Robiąc zakupy w popularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później
moj przepis naJednodaniowa szarlotka to jest to co łasuchy lubią najbardziej😍 Pomyśleć, że zjadasz całe ciasto sama?😂 Wymyśliłam je w formie omleta i coś czuję, że raz na
Zdrowie i pysznie na talerzuuniknąć. Tak oto pewnego dnia postanowiłam zrobić kandyzowany imbir sama. Przepis nie jest skomplikowany i pozwala uzyskać dużą ilość wybornego, domowego, kandyzowanego imbiru bez żadnych ulepszaczy! Możecie go bardzo długo przechowywać, stosować do wszelkich ciast, ciasteczek, lodów czy też po prostu jako dodatek do herbaty. Nie zapominajcie o jego leczniczych właściwościach! Świetnie sprawdzi się jako naturalne cukierki na kaszel(...)starsze. Imbir dokładnie obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki, podobne grubością do monety. Ważne by wszystkie kawałki miały podobną grubość. Na blacie położyć papier do pieczenia, postawić na nim kratkę do studzenia ciastek. Imbir wrzucić do rondla o grubym dnie i zalać wodą - tylko tyle by woda równo przykryła imbir. W moim przypadku było
maniapieczeniaCiasto jaglane, które trudno sklasyfikować - trochę przypomina sernik, a trochę brownie w wersji blond. Jest wilgotne, ma bogatą konsystencję i pachnie tak cudownie, że ciężko odmówić
głodny alergikprzepis kusił mnie od dawna. Nigdy nie mogłam skompletować składników, a ciasta pieczone przeze mnie są często dziełem przypadku. Otwieram lodówkę i szafki, patrzę co mam i… powstaje wypiek. Tym razem składniki przygotowałam bardzo pieczołowicie, nie mogło zabraknąć żadnego detalu. Przepisu szukać nie musiałam, wystarczyło odwiedzić bloga Pauliny – Czekoladą utkane. To właśnie tam w marcu znalazłam pyszny sernik czekoladowy(...)wiśni bez pestek odsączonych z syropu (dałam 3 puszki po 425g – jak na zdjęciu)Składniki na polewę:- 150g gorzkiej czekolady- ½ szklanki śmietany 30% Wszystkie składniki do sernika muszą być w temperaturze pokojowej (to ważne). Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę trzeba zabezpieczyć. Podczas pieczenia sernika zebra wpadłam na pomysł i użyłam worka do pieczenia indyka
mojewypiekiinietylkowiebicielką chałek, pachnącego i mięciutkiego słodkiego pieczywa. Różniste chałki już wypiekałam, na blogu zebrałam już niemałą ich kolekcję. Jak do tej pory wszystkie piekłam na drożdżach. Dlatego ochoczo przystałam na upieczenie pierwszej chałki bez drożdży, chałki na zakwasie. Chałka jest nieco bardziej zwarta niż tradycyjna drożdżowa i ma leciutko kwaśnawy, zakwasowy posmak, ale zapewniam smakuje doskonale. Chałka(...)resztą składników umieścić w misie robota i przy pomocy haka zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 3 części, następnie każdą rozwałkować na kształt wałka. Zapleść warkocz. Chałkę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośniętą chałkę posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać płatkami migdałowymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem.Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą.Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty.KREM CYTRYNOWY(...)masy cytrynowej - dokładnie mieszamy.Krem studzimy, wcześniej przykrywając go folią spożywczą. W ten sposób unikniemy utworzenia się kożucha. Zimny krem chwilę miksujemy i wykładamy na upieczony, wystudzony spód.BEZA WŁOSKA:* 150 g cukru* 75 g białek* wodaBiałka lekko podbić z odrobiną cukru.Pozostały cukier zalać wodą, tak by płyn zakrył cukier. Gotować na małym ogniu do próby nitki
kolorowotorcikowoLżejsza wersja mojego ulubionego kokosowego tortu, w sam raz dla wielbicieli zdrowych słodyczy. Krem składa się z jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, doprawiony aromatem pomarańczy jest
