Zrobiłam ten chleb w automacie do chleba, ale można również upiec w piekarniku. Wykonanie ciasta na chleb – Drożdże wymieszać z cipłą wodą dodać cukier, łyżkę
Kuchnia PokoleńPrzez tyle lat, od czasu, gdy przepis na nadzienie mincemeat pojawił się na blogu ( klik ), nic z jego dodatkiem nie robiłam. W tym roku przypomniałam sobie
Słodkie inspiracjeSKŁADNIKI 2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu 1/2 szklanki oleju kokosowego 2 łyżki rodzynek 2 łyżki słonecznika 1 łyżeczka cynamonu 5 białek 1/2 szklanki wody
harrisaCzytając ostatnio książki Marshy Mehran, przyszła mi ochota na maślane ciasteczka ciecierzycowe. Od ochoty do działania :) - ciasteczka na stole ;) Przypominają ghraybeh - arabskie słodkie (dużo słodsze niż
Weekendy w domu i ogrodzieKrucha, słodka beza i kwaskowy, cytrynowy krem. Połączenie po prostu idealne :) Bezy doskonale komponują się z kwaśnymi dodatkami. W sezonie letnim możecie dodać do tortu dodatkowo
maniapieczeniaStaramy się spopularyzować na tym blogu kuchnię krajów Zatoki Perskiej, a w szczególności bardzo mało znane i niedoceniane w Polsce przepisy z Arabii Saudyjskiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapieczenia, solą i gałką muszkatołową oraz trochę mleka, aż do ich wykończenia. Blachę do muffinek dokładnie wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej blachy na muffinki nakładać łyżką ciasto (u mnie łyżką do lodów o średnicy 6 cm). Ciasto powinno sięgać do 2/3 wysokości formy. Muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec(...)temperaturze pokojowej, przez okres do 1 tygodnia. Muffiny są idealne do zamrożenia. Wystarczy jedynie po upieczeniu oraz obtoczeniu w maśle i cukrze cynamonowym, jak i również same tj. bez maślanej otoczki cynamonowej, włożyć do przeznaczonych do kontaktu z żywnością woreczków strunowych (u mnie z Ikea ), umieścić w zamrażalniku i przechowywać w ten sposób przez okres do 1 miesiąca
Gospodyni Miejskakolorowe i lekkie przekąski. Dzisiaj zapraszam Was na przepis na pyszną, lekką salsę pomidorową. Idealna do domowych nachosów oraz pieczonych ulubionych i kolorowych warzyw. Salsę pomidorową przygotowałam na bazie pomidorów z puszki firmy Łowicz. To produkt w pełni naturalny, bez konserwantów, sztucznych dodatków i soli. Pomidory w puszce Łowicz to doskonałe źródło potasu, pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu(...)olejem zagotować i dodać do mąki z przyprawami. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i lekko wyrobić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na cieniutki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w trójkąty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut. PIECZONE WARZYWA marchewka bataty szparagi cukinia sól
Pieguskowa Kuchniadopisuje dziś powstało brownie. Bo tak. Bo jest piękna pogoda, dziecko uśmiechnięte, przed nami weekend, czekolada czeka w kuchni a niedawno obchodziłam urodziny… i tak zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe. Parzcie kawy, brownie czeka! Składniki: Składniki na blaszkę 25 na 25 lub tortownicę 26 cm, na 28 cm też się uda. 200 g czekolady deserowej 200 g czekolady gorzkiej(...)przestudzona, ale nadal plynna. W oddzielnej misce utrzep jajka z cukrem, dodaj mąkę i kakao. Zmieszaj delikatnie obie masy, wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30 min. w temp. 180C bez termoobieg grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika. Gotowe możesz posypać kakao. W przepisie zasmakowałam i znalazłam tutaj
Zasmakuj Kuchnipszenne z dodatkiem dyni są doskonałą podstawą każdego śniadania. Z dżemem, miodem, serem czy ulubioną wędliną, możecie je jeść z czym chcecie … a nawet same, bez żadnych dodatków. Przepis pochodzi z bloga na dokładkę… Wypróbujcie… Składniki potrzebne do przygotowania bułeczek pszennych z dynią: 500g mąki pszennej (typ 650), 220g ciepłej wody (niepełna szklanka(...)cukier oraz cześć pestek dyni łączę ze sobą i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Wyrośnięte ciasto zagniatam przez chwilę, dzielę na 8 równych części i formuję bułki, które układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiam bułeczki na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Smaruję bułki
