takiego solidnego kopa, może pomógłby chociaż na chwilę😉 Wracając do ciasteczek- są fajną przekąską niezależnie od tego jakiej pasty użyjecie, śmiało także możecie ją pominąć. Mojemu Mężowi właśnie takie- bez niczego smakowały najbardziej :) Składniki na ciasteczka: 200g sera białego tłustego 20g tartego parmezanu +/- 200g mąki pszennej 180g masła Szczypta soli 1 żółtko 1 łyżka mleka Czarny lub biały(...)posiekane na mniejsze kawałki masło, parmezan oraz biały ser. Zagniatamy na gładkie ciasto, owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na min. pół godziny. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 4mm i wycinamy okrągłe kółeczka lub krążki. Smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w rozgrzanym do 190⁰C piekarniku na złoty kolor (u mnie
Kuchnia w czekoladzieSzybki domowy chleb Brak w domu pieczywa? Masz ochotę na domowy, chrupiący i ciepły chleb? Polecam szybki domowy chleb, który przygotujesz bez zbędnego trudu! :) Składniki: - 2 szklanki mąki (ja zmieszałam pszenną z orkiszową) - 5 łyżek oliwy - 1 szklanka wody - 50g świeżych drożdży - 3 łyżki nasion chia - 3 łyżki siemienia lnianego - 1,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania(...)odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, następnie przygotuj wąską blachę i wysmaruj ją masłem, - po 40 minutach ciasto przełóż do blaszki - znów przykryj ściereczką i poczekaj aż ponownie wyrośnie - po ok. 40 minutach włóż ciasto do nagrzanego piekarnika, - piecz 1h w 180 stopniach. Smacznego
MintTasteproblemów się z niej wyślizguje. Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a wręcz przepyszny, niezwykle delikatny, a dodatek nasionek chia urozmaica nieco jego strukturę. Jest tak dobry, że można go jeść bez dodatków 😍 Składniki: 500 g mąki orkiszowej (użyłam tortowej, typ 450) 40 g świeżych drożdży 400 ml wody 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka(...)wymieszaj kolejno z rozrobionymi drożdżami. Dokładnie wyrób ciasto. Wyrobione ciasto przełóż do misy Multicookera REDMOND RMC-250E . Zamknij pokrywę i ściągnij zawór od pary. Ustaw program "BREAD" i zmień czas na 3 godziny. Wciśnij START. Godzinę przed zakończeniem pracy programu otwórz pokrywę, ostrożnie przewrócić chleb i ponownie zamknij pokrywę. Piecz do zakończenia pracy programu. Gotowy chleb wyciągnij
Zdrowie na języku :POstatnio zagościła u mnie mąka kukurydziana. I potrzeba zrobienia słodkości bez mąki pszennej, bez śmietany, bez mleka, bez czekolady... bardzo dużo wykluczeń. I tak znalazłam przepis na ciasteczka kukurydziane od Ciast.co , które okazały się strzałem w dziesiątkę! Nie tylko dlatego, że spełniają wszystkie założenia, ale również są bardzo kruche i smaczne. Idealnie komponują się(...)posiekać. Dodać jajko i żółto, a następnie zarobić. Ciasto powinno stać się jednolitą kulą, która się nie rozpada przy wyrabianiu. Po osiągnięciu tego efektu włożyć ciasto do woreczka foliowego i do lodówki na co najmniej pół godziny. Nagrzać piekarnik na 180C. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ulubione foremki lub np. szklankę do wykrawania ciastek. Z lodówki
Czerwony GupikPo dłuuugiej przerwie reaktywuję bloga, dlatego dziś zapraszam na tort bezowy. Jest naprawdę szybki w wykonaniu, a ile daje słodyczy ;) Tort ten idealnie nadaje się na
upichcicJuż niedługo Tłusty Czwartek, czyli dzień w którym pączki, pączusie i faworki smakują najlepiej:) Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnych pączków na bazie ciasta
Ugotowaćdodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj. Ciasto podziel na 4 części, nałóż farsz i złóż na pół, a ząbkami widelca posklejaj brzegi. Możesz wyciąć jakiś wzorek na górnej części lub po prostu natnij na krzyż, tak aby niepotrzebna wilgoć z farszu mogła odparować. Moja drobna uwaga, faszeruj i sklejaj już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bo trudno przenieść paszteciki(...)lewej), z kolejnym uratowałam sytuację przenosząc na papierze. Piecz około 20 minut w temp. 190-200 C. Tak wyglądała porcja Gabi, bo lubi sobie Dziewczyna podjeść. Ja z Miśką jadłyśmy same paszteciki, Miśka w sumie 2 wciągnęła, a mój przydział to był ten brzydal, jak to bywa „szewc bez butów chodzi”, a moim przypadku kucharz jest zawsze
greenscarfmaku, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 18 sztuk suszonych daktyli, 4 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej EKO, bez syropu glukozowo - fruktozowego! (nie znalazłam takiej, więc pominęłam ten składnik). Masa "serowa": 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie - kokosowe domowej roboty), sok i starta skórka(...)kakao, 4 łyżki karobu, 1 łyżeczka wanilii 1 łyżeczka syropu daktylowego. Wykonanie: Spód: Mąki i ksylitol mieszamy. Dodajemy posiekany olej kokosowy w formie stałej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto, którym wylepiamy formę. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni. Masa makowa: Mak mielimy. Następnie dodajemy posiekane migdały (moczone przez kilka h w wodzie), orechy, pokrojone daktyle, olej i wanilię. Wszystko blendujemy
