Pepparkakor to pierniczki, które pochodzą ze Szwecji. U nas natomiast są ogólnodostępne w sieci sklepów IKEA, którymi to niejednokrotnie objadałam się bez umiaru. Jedne z moich ulubionych- mocno korzenne i chrupiące. Chyba nie ma lepszych. Składniki (na 60-70 pierniczków): 80 gram syropu (użyłam z orzechów, może być klonowy, z agawy itd...) 50 gram miodu 100g masła(...)cynamonu, 1 łyżeczka zmielonego imbiru, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika W niewielkim garnuszku rozpuszczam masło, miód, syrop i cukier. Studzę. Do miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól oraz przyprawę korzenną. Do suchych składników dodaję jajko oraz przestudzą masę
Mango Papajamojprzepisna.pl | Kotlety mielone wołowo-wieprzowe z piekarnika Pyszne kotleciki, nie suche, nie za tłuste, idealne dla dzieci i dorosłych :). Mimo że z piekarnika, to pyszne. Takie
moj przepis nakażdej z form przełożyć ciasto, rozsmarowując łyżką maczaną w zimnej wodzie. Warto rozsmarować ciasto w ten sposób, aby brzegi były lekko wyższe. Formy wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika z włączonym termoobiegiem, grzałka góra-dół, nie wolno otwierać piekarnika, podczas pieczenia!. Piec około 25-30 min, do złotego koloru. Wystudzić całkowicie w formie. Śmietankowy Crème Pâtissière : 6 żółtek(...)śmietany 36% schłodzonej 1 czubata łyżka cukru pudru 800 gr owoców umytych, osuszonych , bez pestek czy szypułek Przygotować owoce, większe pokroić na części wielkości jednego kęsa. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i ubić tylko do połączenia. Wykonanie: Na zimne ciasto wyłożyć Śmietankowy Crème Pâtissière , następnie wyłożyć bitą śmietanę i połowę owoców. Wyłożyć drugi blat ciasta, posypać
moj przepis nadrożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący. Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie chleba nie jest trudne. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Kto raz upiekł chleb w domu ten wie, że domowy jest bez porównania lepszy od sklepowego. Oczywiście to jest przepis podstawowy a możemy z nim kombinować(...)różne sposoby. Ja dodaję podsmażoną cebulkę, różne otręby, płatki owsiane, płatki gryczane, kminek, pestki, słonecznik, sezam, czarnuszkę, suszoną paprykę i różne inne dodatki, jakie akurat mam. Piekę go w krótkich keksówkach lub w tortownicach. Uwaga: Jeżeli chcecie dodać dużo dodatków, dajcie trochę więcej wody, bo chleb może wyjść suchy. Składniki: (na dwa chlebki) 1 kg mąki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaschłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek(...)palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę o średnicy 26cm (formę można posmarować masłem, ale ja tego nie robiłam). 3. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji
Mała Cukierenkaschłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek(...)palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę o średnicy 26cm (formę można posmarować masłem, ale ja tego nie robiłam). 3. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji
Mała Cukierenkaodcisnąć, aby nie zamoczyć ciasta. Przestudzić. Podzielić na 10 części. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, oliwę, oregano i rozczyn z drożdży, wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta (ok. 60 g), uformować kulkę(...)trzech stron. Gotowe pierożki przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie posmarować fatayer żółtkiem wymieszanym z wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w 200*C. *Zaatar można kupić w sklepie z żywnością arabską. Ja zastąpiłam taką mieszanką - 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni + 4 łyżki tymianku + 1/2 łyżeczki soli
Chocolate Muffin BlogFocaccia rodzaj pieczywa pochodzący z Włoch. Przypomina pizzę, ale bez sera i sosu pomidorowego. Włosi podają ją na ciepło z oliwą i octem balsamicznym przed głównym posiłkiem. Focaccia to także doskonały dodatek do innych dań. Składniki 250 g mąki pszennej razowej 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki ziołowej oliwy z oliwek 8 g suchych drożdży 2 łyżki(...)wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 25 minut. Smakuje
My Chcemy Jeśćplacek może odgrywać wiele ról ;) dodają do niego drożdże suszone będzie bardziej jak pizza, a bez bliżej mu do tarty ;) Składniki: 1 duże jajko lub 2 małe 200g serka wiejskiego lekkiego 7 łyżek otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki szczypta soli, pieprzu można zamiast powyższych(...)przyprawy wszystko mieszamy i odstawiamy na bok, aż otręby spęcznieją w tym czasie myjemy i kroimy paprykę, (oraz inne dodatki jakie mamy pod ręką ;) ) gdy otręby spęcznieją wykładamy ciasto do formy pokrytej papierem do pieczenia (chyba, że mamy formę silikonową) na ciasto kładziemy paprykę i inne dodatki, na które trzemy chudy ser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjeszcze lepsze od poprzednich , bardzo zdrowe ciasteczka, z pełnoziarnistej mąki. Tym razem użyłam mąki żytniej i orkiszowej, dodałam pestki dyni i ziarna słonecznika oraz posłodziłam ksylitolem. Tradycyjnie są również bez laktozy - używam masła z ukwaszonej śmietany (ale zawierają białko mleka). Samo zdrowie w każdym chrupiącym kęsie, a chrupią meeega. Polecam wszystkim bardzo zdrową i smaczną słodycz. Idealne jako pełnowartościowe(...)jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy W misie miksera umieścić mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wsypać ksylitol i ksylitol z dodatkiem wanilii. Przy użyciu haka wymieszać składniki. Następnie dodać jajka i zagnieść kruche ciasto. Wsypać ziarna słonecznika i dyni
