niespełna dwa tygodnie Wielkanoc ( choć dzisiaj u mniej pogoda raczej Bożonarodzeniowa), dlatego zabrałam się za przygotowywanie świątecznych przepisów dla Was. Jako pierwszy postanowiłam zrobić Tofurnik. Zrobienie tego ciasta chodziło już za mną od dawna. Pomyślałam, że zbliżająca się Wielkanoc jest idealnym momentem by go w końcu zrobić. Postawiłam na połączenie migdałów i wanilii a także gorzkiej czekolady. Muszę Wam powiedzieć(...)jednolitą masę. Na koniec wsypujemy płatki migdałowe i mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut a następnie przez 15 minut w temperaturze 150 stopni. Kiedy ciasto się upiecze pozostawiamy je do wystudzenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy wierzch ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto najlepiej
Health-Fit-LifeDziś kolejny przepis na letnie muffinki ze świeżymi malinami. Muffinki wykonane są ze zdrowszych i wartościowych składników, ale tym razem zamiast gorzkiej czkolady jest pyszne
Healthy food explorerNie ukrywam, że uwielbiam serniki, trochę już ich upiekłam. Za każdym razem wymyślam inny i chyba za chwilę braknie mi już pomysłów. Tym razem postanowiłam upiec
IzabelawkuchniWitajcie :) Na dworze zimno i wietrznie na osłodę dnia mam dla Was pyszne błyskawiczne serniczki. Nie potrzeba do nich wielu składników. Bez masła i
Sama słodycz i szczypta chiliPrzeglądając blogi z przepisami natknęłam się na ciasteczka stempelki-dosyć różniące się od innych wyglądem:) Bardzo urzekły mnie różne minki i napisy na ciasteczkach, dlatego
Smaczne ZdroweJesień zbliża się nieodwołalnie... W sadzie pełno jabłek, musiałam więc obowiązkowo zrobić szarlotkę:) Tak jak do tradycyjnej szarlotki zrobiłam kruche ciasto, jednak nie użyłam do niego
Z miłości do słodkościLniane krążki świetnie zastępują chleb do słodkich kremów tutaj przepis na laskowy krem z awokado . Upiekłam je na blasze o średnicy 26 cm ale następnym razem
Szkrab Je SamCiasto cytrynowe jest miękkie i wilgotne, dzięki dodatkowi kefiru. Smak cytryny, ze względu na dużą zawartość soku i skórki cytrynowej, jest w tym wypieku dominujący i
Smakołyki Berenikiwylewamy na blaszkę (21×32) wyłożoną papierem do pieczenia. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto z dodatkiem kakao w formie esów-floresów wylewamy łyżką na ciasto jasne. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na cząstki i układamy obok siebie na cieście. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut. Galaretkę(...)wody. Odstawiamy do stężenia. Kwaśną śmietanę umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy razem z tężejącą zieloną galaretkę. Masę od razu wykładamy na wierzch ciasta. Źródło: Ciasta na stół (niestety mam tylko kserówkę, bez pierwszej strony i nie wiem jaki to dokładnie numer
Smaki Na Talerzuilości. Oczywiście dla Niej praktycznie bez soli... Placuszki są przepyszne i bardzo aromatyczne. My podjadamy je w wersji solo, ale również świetnie komponują się z ulubionym sosem, na ciepło i zimno. Sami spróbujcie! (około 10 sztuk) 2 jajka 2 łyżki kefiru/jogurtu naturalnego/śmietany 2 łyżki mąki pszennej (płaskie) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 szczypty(...)najlepiej widelcem) z kefirem, jogurtem lub śmietaną, a następnie z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Na końcu do masy jajecznej wmieszać mozzarellę uprzednio pokrojoną w kostkę oraz posiekane listki bazylii. Na patelni rozgrzać masło lub olej i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka na 1 placuszek.) Placuszki smażyć (*) z obu stron na złoty kolor