Upiecz sobie babeczkępapierem do pieczenia i wygładzamy. Murzynka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie składniki na polewę przekładamy do rondelka i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając, aby uzyskać jednolitą masę. Polewę odstawiamy na około 15 minut, aby się lekko wystudziła, następnie wylewamy na ciasto. [caption(...)attachment_7714" align="aligncenter" width="685"] murzynek[/caption] Zobacz inne przepisy na szybkie ciasta: Piegusek Z Owocami (I Chia) Błyskawiczne Ciasto Z Owocami Szybkie Ciasto Z Dżemem Jogurtowy Murzynek Z Malinami Ucierane Ciasto Z Owocami Dwukolorowy Murzynek Z Masą Jogurtową Dwukolorowe Ciasto Bez Mleka Artykuł Klasyczny murzynek – przepis ze starego zeszytu pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnesklepie Kuchnie Świata Do dekoracji figi lub inne ulubione owoce Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasno na placek zbliżony kształtem do formy, w której będziemy piec tartę. Wyłożyć ciastem dno formy i brzegi do wysokości około 1 centymetra, a następnie
Cztery Fajerylimonki 1 szklanka cukru 3 jajka klasy M 175 g masła lub margaryny cukier puder do oprószenia ciasta lub lukier Przygotowanie: Masło lub margarynę wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy cukier, sok z cytrusów i startą skórkę z pomarańczy i limonki (ilości podałam(...)gorący!) tłuszcz. Wszystko mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Cytrusową babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia zależy od piekarnika, stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka. U mnie babka piecze się około 45 minut. Po przestudzeniu
Słodkie okruszkioprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia. DODATKI: plastry szynki (u mnie biała, niewędzona) żółtko sezam Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 części. Każdą z nich formujemy w gładką kulkę, którą następnie wałkujemy na cienki placuszek, układamy na nim plaster(...)powstałej roladki zlepiamy ze sobą tworząc wianuszek. Tak powstałą bułeczkę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną blachę i odkładamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury około 180°C z termoobiegiem (200°C bez termoobiegu). Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy sezamem i pieczemy do zarumienienia, czyli około
Rozpustne gotowaniemożna się zajadać prawie bez wyrzutów sumienia. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, a pączki zamiast smażenia w głębokim oleju, trafiają na blachę i do piekarnika. Dzięki serkom homogenizowanym pączki są miękkie, lekko wilgotne w środku i przy ugryzieniu fakturą bardzo przypominają typowe pączki. Możecie je po upieczeniu nadziać swoim ulubionym dżemem lub przy nakładaniu ciasta schować do środka mrożoną malinę(...)odrobiną cukru pudru. Wykonanie Roztrzep jajka z ksylitolem. Dodaj serki homogenizowane i roztrzep wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, ziarenkami wanilii i proszkiem do pieczenia. Wsyp mąkę z dodatkami do masy i wymieszaj za pomocą łyżki. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do kubka wodę i włóż
Eat me! Fit me!Kolejna odsłona kruchych babeczek. Najlepsze z owocami sezonowymi! Gęsta kremówka bez żadnych dodatków. Uwielbiamy!! Składniki na kruche spody (25szt): 2 żółtka 200g masła 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki gęstej śmietany 18% Składniki na krem: 1 litr śmietanki 3% 3 łyżki cukru pudru Ponadto: poziomki maliny czarne porzeczki borówki amerykańskie mięta Mąkę należy(...)przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania
Słodki Zakąteksztuk, ale jeżeli (tak jak ja) planujecie jeszcze sporo innych słodkości, bez problemu możecie podzielić go na pół. Jeżeli macie ochotę, zapraszam do pieczenia. :) Składniki na 50 sztuk: 500 g mąki 150 g mielonych migdałów 1 łyżka kakao (można pominąć) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1½ łyżki przyprawy do piernika 1½ łyżeczki mielonego(...)miodu wielokwiatowego 150 g masła Mąkę, migdały, kakao, sodę, proszek i przyprawy przesiać. Miód i masło stopić na małej mocy, mieszając do rozpuszczenia masła. Dodać suche składniki, wyrobić gładkie ciasto. Na koniec dodać posiekaną skórkę kandyzowaną, dokładnie wyrobić. Odstawi ć, aby ciasto odpoczęło na 20 minut. Jeżeli masa będzie zbyt klejąca, można schłodzić. Piekarnik nagrzać do 180C (termoobieg 160). Uformować
