.  Zalane aromatycznym syropem smakują tak cudownie, że znikają niemal tak szybko(...)się z resztą. Dodać skórkę otartą z klementynek i wymieszać. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wmieszać dokładnie do masy.   Foremkę na mufinki natłuścić. Na dno każdego wgłębienia wsypać brązowy cukier i nałożyć plastry klementynek. Łyżką nakładać ciasto, tak by sięgało do 3/4 wysokości foremek.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez

KUCHARNIA
Babka drożdżowa po sezonie 138

potem z tymi białkami...?Ja ostatnio miałam inny problem - po torcie dla Natalki zostało mi siedem żółtek. Jeszcze nie kopa, ale już ilość dość pokaźna. I o ile białka bez problemu przechowują się w lodówce nawet do tygodnia, żółtka, nawet zalane olejem (dzięki temu na wierzchu nie tworzy się twarda skorupka) tyle czasu nie mają. Zaczęłam więc myśleć intensywnie(...)przepis na babkę drożdżową, na samych żółtkach właśnie. Tamta była z czterech, z dodatkiem olejku arakowego, nie wyszła zbyt imponująca, bo w za dużej formie pieczona. Taka troszkę naleśnikowa. Smakowała jednak wspaniale; pamiętam, bo piekłam ją w domu, i Tata się zachwycił (on pewnie nie pamięta, ale to nie szkodzi. Będzie motywacja, żeby znów ją w domu upiec). Podwoiłam proporcje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jogurtowe parfait z karmelizowanymi bananami i orzechami 175

Jogurtowe parfait z karmelizowanymi bananami i orzechami pekan to deser, który można przyrządzić na poczekaniu. Bardzo lubię nieskomplikowane desery. To taka szybka metoda na zaspokojenie ochoty

codojedzenia
Domowa granola 155

Przygotowujecie swoją granolę? Jeżeli nie to koniecznie spróbujcie, jest bardzo prosta do wykonania i nie ma żadnych cukrów. Taką granolę możecie śmiało wcinać na śniadanie

Niezły Młynek
Omleciki biszkoptowe z bitą śmietaną i borówkami 138

Omleciki biszkoptowe to najsmaczniejszy deser na ostatnie wakacyjne dni, z dodatkiem borówek lub malin po prostu poezja smaku. Niezwykle prosty do przygotowania. Omleciki są lekkie jak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bezglutenowy dutch baby z mąki z quinoy z rabarbarem i borówkami 122

Wszyscy ostatnio tak chwalą pieczone naleśniki, jakoś nie byłam do nich za bardzo przekonana, ale jak polecają to postanowiłam spróbować. Smakują, nie powiem, że nie, całkiem

Quinoa Raz!
Tarta z morelami i kremem migdałowym "frangipane" (Crostata con albicocche e crema di mandorle "frangipane") 150

Wami przepisem na przepyszn ą  tart ę   z morelami i kremem migdałowym "frangipane". Bardzo kruche ciasto na tart ę  przygotowałam  z dodatkiem m ą ki ryżowej, bez jajek. Delikatny, rozpływający si ę  w ustach krem migdałowy "frangipane" powstał na bazie m ą ki migdałowej, masła , cukru(...)nadmiar mąki strzepujemy (do wyłożenia formy możemy wykorzystać również papier do pieczenia).  W mikserze miksujemy mąkę pszenną, mąkę ryżową, cukier, skórkę otartą z cytryny i zimne masło pokrojone w kostkę.  Wyrobione kruche ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm.  Dokładnie wylepiamy formę razem z bokami, a nadmiar

La grande e la piccola cuoca
EKSPRESOWE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO 105

Zapraszam na ekspresowe pączki z serka homogenizowanego. W Tłusty Czwartek nie można obejść się bez pączków – jeżeli nie macie ochoty lub czasu na zagniatanie

Pieguskowa Kuchnia
Brownie z kawałkami czekolady 140

Wiem, że ciasta Nigelli są tłuste i słodkie, ale czasem najdzie mnie ochota na coś właśnie takiego. Lepkie, wilgotne, z kawałkami czekolady (która trochę mi się

Słodkie inspiracje
Wegańskie naleśniki 125

  Od dawna chciałam przyrządzić takie wegańskie naleśniki, ale jakoś zawsze plan ten był odsuwany w czasie. Trochę bałam się, że usmażę takie kapcie, które będą

Szybko Tanio Smacznie
Naleśniki z twarożkiem - wiśniami i świeżą miętą 166

Kto nie kocha naleśników, a ileż pomysłów na ich nadzienie w każdym domu...moje dziś pieszczą podniebienia wiśniami w syropie i świeżą miętą... Składniki na ciasto

Apetyczna babeczka
Internet na zgubę i poziomkowo-różane semifreddo 187

Czas ucieka mi przez palce. Godziny mijają, a ja z zachwytem wpatruję się w kolorowe obrazki.  Na szczęście ciągle jeszcze potrafię wrócić do rzeczywistości. I idę do kuchni piec ciasto, którym nakarmię prawdziwych, żywych ludzi.  Chyba straciłam na chwilę głowę... Dzisiaj mam dla Was przepis na jedne z najlepszych lodów, jakie zdarzyło mi się jeść. Smakują wyjątkowo(...)utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tak, żeby nie było grudek. Dodać mus owocowy, zmiksować. Partiami dodawać kremówkę, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać bezę, delikatnie połączyć. Masę przelać do formy, wyrównać wierzch. Zamrozić minimum przez 3-4 godziny. Wyjąć z zamrażarki 10-15 minut przed podaniem. Smacznego! Z mojego wyczekiwanego, wolnego weekendu zrobił się

Pożeraczka, czyli raz adobrze