czasu. Każdy bez problemu ją wykona, bez względu na umiejętności. Polecam do ciasta wykorzystać jabłka Renety, są wystarczająco słodkie. Zachęcam również do spróbowania SZARLOTKI Z BEZĄ LINK Wartości odżywcze 1 porcji (całe ciasto ok. 20) 247 kcal B 5 g W 18 g T 17 g Składniki: ciasto ▸ 3 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸kostka miękkiego masła(...)pudru (u mnie zmielony słodzik) + na wierzch Przygotowanie: 1. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Dzielimy się ja 2 części i 1/3 mrozimy, a resztę schładzamy 10 minut w lodówce, najlepiej owinięte w folię spożywczą. 2. Po wyjęciu rozwałkujemy na placek. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spód placek. Nakłuwamy go delikatnie widelcem. 3. Orzechy wrzucamy
Zdrowie i pysznie na talerzugarnek zimną wodą. Chodzi o to, aby powoli ogrzewać mleko w wodzie. Takim sposobem mleko nigdy nam się nie przypali i będzie pod lepszą kontrolą. Aby otrzymać delikatny ser bez grudek musimy pilnować mleka w trakcie ogrzewania. Mleko nie powinno się zagotować a skrzep powinien być jednolity z widoczną oddzieloną serwatką i ze skrzepem, który osiada na dnie naczynia(...)odcieknąć. Z tej ilości mleka otrzymałam równo 1kg sera. Ser jest delikatny i łatwy do smarowania. Serwatki nie wylewamy. Można ją wykorzystać w różny sposób. Do pieczenia chleba, do naleśników, do ciasta na pizzę, do każdego drożdżowego ciasta. Gdyby ser był z dodatkiem podpuszczki z serwatki można by zrobić serek ricotta. Serek wymieszałam z ziołami i ponownie wyłożyłam
Leśny Zakątektego sałatka owocowa również polana musem kokosowym. Ciasto francuskie z owocami to również fajna opcja szybkich przekąsek imprezowych lub gdy mamy ochotę ma "coś" słodkiego - możemy nimi delektować się bez wyrzutów sumienia. Smakują rewelacyjnie - sama nie mogłam się od nich oderwać 😉 Mus kokosowy, często nazywany też masłem kokosowym, po skosztowaniu rozpływa się dosłownie w ustach i czujemy intensywny(...)wspierając procesy neurologiczne. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szt. kaki 1 banan 1/2 małego granatu 4-5 łyżek musu kokosowego BIO Foods by Ann Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na małe prostokąty o wielkości około 5/6 cm x 8 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
Kuchnia MagdaLenyWszystko w zasadzie sprowadza się do wspólnego mianownika, który rządzi światem. Różnica jest taka, że przedstawicielki najstarszego zawodu mają odwagę przełamać się na tyle, żeby powiedzieć otwarcie czego chcą, bez owijania w bawełnę jakimiś tandetnymi romantycznymi słówkami, nie zmuszając też do używania owych przez stronę przeciwną, bo sama zapłata w zupełności im wystarczy(...)Wykonanie: Margarynę, mąkę i wodę ugniatamy razem i odstawiamy tak powstałe ciasto do lodówki na godzinę. Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Z koncentratu i małej ilości wody robimy sos. Dodajemy trochę oleju, żeby sos był dość tłusty co spowoduje, że nie będzie nam wysychał podczas pieczenia. Dodajemy oliwki i doprawiamy za pomocą czosnku i chilli. Mieszamy z ugotowanym
Kryzysowa Książka Kucharskakawałek parmezanu lub podobnego sera ok 10 oliwek zielonych bez pestek, np. Develey szynka szwarcwaldzka - ok 6 plastrów bruschetta z suszonych pomidorów (może być koncentrat pomidorowy z czosnkiem) zioła prowansalskie oregano Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, oliwę, drożdże oraz ciepłą wodę. Urabiać 10 minut, aż ciasto przybierze kształt ładnej kulki. (Najlepiej poprosić Mężczyznę(...)zetrzeć na tarce, mozarellę pokroić w plastry i posypać oregano i ziołami prowansalskimi, szynkę pokroić wg uznania, oliwki przekroić na pół. Rozwałkowane ciasto nakłuć widelcem, posmarować bruschettą (lub koncentratem), rozłożyć szynkę, oliwki, mozarellę i posypać parmezanem. Piec ok 10-12 minut. Gotowe! :) Smacznego
