Juz nie raz pisalam, ze czekolada to moja slabosc. Nie ma nic lepszego co wprawiloby mnie w dobry nastrioj jak kostka czekolady. Choc przyznam, ze czesto
Przysmaki KarolkiTradycyjnie szybkiego i niedrogiego. Można modyfikować przepis do woli dodając różne bakalie i owoce, dzielić ciasto na pół i jedną część zmieszać z kakao. Babka jest mokra i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami. Wrzuciłam zdjęcie wersji podstawowej i bez jabłek - takie było życzenie mojego Słoneczka. Składniki: 1 jajko 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany(...)wszystkie składniki do miski i miksujemy do połączenia składników, na końcu wrzucamy jabłka i bakalie i mieszamy już łyżką. Przelewamy do formy prostokątnej, tortownicy albo formy na babkę i pieczemy w temperaturze ok.200°C do 40 minut. SMACZNEGO
Blondynka Gotujemieszaninę do zagłębienia w mące. Zagnieść ciasto aż stanie się gładkie i sprężyste (ok. 10 minut). Wyrobione ciasto oprószyć mąka, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut. Rozwałkować je na tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie ułożyć na papierze do pieczenia. Sos: czosnek posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dusić(...)dusić. Na spody, na pomidorowy sos ułożyć startą lub cienko pokrojoną mozzarellę. Na to szpinak, a następnie pokrojone na ćwiartki kawałki wędliny. Gotowe pizzerinki piec w piekarniku (ja piekłam na kamieniu, więc krócej niż bez niego) rozgrzanym do 250 stopni przez kilka minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówbrązowy ) 250 g masła 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia około 2,5 kg jabłek, najlepiej odmiany kwaśnej pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) cynamon Wykonanie: Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać z cukrem wanilinowym. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z kaszą manną oraz cukrem. Podzielić(...)pieczenia, po czym papier na spodzie wysmarować masłem. Wysypać jedną część suchych składników, wyrównać. Na to równą warstwą rozłożyć połowę startych jabłek, oprószyć cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników, wyrównać i wyłożyć resztę jabłek, ponownie oprószyć cynamonem. Na wierzch wysypać pozostałą część suchych składników. Masło pokroić na cienkie plastry i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Można również
Opowieści z piekarnikamieszając ciasto hakiem robota, wlewamy masło, Zagniatamy gładkie ciasto, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i chwilkę je wyrabiamy ręką aby je odpowietrzyć. Formujemy z ciasta kulę, którą dzielimy na 10 równych części. Z każdej części ciasta formujemy(...)bułeczkę, naciągając brzegi ciasta pod spód i zlepiając je od spodu. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki najlepiej wstawić na 15 minut do nagrzanego do 50 stopni C aż podrosną. Następnie wyjmujemy bułki, smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, po wyjęciu bułek zwiększamy temperaturę do ok. 200 stopni C, wstawiamy blachę ponownie do piekarnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChoć rzadko łączy się te dwa pyszne składniki – razem smakują świetnie. Nie jest to jednak przepis dla początkujących – mimo, że składniki są bardzo proste, to przygotowanie tarty bez termometru wymaga nieco zdolności kulinarnych. Składniki trzeba połączyć w odpowiednim czasie, aby stworzyły karmel malinowy. Jednak jest on zdecydowanie wart uwagi! Tarta jest dość niska – ale taki jest(...)pieczenia). Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm w taki sposób, aby zajęło całe dno i utworzyło 2-3 centymetrowy rant. Najlepiej ciasto od razu rozwałkować na średnicę większą niż tortownica. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach i pieczemy przez 15-17 minut. Po upieczeniu rant nieco opadnie – ale tak ma być, odstawiamy ciasto
Poezja smakuRewelacyjny torcik z mocnym akcentem charakterystycznego gęstego likieru jajecznego na bazie spirytusu, cukru i delikatnej nuty aromatycznej wanilii. Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1
