Ostatnio miałam ochotę na ciasto z jabłkami ale inne niż zwykła szarlotka. Na tapetę poszedł apple pie, oczywiście w wersji bezglutenowej. Ciasto wyszło super kruche chociaż
Ze smakiem bez glutenużech niy zagl ōndoł do tyj staryj ksiōnżki ze receptami 1 , kero mi pożyczōła kōmratka 2 od moji Mutry 3 . Ksiōnżka ta moł w tym roku 90 lołt i bez to werciōłoby 4 sie cojsik z ni upiyc, tym barzi, że nawet Pani Truda- bo tak sie nazywo ta kōmratka- gołdała mi, że sie mōm zrobić te windbojtle. Robi(...)rojś, to sie Wōm posklejajōm. Te blachy nojlepi piyc osobno. Wkłodejcie do pieca na 20 minut, a potyn mogecie trocha uchylić dwiyrze 14 łod bratruły i je posuszić 15 . Pamiyntejcie, że czas pieczynia zależy łod pieca. Jak już te piyrsze bydōm upieczōne, to zajś rozgrzyjcie ta bratruła (bez ta uchylōnoł klapa mōg nōm kajś 16 uciyc
Chop w kuchnipieczenia chleba, wtedy już byłam blogerką, choć raczkującą, nie lubiącą się tak nazywać. Zresztą, nigdy nie uznawałam tytułów. Blogerka - brzmi dumnie, przynajmniej dla mnie. W każdym razie, maszyna zajęła honorowe miejsce w kuchni i w prawie każdy weekend na stole pojawiało się świeże pieczywo. Chciałam jednak spróbować czegoś nowego. Postanowiłam upiec chleb bez użycia sprzętu(...)nadać odpowiednią konsystencję ciastu Zalewam płatki owsiane gorącą wodą, zostawiam je, by napęczniały. W osobnej misce umieszczam przesianą mąkę. Dodaję sól, melasę, suche drożdże oraz płatki owsiane. Wszystko dokładnie zagniatam, dodając odrobinę wody, jeśli będzie trzeba. Ciasto wyjdzie nico klejące. Zostawiam je na jakąś godzinę, przykryte płócienną szmatką, aby podwoiło objętość. Następnie ponownie zagniatam ciasto, najlepiej rękoma posypanymi mąką
W kuchni Karmel-itkiDomowe bułki na hamburgery Składniki: ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 10g świeżych drożdży - 1/3 szklanki mleka - 1/3 szklanki wody - 1 łyżka rozpuszczonego masła - 1 łyżeczka
Kuchnia co dniaPrzepyszne , bardzo delikatne, kokosowe i bardzo wilgotne ciasto. Znikające może trochę zbyt szybko , ale o to przecież chodzi by ciasto było tak dobre, by
Smaczne Zdrowewypłynie. Dla mnie jest to super rozwiązanie ze względu na możliwość naszprycowania ich większą ilością powideł niż przy nadziewaniu od razu. Pączki baaardzo konkretne. Może mniej zdrowe niż pieczone w piekarniku ale część Rodzinki uznała, że muszą być smażone, w końcu tłusty czwartek jest tylko raz w roku. Ja przygotowywałam z podwójnej porcji, oj było co wyrabiać... Ale uśmiech zadowolenia(...)łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy)- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub cukru- 2 łyżki spirytusu- 50g roztopionego, letniego masła+dodatkowo:- konfitura do nadziania ( u mnie powidła bez cukru)- mielony ksylitol do posypania lub lukier z cukru trzcinowego- olej do smażenia ok.1 litr (u mnie olej kokosowy bezzapachowy)Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać cukier trzcinowy, łyżkę mąki
Smaczne Zdrowemojprzepisna.pl | Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe Zdrowe bo z warzywami, z mąki pełnoziarnistej, z płatkami jaglanymi muffiny. Szybko się je robi i szybko znikają. Nie zawierają nabiału
moj przepis naDelikatny jak chmurka, przełożony bitą śmietaną, z pysznymi owocami sezonowymi: torcik bezowy poleca się na podwieczorek :) Ja udekorowałam mój torcik malinami i jagodami. Składniki: 3 duże
Ciastkozercynóżkę w szybkowarze gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu wyjmij foremkę i pozostaw do chłodzenia na ok. 10 minut po tym czasie wyjmij ciasto z foremki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia ostudzone ciasto przetnij na dwa równe krążki (blaty) Pikantny sos malinowo - czekoladowy z płatkami chili Składniki 500 g mrożonych malin lub świeżych 5 czubatych łyżek cukru(...)ostudź do gotowego syropu dolej wódkę, wymieszaj i ostudź Od lewej składniki na ciasto: orzechy pekan, jajko, masło, mąka biała, kakao, cukier. Po prawej składniki na sos: czekolada gorzka 76%, płatki chili, mrożone maliny. Foremka na ciasto: dno wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i obsyp mąką. Cukier utarty z roztopionym masłem. Utarty cukier z masłem
