można byłoby je wykonać nawet bez miksera. Oprócz tego, że musimy rozpuścić czekoladę wraz z masłem to resztę składników wystarczy po prostu dokładnie wymieszać i gotowe Moje ciasto wyszło trochę zakalcowe w środku, ponieważ dodałam dżem trochę „na oko” i prawdopodobnie było go za dużo, ale nam to nie przeszkadzało, ponieważ ciasto konsystencją przypominało brownie, które bardzo(...)cukru (dałam 100 g, a najlepiej byłoby ograniczyć do 50 g) – 2 jajka (roztrzepane widelcem) – szczypta soli – 150 g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – czubata łyżka kakao (można pominąć) Masło i czekoladę wrzucamy do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż składniki dokładnie się rozpuszczą i połączą. Masę czekoladową
Relaxtimemielonego twarogu 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek kaszy manny 20 dag gotowej masy makowej (bez bakalii) śliwki Połowę masła kroimy na kawałeczki. Dodajemy do niego 10 dag cukru, mąkę i jedno jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozbijamy pozostałe 4 jajka. Oddzielamy żółtka od białek(...)smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Spód i boki wylepiamy ciastem. Na ciasto na przemian nakładamy duże porcje masy serowej i maku. Obie masy lekko przemieszamy widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. Ze śliwek wyjmujemy pestki i układamy je na podpieczonym marmurku. Pieczemy
Pyszności Słodkościkruszonką i lukrem....mmmmm. Te domowe, bez polepszaczy spokojnie możemy podawać naszym najmłodszym :) POTRZEBUJEMY: (na około 9 drożdżówek) 550g mąki pszennej 75g mała 1 jajko+ żółtko 1 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 5 łyżek cukru 10 śliwek szczypta bułki tartej 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem (niekoniecznie) KRUSZONKA: 4 łyżki błyskawicznych płatków owsianych(...)odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, resztę cukru, jajko i żółtko, wcześniej rozpuszczone masło, rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Może to potrwać nawet 8-10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości) na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce, przykryte bawełnianą ściereczką. Po tym czasie krótko
WYSPA SZCZĘSLIWAciastko i uciec z nim do drugiego pokoju niepostrzeżenie. Po ostygnięciu ciastka twardnieją i można bez problemu je jeść. Jako dodatków możecie użyć Waszych ulubionych bakalii. Idealnie sprawdzą się tutaj żurawina, rodzynki, daktyle, posiekana czekolada czy kandyzowana skórka pomarańczy. Polecam pobawić się czasem pieczenia jak i dodatkami. Mojemu mężowi smakują takie ciastka baaardzo brązowe.Wam mogą smakować(...)gryczany) 1/2 szkl bakalii 1/2 szkl orzechów 1/2 szkl mąki pszennej 550 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Wykonanie Banana blendujemy. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będą problemy z lepieniem ciasta, dodajemy ciut mleka. Dłońmi formujemy kulki, które rozgniatamy na placuszki na blasze i rozłożonym na nim papierze
Mieszam w Garnkusię schłodziło (około pół godziny). W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić na bardzo bardzo cienkie plasterki, ja używam do tego szatkownicy. Cebule dość mocno posolić by zmiękła (ale bez przesady). Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, kiedy wytopi się z niego tłuszcz dodać cebulę. Całość podsmażać na złoty kolor, tak by cebula była już całkowicie szklista, miękka(...)czerwoną papryką oraz ziołami. Tarta musi być dość pikantna po upieczeniu, inaczej będzie mdła. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyjąć blaszkę z lodówki, ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach, by nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Wstawić na 15 minut i piec by odeszło od brzegów formy. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie cebulę i mięso, zalać sosem serowym