TrufelkowoCiastka z tego przepisu są idealne jako spód do np. serników, gdzie wykorzystuje się już upieczone wcześniej ciastka, lub też jako idealna baza do wszelkich kruchych tart i to bez zbędnego wałkowania i chłodzenia. Jest to idealny przepis- baza dla wszystkich nie tolerujących glutenu , ale zapewniam, że będą smakować wszystkim. Upiekłam ich 32 szt, z czego 12 zostało(...)cukru 100 ml oleju roślinnego 100 ml mleka roślinnego szczypta soli pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (ja pominiecie, to nic się nie stanie) Przygotowanie: Zblenduj płatki owsiane (ale nie na mąkę), umieść wszystkie składniki w misce i zagnieć ciasto. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, odmierzaj porcje ciasta małą łyżeczką, formuj kulki i rozpłaszczaj, tak żeby nie były
greenscarfmisie Tefal Companion, uruchomić i ... już! Po 3 minutach (byłoby szybciej, ale miałam za mało mąki i dosypywałam w trakcie) miałam gotowe ciasto, zwarte, bez zbędnego brudzenia rąk :) Składniki na formę o śr. 25cm Ciasto: 250g mąki 125g masła 1 żółtko ⅓ łyżeczki soli ½ łyżeczki suszonego tymianku Farsz: 400g ugotowanego i obranego bobu Kilka większych lub kilkanaście mniejszych pieczarek(...)Tefal Companion: Ciasto- Mąkę przesiewamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misie z założonym ostrzem do wyrabiania. Ustawiamy prędkość 8 i czas 3 minuty. Wyrobione ciasto przekładamy do woreczka i odkładamy do lodówki na 2 godziny lub do zamrażarki na 45 minut. Schłodzone wałkujemy i przekładamy na formę. Dociskamy, widelcem dziurkujemy, by nie wybrzuszało się w trakcie pieczenia
Kuchnia w czekoladziebez pestek 150 g cukru Diamant Na bezę: 5 białek szczypta soli 200 g cukru Diamant 1 łyżeczka octu winnego białego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sól, żółtka i posiekane nożem zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto(...)Spód ciasta ponakłuwać widelcem, po czym włożyć do piekarnika na 15 minut. Nadzienie: Wiśnie wraz z sokiem i cukrem umieścić na dużej patelni teflonowej i podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Owoce smażyć do momentu, aż odparuje cały sok i powstanie nam gęsta konfitura. Tak przygotowane wiśnie wyłożyć równomiernie na podpieczonym kruchym spodzie i zostawić do ostudzenia. Beza: Zmniejszyć temperaturę
Passions hobbies lifeOstatnio była owsianka z makiem (przepis TUTAJ ), więc teraz przyszedł czas na placki z dodatkiem tych niebieskich ziarenek. Placki zrobiłam z jednego rodzaju mąki, a mianowicie
Zdrowie na języku :Pfajnej książki :) proste ciasto bez maki - mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem. Można je upiec w tortownicy z wyjmowanym dniem lub upiec i podać w małych foremkach, z kulką lodów waniliowych lub z kilkoma płatkami/kryształkami soli morskiej. Może być ciekawym akcentem na świątecznym stole :). Ciasto - mus z gorzkiej czekolady z kawą i kardamonem(...)jajek, żółtka i białka osobno 75 g drobnego cukru Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż tortownicę z wyjmowanym dnem (średnica 24 cm) papierem do pieczenia. Rozpuść czekoladę w żaroodpornej misce w kąpieli wodnej. Wlej do czekolady oliwę i mieszaj, aż się połączą. Zdejmij miskę z garnka i odstaw na 15 minut, żeby czekolada wystygła
SzczyptaSmaQdesery. Bo niestety nie mogę sobie odmówić kawałeczka ciasta do niedzielnej kawy ;) Ostatnio wypatrzyłam na blogu "Lawendowy Dom" fajny przepis na ciasto bez tłuszczu i cukru. Co nieco w nim pozmieniałam i powiem Wam, że ciasto jest bardzo smaczne i mimo braku cukru dosyć słodkie ;) Polecam! 150 g mąki pszennej (niepełna szkl.) 100 g zmielonych orzechów włoskich łyżeczka sody(...)pokroić w kostkę, banana rozgnieść widelcem na papkę. Dodać do miski, wymieszać. Jajka rozbełtać i dokładnie wymieszać z resztą składników. Masa będzie dosyć gęsta. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec ok 45 minut w 180 stopniach. Ostudzić