Szybko Szybkowarchudego twarogu z aksamitnie delikatnym a zarazem dość tłustym awokado. I powiem Wam, udało się Sernik z tego przepisu wyszedł idealnie kremowy bez użycia jakiejkolwiek śmietany a jeśli chcesz się przekonać jak smakuje to zielone ciasto, zapraszam do wykorzystania tego łatwego przepisu. SPÓD: ½ szklanki płatków owsianych ½ szklanki suszonej żurawiny 1 łyżka oleju kokosowego ZIELONY SERNIK Z DODATKIEM AWOKADO: 750g(...)Przygotowanie naszego zielonego sernika z dodatkiem awokado zaczynamy od przyrządzenia „masy” na żurawinowy spód tego ciasta. Do malaksera wrzucamy płatki owsiane, suszoną żurawinę oraz łyżkę oleju kokosowego. Wszystko razem blendujemy przez kilka minut. Tak przygotowaną masę wykładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i używając zmoczonych w zimnej wodzie palców rozciągamy masę po całym dnie formy i wkładamy
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiiznak, że czas zamykać te owoce w zamrażalniku, słoikach na dżemy i pysznych ciastach. Dziś jedno z nich. Kruche, a nawet bardzo kruche...Kruszy się, jak przystało na ciasta bez glutenu, ale smakuje wyśmienicie i bogactwo okruszków nikomu nie przeszkadza, a nawet dodaje temu deserowi uroku. Polecam! Składniki na formę o średnicy 33 x 21 cm: 1 szklanka płatków(...)dokładnie mieszamy. W osobnej misce łączymy składniki mokre, a następnie wlewamy do miski z suchymi. Ugniatamy ciasto, które nie musi być zwarte, może być w formie kruszonki. Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną z nich wylepiamy spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na nie wydrylowane czereśnie. Wierzch wysypujemy równomiernie pozostałą kruszonką i delikatnie dociskamy. Ciasto pieczemy 35 minut
Jeść, by żyć w zdrowiuWitajcie :) Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez domowej babki. Za każdym razem piekę inną. Dobrze, że nie brakuje mi pomysłów. Osobiście na świąteczny stół bardzo polecam Wam własnie tą babkę. Upieczona na jogurcie naturalnym jest niezwykle mięciutka i wilgotna. Pięknie pachnie kokosem i cytryną. Chcecie się przekonać? To koniecznie upieczcie, a ja smacznego Wam życzę. Zapraszam :) Podczas świątecznej(...)czuć się komfortowo, nawet po sycącym posiłku. „Espumisan Max to wyrób medyczny CE” Składniki: Ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru 100 ml oleju 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego pół szklanki mąki krupczatki półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do oprószenia babki
Izabelawkuchnidekoracji (truskawki, maliny, jeżyny, borówki) cukier puder do obsypania tortu Na czekoladowy ganache: 100 ml śmietany kremówki 100 gramów gorzkiej czekolady 70% R ozgrzać piekarnik do 190 stopni C (bez termoobiegu). Formę o średnicy 20cm wysmarować masłem. W dużej misce ubić mikserem masło z cukrem aż będzie jasne i puszyste. Dodawać jajka, jedno po drugim miksując za każdym razem(...)składników. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać masę łyżką, aby składniki ładnie się połączyły. Uważać, aby nie przebić masy, aby nie straciła na puszystości. Przelać masę do formy i piec ok 50-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić całkowicie na kratce. Kiedy ciasto będzie zimne przekroić na pół, na dwie równe
olalacookingśniadanie lub podwieczorek np. z dodatkiem masła orzechowego lub domowej konfitury. Postanowiłam troszkę "odchudzić" tradycyjny przepis i upiec ten chlebek w wersji FIT z samych zdrowych składników bez mąki pszennej i białego cukru. Wyszło bardzo smacznie i muszę przyznać, że osobiście wolę tę lżejszą wersję. Składniki: 2 miękkie duże banany szklanka płatków owsianych jajko 3 łyżki oleju kokosowego(...)wymieszać. Banany rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, cukier, roztopiony olej kokosowy i miód, wymieszać. Wsypać suche składniki i całość połączyć łyżką lub rózgą. Przelać ciasto do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka około 35 minut. Wyjąć i wystudzić