Smaczne ZdroweJeśli preferujecie babeczki w wydaniu wytrawnym, nie na słodko, to polecam takie cacuszka Są przepyszne, puszyste, proste w wykonaniu - bez użycia miksera. Skład: ( na 15 babeczek) - 270g mąki - 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego 450g - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 80ml oleju czyli około 1/3 szklanki - pieprz mielony - 2 jajka - 200 g sera bałkańskiego (Ja użyłam Ser bałkański(...)ostygnięcia. Podsmażamy boczek. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, jogurt, olej, dodajemy pokruszony ser bałkański, szpinak, boczek i szczyptę soli. Mieszamy całość. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotową masę przekładamy do papilotek lub formy na babeczki na wysokość 7/8 foremki. Pieczemy ok. 30-40 minut, tak aby ciasto było zarumienione a patyczek do sprawdzania wypieku wychodził
upichconaprosty sposób przygotowania zdrowych i smacznych ciasteczek . Oto kolejna kombinacja bananowych ciastek , które dla mnie są doskonałym dodatkiem do śniadaniowych koktajli, jogurtów i kawy. Bez cukru, jaj, mąki pszennej i zbędnych tłuszczy. To , co lubię najbardziej……… Składniki: 2 dojrzałe banany /średniej wielkości/ 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki siemienia lnianego(...)sodą i olej. -Składniki starannie wymieszać łyżką, dodać kropelki czekoladowe, ponownie wymieszać. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temp.180st.C. -Łyżką do lodów /lub zwykłą / nakładać na blachę / w odstępach / niewielkie kupki ciasta , lekko je spłaszczać nadając ciasteczkom odpowiedni kształt. -Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika . -Piec ok. 25 minut. Upieczone
Zakamarki mojej kuchniblachę do pieczenia, koszyczka a drugą blachę do pieczenia poszczególnych elementów. Ja piekłam poklei poszczególne elementy tylko papier miałam jeden przygotowany do samego koszyka i ucha do koszyka. Drugi papier z odrysowanym kołem od miski na tym ułożymy zapleciony warkocz, po upieczeniu będzie,to góra od koszyczka. Gdy ciasto nam już ładnie wyrosło dzielimy je na 3 części(...)stopni i pieczemy 20 minut. Teraz zabieramy się za obręcz drugą część ciasta dzielimy ponownie na 3 części robimy z niego warkocz i układamy go na naszym pergaminie dookoła odrysowanego koła, po czym smarujemy go rozmąconym jajkiem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Kolejnym elementem jest sam koszyk na naszej odwróconej misce z rozwałkowanego ciasta dość cienko i pociętego
Basia w kuchniropozycja dekoracji naszego sernika . Sernik bez pieczenia z bakaliami . Składniki : 1 kg sera trzykrotnie mielonego 10 dkg masła 1/2 szklanki śmietanki kremówki 6 żółtek 40 dkg cukru pudru 2 łyżki żelatyny 30 dkg bakalii ( rodzynki,figi,morele,skórka pomarańczowa,płatki migdałowe ) 1 cukier waniliowy Do dekoracji : winogrona brzoskwinie mandarynki posiekane orzechy laskowe płatki migdałowe Sposób wykonania : Żółtka(...)rozpuszczoną żelatyną. Następnie przełożyć masę szybko do tortownicy,wysmarowanej wcześniej masłem. Wstawić do lodówki ,aby stężała. po zastygnięciu obkroić brzegi tortownicy i zdjąć bok tortownicy oraz spód.Wierzch ciasta udekorować owocami oraz posypać pokrojonymi orzechami laskowymi. Owoce można po żelować spożywczym żelem naturalnym ( np. Claro ). Można go kupić w sklepie lub zamówić na Allegro. Będą się nam wtedy lepiej
Przepisy i porady kulinarneznalezieniem ciasta :))! Składniki (na 5 kopert): 5 arkuszy ciasta filo (45 x 36 cm) 2 filety pstrąga łososiowego bez skóry (ok. 600-700 g) 6-7 suszonych pomidorów z oliwy 3 łyżki oliwy (od pomidorów) + oliwa do smarowania ciasta garść płatków migdałowych sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Pstrąga kroimy na 5 części i doprawiamy z obu stron solą(...)Połowę arkusza ciasta filo smarujemy oliwą i składamy . Na środku kładziemy kawałek pstrąga, na którym rozsmarowujemy łyżkę pesto. Posypujemy migdałami. Arkusz składamy do środka (wzdłuż) smarując krawędzie oliwą . Następnie oba boki składamy do środka, aby powstała nam koperta. Smarujemy z wierzchu oliwą. Czynność powtarzamy jeszcze 4 razy. Koperty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego
Zakręcony Widelec