Gotuj Się Kto Możeciasta francuskiego i białej kiełbasy, rolada bavette duszona w sosie pieczeniowym i polędwica zapiekana w mięsie mielonym i boczku. 2 ostatnie dania były dość pracochłonne i pyszne, ale to nie one skradły moje serce. W tym roku na moim stole wielkanocnym na pewno nie zabraknie schabu nadziewanego tuńczykiem. Tak właściwie to coś pomiędzy schabem po warszawsku i vitello tonnato bez(...)efektownie i nikt nie domyśli się jak szybko udało się go zrobić. Taki surf and turf dla fanów polskich wersji międzynarodowych klasyków. Składniki: ok 300 g gotowego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku (może być też wędzony lub szynka) 2 puszki tuńczyka – dokładnie odsączone z zalewy 3 czubate łyżki majonezu lub jogurtu greckiego świeżo zmielony pieprz 7 ogórków kiszonych pokrojonych
Ugotowane pozamiatanepół filiżanki posłodzonej kawy WYKONANIE CIASTA: Orzechy mielimy, mieszamy z mąką, proszkiem i bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier. Po dokładnym ubiciu dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy przez chwilę. Dodajemy partiami sypkie składniki i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach(...)reszty wsypujemy zmielone wafelki. Delikatnie mieszamy z masą. SKŁADANIE TORTU : 1 krążek ciasta nasączamy kawą. Smarujemy dżemem. Nakładamy krem (nie wydrapywałam dokładnie miski). Przykrywamy drugim krążkiem i również nasączamy kawą. Wierzch smarujemy resztką masy, która pozostała w misce, a boki odłożoną masą bez wafelków. Ciasto chowamy przynajmniej na pół godziny do lodówki. ROBIMY POLEWĘ : Żelatynę zalewamy
Pani na deserpatyczkiem czy jest już gotowe – wkłuwając go w środek i patrząc czy nie ma na nim surowego ciasta. Można zrobić to dzień wcześniej, żeby biszkopty miały dużo czasu na ostygnięcie. Przekrawamy biszkopty na 4 spody i układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania tortu. Ubijamy na gładką masę mascarpone i kremówkę(...)paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru i je usuniemy, patera pozostanie czysta. Spód nasączamy kawą i smarujemy masłem orzechowym (można rozrobić je z wodą, żeby miało nieco rzadszą konsystencję). Następnie nakładamy krem i posypujemy orzeszkami. Do środka tortu zużywamy około połowy kremu. Powtarzamy z pozostałymi spodami. Ostatni spód zostawiamy bez ponczu. Do pozostałego kremu
Ciastkozercydalej ubijam. Na koniec przesiewam mąkę i dodaję ją stopniowo do zawartości miski, mieszam delikatnie trzepaczką. Wylewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 40 cm, wyrównuję powierzchnię łyżką. Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C do zarumienienia biszkoptu.Wystudzony biszkopt dzielę na dwie części. Rozpuszczam 2 galaretki według przepisu(...)śmietany chwilę ubijam z połową cukru pudru i dodaję rozpuszczoną żelatynę, chwilę mieszam i daję połowę malin (resztę zostawiam na wierzch ciasta). Wykładam na połowę biszkoptu i przykładam drugą połówką biszkoptu. Drugi raz przygotowuję śmietanę tylko bez dodawania malin. Wykładam na ciasto. Układam maliny. Tężejącą galaretką polewam ciasto. Zostawiam ciasto w lodówce do stężenia galaretki. Bardzo mi będzie miło
Cukiernia Pychotkiciasto z 10 minut, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny twaróg zmiksować blenderem z jajkiem, miękkim masłem, cukrem ,cukrem wanilinowym wyrośnięte ciasto parę razy ręką wyrobić, na podsypanej mąką desce rozwałkować 2 porcje ciasta, posmarowac twarogiem, zwinąć jak rolady i nożem maczanym w wodzie pokroić na porcje, układać na blaszce z papierem do pieczenia
W Mojej Kuchni Lubięzabrania na wyjazd w teren. Nie za słodkie i z owocami... kiedyś nie lubiłam ciast bez kremu teraz wręcz za nimi przepadam. Idealną chwilą jest, dla mnie, usiąść w ciszy i spokoju z herbatą czy kawą i kawałeczkiem ciasta... a już wkrótce chyba ta cisza i spokój na jakiś czas się skończą Przepis zaczerpnęłam z bloga Julianny Obiad gotowy(...)słonecznikowego oraz dołożyłam skórkę z cytryny i odrobinę soku. Julianna pisze, że ciasto można upiec z każdymi owocami wiec w przyszłym tygodniu może by tak wypróbować wersję z śliwkami?! Co Wy na to? Jogurtowe ciasto z czarnymi jagodami 300 g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2/3 szklanki cukru 2 jajka