Smakołyki AsiKochamy wszelkie placki, placuszki i racuszki. Na słono i na słodko. Przygotowałam ich wiosenną wersję. Postanowiłam skorzystać z przepisu z książki "Kuchnia polska. Na słono". Oczywiście bez wtrętów własnych się nie obyło a placuszki okazały się wilgotne w środku, chrupiące z wierzchu, sycące i pełne smaku. Godne polecenia! Placki z kaszy gryczanej i cukinii, z bryndza(...)pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia 100 g bryndzy Kaszę wkładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i jajka. Mieszamy. Cukinię myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z kaszą. Dodajemy mleko, śmietanę, 2 łyżki pokruszonej bryndzy, posiekany czosnek, sól, pieprz, mąkę i przyprawy. Mieszamy. Ciasto przygotowujemy bezpośrednio przed pieczeniem
Dzieje kuchennej Wiewióryproszku) Masa śmietanowa: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Sos malinowy: 400 g malin (mogą być mrożone) 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody cukier do smaku Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą łączymy. Odstawiamy na co najmniej 20 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki(...)widelcem jajko, dodajemy śmietankę, cukier oraz 1 łyżkę budyniu. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Przygotowane wcześniej naleśniki, zalewamy śmietankową masą i przekładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika (z termoobiegiem). Pieczemy około 35-40 minut, aż śmietana zgęstnieje i ładnie się zapiecze. Maliny podgrzewamy (można wlać 1-2 łyżki wody). Dodajemy cukier do smaku. Mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy z 2 łyżkami
Smaki Na Talerzugdyby tak zrobić ciasto bez mąki i jajek ? Ostatnio przyszedł mi właśnie taki pomysł, co poskutkowało pojawieniem się ciasta jaglanego z owocami i wiórkami kokosowymi :) Składniki: - 1,5 szklanki kaszy jaglanej - 2 łyżki cukru - 1,5 szklanki mleka roślinnego - 1,5 szklanki wody - 1,5 łyżki roztopionego oleju kokosowego - 1/4 szklanki wiórków kokosowych - 1 jabłko - maliny mrożone - jagody mrożone(...)składniki mieszam. Jabłko obieram ze skórki i kroję w kostkę. Zawartość miski przelewam do tortownicy (u mnie porcelanowa forma na tartę- 29 cm). Następnie ciasto posypuję po górze jabłkami, wiśniami oraz płatkami migdałowymi. Ciasto piekę w temp. 180 st. C przez 50 minut. Ciasto najlepiej smakuje jeszcze gorące :) Na drugi dzień można je odgrzać na patelni z odrobiną wody. Smacznego
Receptura smakuwymiarach 25 x 20 używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Składamy tak jak poprzednio ale już bez masła i chłodzimy 45 minut w lodówce. Proces wałkowania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniem przez 30 minut. Po ostatnim wałkowaniu ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin minimum 5. Mak oraz orzechy parzymy wrzącą(...)również skórkę pomarańczową oraz pokruszone biszkopty. Mieszamy. Pozostała nam jeszcze śmietana, dodajemy jej tyle aby powstała nam zwarta ale plastyczna masa 2 łyżki maksymalnie. Ciasto na rogaliki wyjmujemy na 20 minut przez pieczeniem i wałkujemy na prostokąt 65 x 35 cm, musimy wykroić 12 równych trójkątów. Na każdym rozłożyć równomiernie masę makową, zostawiając margines
Życie zaczyna się w kuchniulubione smaki w jednym cieście :) Sernik, makowiec i pierniki. To już szczyt świątecznego szczęścia, dla moich kubków smakowych. Odkąd mam już swój ulubiony przepis na masę makową , sprawdzony ser na sernik - sernikomakowiec mogę robić z zamkniętymi oczami i wiem, że zawsze wyjdzie mi dobry! A więc do roboty! Składniki: * spód: - 200g pierników lub ciasteczek korzennych (bez lukru) - 120g roztopionego(...)łyżka mąki ziemniaczanej - 50g roztopionego masła - ziarenka z laski wanilii lub 1 łyżka esencji waniliowej Spód: Pierniki rozkruszyć i połączyć z roztopionym masłem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć piernikowy spód. Wsadzić do lodówki. Masa makowa: Do przygotowanej masy dodać przesianą przez sito mąkę oraz 2 ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na piernikowy spód. Wyrównać