Di gotujemusli, dzięki niemu przygotowałam wspaniałą, chrupiącą kruszonkę. Przepis powstał przy współpracy z marką Mixit . Na e-shopie Mixit.pl znajdziecie gotowe mixy musli, kasz, suszonych owoców i orzeszków, zdrowe batoniki bez dodatku cukru, produkty dla wegan. Co najważniejsze, możecie sami skomponować własne mieszanki musli i kasz. Mam dla Was kod rabatowy: „ MalaCukierenka ”, który daje 10% zniżki na każde zakupy(...)Ciasto z Truskawkami i Musli Składniki: Kruszonka: 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170g musli, użyłam musli „Majowa mieszanka” z mixit.pl 100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 60g cukru Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 190g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 5 jajek 310g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mała Cukierenkaśrodkowa półka) i piec przez około 15 - 20 minut, aż ser zacznie bulgotać, a brzeg pizzy ładnie się zarumieni. Pizzę podawać gorącą, bezpośrednio po upieczeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę o wymiarach 23 x 33 cm (jak u mnie) lub 25 x 45 cm (wówczas ciasto będzie nieco cieńsze). Woda do ciasta na pizzę powinna być(...)pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Pizza przygotowana według tego przepisu wychodzi na puszystym, grubym cieście. Przygotowaną pizzę należy włożyć do mocno nagrzanego piekarnika - do 250 stopni Celsjusza. Tylko w bardzo wysokiej temperaturze pizza równomiernie się upiecze, zrumieni bez nadmiernego rozrastania się w górę, a ser rozpuści i rozleje na dodatki. 1 szklanka
Gospodyni MiejskaBabka mocno czekoladowa, puszysta i pyszna. Łatwa do przygotowania, na pewno upieczesz ją bez zakalca, ponieważ nie ucierasz tłuszczu z cukrem, a dolewasz stopione masło. Najsmaczniejsza na 2-3 dzień, bo staje się cudownie mięsista i wilgotna. Spokojnie możesz upiec ją 2 dni wcześniej przed planowanym poczęstunkiem. Porcja idealna na małą foremkę babkową z kominem. Składniki: 2 szklanki mąki(...)cukrem na puszystą masę dodawać partiami przesianą mąkę z kakao i cynamonem na przemian z kwaśnym mlekiem masło stopić, wlać gorące do ciasta wyłożyć do podłużnej lub babkowej foremki z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej mąką piec w 180`C 50-60 minut minut zagotować mleko w rondelku, dodać połamaną czekoldę i masło. Po kilku minutach wymieszać. Posmarować wystudzoną babkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleka ( 10 łyżek) 1 jajko 150 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka masła (wzięłam ok. 40 g) olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Roztrzepać jajko z mlekiem. Do drugiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i masło i połącz składniki palcami, tak jak na kruszonkę. Do tej mieszanki należy(...)wlać masę jajeczno-mleczną. Wymieszać aby wszystkie składniki w miarę się połączyły w gęstą , niekoniecznie gładką masę. Rozgrzać głęboką patelnię z olejem rzepakowym. Następnie małą łyżeczką nabierać ciasta i drugą spychać na rozgrzany tłuszcz. Usmażone racuszki wykładać na talerz pokryty ręczniczkiem papierowym aby ewentualny tłuszcz wsiąkł w niego. Posypać cukrem pudrem. Smacznego
Różne smaki w kuchnipachnący świeżym ciepłym chlebem w świąteczny czas Brzmi zachęcająco? Poniżej przedstawiam przepis na pyszny chleb z mąki pełnoziarnistej i gryczanej, bez konserwantów i sztucznych spulchniaczy. Składniki : na zaczyn drożdżowy: – 225 g mąki pszennej chlebowej – 225 g wody – 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych Składniki zaczynu wymieszać, przykryć szczelnie, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 – 16 godzin(...)rodzaje mąk dodać łyżkę soli. Następnie cały zaczyn 16 h. Wyrobić ciasto ręcznie i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do wyrośnięcia. Jeśli będzie za twarde dodać trochę wody w celu połączenia dokładnie wszystkich składników. Przekładamy do formy posmarowanej olejem rzepakowym. (Ja piekę w owalnej formie ceramicznej o długości 23 cm) Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Wyrośnięty
