trochę świąteczny, ale co zrobić jeśli wcześniej nie było czasu na jego dodanie, może przyda się za rok ;) Szybka, pyszna korzenna babka do zrobienia bez użycia miksera. Bez świątecznej posypki będzie dobra na każdą okazję ;) Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:niecałe 1,5 szklanki mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2(...)rozgrzać do 180 stopni.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do piernika i cynamonem.W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki.Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki.Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut.Po wyjęciu
Ze smakiem i z pasjąłyżek ciepłej wody farsz 800 g schabu bez kości 1 duża cebula 2 łyżki oleju 6 jajek pęczek natki pietruszki 250 g kapusty kiszonej 300 ml śmietany 18% 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty(...)placek. W misce mikserem ubijamy białka, cały czas ubijając dodajemy żółtka, śmietanę, pokrojoną pietruszkę i szczyptę soli, pieprzu. Gotową mieszanką zalewamy ciasto z farszem kapuścianym. Quiche wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy przez 35-45 minut. Smacznego
Niezły Młynekbez którego nie ma świąt, to mazurek kajmakowy. Inne mogą nie istnieć ! Swego czasu robiłam swój własny kajmak, odparowując prze kilka godzin mleko wymieszane z cukrem, ale kiedy odkryłam wersję dla leniuchów, czyli gotowanie skondensowanego mleka w puszce. Zdecydowanie jest to metoda mniej praco i czasochłonna. Mazurek kajmakowy Składniki Kruche ciasto(...)mąką, dodajemy cukry i żółtka. Zagniatamy w kulę, owijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na okragłą szklaną formę o średnicy 30 cm, podnosimy lekko brzegi ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200° C prze około 30 minut. Puszkę z mlekiem gotujemy przez 2 godziny w dużym
Kulinarne przygody GatityFasolowe babeczki z serkiem, jeżynami i polewą czekoladową. Fasola w słodkim wypieku brzmi trochę dziwnie, w babeczkach nie jest wyczuwalna w smaku, pełni wraz z płatkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejne ciasteczka bez pszenicy i bez cukru i kolejna pychotka. Prażone ziarna słonecznika nadają im lekko orzechowy posmak. Moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaju ziarenka, zarówno w bułkach, chlebie jak i ciachach. Polecam bardzo gorąco- są przepyszne ! Szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybsze w znikaniu :-) Idealne do zabrania na wakacje...Znalezione tutaj (klik) z małymi modyfikacjami.Składniki:- 360g mąki(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć, ale nadaje ciasteczkom puszystości)- 1 jajkoZiarna słonecznika prażymy kilka minut na suchej patelni, ciagle mieszając, by się nie przypaliły, mają być lekko przyrumienione. Odstawiamy do przestudzenia.W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki (masło pokrojone na mniejsze kawałki) i miksujemy do połączenia lub zagniatamy wszystko ręcznie. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego
Smaczne Zdroweziemniaczanej (z lekkim czubkiem) 30 dag masy kajmakowej (polecam z Gostynia) 125 ml śmietanki 30% WARSTWA ORZECHOWA: 30 dag orzeszków ziemnych** (u mnie solone, ale mogą być bez soli) 100 g masła 1/3 szkl cukru 50 ml śmietanki 30% 10 dag masy kajmakowej (czyli to co zostało w puszce po zrobieniu masy serowej) DODATKOWO: 1 czekolada mleczna(...)koniec pieczenia sernika przygotować warstwę orzechową: orzeszki lekko pokruszyć (najlepiej w malakserze lub wałkiem) tak, żeby pozostały grube kawałki. Masło, cukier, śmietankę i masę kajmakową podgrzać w rondelku do rozpuszczenia cukru, dodać orzechy, wymieszać. Otworzyć piekarnik, wysunąć sernik, wyłożyć szybko na wierzch przygotowane orzechy i piec jeszcze ok 5 minut, po czym lekko uchylić piekarnik i zostawić ciasto
Kto ugości moich gości?Składniki: – ok. 230 g ciasteczek maślanych – 100 g roztopionego masła – 250 g serka mascarpone – 1 opakowanie galaretki malinowej – 500 g malin
I LOVE LIFEW czasie jesiennym warto wykorzystać sezonowe produkty. Do przygotowania ciastek użyłam własnie takich składników – jest to marchewka i orzechy. Przepis jest bardzo prosty, a efekt
Via GustoSuper szybkie ciacho na weekend. To taka jakby wersja sernika, chociaż nie dokońca. Na pewno bezglutenowa, migdałowa z całą furą migdałów na wierzchu! Do przygotowania
Szybko Tanio Smaczniewykonaniu. Przepis na krem podpatrzyłam TUTAJ . Jest boski :) Przygotowujemy najpierw tzw. lemon curd , czyli cytrynowy krem na bazie jajek i/lub masła ( do tej rolady wykorzystałam przepis na lemon curd bez masła ), łączymy go następnie z serkiem mascarpone...i krem gotowy. A jeżeli krem cytrynowy przygotujemy wieczór wcześniej ( co nawet jest wskazane, gdyż powinien się porządnie schłodzić ), cała praca(...)pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż do wyczerpania cukru. Dodawać po kolei żółtka, miksując na niskich obrotach miksera, do połączenia. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką, do połączenia. Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia
Opowieści z piekarnikaDzisiaj trochę wykwintnie ale bardzo prosto, zresztą jak zawsze. Bezy po prostu wyszły Niezłe, do tego pyszny kremik, w którym zanurzamy bezę, a jeszcze jak dodamy
Niezły MłynekBezglutenowa wersja babeczek bananowo-czekoladowych Nigelli Lawson. Szybki deser dla niespodziewanych gości lub remedium na "zjadłabym coś pysznego" 😊 Składniki na 12 babeczek: 3 mocno
Ze smakiem bez glutenuBezglutenowa wersja babeczek bananowo-czekoladowych Nigelli Lawson. Szybki deser dla niespodziewanych gości lub remedium na "zjadłabym coś pysznego" 😊 Składniki na 12 babeczek: 3 mocno
Ze smakiem bez glutenuDieta bezglutenowa, kiedy dodatkowo w grę wchodzi uczulenie na jajka i laktozę wymaga wielu wyrzeczeń. Na szczęście w Internecie pojawia się coraz więcej przepisów z produktami
Szefowa kuchniolejek spirytusowy rumowy Przygotowanie: Ciasto - mąkę krupczatkę z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz śmietankę do kawy. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm. Rozwałkowane ciasto przeciąć za pomocą radełka na paski(...)paska zależy od tego jak duże mamy foremki do robienia rurek). Paseczki ciasta nawinąć na foremkę do rurek zaczynając od wąskiej strony, tak aby ciasto nachodziło na siebie (do połowy już nałożonego paska). Ciasto nawijać do 2/3 wysokości foremek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu, gdy parę
Ciastka - domowe słodkości