bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:934/1508)

Bezglutenowa granola o smaku karmelizowanych jabłek 200

Dzisiaj przygotowałam dla Ciebie przepis na granolę bez glutenu i cukru w kolejnej odsłonie. Jest pyszna i słodka o cudownym aromacie karmelizowanych jabłek. Klasyczna bezglutenowa granola jabłkowa Bezglutenowa granola o smaku jabłkowym to dla mnie klasyka gatunku. Jabłkowa granola była pierwszą jaką przygotowałam w swojej kuchni. Od tego momentu minęło już sporo czasu, a przepis wielokrotnie udoskonalałam w poszukiwaniu(...)upieczenia. Przede wszystkim piekę ją w formie do ciasta a nie bezpośrednio na blasze z piekarnika, jak robiłam to na początku mojej przygody z granolą. Do formy przekładam składniki, rozkładam równomiernie tworząc cienką ok. 2cm warstwę i przyciskam łyżką a najlepiej naczyniem z płaskim dnem (szklanką, małym rondelkiem etc.) aby wyrównać wierzch. Następnie już podczas pieczenia nie mieszam granoli

Book of spells
Baba cytrynowa-pomarańczowa 188

babeczka jest bardzo prosta i smaczna, pasuje na Wielkanoc i na zwykły dzień. Bez baby nie ma Wielkanocy :) Składniki: mąka tortowa 250 g jaja m 4 szt masło kostka cukier 3/4 szklanki proszek do pieczenia 1 łyżeczka  sok z połowy pomarańcza i połowę startej skórki sok z połowy cytry i połowę startej skórki   Lukier cytrynowo pomarańczowy(...)masa potroi swoja objętość. Mąkę odmierzamy i przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dodajemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy lub miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy rozpuszczone letnie masło, sok z cytryny i pomarańcza oraz skórkę.Formę do babki smarujemy margaryna i obsypujemy mąką.Przekładamy ciasto. Pieczemy w 17 stopniach 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy

Różowa kuchnia
Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami 186

smakuje świetnie. Przepis pochodzi z Thermomixa, ale zmniejszyłam ilość cukru i zamieniłam go na trzcinowy. Myślę, że przygotowane bez tego sprzętu wyjdzie równie pyszne, polecam :) kruszonka: 70 g mąki pszennej 50 g cukru trzcinowego 50 g masła ciasto: 220 g mleka 40 g drożdży 80 g cukru trzcinowego łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią 500 g mąki(...)cukrem (2min 30s/37’C/obr1). Dodajemy mąkę, masło, jajko, żółtko i sól. Porządnie wyrabiamy na gładkie ciasto(2 min/opcja wyrabiania). Przekładamy je do dużej miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (użyłam formy o wymiarach 33x22cm). Smarujemy je konfiturą i posypujemy jagodami. Kruszonke zagniatamy, aby powstały

Mienta blog
Tarta z rabarbarem i masą budyniową 133

wody Wykonanie ciasta w Thermomixie: Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność powtórzyć lub przedłużyć). Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Blachę do tarty wysmarować masłem. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu(...)folii (by nie kleiło się do wałka) na grubość ok 0,5cm i wykleić blaszkę do tarty. Ja zrobiłam jeszcze małe dekoracyjny brzeg wycinając kwiatuszki formą do ciasteczek. Piec ok. 12-15 minut w temp. 180 stopni. Wykonanie ciasta - tradycyjne: Wszystkie składniki wrzucić do miski i ugniatać ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite (można pomóc sobie na początku

Mania Wypiekania
Sernik dyniowy z polewą kajmakową 166

mascarpone 300 g puree z dyni opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego łyżeczka skórki startej z cytryny Polewa: puszka gotowego kajmaku 3 łyżki mleka albo kremówki    Sposób przygotowania: Spod: Herbatniki pokruszyć walkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownice. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Masa: Żółtka(...)proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywna piane i połączyć z masą serowo-dyniową. Wylewamy masę na schłodzony spod czekoladowy. Pieczemy ok.50-60 minut. Jeśli wierzch ciasta, za bardzo będzie się rumienić przykryć papierem do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku. Po upieczeniu polewamy kajmakiem. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Babeczki sezamowe z czekoladowym kremem 143