Jeść, by żyć w zdrowiudiecie bez glutenu. Świetnie smakują z owocami, dżemem, Nutellą lub miodem. Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Naleśniki gryczane Wykonanie W dość dużej misce umieszczamy wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy, można użyć miksera. Ciasto powinno być dobrze rozrobione(...)można dodać odrobinę wody. Tak przygotowane ciasto na naleśniki gryczane odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie rozgrzewamy patelnię i wylewamy pierwszego naleśnika. Obracamy dopiero jak będzie miał ładny złoty kolor i smażymy z drugiej strony. Podajemy z owocami, dżemem lub Nutellą. Mi najbardziej naleśniki gryczane smakują z miodem ;) Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji Liczba kalorii
Naleśnikicynamonem.Można je zrobić bez dodatków tak jak ja ,albo dodać np.jabłuszka lub rodzynki.Ja wybrałam wersję bardzo minimalistyczną:).Ciasto jest bez jajek i tłuszczu bo samo mleko kokosowe jest w sobie tłuste. Porcja ciasta czyli 10 dag.ma 350 kcal. 2 szkl.mąki 7 g.suchych drożdży Szczypta soli brązowy cukier do smaku opcjonalnie pełna szklanka mleka kokosowego cynamon(...)gładkie ciasto przez 7 minut mikserem.Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia!. Po tym czasie wyrabiamy znów wyrabiamy ciasto mikserem przez 7 minut.Przekładamy do małej foremki 20x20 cm.wyłożonej ( to bardzo ważne!!!!) papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto do foremki , przykryć je ściereczką i zostawić tak jeszcze na 30 minut. Posypać cukrem 1 łyżeczką i startą skórką z pomarańczy i piec
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidiecie bez glutenu. Świetnie smakują z owocami, dżemem, Nutellą lub miodem. Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Naleśniki gryczane Wykonanie W dość dużej misce umieszczamy wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy, można użyć miksera. Ciasto powinno być dobrze rozrobione(...)można dodać odrobinę wody. Tak przygotowane ciasto na naleśniki gryczane odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie rozgrzewamy patelnię i wylewamy pierwszego naleśnika. Obracamy dopiero jak będzie miał ładny złoty kolor i smażymy z drugiej strony. Podajemy z owocami, dżemem lub Nutellą. Mi najbardziej naleśniki gryczane smakują z miodem ;) Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji
Naleśnikiprawie 2 godzinach- zimno jest. Wyrośnięte ciasto zagnieć chwilkę aby je odgazować i podziel je sobie tak pół na pół, i na pół i na pół… by łatwiej było Ci uformować w miarę równe i zgrabne kulki, wielkości orzecha włoskiego. Nakulałam ich około 50, ale to już zależy od Ciebie. Formę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż(...)każdą kulkę w tej mieszance i dopiero wtedy układać w formie, ale proszę Cię, serio Ci się chce, jeżeli tak to chapeau bas ? Piecz 30 minut w temp. 180-190 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu! Smacznego! Światło dzienne, rzeczywisty kolor
greenscarfserem. Bez różnicy jak nazwiemy to ciasto - i tak smakuje rewelacyjnie, a dodatkowo nie zawiera glutenu. Kruche ciasto sporządzone jest na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, a d elikatna, kremowa masa serowa - świetnie komponuje się jabłkami. Jeśli nie jesteście zdecydowani jakie ciasto upiec - polecam właśnie to! Spokojnie możecie podwoić proporcje. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto: 75g mąki(...)waniliowego 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie) Dodatkowo: 2-3 jabłka (średnie) 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) Wszystkie składniki ciasta zagnieść - do połączenia się składników. 2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy (wysłanej papierem do pieczenia), a resztę odłożyć do lodówki. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15-20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie
Di gotujeciasta w dłonie i turlać go pomiędzy dłońmi aż powstanie kulka ( dokładnie widać to na filmiku ) . Gotową bułeczkę obtaczam w mące i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Bułeczki układam w odstępach około 2 -3 cm ponieważ jeszcze wyrosną . Możemy je również ułożyć luźniej aby nam się nie skleiły podczas pieczenia ale wtedy trzeba je piec(...)pieczemy na drugą turę . Blachę z bułeczkami nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia tak żeby podwoiły swoją objętość . Moje wyrastały około 45 minut . Pieczenie bułeczek : Blachę z wyrośniętymi bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na środkową półkę i piekę około 16 minut na złoty kolor . Piekarnika mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Francuskie
Uwaga Babcia Piecze Chlebsprzyja zachowaniu dobrej sylwetki aczkolwiek jestem jej za to bardzo wdzięczna gdyż zawsze jest pysznie gdy przyniosła ten pasztet myślałam, że to jakieś ciasto pochłonęłam go kilka kawałków i na drugi dzień upiekłam swój oczywiście nie bez drobnych zmian w przepisie - pasztet ten jest naprawdę świetnym polem do kulinarnego kombinatorstwa PASZTET Z CUKINII Składniki 3 szklanki cukinii(...)jajka dodatkowo dodałam (poza podstawowym przepisem) - (można pominąć) 2 garści mięsa mielonego łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka curry Do dzieła!!! Wszystkie składniki łączymy - dokładnie mieszamy i wykładamy do formy - ja piekłam w keksówce jednak polecam płaską szeroka formę - wtedy pasztet będzie ładnie się kroił - mój nie wyszedł zwarty nadawał się tylko do smarowania pieczywa - co nie odebrało mu wspaniałego smaku
sierotka maRysia w kuchni