wyzwania kuchennesięgam po kolejne ciastko bez wyrzutów sumienia. Są lekko chrupiące, szczególnie na brzegach, słodkie w sam raz i bardzo smakowite:) Składniki (na ok 25 sztuk): 150g płatków owsianych 70g mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju kokosowego 5 dużych daktyli (dałam świeże) 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka maku(...)żeby olej się rozpuścił. Do oleju dodać jajko, roztrzepać widelcem. Mąkę, płatki, proszek i przyprawę wyspać do miski, wymieszać. Wlać płynne składniki, dodać bakalie, wymieszać. Zwilżonymi dłońmi nabierać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować kulki, następnie spłaszczać. Ciastka układać na blasze w niewielkich odstępach. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15 minut w temp. 170stC aż się staną złociste
Obiad gotowyoprószony mąką blat, zagnieć chwilkę, podziel na dwie części. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Do jednej części dodaj kakao i wpracuj je w ciasto. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ciemne i jasne ciasto podziel na 2 części każde, rozpłaszcz i ułóż na przemian jak kanapkę, następnie podziel na 4 części. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Każdą część uformuj w wałek, przekręć i uformuj, sklejając końce okrągłą(...)minuty. * Gotowałam każdego bajgla oddzielnie. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Podgotowane bajgle przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia, poczekaj kilka minut aż podeschną. OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200 C bez termoobiegu przez 12-15 minut. OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS
greenscarfsprawnie. Najdłużej oczekujemy na schłodzenie się ciasta a potem upieczenie rogalików. Ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl śmietany 18% 200 g zimnego masła Dodatkowo: marmolada do nadzienia jajko do posmarowania cukier puder Ciasto: składniki posiekać i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto podzielić na 4 części a następnie każdą(...)części. W ten sposób otrzymamy równej wielkości rogaliczki. Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce marmolady i zwijamy rogalika od szerszej strony. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 25-30 minut do zarumienienia w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asimleka mieszamy z cukrem, dodajemy sól, roztopione masło, roztrzepane jajko. Wlewamy to do mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie się kleiło do rąk.Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Serek mieszamy z cukrem waniliowym oraz ze skórką otartą z cytryny. Ciasto zagniatamy jeszcze raz. Dzielimy na 16 kawałków. każdy kawałek spłaszczamy, dajemy na środek trochę twarożku(...)truskawkę. Następnie formujemy bułeczkę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 30 minut
Anioły w kuchniprzepisów na babki, oczywiście zarówno jedną jak i drugą babkę możecie upiec bez zabawy z serduszkami :) Składniki na babkę z dodatkiem czerwonego barwnika: * 150 g masła * 3/4 szklanki cukru * 1 paczka cukru waniliowego * 5 jajek * 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki śmietany kwaśnej 18% * barwnik czerwony (piekąc tradycyjna babkę można(...)przerywając pracy miksera dodawać kolejno po jednym żółtku, dobrze wymieszać. Kolejno dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę i barwnik (ilość do uzyskania odpowiedniego koloru). Wymieszać. Dodać białka ubite na pianę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę keksówkę wyłożyć folią aluminiową, wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 40-45 minut. Ciasto wystudzić. Pokroić