Poezja Smaków - blog kulinarnyCiasto bez mąki? Czemu nie! Idealne dla osób będących na diecie bezglutenowej. Jeśli chcecie zrobić je w wersji świątecznej - dodajcie łyżeczkę przyprawy do piernika - będzie obłędne :) Do tego kubek gorącej kawy i można się delektować dobrym i wilgotnym kakaowym kawałkiem ciasta :) Ciasto jest dobre dla wegetarian i wegan. Skladniki: - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 jajka lub 2 banany(...)przyprawę do piernika lub sam cynamon - cukier puder do oprószenia Fasolę dokładnie wypłukać na sitku i zblenderować z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-45minut, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wystudzić na kratce (wyjąć z formy). Przechowywać w lodówce
CookYourselfNiny do szkoły i trochę dla przełamania smaku. Składniki na około 40 szt. 200 g masła kasztanowego *(robiłam je dokładnie ze 100 g kasztanów- masa po upieczeniu bez skórki, około 50 g daktyli i 100 ml mleka ryżowego) 120 g mąki pszennej 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 ml oleju roślinnego 1 banan łyżka sody 100 g cukru (użyłam(...)sodą do dużej miski Dodaj masę kasztanową Wyrób ciasto, jest dosyć miękkie dlatego zawiń je w folię spożywczą i włóż na minimum 30 minut do lodówki. Ciasto po schłodzeniu podziel na mniejsze części, co znacznie ułatwi Ci formowanie w miarę równych kulek. Kukli wielkości orzecha włoskiego spłaszcz dłonią. Piecz w temp. 180 C nie dłużej niż 15 minut! Ciacha
greenscarfpiekarniku. Taka jest zdecydowanie lepsza. Do przygotowania pizzy najważniejsza jest mąka. Mąka musi być włoska, bez problemu możecie taką dostać już w większości sklepów, to mąka typu 00. Ciasto z niej jest idealne a smak nierównany. Polecam szczerze! SKŁADNIKI: NA CIASTO NA PIZZE: - 500 g maki - 300 ml letniej wody do stopniowego dodawania - 5 g drożdży - 5 g soli(...)mąką. Odstaw na 20 min. Zagnieć ciasto z pozostałymi składnikami. Odstaw na 50 minut do wyrośnięcia. Uformuj okrąg i ułóż na kamieniu. Na wierzch: - plasterki cukinii - plasterki kiełbasy chorizo - pomidor malinowy - oliwki - ser - ulubiony - piórka cebuli Na cieście rozłóż piórka cebuli, oprósz startym serem, ułóż plastry pomidora i pozostałe składniki. Pieczemy w gorącym piecu przez 25 -35 minut
SMYKWKUCHNIWyjęła z szafek wszystko co było jej potrzebne. 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka napoju Alpro soya bez cukru 1/3 szklanki roztopionego masła 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/2łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonej wanilii/cukier waniliowy ok 100 g czekoladowych kropelek do zapiekania Wzięła sitko i przesiała mąkę(...)dlaczego...." wlała do miski napój sojowy, wsypała cukier i wszystko razem dobrze wmieszała trzepaczka. Sprawnie połączyła obie miski razem. Na koniec dodała czekoladowe kropelki. Wiktor wyszedł jak przekładała ciasto do przygotowanych foremek. Wstawiła babeczki do rozgrzanego piekarnika, ustawiła timer na 20 minut i usiadła wypijając ostanie łyki kawy. Laurę obudził zapach, który przyprowadził ja do kuchni. Stała tak dobra chwilę
Malinowe PocałunkiDzień dobry, Wiosna pachnie bzem i smakuje kwaśnym rabarbarem. Zielono-różowe łodygi kupuję namiętnie przez cały maj i przerabiam na wspaniałe ciasta i desery. Nic tak nie przełamuje ich słodyczy jak to wykrzywiające buzię warzywo - właśnie za to je lubię, dodaje słodkościom tak potrzebnego im charakteru. W zeszłym roku przygotowywałam rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską(...)rabarbaru z wodą różaną. Inspiracją do dzisiejszej tarty był przepis na śliwkowe ciasto z The Lebanese Kitchen , który przerobiłam wedle własnych potrzeb. Kruche ciasto wypełniłam migdałową masą aromatyzowaną wodą różaną, dodałam kawałki rabarbaru, a całość posypałam płatkami migdałowymi i brązowym cukrem, który skarmelizował się w czasie pieczenia. Powstało pyszne ciasto, a kawałki rabarbaru wyglądają po upieczeniu trochę jak płatki