I LOVE LIFEWitajcie :) Nie wyobrażam sobie kawy bez czegoś słodkiego i dlatego zawsze mam coś upieczone. W tygodniu są to najczęściej muffinki, babeczki lub ciastka a na weekend ciacho :)Dzisiaj mam propozycję pysznych babeczek z nutką korzenną i dżemem dyniowym. Babeczki można udekorować dowolnym kremem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Można je zabrać do szkoły lub pracy. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki(...)tortowej 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 12 papilotek Wykonanie : Jajka ucieramy z cukrem cukrem waniliowym i masłem na krem, następnie dodajemy dżem i jeszcze raz mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i krótko mieszamy.Pamiętajcie że ciasto na babeczki czy muffinki nie miesza się długo ponieważ wyjdą twarde
Sama słodycz i szczypta chiliSzczypta) Kasza jaglana – 100 g (7.69 x Łyżka) Fasolka szparagowa – 300 g (3.33 x Garść) Pesto zielone z bazylii – 60 g (3 x Łyżka) Dorsz (filety bez skóry) – 300 g (3 x Porcja) Czas przygotowania: 30 minut 1. Dorsza posmaruj pesto, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (około 30 minut(...)CIASTO FASOLOWE Z CHILI (PRZEPIS NA 8 PORCJI) Zjedz 1 z 8 porcji (porcja 2x większa niż widoczna na zdjęciu) Mielona papryka chili – 1 g (1 x Szczypta) Fasola czerwona w zalewie (konserwowa) – 240 g (12 x Łyżka) Sól (biała) – 1 g (1 x Szczypta) Kakao niskotłuszczowe – 20 g (2 x Łyżka) Proszek do pieczenia
Powiedz dietom nieUwaga! Kwiaty czarnego bzu muszą pochodzić z pewnego miejsca! Nie można wykorzystywać kwiatów, które kwitną w miejscach zanieczyszczonych - przy szosach, drogach, na zanieczyszczonej glebie itp! Składniki
KorniszonkiLubicie batoniki Bounty? Ja muszę przyznać, że nie potrafię im się oprzeć. A to ciasto właśnie przypomniało mi ich smak. Cienkie warstwy koksowej bezy przełożyłam musem z deserowej czekolady. Było to dość słodkie, jeśli wolicie to możecie użyć czekolady gorzkiej. Nie wychodzi wysokie ale solidny kawałek na pewno zaspokoi Waszą ochotę na słodycze. *foremka 25*34 cm Składniki(...)ubite zacząć dosypywać po łyżce cukru. Na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną i kokos oraz wlać sok z cytryny. Podzielić na połowę. Każdą część rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem i piec w 170*C pół godziny a następnie zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec jeszcze kwadrans. Wystudzić. Do miseczki wrzucić połamaną czekoladę i ustawić ją nad garnkiem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPomysł na wegetariańskie śniadanie - placuszki przygotowane na bazie zmiksowanej kukurydzy oraz mąki kukurydzianej, podane z sałatką oraz jajkiem sadzonym. Proste i pyszne połączenie składników :) Składniki na
Ugotowaćsię znaleźć też coś nowego co urozmaici ten kanon. Oto moje tegoroczne inspiracje: Faszerowane marchewki z ciasta francuskiego – zrobię na pewno kilka sztuk dla Jasia. Faszerowane marchewki z ciasta francuskiego Przeurocze muchomorki z jajek i pomidorków Muchomorki z jajek i pomidorków Jako że ze słodyczy najbardziej lubię śledzie… (hihihihi) to ta babka wielkanocna przypadła mi bardzo(...)jednak każdy robi inaczej więc może i takiego spróbuję. Żurek wielkanocny W kwestii pieczonego mięsa raczej nie będę eksperymentować i zrobię moją świąteczną karkówkę. Pieczona karkówka Jajka faszerowane – w tym roku mam zamiar spróbować innego nadzienia. Jajka faszerowane – smażone No i coś bez czego święta się nie obejdą – sałatka. W tym roku mam zamiar wypróbować taką
