zwykłej klasycznej. Wystarczy dodać lekkiej bezy, aby ciasto nabrało nowego smaku. Polanie na koniec tego jeszcze bitą śmietaną z pewnością doda jeszcze więcej smaku, co jest jak najbardziej wskazane.😅 Macie wybór i możecie zakończyć ciasto plackiem lub kruszonką już wedle uznania. Ja wykonuję obie wersje, dziś na zdjęciu widzicie zwykłą z plackiem. Ciasto wykonałam w dużej formie prostokątnej 37x26(...)dlaczego to zapraszam do mojego artykułu. LINK Składniki: ▸ 3 szklanki mąki orkiszowej ▸ 5 jajek ▸ 200 g masła miękkiego ▸ 1 szklanka słodzika/cukru ▸ 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ▸ 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ▸ 1 kg jabłek startych na tarce ▸ pół łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński) ▸ sok z połowy cytryny +odrobina bułki tartej Przygotowanie: 1. Żółtka zagniatamy z połową
Zdrowie i pysznie na talerzuświąt! Dlatego też dzisiaj rusza seria FIT Święta - czyli pyszne słodkości , które są mniej kaloryczne niż tradycyjne wypieki. Na dobry początek - pierniczki na bazie mąki owsianej, słodzone miodem. Bez dodatku mleka i masła. Wartości odżywcze ( nie wliczam dekoracji, która jest przeze mnie dodana tylko na potrzeby zdjęć) na 100 g: 333 kcal(...)łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia Wykonanie W rondelku rozpuszczamy olej oraz miód. Na stolnicę wysypujemy mąkę owsianą i ziemniaczaną wymieszaną z sodą/proszkiem do pieczenia. Robimy zagłębienie w które wsypujemy kakao oraz przyprawę oraz wbijamy jajka. Na koniec wlewamy rozpuszczony olej z miodem. Całość bardzo dokładnie zagniatamy. Następnie zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki
Health-Fit-Lifeskładników bez przygotowywania rozczynu. W czasie, gdy ciasto wyrasta, przygotować sos. W rondelku rozpuścić masło, zeszklić posiekaną drobno szalotkę z posiekanym (lub zmiażdżonym) czosnkiem. Wsypać mąkę, chwilę podsmażać, aż do złotego koloru, cały czas mieszając. Powoli dodać śmietanę nie przestając mieszać. Dodać sól, pieprz, tymianek i gotować jeszcze chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. Odstawić do wystygnięcia. Gdy ciasto wyrośnie(...)blachy) lub podzielić na 2 części i uformować 2 klasyczne placki. Ciasto przed rozwałkowaniem należy trochę (naprawdę trochę) podsypać mąką i rozwałkować na grubość maks. 5 mm (amerykańskim plackom – nie mylić z pizzą – mówimy „nie”). Ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą z oliwek. Odstawić znów do wyrośnięcia
Pociąg Do Kuchnidyni, sezamu, żurawiny i czekolady. Chrupiemy zdrowo i bez cukru;) Składniki: 120g daktyli bez pestek (miałam świeże) 2 łyżki miodu 100g masła 1 jajko 2/3 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia garść żurawiny garść pestek słonecznika garść orzechów włoskich garść pestek dyni 2 łyżki sezamu(...)masy daktylowej dodać jajko, wymieszać. Wsypać obie mąki z proszkiem i kakao, wymieszać. Orzechy i żurawinę posiekać. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Wszystkie bakalie i czekoladę wsypać do ciasta, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze. Piec ok 12 minut w temp. 170stC. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, po wystudzeniu stają się bardziej
Obiad gotowyciekawy i nietypowy sposób, nutą ;) Jeśli kiedyś traficie na melasę z morwy, spróbujcie koniecznie. Może nawet skusicie się na takie herbatniki? :) Są z mąką orkiszową razową i olejem kokosowym, bez dodatku cukru, słodzone jedynie melasą, a więc w wersji fit. Chrupiące herbatniki z melasą z morwy białej 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli(...)minuty, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (zachować niewielkie odstępy - ciasteczka urosną). Piec