sierotka maRysia w kuchnidrożdży". Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj . Ciasto: Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby dolać odrobinę wody lub dosypać mąki. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, gładkie i nie klei się do rąk. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą(...)godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami, a następnie rozwałkować na grubość 1 cm. Przy pomocy szklanki wyciąć z ciasta koła i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (urosną!). Odstawić na ok. 40 minut do napuszenia
Nastoletnie Wypiekaniebaaardzo smaczne. Zawsze gdy zostaje mi trochę sosu do pizzy albo jak nie mam czasu zrobić już ciasta drożdżowego to robię tosty a'la pizza Składniki: - chleb tostowy - sos pomidorowy lub keczup - ser - salami Na blaszce rozkładam papier do pieczenia i układam chleb tostowy, są dwie wersje: Pierwsza- rozkładam pierwsza warstwę chleba smaruję sosem pomidorowym (przepis(...)koniec położyć pokrojoną w grubsze plasterki parówkę Tak przygotowane tosty wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 st. I piekę ok 7 minut. Oczywiście jak to ja nie umiem zjeść pizzy itp. bez sosu czosnkowego Przepis tutaj . Życzę smacznego
Kuchnia Vikimleka roztrzepujemy proszek budyniowy i cukier, wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy budyń. Studzimy (bez pokrywki). Truskawki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w średnią kostkę (około 2 cm). DODATKI: białko do posmarowania (lekko ubite) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12 lub 16 części(...)jednym brzegu rozkładamy porcję budyniu i układamy kilka kawałków truskawek. Pozostałą część ciasta nacinamy ostrym nożem w 1-2 cm pasy (ale nie do końca). Teraz ostrożnie zwijamy bułeczkę, tak formując żeby łączenie było na dole, zaginamy w rogala i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. W tym czasie
Rozpustne gotowanieChleb z samej kaszy gryczanej niepalonej, dodajemy tylko sól i cukier do smaku. Bez drożdży czy zakwasu, mimo tego ciasto naturalnie fermentuje i chleb wyrasta. W smaku trochę inny od typowego chleba pszennego czy żytniego, raczej dla amatorów gryki, ponieważ jej smak i zapach jest wyraźnie wyczuwalny. Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 700 ml wody 2 łyżeczki(...)napęcznienia. Napęczniałą kaszę odcedzić na sitku z nadmiaru wody. Zblendować, masa nie musi być idealnie gładka. Wymieszać z solą i cukrem, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem. Ciasto w formie zostawić na 12 godzin w ciepłym miejscu, w celu wyrośnięcia. Gdyby chleb nie chciał rosnąć, wstawić go na 1 godzinę do lekko nagrzanego piekarnika
Przepisy na domowy ser i chlebdługo zachowują swoją świeżość, więc bez problemu można upiec ich większą ilość. Jednakże zapewniam...- i tak znikną w ekspresowym tempie! (12 sztuk) 90g masła/margaryny 1/2 szklanki cukru (użyłam brzozowego) 2 jajka 1/2 szklanki maślanki straciatella (może być kefir) 1/2 szklanki kaszy manny 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Dodatkowo: płatki czekoladowe(...)jednym jajku i wlać maślankę. Następnie wsypać kaszę manną i na końcu - mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Zagłębienia w formie do muffinek wysmarować masłem, posypać mąką i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości). (*) Babeczki posypać płatkami czekolady i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut
Di gotujeproblem nie wiemy co zrobić z białkami, które nam zostają. Przychodzą nam do głowy tylko bezy. Ja proponuję zrobić przepyszną babkę na białkach z dodatkiem kokosu i maku. Składniki: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 100 g margaryny 150 ml mleka szczypta soli 6 łyżek wiórków kokosowych(...)pieczenia, w drugie misce wymieszać wiórki kokosowe z makiem. Następnie margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wlać mleko, zmiksować i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać wiórki kokosowe z makiem - dokładnie wymieszać. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do ciasta kokosowo - makowego
Ciastka - domowe słodkościŻółtka, mąkę, 2 łyżki erytrotolu i łyżkę mleka umieść w drugiej misce i krótko miksuj (tylko do połączenia składników). Do ciasta dodaj ubite białka i delikatnie połącz łyżką. Całość wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj. Piecz ok. 10 min w 180*C. Krem: Do jednej miski wbij żółtko, a do drugiej białko. Ubij białko(...)wycinałam pucharkiem), po dwa koła na jedną porcję. Jeżeli chcesz to możesz na tym etapie nasączyć biszkopty kawą (ja jednak nigdy tego nie robię, bo bardziej smakuje mi bez). Układaj w pucharkach: biszkopt, krem, biszkopt, krem. Na koniec posyp całość karobem lub kakao za pomocą małego sitka. Włóż do lodówki na minimum 3 godziny, aby krem zgęstniał. Kaloryczność: Całość