Zrób to smacznietemu znalazłam w gazecie Dobre Rady w rubryce z ciastami na Wielkanoc. I od tamtej pory jest z nami nie tylko na Wielkanoc:) Jest pyszny! A górę sernika możecie dowolnie przyozdabiać - może to być galaretka z owocami, polewa czekoladowa, kolorowe cukierki, groszki, na co macie tylko ochotę, choć i bez tego sernikowi trudno się oprzeć :) Składniki(...)łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki otartej skórki z cytryny (może być też z pomarańczy) Przygotowanie dna sernika: tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia; piekarnik nagrzej do temp. 180C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół); w rondelku pokrusz ciastka i zmieszaj je z roztopionym masłem, wyłóż nimi dno tortownicy oraz utwórz rant na około
Zasmakuj KuchniSkładniki na ok 12 szt Czas przygotowania: 20 min 1 opakowanie ciasta francuskiego* 1 jajko ok 150 g parmezanu *jeśli używamy ciasta mrożonego należy je wcześniej rozmrozić Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni 2. Jajko roztrzepujemy widelcem na płaskim talerzu, parmezan ścieramy na tarce 3. Ciasto kroimy na paski, wyjdzie nam ok 12 pasków 4. Każdy z pasków(...)obtaczamy w jajku, następnie w startym parmezanie 5. Trzymając za dwa końce skręcamy względem siebie, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 6. Pieczemy grissini ok 15 min, do tzw złotego koloru
Słodki Kompromissoku z owoców czarnego bzu, można także użyć soku z jagód. Lukier miał piękny różowy kolor i idealnie udekorował ciacha. Mojemu o dziwo bardzo smakują. On na słodkości musi mieć wenę, ale kruche ciasta czy ciasteczka od czasu do czasu zje :D. Ciastka te można upiec także z innymi owocami np. porzeczkami lub śliwkami. Samo ciasto trochę sprawia trudności przy(...)KRUCHE ZAWIJAŃCE Z JAGODAMI. Składniki na 14 - 15 sztuk: Ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej 125 g masła 60 g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1,5 łyżki serka homogenizowanego waniliowego 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 150 g jagód 30 g posiekanych orzechów nerkowca
Zakątek rozkoszy kulinarnychsama prawie całą (bez małego kawałka i co prawda podzieloną na dwa dni), to przekona Was, że warto? Składniki na ciasto (forma o średnicy 28 cm) 250 g mąki pszennej 130 g zimnego masła 2 żółtka łyżeczka soli 2 łyżki lodowatej wody Wykonanie ciasta: Mąkę, masło, żółtko i sól wyrobić w maszynie, tak aby ciasto wyglądało jak sypki, lekko(...)lodówki. Wyjąć z lodówki i całość rozprowadzić na formie na grubość 2-3 mm. Docisnąć dobrze brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Obciążyć spód fasolą wyłożoną równomiernie na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół), na ok. 20 minut. Wyjąć, ostudzić. Składniki zielone: opakowanie (450 g) mrożonej brukselki (parę brukselek zostanie
gutfutciasto. Tortownicę o średnicy 22cm wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki . Uformować okrągły chlebek i ułożyć w blaszce. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 50 min. do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować(...)Piekarnik nagrzać do 230C, spryskać intensywnie wodą - wylać też trochę wody na dno, by zintensyfikować parowanie - i wstawić blaszkę z chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu) . Po 10 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 25 min. Chlebek studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce
Grunt to przepis!Jedna wylądowała w koszu, druga zjadliwa, ale się rozpadała Ta jest taka jaka powinna być. Skład bardzo prosty: 80% to jabłka! Możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo siemię lniane, mąka pełnoziarnista, cynamon, rodzynki powodują, że ciasto jest zdrową alternatywą do tradycyjnych jabłeczników. Ja posypuję minimalnie cukrem pudrem, ale jak masz słodkie jabłka to nie jest to konieczne. Pamiętaj, słodkie(...)płatków migdałowych 1 szklanka cukru 3 łyżki cynamonu 2,5 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy 10 min. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek
Apetyt na ZieloneProste ciasto z kaszy jaglanej, można jej jeść bez wyrzeczeń :) Składniki: - 6 kubków (200 ml) ugotowanej kaszy jaglanej, - 100 g rodzynek, - sok z 1 cytryny, - 1 puszka mleka kokosowego, - 10 łyżek wiórków kokosowych, - 1 łyżka esencji waniliowej, - ew. łyżka startej skórki z wyparzonej pomarańczy, - słód do posłodzenia masy, - pół tabliczki gorzkiej czekolady, - 1 łyżka oleju kokosowego. Wykonanie: Kaszę jaglaną(...)mleka kokosowego oraz sokiem z cytryny. Najlepiej żeby masa była gładka, wtedy ciasto nie będzie miało grudek. Spróbować masy, gdy jest za mało słodka dodać słodu, melasy lub syropu z agawy, dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać. Masę wylać do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej kaszą manną. Piec w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez ok 30-40 minut. Jeśli ciasto
Co na wege obiad?prawie w całości. Jest przepyszny i bardzo tradycyjny. To wersja twarda i bardzo korzenno-miodowa. Ciasto należy przygotować już w okolicach Andrzejek i nie ma się co przejmować, że będzie stało przez prawie miesiąc, uwierzcie że nic złego się z nim nie stanie. Piekłam go już drugi raz i przyznam, że smakuje wspaniale, ale osobą preferującym mięciutki i sprężysty piernik(...)chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, sól oraz przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. Piec 3-4 dni przed świętami. Pieczenie: Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość 0,5 cm i piec w dużej
Przepysznik - BLW i nie tylkomałe formy do ciast o średnicy 12cm, lecz spokojnie wykonacie je w dużej formie np. o średnicy 21cm. Wychodzi ok. 12 porcji. Składniki na spód: - 100g nerkowców (namoczonych w wodzie co najmniej 1h wcześniej) - ok. 50g daktyli suszonych drylowanych (8-10 sztuk, namoczonych w wodzie co najmniej 1h wcześniej) - 1 łyżka nasion chia - 2 łyżeczki kakao bez cukru(...)uzyskania zwartej masy. Jeżeli mamy formę z odpinanym dnem to dno przykrywamy folią i zamykamy, jeśli nie to umieszczamy folię w formie tak, jakbyśmy posługiwali się papierem do pieczenia. Masą staramy się wykleić równy spód, umieszczamy w lodówce. Składniki na masę: - 400ml mleczka kokosowego (puszka) - 200g tofu naturalnego - 50g malin (można pominąć) - sok z 1 cytryny (dodajcie mniej, jeżeli
Be Fit Be Strongsztuki śmietan fixu, 1 laska wanilii, 20 ml ajerkoniaku Sposób przygotowania: Tortownicę o średnicy ok. 26cm (może być mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia. (Papier wyłożyć na dnie tortownicy i następnie zapiąć obręcz.) Połowę bez połamać i wyłożyć na dnie tortownicy. Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym(...)dodać środek laski wanilii. Jasną masę wyłożyć do tortownicy. Rozkruszyć resztę bez i przykryć masą z czekoladą.Torcik posypać startą białą czekoladą. (Można również posypać kakao, udekorować bezami albo tak jak ja, zmiksować ok. 10 truskawek z cukrem i zrobić małe kleksy z ajerkoniaku na górze ciasta.)Tortownicę zabezpieczyć folią i wstawić do zamrażalnika. Smacznego! Ten i inne przepisy
Wielki apetytWiosenna, limonkowa wersja babki. Bez glutenu i laktozy. potrzebujemy: - skórka i sok z 2 limonek - 200g cukru - 200 g masła (temp pokojowa) - 6 jajek - 300g zmielonych migdałów (można je zastąpić mąką ryżową albo wymieszać w pożądanej proporcji) - 50g skorbii - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło,cukier i skórkę z limonki ubić na puszystą masę. Cały czas ubijając(...)wymieszane ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać sok z limonki. Całość wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia. Piec 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (termoobieg). Ostudzić i wyjąć z formy. Z soku i skórki z limonki oraz cukru pudru przygotować lukier, którym należy polać ciasto