Mama z miastaBez Mazurka nie ma Wielkanocy, to proste ciasto prawdopodobnie przywędrowało na nasze stoły z Turcji, a jego nazwa wywodzi się od słowa "Mazur" jak kiedyś nazywano mieszkańców Mazowsza, gdzie ciasto to było szczególnie popularne. To proste ciasto pozwala na wykazanie się kreatywnością i pomysłowością w wykonaniu i dekorowaniu, ja dziś chciałam zaproponować bardzo delikatne kruche ciasto z dżemem wiśniowym(...)dżemu wiśniowego Stovit płatki migdałów Zimne masło zagniatamy z mąką, cukrem, solą i żółtkami. Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor, ok 25 minut. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia. Na upieczonym
Cynamonowe szczęściePyszne babeczki dla fanów "Michalków" z kremem michałkowym. Babeczki wszystkim bardzo smakowały, ale dzieci wolały wersje bez kremu. Polecam wam. Przepis z bloga "Moje wypieki". Krem lekko zmodyfikowałam, aby nadać mu gęściejszą strukturę. Chciałam wypróbować nowe tylki do wyciskania kremu - tylki rosyjskie. Stanowczo najlepszym kremem do zdobienia tymi tylkami jest krem maślany. Przepis na 12 babeczek(...)drobnego cukru 2 jajka 150 g mąki tortowej 50 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 45 ml likieru kawowego 120 g posiekanych michałków (w oryginalnym przepisie są białe michałki -ja użyłam ciemnych) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i z kakao. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym całym jajku, cały
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksumienia możemy pozwolić sobie na taki kawałek. Bez cukru, bez mąki a krem zrobiony jest na bazie fasoli. Szczególnie polecany dla osób, które unikają cukru. Łatwy w przygotowaniu, jedynie trzeba poczekać aż biszkopt wystygnie. Najlepiej przygotowanie takiego tortu rozłożyć sobie na 2 dni. W pierwszym upiec ciasto, w drugim przełożyć kremem i ozdobić. Składniki na biszkopt (mała blaszka(...)wiórki kokosowe zmiksuj mikserem lub w młynku. Mikserem wymieszaj z żółtkami oraz olejem kokosowym. Następnie dużą łyżką lub szpatułką wymieszaj razem z białkami. Przełóż do małej natłuszczonej blaszki do pieczenia. Piecz około 40 minut w 180 º C. Następnie ostudź, przekrój na pół. Fasolę (ja użyłam z puszki) odcedź i zmiksuj ze słodzikiem oraz wiórkami kokosowymi. Ananasa obierz
wysmienitymąki pszennej 70g cukru trzcinowego 100g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 3 łyżki mleka Polewa: 100g czekolady 1 łyżka masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (u mnie miodowa Coffee Rebels ) Płatki owsiane i sezam należy zblendować na mniejsze kawałki. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i schłodzone masło - uprzednio pokrojone na kilka części. Całość dokładnie(...)wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni) i na końcu połączyć z mlekiem. Gotową masę schłodzić w lodówce - przez około 20-30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać z niego (np. szklanką) okrągłe ciasteczka. Ciastka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15 minut w 180 stopniach, po czym
Di gotujekaszy jaglanej! Poezja smaku! Mój pierwszy bezglutenowy wypiek, który miał na celu wypróbowanie nieco innej, może minimalnie zdrowszej (bo bez mąki, z olejem kokosowym zamiast masła czy margaryny, ale jednak z nutellą;)) wersji ciasta. Tak przygotowane z dbałością ciasto zachwyci niejedno podniebienie, szczególnie, że kaszy jaglanej nie czuć w nim absolutnie nic! Mój Mąż, kiedy spróbował, powiedział, że nigdy(...)się w głowie kłębią :D Ciasto z całą pewnością do powtórzenia i to jak najszybciej! :) Składniki: 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1 szkl. rzadkiego pure z batata* 5-6 sporych liści melisy 1/2 szkl. kakao 1 szkl. mleka 5 pełnych łyżek nutelli 4 jajka 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób przygotowania: Do kielicha