Pełny talerzszklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki masła 2 łyżki cukru trzcinowego Ciasto Składniki mokre 1 duże jabłko obrane i pokrojone w małą kostkę 2 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju Składniki suche 1 łyżeczka cynamonu 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy 3 miski. W jednej składniki kruszonki(...)składniki suche i mokre, po czym łączymy i mieszamy razem. Napełniamy foremki muffinkowe (u mnie blaszana na 12 sztuk) do 3/4 wysokości i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut (bez termoobiegu). Uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na 10 minut. Studzimy i podajemy :) Smacznego! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia
Moje Kuchenne Rewelacjekolana i wyciągnęła pierścionek! Myślicie, że byłam twarda, mądra i pognałam won? Buahahaha! Otóż nie! Wzruszyłam się, że może mimo wszystko jest inny, że dzwony kościelne i suknia typu beza są jednak dla mnie… Taki wał! Debilizm mu się pogłębił, a ja zmarnowałam kolejny rok swojego życia usiłując reanimować trupa. Moje drogie osobniki płci obojga! Silone pacierze do nieba(...)zastanawiacie, co ma czekoladowy biszkopt do zrywania zaręczyn? Otóż ten wysłannik piekieł, mój niedoszły na szczęście mąż, na odchodne oświadczył mi, że jestem beznadziejną gospodynią, bo umiem tylko 4 ciasta piec, a jego mamusia umie wszystkie. Oooooo! Nagle trafił mnie szlag, a furia zalała me lico z siłą wodospadu. Ostatkiem dobrego wychowania powstrzymałam się przez zrzuceniem tego szatana ze schodów
ladykitchenjajka. Łączymy składniki energicznie mieszając – najlepiej mikserem. Część ciasta wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy, musi przestać się kleić, jednak mąkę dosypujemy ostrożnie, żeby ciasto nie było za twarde. Wałkujemy cieniutko, jeśli mają być chrupiące, lub nieco grubiej jeśli lubimy miękkie pierniczki. Wycinamy kształty. Aby zrobić pierniczki z witrażykiem, w większym ciasteczku(...)pierniczkach nieładne plamki, a większe kawałki i tak rozpuszczają się bez problemu. Jeśli chcemy umieścić pierniczki na choince, nie zapominamy o wycięciu w nich dziurek – bardzo dobrze do tego celu nadaje się słomka do napojów. Pieczemy na papierze w 170 stopniach (termoobieg) przez 6 – 8 minut w zależności
Patchworkjest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik(...)lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Kakaowe ciasto z rabarbarem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na formę o wymiarach 30 x 40 cm Składniki Na ciasto: 250 g zimnego masła 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 3 łyżki kakao 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Kulinarne przygody Gatityniski indeks glikemiczny. Takie ciasta to ja lubię! Składniki (na tortownicę o śr. 22 cm): Ciasto: 1,5 szklanki quinoa (komosy ryżowej) 1 szklanka suszonych daktyli 2 szklanki wody (u mnie sok pomarańczowy) 4 łyżki kakao 4 łyżki syropu klonowego (lub innego słodziwa) 2 łyżki nasion chia 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta
Domowa Cookierenka Agisłodkości! ;) Możecie je umieszczać na Facebooku i Instagramie z hashtagiem #kuchniazpazurem. Niech akcja idzie w świat :) A teraz zapraszam na ciasteczka! Kruche ciasteczka pełnoziarniste na Światowy Dzień Kota (bez cukru) 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50 g masła 40 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka domowego masła orzechowego(...)ksylitolem do połączenia. Suche składniki wymieszać ze sobą w misce. Połączyć wszystkie składniki ze sobą łącznie z mlekiem i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować i wykrawać kotki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dekorując ekspandowaną kaszą jaglaną (tworzymy oczka i nosek, a wąsy odciskamy przy pomocy noża). Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni
FitKotwszystkie obliczenia robiłam w głowie i bez kartki lub jakiejkolwiek ściągi z listą składników :) ). Zastąpiłam też migdały mąką i olejkiem migdałowym. Dodałam także trochę kwaśnej śmietany i trochę proszku do pieczenia. Przepis zaczerpnęłam ze strony Przyślij Przepis . Migdałowe księżyce Przygotuj mikser, dużą miskę, płaską blachę do pieczenia, papier do pieczenia, sitko. Przygotuj składniki: 420 g miękkiego(...)mąki tortowej, cukier puder do posypania ciastek. Do miski przełóż masło i oba rodzaje cukru. Całość dokładnie wymieszaj mikserem. Do powstałej masy przesiej mąkę i dodaj zmielone migdały. Ciasto dokładnie zagnieć. Z zagniecionego ciasto uformuj gruby wałek, który podziel na 4 równe części. Z każdej części uformuj kolejny wałek, który także podziel na 4 części, a każdą znowu
blog.moje-pasje.infoaktywnego, który nie leżakował w lodówce. Koniecznie przeczytajcie tę notkę . W dniu pieczenia Ciasto właściwe: Z przygotowanego dzień wcześniej zakwasu odważyć 150 g. Resztę przełożyć do słoiczka i schować do lodówki- będzie na kolejny pyszny chlebek :). Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki ciasta właściwego i dobrze wymieszać w misce. Nie wyrabiać! Przykryć folią spożywczą i odstawić(...)godzin do pierwszego wyrastania. Po tym czasie podsypując ciasto mąką pszenną podzielić na 10 równych części. Uformować z nich kulki i odstawić na 1-2 godzinki do garowania. Następnie każdą kulkę rozwałkować na płaski placek. Smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) z obu stron, aż podpłomyki się zarumienią i będą chrupiące. Smacznego! Źródło: książka "Chleb
Nastoletnie Wypiekaniewkładamy do piekarnika na blaszkę z wodą ,obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut tam aby wierzch był ścięty , studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika po czy chłodny wkładamy do lodówki . Ostudzone ciasto okrawamy i wyrównujemy z boków i wierzchu , z resztek ciasta robimy okruchy do dekoracji ,ja zrobiłam to w zwykłym mikserze kilkoma pulsacyjnymi obrotami(...)białą masę i stopniowo dodajemy cukier , ucieramy i dodajemy serek Philadelphia i jeszcze chwile ucieramy I składamy ciasto , kładziemy na paterze czerwone ciasto ,smarujemy masą na to kładziemy sernik ,po schłodzeniu powinien być na tyle twardy ,że da się bez problemu zsunąć całość smarujemy serkiem i obsypujemy okruchami ,wstawiamy do lodówki na kilka godzin Smacznego
Wypieki Renekisielu truskawkowego (bez cukru) 30 g kisielu pomarańczowego (bez cukru) 30 g kisielu cytrynowego (bez cukru) 1 czubata łyżka kakao cukier puder (do oprószenia) - opcjonalnie barwniki spożywcze Wykonanie: Mąkę pszenną przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez ok. 3-4 minuty. Następnie zaczynamy dodawać(...)dalszej kolejności dodajemy olej i ocet i krótko mieszamy. Wsypujemy mąkę i miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy ją razem z ciastem. Ciasto dzielimy na 4 w miarę równe części. Do 3 z nich dodajemy proszek kisielowy w danym smaku, a do 4 części dodajemy kakao. Wszystkie masy mieszamy bardzo dokładnie
MyCookBook.plmięso przyprawić, owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Wyjąć dzień przed pieczeniem, rozmrażać stopniowo, bez przyspieszania np. zanurzając w letniej wodzie. Upieczone mięso można przechować w lodówce kilka dni (owinięte folią spożywczą lub w zamkniętym naczyniu.) Tradycyjna sałatka jarzynowa - skrojona, bez dodatku przypraw i majonezu , bez obaw postoi kilka dni w lodówce. Ryby świeże(...)nabrać smaku, więc je nawet trzeba wcześniej przygotować. Zalewy octowe potrzebują, w zależności od wielkości i rodzaju ryby (kawałki z ośćmi, pulpety) średnio 5-10 dni, aby oddać smak. Ciasta - wiem, że niektórzy zjadają i ponad tygodniowe...ja jednak uważam, że ciasto najsmaczniejsze jest do maksymalnie 3 dni od przygotowania. Pieczywo - kupione w sklepie ma zawsze określoną trwałość, jednak