niedzielny deser polecam babeczki sezamowe z czekoladowym kremem. Ostatnio mam cały czas ochotę na sezam. Bardzo lubię tahini, zawsze mam w lodówce. Przyrządzam z niego sosy, dodaję do ciast, kremów, a nawet do kawy. Dzisiaj upiekłam babeczki sezamowe z tahini. Pyszne, puszyste babeczki przeuroczo pachnące sezamem. Babeczki posmarowałam czekoladowym kremem. Zgadnijcie, czy dodałam do niego tahini? No pewnie! Czekolada(...)łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej szczypta soli ¼ łyżeczki cynamonu 1 jajko 125 ml serwatki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 łyżki oleju 3 łyżki tahini Krem czekoladowy 125 g masła, miękkiego 50 ml tahini 35 g kakao 150 g cukru pudru ¼ łyżeczki waniliowego ekstraktu szczypta soli Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Przygotuj dwie

codojedzenia
Dietetyczny quiche – niskokaloryczny, niskowęglowodanowy, niskotłuszczowy. 154

Quiche to jedna z moich ulubionych potraw. Bazą tej potrawy jest jednak kruche ciasto przygotowane z mąki oraz masła. To powoduje, że quiche nie jest zaliczany do potraw dietetycznych. Dlatego wpadłam na pomysł by quiche upiec bez spodu – sam farsz. Jest to wyjątkowo korzystne dla osób, które dbają o linię lub chcą zwiększyć masę mięśniową i szukają potraw wysokobiałkowych(...)posiekaną w kostkę cebulkę. Kiedy lekko się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Pokrój kurczaka oraz paprykę w kostkę wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj wszystkie przyprawy. Przełóż do naczynia do pieczenia wyłożonym papierem do pieczenia i zalej mieszaniną jaj, śmietany i mleka. Włóż do nagrzanego piekarnika (180 º C) na 30 minut

wysmienity
Kopytka z gulaszem z pieczonego indyka 148

porcja mięsa z indyka bez kości oliwa z oliwek czosnek 3 ząbki, można więcej sól i pieprz do smaku mleko kokosowe pietruszka natka Mięso umyj i włóż do szklanego żaroodpornego naczynia do zapiekania. Natrzyj roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj również oliwy. I tak marynuj przez całą noc. Na drugi dzień podlej wodą i piecz do miękkości w piekarniku(...)dołóż. Sos gotowy! Następnie ugotuj ziemniaki i odstaw do wystygnięcia. Gdy będą chłodne przemiel w maszynce do mięsa, a następnie zmiel twaróg. Dodaj parmezan, sól, jaja i mąki. Wyrób ciasto. Jak będzie się lekko kleić do ręki, podsypcie jeszcze mąką. Odkrawajcie po kawałeczku ,a następnie uformujcie wałeczek i kopytka krójcie ostrym nożem ,ruchem raczej zdecydowanym. Wrzucajcie powoli na wrzątek

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka francuskie z marmoladą 213

tych ciastek. Wyglądają efektownie :) Składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego 15 łyżek dowolnej marmolady (dżem jest zbyt płynny) białko do posmarowania ciastek 2 foremki o tym samym kształcie, ale w dwóch rozmiarach: duży i mały Rozwijamy ciasto i z jednego arkusza wycinamy dużą foremką kształt (ja mam kwiat) Z drugiego ciasta wycinamy dużą foremką kształt, a środek wycinamy małą(...)Palcem będzie delikatniej. Wiem, bo porównałam i widelcem strasznie dziurawią się krawędzie - nieładnie to wygląda wtedy Piecyk nagrzewamy do 180 stopni C Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia Brzegi kwiatów smarujemy białkiem i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Po upieczeniu powstają piętrowe ciasteczka z zatopioną marmoladą :) Zjadamy :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Drożdżówki ze Śliwkami – Ciasto Drożdżowe z Olejem 197

minutach formowanie drożdżówek : Kulkę ciasta rozwałkowuję wałkiem na placuszek, na środku układam wydrylowane śliwki i delikatnie wciskam w ciasto. Tak uformowane drożdżówki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jednorazowo na blasze układam 5 drożdżówek ponieważ podczas pieczenia wyrosną. Blachę z drożdżówkami odstawiam na około 15 minut aby drożdżówki wyrosły. W tym czasie przygotuję kruszonkę: Na blat wysypuję(...)przełożyć na talerzyk i wstawić do lodówki. Pieczenie drożdżówek: Drożdżówki przed pieczeniem maluję roztrzepanym białkiem i posypuję obficie kruszonką. Blachę z drożdżówkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 22 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dól bez używania termoobiegu. Drożdżówki ze śliwkami są upieczone, można