Kolorowy Przepisownikspore kule) i piec. Ciasteczka wychodzą chrupkie z zewnątrz i lekko miękkie w środku, a połączenie czekolady i orzechów jest zabójczo pyszne. To właśnie nimi przekonałam do nas naszych nowych Sąsiadów - odwiedzili nas, dali śliwki... To ewidentny znak, że ciasteczka zadziałały, jak powinny. A jeśli nie macie akurat nowych sąsiadów, nie przejmujcie się, i upieczcie takie ciasta dla starych(...)puszystą, jasną masę. Wbić jajko, połączyć. Mąkę przesiać z sodą. Dodać do ciasta w 2 partiach, mieszając łyżką. Na końcu dodać grubo posiekane orzechy i czekoladę, połączyć. Z ciasta formować kulki o wadze 30 g, spłaszczać je i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię upiecze, pierwsze o czym wspomniała to o robieniu ciasta z wypływającą czekoladą. Jakby więc rady nie było. A ponieważ moja 3-latka ma całkiem niezły dryg do pieczenia, to poczyniłyśmy fondant z przepisu Gordona Ramsay’a. Składniki na 4 porcje: 1 tabliczka gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao 100 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki 1/2 szklanki(...)czekoladową dodajemy partiami do ciasta, za każdym razem delikatnie mieszając. Idealnie jest podzielić sobie dodawania czekolady na 3-4 etapy, aby całość dokładnie się połączyła. Masę rozlewamy do kokilek prawie po brzegi. Ciasto nie urośnie i nie ma obawy, że „wyjdzie” poza foremkę. …i to co najlepsze – wylizywanie Wstawiamy kokilki z ciastem do lodówki na minimum
gutfutKażdy łasuch powie "Nigdy nie jedz za duż o na obiad bo nie będziesz miał miejsca na deser". Deser jest zwień czeniem posiłku, ale bywa, że
Bon appetit mon amieW ubiegłym tygodniu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach cukierniczych zorganizowanych przez E.Wedel. Było bardzo czekoladowo, słodko i wytrawnie. Zostaliśmy podzielenie na dwie grupy aby przygotować k
Niezły MłynekPepparkakor to pierniczki, które pochodzą ze Szwecji. U nas natomiast są ogólnodostępne w sieci sklepów IKEA, którymi to niejednokrotnie objadałam się bez umiaru. Jedne z moich ulubionych- mocno korzenne i chrupiące. Chyba nie ma lepszych. Składniki (na 60-70 pierniczków): 80 gram syropu (użyłam z orzechów, może być klonowy, z agawy itd...) 50 gram miodu 100g masła(...)cynamonu, 1 łyżeczka zmielonego imbiru, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika W niewielkim garnuszku rozpuszczam masło, miód, syrop i cukier. Studzę. Do miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól oraz przyprawę korzenną. Do suchych składników dodaję jajko oraz przestudzą masę
Mango Papajamojprzepisna.pl | Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika Pyszne kotleciki, nie suche, nie za tłuste, idealne dla dzieci i dorosłych :). Mimo że z piekarnika, to pyszne. Takie
moj przepis nakażdej z form przełożyć ciasto, rozsmarowując łyżką maczaną w zimnej wodzie. Warto rozsmarować ciasto w ten sposób, aby brzegi były lekko wyższe. Formy wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika z włączonym termoobiegiem, grzałka góra-dół, nie wolno otwierać piekarnika, podczas pieczenia!. Piec około 25-30 min, do złotego koloru. Wystudzić całkowicie w formie. Śmietankowy Crème Pâtissière : 6 żółtek(...)śmietany 36% schłodzonej 1 czubata łyżka cukru pudru 800 gr owoców umytych, osuszonych , bez pestek czy szypułek Przygotować owoce, większe pokroić na części wielkości jednego kęsa. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i ubić tylko do połączenia. Wykonanie: Na zimne ciasto wyłożyć Śmietankowy Crème Pâtissière , następnie wyłożyć bitą śmietanę i połowę owoców. Wyłożyć drugi blat ciasta, posypać