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepyszne czekoladowe ciasto z suszonymi śliwkami i alkoholem:) Najpierw zacznimy o śliwek które zalewamy alkoholem i odstawiamy na noc. Alkohol może być różny, najlepiej sprawdza się wódka gdyż likiery są za słodkie. Śliwki kroimy czy w paski czy w talarki-dowolny sposób. Zalewamy na min. 4 godz alkoholem tak ok 2/3 szklanki. Może być też wersja bez alkoholu(...)śliwki na całą noc. - Śliwki suszone 100g ( dla mnie najlepsze z Biedronki ) - Alkohol 200ml Biszkopt: - 4-5 jaj - 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 budynie czekoladowe - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier wanilinowy - 3/4 szklanki cukru kryształu Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Gdy masa będzie ubita
Moje Słodkie Piekiełkojajek Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Gotowe ciasto daj na co najmniej godzinę do lodówki (albo na balkon zimą), by stwardniało. 1/3 szklanka miodu jest na naprawdę czekoladowe ciasteczka, jeśli jednak chcesz nieco więcej słodyczy, to daj 1/2 szklanki. Kawałki ciasta rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placki grubości 6-8 mm. Teraz zaczyna się zabawa
PaleoSMAKniestety bez rękawa cukierniczego, najlepiej z dekoracyjną końcówką, dzięki której pączki będą ładnie "zakręcone" jak te z cukierni. Pączki hiszpańskie przygotowuje się szybko, nie wymagają wyrastania, tak jak klasyczne pączki z ciasta drożdżowego. Na pewno potrzeba nieco wprawy w wyciskaniu odpowiedniego kształtu z rękawa cukierniczego, ale nie przejmujcie się, jeśli pierwsze pączki nie będą idealnie okrągłe. Ciasto parzone(...)zawiera cukru, więc konieczne jest udekorowanie ich po usmażeniu lukrem lub cukrem pudrem (najczęściej jest to właśnie lukier). W składnikach nie znajdziecie też spulchniacza w postaci proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej; gniazdka rosną tylko i wyłącznie na jajkach, a jeśli dokładnie zmiksujecie je z resztą ciasta, a potem usmażycie pączki w odpowiednio rozgrzanym oleju, będą wyjątkowo puszyste, wyrośnięte
Smakołyki Berenikiprzestudzony miód, dodajemy jajka. Łączymy składniki energicznie mieszając – najlepiej mikserem. Część ciasta wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy, musi przestać się kleić, jednak mąkę dosypujemy ostrożnie, żeby ciasto nie było za twarde. Wałkujemy cieniutko, jeśli mają być chrupiące, lub nieco grubiej jeśli lubimy miękkie pierniczki. Wycinamy kształty. Aby zrobić pierniczki z witrażykiem, w większym ciasteczku wycinamy mniejszy kształt(...)mocno, gdyż ich drobinki tworzą na pierniczkach nieładne plamki, a większe kawałki i tak rozpuszczają się bez problemu. Jeśli chcemy umieścić pierniczki na choince, nie zapominamy o wycięciu w nich dziurek – bardzo dobrze do tego celu nadaje się słomka do napojów. Pieczemy na papierze w 170 stopniach (termoobieg) przez 6 – 8 minut w zależności od grubości
PatchworkWitajcie :) Miałam ostatnio ochotę na makowiec , ale taki sam bez ciasta , postanowiłam upiec w wersji bardziej zdrowej z Kaszą jaglaną z malinami którą mam przyjemność testować dzięki firmie Eco Blik . Do ciasta dodałam pyszn ą skórkę pomarańczową kandyzowaną którą dostałam od firmy Skworcu Makowiec jest pyszny , lekko wilgotny z jabłkami . Zapraszam do wypróbowania(...)startych jabłek na tarce jarzynowej 100 łyżek kaszy manny 4 łyżki kaszy jaglanej z malinami od Eco Blik 4 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 1/2 szklanki posiekanych migdałów 1 cukier waniliowy cukier puder do posypania Blaszka o wymiarach 24/36 Jeśli chcecie aby wasze ciasto
Sama słodycz i szczypta chiliodstawiamy do wyrośnięcia na ok 90 minut (w ciepłym miejscu, przykryte bawełnianą ściereczką). 2. W tym czasie przygotowujemy passatę, oraz dodatki. Pieczarki myjemy i kroimy na talarki. Podsmażamy bez dodatku tłuszczu, ze szczyptą soli do momentu odparowania wody. Kukurydzę przecedzamy na siteczku. Mozzarellę ścieramy: ok 10 dkg na malutkich oczkach (jak marchewkę do surówki), pozostałą część (u mnie(...)oczkach 10dkg sera mozzarelli. Wyrabiamy łyżką na gładką pastę. Jeśli jest zbyt twarda, dodajemy oliwy. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą oprószamy mąką i wałkujemy na grubość ok 2 mm. Przekładamy na wyłożone papierem do pieczenia formy (u mnie dwie duże blaszki z piekarnika+ tortownica 28) Boki delikatnie zawijamy do góry i smarujemy oliwą