Szalona Kuchnia Ewelinymasło, cały czas wyrabiając rękami (10 minut) lub miksując (5 minut). Na koniec otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto, które z łatwością będzie odchodziło od ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę lub do momentu aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wielkości(...)pomarańczy i zwinąć ciasto - składając wzdłuż dłuższego boku "na trzy", jak przy składaniu lis t u. Pokroić na ok. 8-10 części o szerokości ok.3-4 cm . Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Po tym czasie wierzch brioszek posmarować jajkiem rozmieszanym z cukrem i płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 i piec przez
KUCHARNIAPyszna, słodka beza, która uzależnia ;) Delikatna, chrupka na zewnątrz, lepka, piankowa w środku. Bardzo łatwa do zrobienia, a efekt piorunujący. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. podana
Domowa cukiernia EwyPierwsze potrawy w stylu pizzy serwowano już w starożytnej Grecji, ale ta którą znamy pochodzi z Neapolu. Statystyczny Włoch zjada jej prawie 8 kg rocznie. Moja
My Chcemy Jeśćumytych, przepołowionych bez szypułek Brownie – ciasto czekoladowe: 1. Do rondelka przełożyć masło, połamaną czekoladę i postawić na małym gazie, podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kawą i przesiać kakao, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. 2. Do masy czekoladowej dodać jajka i wymieszać mikserem. Dodać cukier, mleko i mąkę, wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto czekoladowe przełożyć(...)przełożyć oba sery, dodać cukier, wanilię, mąkę, wymieszać mikserem. Dodać oba jajka i wymieszać ( patrz FILM ). Gotową masę serową wyłożyć na ciasto czekoladowe ( patrz FILM ), wyrównać. Na wierzchu poukładać połówki truskawek. 4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C na funkcji góra – dół przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić
Mała Cukierenkależakuje sobie w zamrażarce mojej Mamy, wykorzystałam właśnie taką żurawinę; jej cierpkość świetnie podkręca smak babki. Ale jeżeli nie macie możliwości użycia mrożonej, bez obaw - z suszoną babka również będzie smaczna. Aromat migdałowy dodany do ciasta fantastycznie komponuje się zarówno z żurawiną jak i z morelami. Od babki wprost nie można się oderwać, a każdy kęs wciąga coraz bardziej(...)cukru 165 g cukru trzcinowego ( u mnie cukier Demerara ) opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 1 szklanka jogurtu greckiego lub gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu migdałowego 1 szklanka żurawiny, świeżej/mrożonej lub suszonej ( żurawinę mrożoną należy najpierw rozmrozić ) 3/4 szklanki suszonych
Opowieści z piekarnikaWierzę jednak, że wśród czytelników tego bloga są tacy, którzy wykorzystają ten przepis w niezmienionej formie. Oczywiście jeśli dla kogoś ciasto będzie za mało słodkie też bez problemu można je dosłodzić. Ciasto dyniowe z masą serową składniki: 300 g startej na dużych oczkach miąższu dyni 4 jajka 300 g mąki owsianej 120 g mielonych orzechów laskowych 50 g orzechów(...)orzechy do dekoracji wykonanie: Jajka ubijamy z ksylitolem na jednolitą masę. Rozgniatamy orzechy. Do masy jajecznej dodajemy pokruszone orzechy oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut. Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest już upieczone za pomocą patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia. Twaróg ubijamy
Przysmaki Karolkizajrzyjcie też tu: Jak upiec smaczne ciasto bez cukru dla niemowlaka i czy w słodkościach można ukryć witaminy? Złocista tarta z masą budyniową i frużeliną owocową. i tu: Tarta z jogurtem greckim i truskawkami a’la sernik. Miękkie i zdrowe ciasto dla niemowlaka. Tarta ze śliwkami i kruszonką Ciasto – składniki 250 gramów mąki pszennej(...)pszennej typ 450 15 gramów cukru kokosowego kruszonka: ciasto rozdrobnić i wykleić formę 26 cm średnicy. wstawić do piekarnika 200 stopni góra dół i piec 10 minut. wyjąć wyłożyć połówkami śliwek i posypać kruszonką piec 20 minut Kruszonka – wykonanie Składniki rozetrzeć w palcach i wstawić do lodówki. Ciasto wykonanie Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier i pokrojone
Krupeczki