moj przepis nadrożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący. Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie chleba nie jest trudne. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Kto raz upiekł chleb w domu ten wie, że domowy jest bez porównania lepszy od sklepowego. Oczywiście to jest przepis podstawowy a możemy z nim kombinować(...)różne sposoby. Ja dodaję podsmażoną cebulkę, różne otręby, płatki owsiane, płatki gryczane, kminek, pestki, słonecznik, sezam, czarnuszkę, suszoną paprykę i różne inne dodatki, jakie akurat mam. Piekę go w krótkich keksówkach lub w tortownicach. Uwaga: Jeżeli chcecie dodać dużo dodatków, dajcie trochę więcej wody, bo chleb może wyjść suchy. Składniki: (na dwa chlebki) 1 kg mąki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaschłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek(...)palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę o średnicy 26cm (formę można posmarować masłem, ale ja tego nie robiłam). 3. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji
Mała Cukierenkaschłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek(...)palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę o średnicy 26cm (formę można posmarować masłem, ale ja tego nie robiłam). 3. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji
Mała Cukierenkaodcisnąć, aby nie zamoczyć ciasta. Przestudzić. Podzielić na 10 części. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, oliwę, oregano i rozczyn z drożdży, wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta (ok. 60 g), uformować kulkę(...)trzech stron. Gotowe pierożki przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie posmarować fatayer żółtkiem wymieszanym z wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w 200*C. *Zaatar można kupić w sklepie z żywnością arabską. Ja zastąpiłam taką mieszanką - 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni + 4 łyżki tymianku + 1/2 łyżeczki soli
Chocolate Muffin BlogFocaccia rodzaj pieczywa pochodzący z Włoch. Przypomina pizzę, ale bez sera i sosu pomidorowego. Włosi podają ją na ciepło z oliwą i octem balsamicznym przed głównym posiłkiem. Focaccia to także doskonały dodatek do innych dań. Składniki 250 g mąki pszennej razowej 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki ziołowej oliwy z oliwek 8 g suchych drożdży 2 łyżki(...)wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 25 minut. Smakuje
My Chcemy Jeśćplacek może odgrywać wiele ról ;) dodają do niego drożdże suszone będzie bardziej jak pizza, a bez bliżej mu do tarty ;) Składniki: 1 duże jajko lub 2 małe 200g serka wiejskiego lekkiego 7 łyżek otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli, pieprzu można zamiast powyższych(...)przyprawy wszystko mieszamy i odstawiamy na bok, aż otręby spęcznieją w tym czasie myjemy i kroimy paprykę, (oraz inne dodatki jakie mamy pod ręką ;) ) gdy otręby spęcznieją wykładamy ciasto do formy pokrytej papierem do pieczenia (chyba, że mamy formę silikonową) na ciasto kładziemy paprykę i inne dodatki, na które trzemy chudy ser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjeszcze lepsze od poprzednich , bardzo zdrowe ciasteczka, z pełnoziarnistej mąki. Tym razem użyłam mąki żytniej i orkiszowej, dodałam pestki dyni i ziarna słonecznika oraz