Kolejna odsłona kruchych babeczek. Najlepsze z owocami sezonowymi! Gęsta kremówka bez żadnych dodatków. Uwielbiamy!! Składniki na kruche spody (25szt): 2 żółtka 200g masła 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki gęstej śmietany 18% Składniki na krem: 1 litr śmietanki 3% 3 łyżki cukru pudru Ponadto: poziomki maliny czarne porzeczki borówki amerykańskie mięta Mąkę należy(...)przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania
Słodki Zakąteksztuk, ale jeżeli (tak jak ja) planujecie jeszcze sporo innych słodkości, bez problemu możecie podzielić go na pół. Jeżeli macie ochotę, zapraszam do pieczenia. :) Składniki na 50 sztuk: 500 g mąki 150 g mielonych migdałów 1 łyżka kakao (można pominąć) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1½ łyżki przyprawy do piernika 1½ łyżeczki mielonego(...)miodu wielokwiatowego 150 g masła Mąkę, migdały, kakao, sodę, proszek i przyprawy przesiać. Miód i masło stopić na małej mocy, mieszając do rozpuszczenia masła. Dodać suche składniki, wyrobić gładkie ciasto. Na koniec dodać posiekaną skórkę kandyzowaną, dokładnie wyrobić. Odstawi ć, aby ciasto odpoczęło na 20 minut. Jeżeli masa będzie zbyt klejąca, można schłodzić. Piekarnik nagrzać do 180C (termoobieg 160). Uformować
Pełny talerzszklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki masła 2 łyżki cukru trzcinowego Ciasto Składniki mokre 1 duże jabłko obrane i pokrojone w małą kostkę 2 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju Składniki suche 1 łyżeczka cynamonu 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy 3 miski. W jednej składniki kruszonki(...)składniki suche i mokre, po czym łączymy i mieszamy razem. Napełniamy foremki muffinkowe (u mnie blaszana na 12 sztuk) do 3/4 wysokości i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut (bez termoobiegu). Uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na 10 minut. Studzimy i podajemy :) Smacznego! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia
Moje Kuchenne Rewelacjekolana i wyciągnęła pierścionek! Myślicie, że byłam twarda, mądra i pognałam won? Buahahaha! Otóż nie! Wzruszyłam się, że może mimo wszystko jest inny, że dzwony kościelne i suknia typu beza są jednak dla mnie… Taki wał! Debilizm mu się pogłębił, a ja zmarnowałam kolejny rok swojego życia usiłując reanimować trupa. Moje drogie osobniki płci obojga! Silone pacierze do nieba(...)zastanawiacie, co ma czekoladowy biszkopt do zrywania zaręczyn? Otóż ten wysłannik piekieł, mój niedoszły na szczęście mąż, na odchodne oświadczył mi, że jestem beznadziejną gospodynią, bo umiem tylko 4 ciasta piec, a jego mamusia umie wszystkie. Oooooo! Nagle trafił mnie szlag, a furia zalała me lico z siłą wodospadu. Ostatkiem dobrego wychowania powstrzymałam się przez zrzuceniem tego szatana ze schodów
ladykitchenjajka. Łączymy składniki energicznie mieszając – najlepiej mikserem. Część ciasta wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy, musi przestać się kleić, jednak mąkę dosypujemy ostrożnie, żeby ciasto nie było za twarde. Wałkujemy cieniutko, jeśli mają być chrupiące, lub nieco grubiej jeśli lubimy miękkie pierniczki. Wycinamy kształty. Aby zrobić pierniczki z witrażykiem, w większym ciasteczku(...)pierniczkach nieładne plamki, a większe kawałki i tak rozpuszczają się bez problemu. Jeśli chcemy umieścić pierniczki na choince, nie zapominamy o wycięciu w nich dziurek – bardzo dobrze do tego celu nadaje się słomka do napojów. Pieczemy na papierze w 170 stopniach (termoobieg) przez 6 – 8 minut w zależności
Patchworkjest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik(...)lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Kakaowe ciasto z rabarbarem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na formę o wymiarach 30 x 40 cm Składniki Na ciasto: 250 g zimnego masła 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 3 łyżki kakao 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Kulinarne przygody Gatityniski indeks glikemiczny. Takie ciasta to ja lubię! Składniki (na tortownicę o śr. 22 cm): Ciasto: 1,5 szklanki quinoa (komosy ryżowej) 1 szklanka suszonych daktyli 2 szklanki wody (u mnie sok pomarańczowy) 4 łyżki kakao 4 łyżki syropu klonowego (lub innego słodziwa) 2 łyżki nasion chia 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta
Domowa Cookierenka Agisłodkości! ;) Możecie je umieszczać na Facebooku i Instagramie z hashtagiem #kuchniazpazurem. Niech akcja idzie w świat :) A teraz zapraszam na ciasteczka! Kruche ciasteczka pełnoziarniste na Światowy Dzień Kota (bez cukru) 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50 g masła 40 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka domowego masła orzechowego(...)ksylitolem do połączenia. Suche składniki wymieszać ze sobą w misce. Połączyć wszystkie składniki ze sobą łącznie z mlekiem i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować i wykrawać kotki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dekorując ekspandowaną kaszą jaglaną (tworzymy oczka i nosek, a wąsy odciskamy przy pomocy noża). Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni
FitKotwszystkie obliczenia robiłam w głowie i bez kartki lub jakiejkolwiek ściągi z listą składników :) ). Zastąpiłam też migdały mąką i olejkiem migdałowym. Dodałam także trochę kwaśnej śmietany i trochę proszku do pieczenia. Przepis zaczerpnęłam ze strony Przyślij Przepis . Migdałowe księżyce Przygotuj mikser, dużą miskę, płaską blachę do pieczenia, papier do pieczenia, sitko. Przygotuj składniki: 420 g miękkiego(...)mąki tortowej, cukier puder do posypania ciastek. Do miski przełóż masło i oba rodzaje cukru. Całość dokładnie wymieszaj mikserem. Do powstałej masy przesiej mąkę i dodaj zmielone migdały. Ciasto dokładnie zagnieć. Z zagniecionego ciasto uformuj gruby wałek, który podziel na 4 równe części. Z każdej części uformuj kolejny wałek, który także podziel na 4 części, a każdą znowu
blog.moje-pasje.infoaktywnego, który nie leżakował w lodówce. Koniecznie przeczytajcie tę notkę . W dniu pieczenia Ciasto właściwe: Z przygotowanego dzień wcześniej zakwasu odważyć 150 g. Resztę przełożyć do słoiczka i schować do lodówki- będzie na kolejny pyszny chlebek :). Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki ciasta właściwego i dobrze wymieszać w misce. Nie wyrabiać! Przykryć folią spożywczą i odstawić(...)godzin do pierwszego wyrastania. Po tym czasie podsypując ciasto mąką pszenną podzielić na 10 równych części. Uformować z nich kulki i odstawić na 1-2 godzinki do garowania. Następnie każdą kulkę rozwałkować na płaski placek. Smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) z obu stron, aż podpłomyki się zarumienią i będą chrupiące. Smacznego! Źródło: książka "Chleb
Nastoletnie Wypiekaniewkładamy do piekarnika na blaszkę z wodą ,obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut tam aby wierzch był ścięty , studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika po czy chłodny wkładamy do lodówki . Ostudzone ciasto okrawamy i wyrównujemy z boków i wierzchu , z resztek ciasta robimy okruchy do dekoracji ,ja zrobiłam to w zwykłym mikserze kilkoma pulsacyjnymi obrotami(...)białą masę i stopniowo dodajemy cukier , ucieramy i dodajemy serek Philadelphia i jeszcze chwile ucieramy I składamy ciasto , kładziemy na paterze czerwone ciasto ,smarujemy masą na to kładziemy sernik ,po schłodzeniu powinien być na tyle twardy ,że da się bez problemu zsunąć całość smarujemy serkiem i obsypujemy okruchami ,wstawiamy do lodówki na kilka godzin Smacznego
Wypieki Renekisielu truskawkowego (bez cukru) 30 g kisielu pomarańczowego (bez cukru) 30 g kisielu cytrynowego (bez cukru) 1 czubata łyżka kakao cukier puder (do oprószenia) - opcjonalnie barwniki spożywcze Wykonanie: Mąkę pszenną przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez ok. 3-4 minuty. Następnie zaczynamy dodawać(...)dalszej kolejności dodajemy olej i ocet i krótko mieszamy. Wsypujemy mąkę i miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy ją razem z ciastem. Ciasto dzielimy na 4 w miarę równe części. Do 3 z nich dodajemy proszek kisielowy w danym smaku, a do 4 części dodajemy kakao. Wszystkie masy mieszamy bardzo dokładnie
MyCookBook.plmięso przyprawić, owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Wyjąć dzień przed pieczeniem, rozmrażać stopniowo, bez przyspieszania np. zanurzając w letniej wodzie. Upieczone mięso można przechować w lodówce kilka dni (owinięte folią spożywczą lub w zamkniętym naczyniu.) Tradycyjna sałatka jarzynowa - skrojona, bez dodatku przypraw i majonezu , bez obaw postoi kilka dni w lodówce. Ryby świeże(...)nabrać smaku, więc je nawet trzeba wcześniej przygotować. Zalewy octowe potrzebują, w zależności od wielkości i rodzaju ryby (kawałki z ośćmi, pulpety) średnio 5-10 dni, aby oddać smak. Ciasta - wiem, że niektórzy zjadają i ponad tygodniowe...ja jednak uważam, że ciasto najsmaczniejsze jest do maksymalnie 3 dni od przygotowania. Pieczywo - kupione w sklepie ma zawsze określoną trwałość, jednak
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepyszne czekoladowe ciasto z suszonymi śliwkami i alkoholem:) Najpierw zacznimy o śliwek które zalewamy alkoholem i odstawiamy na noc. Alkohol może być różny, najlepiej sprawdza się wódka gdyż likiery są za słodkie. Śliwki kroimy czy w paski czy w talarki-dowolny sposób. Zalewamy na min. 4 godz alkoholem tak ok 2/3 szklanki. Może być też wersja bez alkoholu(...)śliwki na całą noc. - Śliwki suszone 100g ( dla mnie najlepsze z Biedronki ) - Alkohol 200ml Biszkopt: - 4-5 jaj - 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 budynie czekoladowe - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier wanilinowy - 3/4 szklanki cukru kryształu Białka ubijamy z cukrami na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy budyń. Gdy masa będzie ubita
Moje Słodkie Piekiełkojajek Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Gotowe ciasto daj na co najmniej godzinę do lodówki (albo na balkon zimą), by stwardniało. 1/3 szklanka miodu jest na naprawdę czekoladowe ciasteczka, jeśli jednak chcesz nieco więcej słodyczy, to daj 1/2 szklanki. Kawałki ciasta rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placki grubości 6-8 mm. Teraz zaczyna się zabawa
PaleoSMAK