Kuchnia w czekoladziejako zdrowsza wersja smakują naprawdę jak krakersy, więc mogę spokojnie je polecić :) Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, nie wymagają żadnych specjalnych przyrządów kuchennych ;) Długo zachowują świeżość - bez zamkniętego pojemnika pozostają nadal świeże i chrupiące, a to w przypadku krakersów jest bardzo ważne. Zdrowe krakersy pomidorowo-bazyliowe z serkiem kremowym Składniki: 3/4 opakowania serka Apetina z pomidorem(...)łyżki sezamu 3 łyżki wody 1/4 łyżeczki soli Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto(nie powinno być zbyt lepkie). Odrywamy po kawałku wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę i dość mocno spłaszczamy(im cieńsze, tym bardziej chrupiące). Pieczemy w 180 stopniach ok. 25-30 minut, aby nie były w środku miękkie. zdjęcia oczywiście były nadzorowane przez
FitKotDelikatny, kremowy sernik o lekko pomarańczowym i cynamonowym posmaku prosty i łatwy w przygotowaniu, bez udziwnień, uda się nawet początkującym,ciasto upiekłam w formie ze sklepu Bazylia.pl którą wygrałam jakiś czas temu w konkursie dla blogerów kulinarnych, co więcej mogłam ją sama sobie wybrać, czemu padło na taką? otóż bardzo nie lubię smarowania zwykłych blaszanych form(...)Idealna do wypieków czy deserów na zimno. Tutaj link do formy KLIK Składniki Forma 24/24 cm Kruszonka: 25 dag mąki pszennej 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 80 g cukru Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 3/4 szklanki cukru 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 6 jaj 60 g masła 3/4 szklanki mleka
Wanilia i Kardamonkilka kęsów. Z nadzieniem, które można dowolnie modyfikować dostosowując je do własnych upodobań. Z lukrem lub bez. Do wyboru, do koloru :P Zmodyfikowany przepis z gazety "Pyszne ciasta z owocami", nr 8/2003. Składniki na 12 sztuk Ciasto: 125 g chudego twarogu 1 jajko 50 g cukru 250 g mąki 4 łyżki oleju 4 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)garści rodzynek Dodatkowo: lukier przyrządzony z soku z cytryny i cukru pudru. Utrzeć na jednolitą masę twaróg, olej, mleko, jajko, cukier i cukier waniliowy. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dalej ucierać mikserem a następnie ręcznie wyrobić elastyczne ciasto. Jabłko i gruszkę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Ciasto rozwałkować
My simple kitchenciasta nie miksujemy za długo (najlepiej w tym przypadku w ogóle zrezygnować z miksera, wystarczy wymieszanie widelcem, do połączenia składników). Spróbujcie. Wychodzi pyszna! 'jogurtowa babka czekoladowa z czekoladową polewą' Składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową!): * ciasto: - 125g masła - 1/2 - 3/4 szklanki drobnego cukru - 2 jajka - 1 szklanka kremowego jogurtu greckiego - 2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
CookYourselfSkładniki: na 12 porcji 1 kubek suszonych śliwek bez pestek 0,5 kubka rumu cynamon 3 kwaśne jabłka goździki 0,5 kubka rodzynek 3 plastry ciasta filo 0,5 kostki masła 1 kubek mleka przygotowanie: śliwki oraz rodzynki wrzucamy do miseczki, zalewamy rumem, odstawiamy najlepiej na całą noc z ciasta filo wycinamy niewielkie krążki o średnicy kokilek do zapiekania(...)nagrzewamy do temperatury 175*C jabłka obieramy, kroimy w kosteczki, mieszamy z pijanymi śliwkami i rodzynkami, dosypujemy goździki oraz cynamon kokilki smarujemy masłem, wsypujemy owoce, przykrywamy ciastem, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika pieczemy około 20 minut na złoty kolor po ostygnięciu wyjmujemy na talerzyk ciasto które uformowało się na kształt talerzyka, wlewamy owoce oprószamy pudrem, podajemy z gałką lodów waniliowych