Moja Michałyżeczki rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku (dla smaku kawowego ;)) Polewa: 2 łyżki oleju kokosowego 50-60g czekolady gorzkiej (70-90% kakao lub czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru) 1 łyżka słodzidła – dowolnego 1 czubata łyżka kakao Opcjonalnie: 1 łyżka likieru kawowego/czekoladowego UWAGA: Ważne, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Niech jajka/twaróg wyjęte z lodówki postoją(...)pomijamy ten krok ;) Ja użyłam orzechów, dają taką przyjemną konsystencję i wyczuwa się je w spodzie ciasta :) Do mąki orzechowej dodajemy erytrol, płynny olej kokosowy i kakao, i wszystko mieszamy na jednolitą masę. Połączoną masę wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy równomiernie po całej formie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 175ºC i pieczemy przez
Jak gotować i nie zwariowaćwykładam papierem do pieczenia . Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką , kilka razy przerabiam i formuję chlebek na wielkość foremki . Uformowany chlebek przekładam do foremki i nacinam od góry w kliku miejscach żyletką ( ostrym nożem ) . Teraz foremkę z chlebem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia . Po około 30 minutach – pieczenie chleba : Chleba przed wstawieniem(...)stopni na drugą od dołu półkę . Po 10 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i nadal piekę W sumie piekłam chleb około 60 minut – 10 minut w temperaturze 200 stopni – i około 50 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić
Uwaga Babcia Piecze Chlebpieczenia . Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką , kilka razy przerabiam i formuję chlebek na wielkość foremki . Uformowany chlebek przekładam do foremki i nacinam od góry w kliku miejscach żyletką ( ostrym nożem ) . Teraz foremkę z chlebem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia . Po około 30 minutach – pieczenie chleba : Chleba przed wstawieniem(...)stopni na drugą od dołu półkę . Po 15 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę do 180 stopni i nadal piekę W sumie piekłam chleb około 40 minut – 15 minut w temperaturze 200 stopni – i około 25 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić
Uwaga Babcia Piecze Chlebmożemy również brzegi ciasta zagnieść do środka (tak jakbyśmy robili sakiewkę) i łączeniem położyć na blasze. Uformowane bułki maślane układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po położeniu bułki na blasze delikatnie ją spłaszczam dłonią (naciskam od góry dłonią). Blachę z bułkami nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut. Dodatkowo przed pieczeniem bułki maślane możemy(...)łącze je tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa. Pieczenie bułek maślanych : Przed wstawieniem blachy do piekarnika , bułki maluję mlekiem i posypuję kruszonką. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Bułki maślane piekłam około 25 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu . Bułki maślane są upieczone pięknie pachną. Życzę udanych
Uwaga Babcia Piecze ChlebSkładniki: na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 180 g masła 4 żółtka 8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18% na masę serową: 1 kg twarogu 1 szklanka cukru 8 jajek sok i skórka z cytryny 100 g masła łyżka mąki ziemniaczanej lub mleka w proszku Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć je folią(...)Ucierać ser z cukrem, następnie dodawać po jajku, dodać sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wlać roztopione i wystudzone masło. Całość krótko zmiksować. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć dno foremki. Wylać masę serową. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Ułożyć na wierzchu sernika. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszny chlebek bez ziaren na mące chlebowej i drożdżach świeżych.Nie ma nic smaczniejszego niż pieczywo jeszcze ciepłe z pieca, do tego chrupiąca skórka i nasze podniebienie ma jak w bajce :) Chlebek będzie z foremki prostokątnej. Składniki: mąka chlebowa typ 750 500 g woda ciepła 300 ml drożdże świeże 30 g sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka olej(...)mące i delikatnie mieszamy łyżką tak aby powstała zawiesina. Zostawiamy przykryte ściereczka na 15-20 minut. Drożdże nam pięknie wyrosły, dodajemy pozostałą ciepłą wodę i olej, wyrabiamy energicznie ciasto koło 20 minut.Zostawiamy w misce do wyrośnięcia na godzinkę. Po godzinie zagniatamy ciasto koło 10 minut tylko i przekładamy do formy keksowej obsypanej mąką. Ciasto zostawiamy na 30 minut do ponownego