CookYourselfBardzo, bardzo, bardzo trafione połączenie smakowe. Absolutnie fantastyczne. Nic dodać, nic ująć. Polecam bardzo. Ciasto: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Krem advocatowy: 250ml mleka 200ml likieru jajecznego advocat 4 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 200g miękkiego masła Poncz: 1 szkl. mocnej kawy(...)łyżeczki żelatyny rozpuszczone w około 3 łyżkach zimnej wody Warstwa śmietanowa: 500ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 op. śmietan – fixu kilka białych bez Dodatkowo: ok. 200-250g podłużnych biszkoptów tzw lady fingers Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodajemy cukier. Żółtka zalewamy octem, dodajemy proszek do pieczenia
Smaki Na TalerzuKurka, truskawki są czy chcę czy nie :) Jemy, jemy a one dalej rosną! Trochę zamroziłam, część zjadamy na bieżąco, część upycham w ciastach, a na część szukam pomysłu na bieżąco. Takim sposobem trafiłam na TAKĄ . Pieczoną, z bananem, truskawkami i czekoladą. Boziu, jak to pachniało po upieczeniu! Ta owsianka była tylko dla mnie. Dzik (czyli mój ślubny) obszedł(...)minut (suche można zmieszać wieczorem, a rano tylko zalać), pieczenie to mniej więcej pół godziny. Ale w tym czasie można wziąć prysznic, posprzątać, poczytać gazetę, prześledzić fejsa, wrzucić zdjęcie z przygotowań owsianki na insta czy po prostu jeszcze chwilę podrzemać :) Namawiam szczerze i z pełną odpowiedzialnością! Nie bez powodu w tytule są te trzy serduszka. Owoce można
bistro mamasię co oszukiwać. Dlatego zamiast drastycznie ucinać słodycze, warto zacząć je czymś zastępować. My uwielbiamy słodzić ciasta daktylami, ksylitolem lub miodem. Składniki te mają o wiele mniej kalorii, a dodatkowo posiadają właściwości prozdrowotne. Dzisiaj proponujemy Wam zdrowy zamiennik słodkich krówek - wegańskie krówki bez cukru. Nie wiem czy nazwa krówki jest właściwa, ale jako pierwsza przyszła mi na myśl, kiedy(...)wiórków kokosowych - 3 łyżki masła orzechowego** - 2 łyżki musu daktylowego*** Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ugniatamy. Masa powinna być plastyczna. 2. Rozkładamy masę na papierze do pieczenia, lekko rozwałkowujemy. Formujemy bloczek lub układamy na kwadratowej formie, aby miała ładny kształt. 3. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, a następnie kroimy na mniejsze cukierki. 4. Zawijamy
two broke sisterspopularnego na Bliskim Wschodzie płaskiego, okrągłego chleba pieczonego na czymś w rodzaju odwróconego do góry nogami woka zwanego "saj" Ja robiłam saj bread zwykłej płaskiej patelni, nie zwija się wówczas tak ładnie, ale jest równie smaczny. Niestety nie wszystkie patelnie się do tego nadają. Dno patelni musi być idealnie płaskie, najlepiej bez jakichkolwiek wytłoczeń, no chyba, że chcecie mieć(...)drożdży 1/2 łyżeczki soli opcjonalnie 1 łyżka stołowa mleka w proszku Przygotowanie Jeśli używamy świeżych drożdży to najpierw trzeba przygotować zaczyn ( tutaj przepis ) Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zagnieść ciasto. Kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk lub misy miksera, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, przykryć ściereczką i odłożyć na 1 - 2 godziny do wyrośnięcia. Na lekko podsypanej mąką
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzybkie ciasto orkiszowe z owocami, z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, oleju i jogurtu (bez dodatku cukru), zauroczy Was swym smakiem. Ciasto jest bardzo wilgotne, lekko kokosowe i wręcz rozpływa się w ustach. Gdy macie ochotę na coś słodkiego lub gdy czeka Was wizyta gości, to ciasto sprawdzi się idealnie. Pyszne zarówno jeszcze na ciepło jak i każdego następnego dnia, kiedy(...)mnie z kawałkami jabłek i domową konfiturą morelowo-malinową . Dodatkowym plusem tego ciasta jest łatwość przygotowania, wystarczą dwie miski - w jednej składniki suche, w drugiej mokre, następnie jak przy muffinkach składniki mokre do suchych, mieszamy i na blaszkę. Chwila moment i ciasto już pięknie wyrasta w piekarniku... :-) Piekłam w ciemnej formie, o wym.37x25cm. Składniki suche: - 400g mąki orkiszowej typ750 - 100g