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Drożdżówki z serem 259

gęstego, bez sztucznych dodatków – ja bardzo lubię twaróg „Mój ulubiony” z Wielunia, dobry jest też twaróg wiaderkowy z Piątnicy, najlepszy jest jednak ten samodzielnie zmielony). Do sera (zmielonego lub rozdrobnionego) dodajemy żółtka, cukier puder i cukier z wanilią. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i skórkę z połowy ścieramy na bardzo drobnej tarce. Dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią(...)mnie ok. 30 x 60 cm). Na rozwałkowanym prostokącie równomiernie rozsmarowujemy masę serową. Składamy 1/3 część ciasta wzdłuż dłuższego boku do środka, a następnie przykrywamy pozostałym ciastem (patrz zdjęcia). Dzielimy ciasto na 12 równych kawałków. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta bierzemy w dłonie, obracamy w połowie i luźno kładziemy na blaszce, zachowując odstępy (ja piekłam

Poezja smaku
Pizza z grillowanym kurczakiem i warzywami 180

grubych oczkach. Rozgrzać piekarnik do 200*C. Jeśli chcemy mieć gruby spód to używamy całe ciasto, moja pizza jest na cienkim spodzie, odłożyłam więc dwie średniej wielkości kulki ciasta. "Rozkręcamy" ciasto do wielkości blachy, w razie potrzeby korzystamy z wałka do ciasta :) Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pozostawiamy na kilka minut. W tym czasie pozostało zrobić sos pomidorowy. Pomidory(...)puszki doprawiamy szczyptą soli, cukru, suszonej bazylii ( lub kilka listków świeżej), 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Delikatnie podpieczony spód smarujemy częścią sosu, i kolejno rozsypujemy resztę składników. Pieczemy na złoty kolor. Jeśli zdecydowaliśmy się zostawić 2 kulki ciasta, formujemy bułeczki i pieczemy na złoto, będą na kolację

Lubię to gotuję
Pierniczki leckerli 126

przyprawy do piernika trochę mleka do posmarowania ciastek przed pieczeniem Jeżeli dysponujemy miodem w stałej postaci, trzeba go rozpuścić na bardzo delikatnym ogniu. Kiedy jest lejący, łączymy  go z mąką i mieszamy aż się połączą. Następnie przekładamy masę na blat roboczy i dodajemy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto, nie będzie to łatwe, ani szybkie. Wymaga cierpliwego zagniatania składników(...)dużego noża, jak przy cieście kruchym, następnie pracujemy rękami i szczerze mówiąc będą dość spracowane. Teraz należy już tylko rozwałkować ciasto i wykroić foremkami pierniki. Staram się robić ciastka grubości ok. 7-8 mm, ale jeśli chcecie spróbować upiec całość, jak w oryginalnym przepisie szwajcarskim, lepiej uzyskać grubość 1 cm na jedną blachę. Z przygotowanego ciasta wychodzi ok. 4 blaszek

I tu będę miała takie te
Pizza rustica siciliana. Rustykalna pizza sycylijska. Po mojemu. 142

ciasto zrobi się już dość mokre, ale będzie wyrabiać się, przełożyć je na stolnicę i dalej wyrabiać. Jeśli zacznie przyklejać się do rąk, podsypywać mąką i wyrabiać. Jest to ciasto, które kocha ciepło ludzkich rąk i lubi być wyrabiane długo. Ale warto. Odłożyć na bok przykrywając ściereczką. Formy do zapiekania natłuścić dobrze oliwą z oliwek i przenieść na nie ciasto(...)skórki i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. "Podziubać"  ciasto widelcem, lekko posmarować oliwą z oliwek i nałożyć pomidory. Dosmaczyć solą, pieprzem, oregano. Dołożyć obficie kiełbasy z cebulą i czosnkiem, położyć suszone pomidory, posypać serem. Piec w piekarniku do momentu ,kiedy ciasto nam ładnie podrośnie i zezłoci się. Podawać na ciepło lub nawet na zimno. Przed podaniem

Z Kuchni Do Kuchni
Ciastka podwójnie czekoladowe 452

szklanki ciemnego kakao bez cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 i 1/3 szklanki ciemnego cukru Dark Muscovado 2 jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 100g poszatkowanej gorzkiej czekolady 100g poszatkowanej mlecznej czekolady     1. Mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia, sól, wymieszać. 2. Masło ucierać(...)mikserem, aż składniki się połączą. Dodać aromat, wymieszać. 4. Dodać mąkę z kakao i krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach (aż powstaną okruchy). Na końcu dodać obie czekolady i ciasto zagnieść rękoma. 5. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego (może ciut większe) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę zachować między

Mała Cukierenka