Różowa kuchniaCieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (7-8 sztuk) 75g żółtego sera 50g marchewki (*) 110 ml mleka 35-40 ml oleju 1 jajko 120g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich 1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna(...)misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy (**). Ser oraz obraną marchewkę zetrzeć na tarce (o średnich oczkach) i połączyć z lekko roztrzepanym jajkiem, mlekiem i olejem. Suche składniki wymieszać z mokrymi. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek
Di gotujeolej, jajko i sól, siekamy. Powoli dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na grubość ok 2-3mm i wycinamy nożem krążki o śr. ok 13cm. Ja użyłam do tego miseczki. 2. Mięso mielone smażymy wraz z 1/2 mrożonej mieszanki meksykańskiej na margarynie. Drugą połowę podsmażamy samą, bez dodatku przypraw i tłuszczu. 3. Usmażone mięso wraz(...)można zmniejszyć- w zależności od efektów jakie chcemy uzyskać. 4. Na wycięte krążki nakładamy farsz. 5. Pierożki mocno zlepiamy, tak by nie rozeszły się w trakcie pieczenia. 6. Rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pierożki (ja smażyłam po 2). Obracamy co jakiś czas by równomiernie się przyrumieniły. Wyciągamy kiedy są mocno przyrumienione. 7. Sos: Z pomidorów usuwamy
Kuchnia w czekoladzieplatformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz Zaczniemy od przygotowania farszu (jeżeli nie macie dużo czasu, jego część możecie wykonać dzień wcześniej). Szynkę wędzoną pokroić na kawałki i podsmażyć bez tłuszczu. Potem na ten samej patelni podsmażyć 400 g kurek (w całości, nie kroiłam ich na mniejsze kawałki). Do miski wbić 5 całych jajek i delikatnie ubić trzepaczką i dodać(...)tarty (czy innym naczyniu, w którym zechcecie przygotować quiche) umieśćcie ciasto francuskie. Dociśnijcie dobrze ze wszystkich stron, nakłujcie widelcem i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Spód powinien zrobić się lekko rumiany (ok 15 minut, 180 – 200 stopni). Spód studzimy, a gdy będzie zimny wykładamy na jego wierzch farsz i pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut
Szybko Tanio SmacznieDziś przedstawiam Wam super prosty przepis na ciasto drożdżowe. Bez mieszania, długiego ugniatania, bez masła a na oleju :) Przepis poniżej :) Ciasto to praktycznie robi się samo :) Polecam każdemu kto nie ma cierpliwości przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Składniki: 10 dkg drożdży 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju kujawskiego 5 jajek 1 szklanka letniego mleka(...)szczyptą soli. Do naczynia, w którym będzie rosło ciasto rozkruszyć drożdże, wlać jajka i dodać pozostałe składniki. Nie mieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po upływie tego czasu wszystko wymieszać, lekko napowietrzyć i wylać na natłuszczoną i obsypaną lekko mąką blachę do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Obsypać kruszonką. KRUSZONKA: 1/2 kostki
Jemy Pijemydrożdży. Poddawany jest fermentacji, która trwa przewaznie kilkanaście godzin ( 8-16) i dodany do ciasta nadaje mu aromat, smak i strukturę jednak bez kwaśnego posmaku typowego dla zakwasu. Kilkunastogodzinna fermentacja wstępna daje mu przewagę nad ciastem tylko na drożdżach: dłużej zachowuje świeżość ( nie tak długo jak pieczywo tylko na zakwasie, ale dłużej niż pieczywo drożdżowe). RODZAJE ZACZYNU: Biga(...)zawiera soli. Biga nadaje pieczywu ciekawszy aromat i sprawia, że daje się ono przechowywać nieco dłużej niż pieczywo pieczone wyłącznie na drożdżach Pâte Fermentée – co znaczy „stare ciasto”. Polega na zostawieniu kawałka ciasta z porzedniego pieczenia chleba i wykorzystaniu go do przygotowania ciasta chlebowego. Takie ciasto powinniśmy zużyć w ciągu 48 godzin, można je również zamrozić
Ostra na Słodko