Smaczne ZdroweMoja nowa propozycja na dietetyczne rarytasy, bez mąki, bez cukru i bez glutenu.... :), jeśli macie ochotę ich spróbować to śmiało do kuchni i pieczemy!. Składniki: - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 banan - 1/2 szklanki mleka - 4 łyżki miodu - 1/2 szklanki rodzynek - 1/4 szklanki słonecznika - 1/2 łyżeczki carry - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżki lnu mielonego(...)dodajemy mleko, miód i banana, blenderem miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników, mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, na przygotowane formy wyłożone papierem do pieczenia łyżką nakładamy małe porcje ciasta. Czas pieczenia ok. 20 - 25 minut, pod koniec formę przekładamy na sam spód, aby ciastka dobrze się podpiekły od spodu
Apetyczna babeczkanadzieniem, które wydawały mi się o niebo trudniejsze do wykonania. Okazuje się, że były to tylko bezpodstawne obawy, które obaliłam tworząc moje BANALNE placuszki drożdżowe. Nie obeszło się bez ozdobienia ich jogurtem i malinkami, które dodały całości dodatkowe walory smakowe. SKŁADNIKI: 4 czubate łyżki pełnoziarnistej mąki żytniej ok 80g dyni hokkaido białko jajka ok 50g twarogu(...)dynię, ubite jajko i rozpuszczone drożdże mieszamy razem- przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10 min twaróg mieszamy z jogurtem i łyżką ksylitolu na papierze do do pieczenia tworzymy placuszki: kładziemy łyżkę ciasta, nadziewamy łyżeczką twarogu i przykrywamy kolejną łyżką ciasta całość pieczemy ok 25 min w 175 stopniach gotowe placki ozdabiamy jogurtem naturalnym i malinami Polecam używanie dobrej jakości
healthy dreamsKruche daktylowe ciasteczka bez cukru i bez słodzików (22 ciasteczka) Dzisiaj prezentuję dietetyczne ciasteczka przy wykonaniu których nie potrzeba dodawać cukru, ani żadnych innych słodzideł. Ciasteczka są fantastycznie kruche (ale nie rozpadające się) i zasmakują każdemu ciasteczkowemu potworkowi ;) Składniki: 160g mąki pszennej 70g masła 70g suszonych daktyli jajko Przygotowanie: Zaczynamy od pocięcia daktyli na malutkie kawałeczki(...)przelewamy do miski. Dodajemy jajko, posiekane daktyle i mąkę i wszystko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto możemy rozwałkować i wycinać dowolne kształty albo tak jak ja odrywać po kawałku i formować ciasteczka w ręce. Ciasteczka ułożone na blaszce, na papierze do pieczenia pieczemy w 190*C przez około 15 minut. Gotowe ciasteczka wyjmujemy i studzimy. Kaloryczność: Wszystkie 22 ciasteczka
Moja Michaskładników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, 2/3 przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu(...)temu biszkopt opadnie tyle ile trzeba i będzie stabilny później. Nad ranem/po całkowitym wystudzeniu nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Smacznego! Biszkopt rzucany Biszkopt rzucany listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='10 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki
moj przepis naprzypływie inspiracji dyniowej pomyślałam o czymś zdrowym i jednocześnie smacznym. Długo świeże, miękkie, bez glutenu - muffinki dyniowe:) Składniki na około 8 sztuk : 125 g. mąki owsianej ( można użyć zmielonych płatków owsianych) łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżki cukru waniliowego ( ja użyłam takiego z ziarenkami wanilii) szczypta cynamonu ( opcjonalnie) 1 jajko średnie 200 .g puree z dyni ( pokrojoną(...)cynamon - wymieszałam. Dodałam mokre składniki : jajko, puree z dyni - wymieszałam na gładką masę. Na końcu wlałam stopione masło i wymieszałam do połączenia. Ciasto jest gęste. Papilotki wypełniłam ciastem do około 3/4 wysokości i wstawiłam do piekarnika. Piec na zloty kolor. Muffinki należy wystudzić na kratce. Od razu po upieczeniu mogą się kruszyć dlatego najlepiej jeść je po kilku godzinach