Chilli Czosnek i OliwaChałka w zależności od regionu jest różnie nazywana, na Podhalu to kukiełka, na Górnym Śląsku plecionka, w centralnej Polsce chałka. Zazwyczaj robi się ją bez dodatków, jak już to najczęściej z rodzynkami. Klasyk na wielkanocne śniadanie. Dzisiejsza propozycja chałki w całości upieczona jest z mąki orkiszowej z nadzieniem owocowym. Składniki : 500 g mąki orkiszowej jasnej 630 200 ml mleka(...)małe kawałki. Mąkę, sól, cukier i drożdże wsyp do miski. Dodaj jajko, wlej mleko z masłem i zagnieć elestyczne, błyszczące ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj w prostokąt 18 x 75 cm. Obie części posmaruj powidłami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dekoracji zdjęć, bo od razu wiedziałam, co chcę upiec- pyszne, jesienne, kasztanowe muffiny. Kiedyś jadłam takie z konfiturą z czarnej porzeczki i spróbowałam odtworzyć ten smak w domu (chociaż bez porzeczek). Tym razem zmieniłam nadzienie- na mirabelkowe oczywiście:) KASZTANOWE MUFFINY Z MIRABELKOWYM WNĘTRZEM Mokre: 40g rozpuszczonego i ostudzonego masła 100ml śmietany 30 lub 36% 4 łyżki śmietany(...)pół z białym) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli konfitura mirabelkowa (lub inna kwaskowa) jako nadzienie Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Mieszamy oddzielnie mokre składniki i suche składniki. Następnie łączymy dwie mieszanki, nie przejmując się grudkami. Mąka kasztanowa mocniej chłonie wilgoć od zwykłej mąki, dlatego ciasto nie jest takie rzadkie- można dodać łyżkę śmietany
les mirabelleschoroba i musiałam odpuścić. Ale co to za Walentynki bez żadnych słodkości - zawzięłam się i zrobiłam naszą ulubioną, pyszną klasyczną napoleonkę - taką znaną mi z czasów dzieciństwa - z kremowym budyniem, na 4 kruchych blatach a nie "oszukaną" na krakersach czy herbatnikach (choć takie też lubimy). To jedno z tych ciast, które znikają w mgnieniu oka -w yszła jak zawsze(...)cieniutkie a przez to bardziej podatne na złamanie) Ciasto: 1 margaryna (u mnie Kasia) 1 łyż smalcu 1 żółtko 3/4 szkl śmietany 3 szkl mąki 1. Margarynę, smalec, żółtko i śmietanę utrzeć w dużej misce mikserem. 2. Dodać mąkę, zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dokładnie 1/4 ciasta (można po prostu
Kto ugości moich gości?może być coś lepszego od domowych ciasteczek z kawałkami czekolady? Pewnie coś może, ale po co szukać, skoro taki smakołyk możemy mieć bez większego wysiłku w mgnieniu oka? Gdy przygotowałam wczoraj te ciasteczka, usiadłam wygodnie na kanapie, wzięłam do ręki książkę i zaczęłam zajadać się nimi popijając herbatkę z nagietka. Taaak, to było bardzo przyjemne popołudnie ;) Dlatego pomyślałam(...)cukier i ubijamy, następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, które wsypujemy do masy maślanej i łączymy.Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy. Za pomocą łyżeczek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kulki wielkością przypominające duże orzechy laskowe. Gotowe ciasteczka
Słodkie Przyjemnościkuchni. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów z tym całorocznym owocem. Ciasteczka, puddingi, koktajle czy ciasta.Co tylko dusza zapragnie!Dziś do tej kolekcji dołączy szarlotka z bezą. Proste i smaczne, kruche ciasto z soczystymi owocami i słodka pianka. Czego tu nie lubić?Składniki:Kruchy spód:145 g masła430 g mąki2 łyżki ekstraktu cynamonowego3 jajka100 g cukruMasa owocowa(...)masło, jajka, cukier i ekstrakt. Ugniatamy ciasto jak najszybciej. Gdy ciasto będzie już dokładnie wyrobione, zagniatamy je w kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 180`C.Gdy ciasto stężeje, rozwałkowujemy je szybko na stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim formę na tartę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około
Słodkie Przyjemności