Szybko Tanio Smaczniebudyń czekoladowy, miksując dolewaj olej. Masę połącz z mąką tortową i białkami delikatnie mieszając. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy. Piecz 45 minut w 180 st.C. Krok 23. Po upieczeniu ciasto odstaw do wystudzenia, następnie przekrój na 4 krążki. 4. W 0,5 szkl. mleka wymieszaj budyń waniliowy. Resztę mleka zagotuj z 2 łyżkami cukru i wlej(...)Krok 35.Posiekaj orzechy. 6. Pierwszy blat ciasta nasącz delikatnie syropem orzechowym, rozsmaruj delikatnie 1/2masy budyniowej. Wyrównaną masę budyniową posyp orzechami. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz ciasto. Krok 47.Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1 łyżki syropu karmelowego. Wyłóż ją na ciasto. Na ubitą śmietanę wyłóż bezy. Przykryj wszystko trzecim blatem ciasta. 8. Ponownie
CoolinarniePLzaszkodzi jak to mawiają :). Solidna porcja czekolady w zimne i chłodne dni to tak czy inaczej rzecz, bez której trudno czasem sobie poradzić. W tym cieście zasmakujecie czekolady w pysznej puszystej konsystencji, którą nadaje dodatek piwa . Ciasto jest jak puszyste brownie z lekkim posmakiem ciemnego słodu z piwa. Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić Was do skosztowania(...)margarynę i mieszamy ją z kakao i cukrem. Odstawiamy2/ Ucieramy na na tarce na dużych oczkach tabliczkę czekolady. Odkładamy na bok2/ W większej misce umieszczamy mąkę z proszkiem do pieczenia do której dolewamy piwa i wbijamy 3 jajka. Miksujemy składniki w misce i powoli dolewamy margarynę z cukrem i kakao.3/ Dodajemy kremówkę i miksujemy na jednolitą lejącą się konsystencję
Kuchnia PROzdrowotnaMałe jest piękne. Wyznaję tę zasadę także przy ciastach, chyba dlatego tak bardzo lubię babeczki - są nieduże i urocze, każdy może dostać swoją, bez krojenia i ciaprania ;) Dzisiejsze torciki są także w wersji mini. Duży tort to zawsze duże wyzwanie, więc jeśli nie czujemy się jeszcze na tyle pewnie (ja się chyba nie czuję) lepiej spróbować zacząć od mniejszego(...)borówkami.Składniki na murzynkaSkładniki na krem+Nutella (lub inny krem czekoladowy), borówkiCiasto na murzynka przygotowujemy według przepisu. Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powinniśmy mieć warstwę o grubości około 1 cm (ciasto nie musi być wysokie, bo nie trzeba będzie go przekrawać). Wygładzamy wierzch łyżką lub szpatułką. Pieczemy około 15 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Krem
Ciastkozercymleka mieszamy z cukrem, dodajemy sól, roztopione masło, roztrzepane jajko. Wlewamy to do mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie się kleiło do rąk.Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Serek mieszamy z cukrem waniliowym oraz ze skórką otartą z cytryny. Ciasto zagniatamy jeszcze raz. Dzielimy na 16 kawałków. każdy kawałek spłaszczamy, dajemy na środek trochę twarożku(...)truskawkę. Następnie formujemy bułeczkę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. źródło "Magazyn kuchnia
Anioły w kuchnimnie ono przeraża, jak rolady. To są dwa wypieki, które jeszcze przede mną, muszę do nich dojrzeć. Jestem takim typem osoby, która podejmuje "żółwiowe decyzje". Bardzo rzadko rzucam się bez zastanowienia, ale jeśli już coś obmyślę, to od razu na głęboką wodę. Nazywam to "bezpiecznym ryzykiem". Nie tylko w codziennym życiu, ale i w kuchni.Czy to dobre rozwiązanie? Zależy(...)być bezpieczna? Próbuję? Albo udaję? KREMÓWKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO. na blachę ok. 21x25/26 cm 2 płaty ciasta francuskiego (2 opakowania) 1 litr mleka 100g masła 2 jajka 4 żółtka 250g cukru 1 laska wanilii 120g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej (skrobi) Ciasto francuskie wyłożyłam do dwóch równej wielkości blach do pieczenia, najlepiej o wymiarach 21x25/26 cm, wyłożonych papierem
W kuchni Karmel-itki