apetytnapieczenienich dolegliwości żołądkowe – to będzie odpowiednie mleko dla Was. Migdały po zrobieniu mleka nadają się do robienia wypieków – nic się nie zmarnuje. Składniki: ok. 100 g migdałów bez skórki – można kupić już zblanszowane lub w formie krokantu, słupków lub płatków (u mnie krokant) przegotowana woda lub ulubiona niegazowana woda mineralna 2-3 łyżki syropu klonowego, syropu(...)barwy. Dosładzamy mleko według smaku (np. miodem), dodajemy szczyptę soli i rozrzedzamy dodając jeszcze pół szklanki wody. Przelewamy przez kilkukrotnie złożoną gazę lub pieluszkę (pulpę migdałową wykorzystuję do pieczenia ciast lub muffinek ). Mleko jest gotowe. Mleko migdałowe w niskiej oraz wysokiej temperaturze rozwarstwia się. Jeśli przechowujemy je w lodówce – przed użyciem należy je wstrząsnąć kilkukrotnie. Nie należy
Poezja smakuznów mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek, sodę i sól. Miksujemy do otrzymania gęstego ciasta. W garnku rozgrzewamy olej. Kładziemy pączki na tłuszcz za pomocą łyżeczki. Najlepiej pomóc sobie drugą i spychać energicznie ciasto na olej. Co jakiś czas maczamy łyżeczki w oleju, a gdy ciasto się do nich poprzykleja - myjemy i osuszamy. Smażymy pączki partiami na złoty kolor(...)Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Zajadamy, nie przejmując się, gdy nie wyjdą okrąglutkie - do tego potrzeba wprawy :) W każdym razie pączki są przepyszne bez względu na kształt ;) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjekompotu, mrożonych lub świeżych (bez pestek!) 125 g cukru trzcinowego 100 ml oleju 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 50 g ciemnego kakao 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Dekoracja: 12 wiśni koktajlowych 150 g gorzkiej czekolady Do miski wsypać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać. Wiśnie odsączyć(...)miski z suchymi produktami, wrzucić pokrojoną czekoladę i wiśnie. Wymieszać by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami. Łyżką nakładać ciasto do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Piec 25 min. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Pozostałą gorzką czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do miseczki pasującej kształtem do małego rondla
maniapieczeniamożna także rozłożyć na cieście drożdżowym otrzymując mini pizzerinki. 2. Cygara z ciasta filo z fetą i ziołamiChrupiące, z przyjemnie słonym nadzieniem stanowią idealną przekąskę do piwa. Podajcie koniecznie z dipem z pieczonych pomidorów.3. Coca czyli hiszpańska pizzaPłaski drożdżowy chlebek z oliwkową tapenadą, anchois, pieczoną papryką i rukolą. Kroimy w kwadraty i podajemy gościom.4. Roladki z cukiniiRoladki(...)wykałaczkami, na które goście będą je nadziewać.6. Kolorowa tortilla z piekarnikaSławny hiszpański omlet z ziemniakami i papryką pieczony z piekarniku. Kroimy w kwadraty i nadziewamy na wykałaczki.7. Turecka sałatka z ciecierzycyŻadna impreza nie obejdzie się bez chociaż jednej sałatki. Proponuję Wam sałatkę z ciecierzycy, z pomidorami, cebulą, oliwkami i serem feta. 8. Chleb andaluzyjskiAle to jest
Chilli Czosnek i Oliwaciepłej wody2 żółtkaSkładniki na farsz:250 śmietanki kremówki ( 30 %)suszony tymianek2 jajka150 g żółtego sera (tartego)wiązanka botwiny (same łodygi, bez dużych liści)pół szklanki bobupół cukiniipół małej, czerwonej paprykisól, pieprzKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem(...)plastry a paprykę w paseczki. Śmietankę mieszamy z jajkami oraz tartym serem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Wylewamy na podpieczone cisto, a na wierzchu układamy: botwinę, bób, cukinię, paprykę. Pieczemy kolejne 20 minut w 190 stopniach aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie.przed pieczeniemtarta z botwiną i bobem