Luźna Kuchniaspotkań bez przekąsek. Francuskie ciasto świetnie sprawdza się właśnie na takie szybkie i smaczne przekąski. Zawsze błyskawicznie znikają ze stołu i są idealne do podania na ciepło jak i na zimno. Przekąski na francuskim cieście ******** Pomidory z bazylią na francuskim cieście SKŁADNIKI: ciasto francuskie pomidor podłużny bazylia suszona bazylia świeża czerwona pasta curry PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie(...)smarujemy całość czerwoną pastą curry, a następnie posypujemy suszoną bazylią. Pomidorka kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście robiąc przerwy między plastrami by pokroić ciasto na małe kawałeczki. Tak pokrojone przekąski przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 18 minut do zarumienienia przekąsek. Przekąski posypujemy posiekaną świeżą bazylią
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKochane baby, ach! te baby, człek by je łyżkami jadł… Baby, ach! te baby, czym by bez nich był ten świat… „ Oczywiście o innych babach śpiewał Andrzej Zaucha, ale do ciasta ten tekst też pasuje idealnie. Babki to temat baaaaardzo szeroki. Ich niezliczona ilość fascynuje łasuchów, a ja ciągle szukam tych najlepszych. Moje poszukiwania doprowadziły mnie(...)kominkiem). Babka piaskowa waniliowa. Składniki: - 6 jajek ( rozm. L ) - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków - 250g miękkiego masła - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - ½ szklanki mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1 laska wanilii - szczypta soli (do białek) Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką
mojewypiekiinietylkocukier puder do posypania papier do pieczenia SPOSÓB WYKONANIA : - wodę zagotujemy z masłem, szczypta soli do gotującej wody wrzucamy mąkę i mieszamy do połączenia składników i aż masa zacznie odchodzić od ścianek (będzie to gęsta masa) - studzimy - po czym dodajemy po jajku i miksujemy do połączenia się masy - gotowe ciasto nakładamy do szprycy i tworzymy z nich
Basia w kuchniciasta zamiast tradycyjnego, zwijanego makowca, który lubi robić psikusy...?Makowa panienkaSkładniki:(na formę 32x40 cm)ciasto makowe:115 g suchego maku100 g wiórków kokosowych100 g cukru100 g posiekanych migdałów bez skórki50 g mielonych migdałów8 białek4 żółtkakrem:2,5 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g)375 ml mleka200 ml soku z cytryny80 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego4 żółtka200 g miękkiego(...)Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami wsypując cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać suche składniki, delikatnie mieszając łyżką.Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut.Wyjąć z piekarnika, ostudzić.Mleko wymieszać z sokiem z cytryny. Odlać 100 ml do kubeczka, resztę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiły początek dnia bardzo dobrze wpływa aromat wypieku świeżego pieczywa rozchodzący się po domu. Tak więc dziś postanowiłam napełnić go zapachem bułeczek maślanych. Są pyszne, całe mięciutkie, bez twardej skorupki na zewnątrz. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu.Mleko delikatnie podgrzać. Jajko roztrzepać. Jeżeli wybraliśmy suche drożdże, to należy je wymieszać z mąką, jeżeli zaś świeże należy zrobić z nich(...)wyrabiać około 5 minut (fot.1). Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie formować bułeczki. Ponieważ ciasto jest bardzo klejące najlepiej formować je zwilżonymi w wodzie dłońmi. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia i dodatkowo oprószonej mąką blaszce (fot.2). Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki posmarować
Świat Ciastarosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej. Pani Magda Gessler opisała go w taki oto sposób "Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami". Opis idealnie pasuje do tortu, który jest kruchy, delikatny a zarazem bardzo bogaty. Po prostu wyśmienity... Beza:7 białek, szczypta soli, szkl. drobnego cukru, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka octu(...)dosypywać cukier, ubijając aż piana będzie lśniąca i bardzo sztywna. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet jabłkowy. Na koniec dodać nasiona z laski wanilii, dokładnie wymieszać. Na papierze do pieczenia narysować dwa kółka o śr. 22cm. Kółka wypełnić ubitą masą.Piec ok. 50min w temp. 140st. Ostudzić.Sos owocowy: 200g świeżych malin, 2 płaskie łyżki cukru, 1/4 szkl. wody
Z miłości do słodkości