FitKotprzez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach. Krem budyniowy: Z mleka odlać 3/4 szkl dodać żółtka, mąki i zmiksować na gładko. Resztę mleka zagotować z cukrami wlać resztę mleka(...)rozsmarować połowę kremu ułożyć jeden obok drugiego biszkopty i rozsmarować resztę kremu. Na kremie ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ubić zimną kremówkę (bez cukru pudru) i zrobić kleksy z bitej śmietany na każdym ciastku
Ala piecze i gotujedostałam od Dzid wraz z łowickim wałeczkiem z pracowni Stodoła . To ciasto nadaje się idealnie bo jest bardzo gładkie i nie rośnie, dzięki czemu misiaki nie deformują się przy pieczeniu. NIE TYLKO ŚWIĄTECZNE MISIE Z MIGDAŁAMI W ŁAPKACH 1 jajko 150g cukru pudru 200g miękkiego masła 450g mąki 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków(...)rysujemy je wykałaczką. Układamy ciacha na blasze wyłożonej papierem, dekorujemy całymi migdałami i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 7 minut, aż będą leciutko rumiane. Zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli zdecydujecie się za misie, polecam rozwałkować za jednym razem jak najwięcej ciasta. Im więcej razy rozwałkowuje się ciasto, tym więcej mąki się do niego wrabia, przez co przestaje być takie elastyczne
les mirabellesKiedyś nie przepadałam za rabarbarem . Wydawał mi się kwaśny , łykowaty i bez charakteru. Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie wiosny i początku lata bez rabarbaru. Kompoty, aromatyczne konfitury, ciasta, ciasteczka, kisiel to wszystko pojawia się u mnie na stole wiosenną porą. Do moich ulubionych rabarbarowych smakołyków należą serowe ciasteczka. Są kruche i kwaśno-słodkie jednocześnie . Bardzo wiosenne(...)żółtko Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki. 0,5 kg rabarbaru 3 łyżki dżemu z owoców leśnych lub truskawkowego Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy dżem, mieszamy i odstawiamy. Ciasto rozawałkowujemy i wycinamy koła, które smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na każdym ciastku kładziemy łyżkę rabarbaru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut
WYSPA SZCZĘSLIWAsobie swojej kuchni bez niego, jest jej cennym i bardzo wartościowym składnikiem. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1 jajko 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki(...)cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej na przemian dodawać mleko połączone z olejem rzepakowym oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia składników. Dodać jabłka, wymieszać. Patelnię rozgrzać, łyżką nakładać porcję ciasta, smażyć na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) Biorę udział w zabawie
Domowa cukiernia EwyBez chłodzenia będzie ciężko je rozwałkować. Jednorazowo wyciągamy z folii tylko ten kawałek, który będzie wałkowany, reszta dalej powinna być w lodówce. Podsypujemy ciasto lekko mąką i wałkujemy na grubość kilku milimetrów. Wycinamy krążki i wykładamy nimi formkę na cakepopsy. Do każdego wgłębienia nakładamy czekoladę (można przełożyć ją sobie do woreczka i wycisnąć) i przykrywamy jeszcze jednym krążkiem ciasta(...)blaszkę. Jeśli nie macie foremki na cakepops ciasteczka można zrobić trochę jak pierożki wykorzystując zwykły kieliszek. Na rozwałkowane ciasto nakładamy czekoladę, zaginamy i odciskamy ciastka uważając, żeby nie przyciąć czekolady. Produkcja seryjna :) Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez około 10 minut (im cieńsze ciasteczka tym szybciej się upieką). Smacznego