Bon Appetit Małgorzatypokusie słodyczy, gdy kolorowe, niemal bajkowe wzory zdobią każde ciasteczko. Dekorowanie ciasteczek to ogromna frajda i to nie tylko dla dzieci :) Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Nie ma Świąt bez kolorowych ciasteczek, które można powiesić na choince, albo zajadać do gorącej czekolady.Składniki:1 jajko100 g masła1/2 szklanki cukru1/2 szklanki miodu2 łyżeczki ekstraktu waniliowego3 szklanki mąki1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki(...)cynamon, sól, dodajemy jajko i przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto mikserem, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy i foremkami wycinamy ciasteczka. Posiłkując się słomką możemy w ciasteczkach zrobić dziurki, żeby powiesić je na choince. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smakowity Blog KulinarnyZ ziemniaków można przyrządzić różne, ciekawe dania.My dziś proponujemy bułeczki ziemniaczane z farszem grzybowym; u nas będą to pieczarki.Składniki na bułeczki:-1,5
Maminek kulinarnykawałek ugotowanego białka z jajka ( zrobimy z tego oczy ) plus słomka do napoju do wycięcia oczek 1 kostka gorzkiej czekolady do zrobienia źrenicSOS 1 puszka pomidorów pokrojonych bez skórki 1 łyżka oliwy 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku gałązka tymianku świeżego 1 mała gałązka rozmarynu SPOSÓB WYKONANIA :- mięso mielone(...)papierowy, aby odsączyć z tłuszczu- ciasto francuskie tniemy na paseczki szerokości ok 3-4 mm- gdy mielone nam już przestygło owijamy je naszym ciastem wedle naszej fantazji tak, aby pozostawić miejsce na buźkę- tak przygotowane ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem- układamy w naczyniu żaroodpornym które wcześniej wysmarowaliśmy tłuszczem oraz posypaliśmy np. kaszką manną, aby ciasto nam się nie przykleiło- nagrzewamy piekarnik
Basia w kuchniDzisiaj zamiast zapowiadanego na fb konkursu przepis na pyszną babeczkę (na konkurs zapraszam we wtorek). Babka pełnoziarnista, w dodatku bez tłuszczu to propozycja szczególnie dla tych, którzy dbają o linię :) Jest wilgotna, lekko słodka, jednym słowem idealna :) Przepis znalazłam niedawno na blogu Anyżkowo, od tej pory upiekłam ją już 3 razy :) Z podanych składników wychodzi mała babka, ja użyłam(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 jabłko 2 niewielkie marchewki Przygotowanie: Mąki i proszek do pieczenia wymieszać. W osobnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę. Następnie obrać i zetrzeć jabłko i marchewki (jabłko na tarce z grubym oczkiem, marchew na stronie z mniejszymi otworami). Dodać do ciasta i wymieszać. Piec
Ze smakiem i z pasjąSłodycze to coś, co lubię! W szczególności, kiedy mówimy o słodyczach domowych (np. taki chlebek bananowy), które zrobimy sami w sezonie owocowym. Co prawda sezon borówkowy
W kuchni Karmel-itkiTort, w którym królują dwa smaki – smak kawy oraz chałwy, które idealnie ze sobą współgrają. Do tego kakaowy biszkopt, wkładka kokosowa oraz banany – smaki
Via Gustocała moja rodzina. Ja lubię go za to, że jest zwarty, konkretny, syty, a dzięki musowi niebiańsko słodki i wykwintny – taki jak lubię J Jeśli chodzi o mnie, to bez wątpienia jestem smakoszem wszelkiego rodzaju serników. Miłość do nich rozkwitła 10 lat temu, kiedy przebywałam w Wielkiej Brytanii i pracowałam w jednej z prestiżowych i jednocześnie historycznych restauracji(...)mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie wałkiem). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać. Schłodzić przez minimum 30 minut w lodówce. SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ ( wszystkie składniki w temperaturze pokojowej) 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
Calzonella.com