posłodziłam ksylitolem. Tradycyjnie są również bez laktozy - używam masła z ukwaszonej śmietany (ale zawierają białko mleka). Samo zdrowie w każdym chrupiącym kęsie, a chrupią meeega. Polecam wszystkim bardzo zdrową i smaczną słodycz. Idealne jako pełnowartościowe(...)jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy W misie miksera umieścić mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wsypać ksylitol i ksylitol z dodatkiem wanilii. Przy użyciu haka wymieszać składniki. Następnie dodać jajka i zagnieść kruche ciasto. Wsypać ziarna słonecznika i dyni
Smaczne ZdroweJeśli preferujecie babeczki w wydaniu wytrawnym, nie na słodko, to polecam takie cacuszka Są przepyszne, puszyste, proste w wykonaniu - bez użycia miksera. Skład: ( na 15 babeczek) - 270g mąki - 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego 450g - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80ml oleju czyli około 1/3 szklanki - pieprz mielony - 2 jajka - 200 g sera bałkańskiego (Ja użyłam Ser bałkański(...)ostygnięcia. Podsmażamy boczek. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, jogurt, olej, dodajemy pokruszony ser bałkański, szpinak, boczek i szczyptę soli. Mieszamy całość. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotową masę przekładamy do papilotek lub formy na babeczki na wysokość 7/8 foremki. Pieczemy ok. 30-40 minut, tak aby ciasto było zarumienione a patyczek do sprawdzania wypieku wychodził
upichconaprosty sposób przygotowania zdrowych i smacznych ciasteczek . Oto kolejna kombinacja bananowych ciastek , które dla mnie są doskonałym dodatkiem do śniadaniowych koktajli, jogurtów i kawy. Bez cukru, jaj, mąki pszennej i zbędnych tłuszczy. To , co lubię najbardziej……… Składniki: 2 dojrzałe banany /średniej wielkości/ 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki siemienia lnianego(...)sodą i olej. -Składniki starannie wymieszać łyżką, dodać kropelki czekoladowe, ponownie wymieszać. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temp.180st.C. -Łyżką do lodów /lub zwykłą / nakładać na blachę / w odstępach / niewielkie kupki ciasta , lekko je spłaszczać nadając ciasteczkom odpowiedni kształt. -Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika . -Piec ok. 25 minut. Upieczone
Zakamarki mojej kuchniblachę do pieczenia, koszyczka a drugą blachę do pieczenia poszczególnych elementów. Ja piekłam poklei poszczególne elementy tylko papier miałam jeden przygotowany do samego koszyka i ucha do koszyka. Drugi papier z odrysowanym kołem od miski na tym ułożymy zapleciony warkocz, po upieczeniu będzie,to góra od koszyczka. Gdy ciasto nam już ładnie wyrosło dzielimy je na 3 części(...)stopni i pieczemy 20 minut. Teraz zabieramy się za obręcz drugą część ciasta dzielimy ponownie na 3 części robimy z niego warkocz i układamy go na naszym pergaminie dookoła odrysowanego koła, po czym smarujemy go rozmąconym jajkiem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Kolejnym elementem jest sam koszyk na naszej odwróconej misce z rozwałkowanego ciasta dość cienko i pociętego
Basia w kuchniropozycja dekoracji naszego sernika . Sernik bez pieczenia z bakaliami . Składniki : 1 kg sera trzykrotnie mielonego 10 dkg masła 1/2 szklanki śmietanki kremówki 6 żółtek 40 dkg cukru pudru 2 łyżki żelatyny 30 dkg bakalii ( rodzynki,figi,morele,skórka pomarańczowa,płatki migdałowe ) 1 cukier waniliowy Do dekoracji : winogrona brzoskwinie mandarynki posiekane orzechy laskowe płatki migdałowe Sposób wykonania : Żółtka(...)rozpuszczoną żelatyną. Następnie przełożyć masę szybko do tortownicy,wysmarowanej wcześniej masłem. Wstawić do lodówki ,aby stężała. po zastygnięciu obkroić brzegi tortownicy i zdjąć bok tortownicy oraz spód.Wierzch ciasta udekorować owocami oraz posypać pokrojonymi orzechami laskowymi. Owoce można po żelować spożywczym żelem naturalnym ( np. Claro ). Można go kupić w sklepie lub zamówić na Allegro. Będą się nam wtedy lepiej