Ciastkozercytradycyjnych ciast - bo bez mąki J Ten przepis zawdzięczam koleżance, która prowadzi świetnego bloga BRUNETKA W KUCHNI . Możecie go znaleźć TUTAJ Gwarantuję, że znajdziecie tam całą masę wspaniałych przepisów, przede wszystkich tych słodkich ;) Jak to ja, przepis lekko zmodyfikowałam i zwiększyłam proporcje, by cieszyć się tym wspaniałym wypiekiem na dłużej J Ciasto szczególnie przypadło do gustu(...)zawierających glutenu, a ten przepis uznała za jeden z najlepszych! Ja z mężem także go uwielbiam – co nas samych zaskoczyło! Także nie pozostaje nic innego jak zabierać się za pieczenie J SKŁADNIKI NA TOROWNICĘ 23-24 cm: 100 g jasnego cukru muscovado lub drobnego cukru do wypieków 70 g masła 2 duże jajka 140 g mielonych migdałów
Calzonella.comsmaku, 1 szklanka śmietana gęsta 18% matiasy wymoczyć z godzinę w letniej wodzie, wodę wylać i ręcznikiem papierowym je osuszyć - pokroić na 3 cm kawałki - dodać pokrojone jabłko bez skóry, cebulę, cukier, pieprz, sok z cytryny i wszystko dobrze wymieszać - śmietanę dodać przed podaniem śledzi na talerz ziemniaki obrane i podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera(...)podane chrupiące placki ze śledziami zwłaszcza w zimowe i chłodne dni.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry
W Mojej Kuchni Lubięjagód ( ilość jagód zależy na jak duży placuszek rozwałkujemy ciasto ) brzegi placuszka zbieram do siebie do góry tak jak bym chciała zrobić sakiewkę , mocno ściskam i skręcam ( trzeba to zrobić mocno żeby jagody nie wypłynęły podczas pieczenia) Uformowaną jagodziankę kładę łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , układam w odstępach około 4 cm bo jeszcze wyrosną(...)składniki łącze je tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa. Pieczenie jagodzianek : Przed wstawieniem blachy do piekarnika , jagodzianki maluję mlekiem i posypuję kruszonką Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Jagodzianki piekłam około 23 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu . Jagodzianki drożdżowe są gotowe można się częstować . Życzę udanych
Uwaga Babcia Piecze Chlebchętnych śniadanie, placuszki, których bazą jest serek wiejski, pomidory, pieczarki a smaku dodaje parmezan. Przepis z "Superfood na co dzień" Jamiego. U mnie w wege wersji czyli bez szynki. Przy okazji robienia tych placków okazało się, że zapach gnijącej rukoli jest mi przeznaczony. najpierw ta z pracowej lodówki, teraz ta z opakowania kupionego przez Małżona. No niestety nie zdarzyłam(...)czubata łyżka maki orkiszowej razowej szczypta proszku do pieczenia 1 jajko 2 czubate łyżki serka wiejskiego 1 dojrzały, mały pomidor 2 średnie pieczarki 15 g parmezanu garść rukoli sok z cytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem i serkiem. Drobno kroimy pieczarki i pomidora i dorzucamy do ciasta. Solimy i pieprzymy. Na patelni z nieprzywierająca powłoką
Dzieje kuchennej Wiewiórybiałek i postanowiłam je dobrze wykorzystać :) Ciacha, bo ciasteczkami raczej nie można ich nazwać ze względu na ich wielkość ;) są obłędnie czekoladowe i rozpływają się w ustach. To trochę mini bezy w wersji mocno czekoladowej. Jak dla mnie bomba! Moja córcia też jest zachwycona takimi czekoladowymi ciachami. Nie dosyć, że naszpikowane ulubioną przez nią czekoladą to jeszcze w wersji maxi ;) Przepis(...)składników. Gdyby masa była za gęsta dodać kolejne białko. Czekoladę posiekać, wsypać do masy kakaowej, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać porcje ciasta w dosyć dużych odstępach bo ciastka pod wpływem temperatury zwiększą swoją objętość. Ciasteczka piec ok 12 minut, do czasu kiedy ich powierzchnia będzie lekko błyszcząca i popękana
Smakołyki Asi