Przepisy i porady kulinarneznalezieniem ciasta :))! Składniki (na 5 kopert): 5 arkuszy ciasta filo (45 x 36 cm) 2 filety pstrąga łososiowego bez skóry (ok. 600-700 g) 6-7 suszonych pomidorów z oliwy 3 łyżki oliwy (od pomidorów) + oliwa do smarowania ciasta garść płatków migdałowych sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Pstrąga kroimy na 5 części i doprawiamy z obu stron solą(...)Połowę arkusza ciasta filo smarujemy oliwą i składamy . Na środku kładziemy kawałek pstrąga, na którym rozsmarowujemy łyżkę pesto. Posypujemy migdałami. Arkusz składamy do środka (wzdłuż) smarując krawędzie oliwą . Następnie oba boki składamy do środka, aby powstała nam koperta. Smarujemy z wierzchu oliwą. Czynność powtarzamy jeszcze 4 razy. Koperty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego
Zakręcony Widelecprzykład zaprezentuję płaty do lasagne. Oczywiście z tak przygotowanego ciasta można formować dowolne makaronowe kształty . Makaron do lasagne jest przykładem makaronu jajecznego, czyli wytwarzanym na bazie mąki (i wody) z dodatkiem jajek. Ze względu na niewielki dodatek wody, sporządzenie ciasta wymaga trochę siły. Formowanie płatów następuje poprzez rozwałkowanie gotowego ciasta i cięcia do pożądanej wielkości. mąka jajka szczypta(...)mąki wbijamy 1 jajko. Dodajemy szczyptę soli, łyżkę oleju i wyrabiamy ciasto. Możemy dodać niewielką ilość wody, pamiętając jednak, że finalnie ciasto powinno być twarde. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy, podsypując delikatnie stolnicę mąką. Następnie dzielimy na prostokąty o wymiarach formy, w której będziemy piec lasagne. Gotowe płaty gotujemy 1 min. w osolonym wrzątku, a następnie przenosimy do zimnej wody
bastalenadomu jajek, a ciasta z chęcią zjadłoby się...ale jest i na to sposób...oczywiście ciasto bez jajek..a jakie pyszne...przepis podpatrzyłam u Pincake..polecam..ciasto robi się bardzo szybko,, mikser nie potrzebny i sprzątania nie za dużo haha....zdjęcie ciasta zrobione na drugi dzień i nie wygląda zbyt pięknie...ale na drugi dzień również smakowało(...)drugiej misce mokre . Następnie zawartości obydwu misek połączyć razem i wymieszać za pomocą łyżki.Dodać połowę malin. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy ok 18 cm [ u mnie keksówka] wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia Saga.. Z wierzchu posypać resztą malin. Piec w 175°C przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli patyczek po wyjęciu
Moje domowe kucharzeniechleba, takiego prawdziwego bez konserwantów, ulepszaczy i spulchniaczy. Smacznego, zdrowego i pożywnego, takiego, który nie traci świeżości przez dobrych kilka dni. Zapraszam! Składniki: Na zaczyn: - 1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego - 120 ml wody - 1/2 szklanki mąki żytniej - 2 łyżki mąki razowej pszennej Wszystkie składniki mieszamy w misce, pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Składniki na ciasto właściwe: - 2 szklanki(...)oliwy z oliwek - olej do wysmarowania blaszek (najlepsze są tzw. keksówki) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy około 15 minut. Ciasto przekładamy do wysmarowanych olejem keksówek, do połowy blaszki. Jak ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, wstawiamy do pieca. Ja swój chleb piekę w piekarniku gazowym na 4, około 1godziny 20 minut. Pozdrawiam i życzę Smacznego
SMYKWKUCHNI