wyciągamy ciasto na podsypany mąką blat, lekko wyrabiamy. Dzielimy na dwie części i dłońmi każdą z nich “rozprostowujemy” dłońmi na grubość około 1-1.5 cm. W zależności od preferowanej wielkości drożdżówek używamy albo szklanej miseczki albo większego kubka lub szklanki i wykrawamy kółka. Dzięki temu nasze drożdżówki będą miały ładny kształt Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)większych odległościach od siebie, żeby miały miejsce wyrosnąć. Pozostawiamy na blaszce do podwojenia objętości (na około 20-30 minut). Następnie, palcami robimy w środku wgłębienie i układamy połówki śliwek bez pestek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut albo aż drożdżówki się zarumienią. Po upieczeniu wykładamy na kratkę do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy
Lamarida.plczubek łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka śmietany 18 % 10 dag masła lub margaryny Dodatkowo: około 30 dag śliwek cynamon mielony według uznania 1 cukier waniliowy mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie kruchej tarty ze śliwkami: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy pół godziny w lodówce. 2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej(...)średnicy około 27 cm i przekładamy na blaszkę od tortownicy o średnicy 25 cm. Na ciasto nakładamy wcześniej umyte i wypestkowane śliwki. Posypujemy cukrem waniliowym i oprószamy cynamonem według uznania. Brzegi tarty lekko podnosimy do góry i formujemy falbankę. 3. Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut. Upieczoną studzimy. 4. Gotową tartę kroimy i podajemy
Izabelawkuchnicytrynowego 1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (58g) Delecta 370 g mąki pszennej 1,5 łyżki proszku do pieczenia 4 jajka 220 g margaryny 250 g jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka ciemnego kakao Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną z kisielem i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem(...)zbielenia. Dodać przestudzoną margarynę- lekko wymieszać. Następnie dodać jogurt, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z kisielem i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Do tortownicy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą wlać 3/4 ciasta, zaś do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Ciasto kakaowe wylać na środek jasnego ciasta. Piec 45 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościpieczenia (bezglutenowy) 3 łyżki oleju kokosowego 3-4 łyżki śmietanki kokosowej (z mleka kokosowego z puszki) 100 g pistacji Radix-Bis Wykonanie: Pistacje obieramy ze skorupki i drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą mąkę gryczaną z kakao, cukrem kokosowym oraz posiekanymi orzechami pistacjowymi i proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej kokosowy oraz śmietankę kokosową i zagniatamy ciasto
Kuchnia MagdaLenyciężkim czekoladowym ciastem komponowała się idealnie. Wyczuwalny smak waty cukrowej, lekko truskawkowy doskonale oczyszcza kubki smakowe. Ja jestem niezwykle nią zaskoczona! Przejdźmy jednak do przepisu na ciasto, bo jeżeli już tutaj trafiliście, to zapewne macie na nie ochotę! :) Potrzebujemy: 220 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao
MamaOskarkaZaczynam czyścić zamrażarkę z owoców, więc powstała pachnąca, mięciutka drożdżówka z mrożonymi borówkami. Pyszności, do kubka mleka najlepsza, mimo że bez kruszonki i taka saute! :) Składniki na keksówkę o wym. 13x25 cm: 1 opakowanie suchych drożdży 300 g mąki 45 g cukru duża szczypta soli ok. 0,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 g rozpuszczonego masła dwie garście(...)wymieszać suche składniki, dodać mleko oraz jajko, zacząć wyrabiać. Na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastyczne i gładkie. Przełożyć je do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aż podwoi objętość. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w niej ciasto, na wierzchu poukładać (lekko dociskając) zamrożone borówki. Piec ok. 35 minut
Simply Foodłyżeczki soli -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 jajko -3 łyżki masła -3 ząbki czosnku Przygotowanie Miód rozpuścić w letniej wodzie, Dodać drożdże i odstawić na kilka minut aż zaczną pracować. W misce umieścić mąkę,jajko, jogurt naturalny, sól i proszek do pieczenia. Dodać rozczyn. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe
Zielona Kuchniajajka 1 szklanki wody (250 ml) 1 kg jabłek łyżeczka proszku do pieczenia do smażenia olej kokosowy lub smalec (opcjonalnie) cukier puder do posypania Jabłka obieramy, wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Składniki na ciasto mieszamy, aż konsystencja nie będzie jednolita. Powinno ono mieć konsystencję gęstszą niż na naleśniki. Dodajemy
Dieta bez mlekaPrzepis na wielkanocną babkę w wersji oryginalnej - babka kokosowa z cukinią, na mleczku kokosowym, bez jajek, oblana białą czekoladą....Mniam 😋 Jest doskonała! Ciasto nie ma nic wspólnego z tradycyjną babką. Jest ciężkie i wilgotne, a do tego bardzo proste w wykonaniu- nie trzeba posiadać nawet miksera, gdyż wszystkie składniki mieszamy łyżką i gotowe! Można wykonać również wegańską wersję(...)musi być nudna 😉 Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka kokosowego 1 szklanka startej cukinii 1 szklanka wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki oleju kokosowego 50 g białej czekolady Dekoracja: 100 g białej czekolady wiórki kokosowe Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Białą czekoladę ścieramy na tarce
Kuchnia MagdaLenymiksować dodając po jednym jajku (ważne, żeby nie wszystkie na raz, bo wtedy w cieście będą grudki). Gotowe ciasto nabierać łyżką i nakładać na blaszkę wyścieloną papierem porcje wielkości śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut, następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i dosuszać ptysie jeszcze przez kwadrans w 130*C . Wystudzić. Krem(...)Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania. Ptysie nadziewać do połowy budyniem a jako drugą połowę wstrzykiwać nadzienie malinowe. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Przechowywać na paterze bez klosza, żeby nie zmiękły
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŚwięta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez piernika! Na pewno znacie wiele przepisów na te pyszne ciasta, jednak dzisiaj proponuję Wam małą alternatywę – piernikową roladę z powidłem śliwkowym i masą grysikową. Przepis ten może być wyjściem awaryjnym, kiedy nie macie w szafce miodu, a planujecie zrobić piernik Ciasto jest wegańskie, więc nie zawiera jajek i mleka krowiego(...)pewno będzie pięknie wyglądało na Waszych Świątecznych stołach // Składniki – ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mleka (roślinne) – możesz też użyć kawy, jeśli lubisz jej smak 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 2 łyżki powidła śliwkowego Składniki – masa
Via Gustofileta z łososia(bez skóry) op. ciasta francuskiego 25 dag pieczarek ok 25-30 dag sera typu feta 1 jajko sól ,pieprz łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła(do smażenia) Przygotowanie: Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle,delikatnie solimy.zostawiamy do wystygnięcia, Rybkę skrapiamy sokiem z cytryny ,przyprawiamy solą i pierzem.Rozwijamy ciasto francuskie(...)środek kładziemy pieczarki,na to pokrojony w ok 1cm plastry ser feta. na to układamy naszą rybkę i nacinamy ciasto z boków, zawijamy boczne paski ciasta do środka,żeby przykryły dokładnie rybę,wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem pieczemy w 200 stopniach przez ok 30-35 min (ja po wyłączeniu piekarnika jeszcze potrzymałam rybę w piekarniku ok 10 min ) Gotowe
Swojskie jedzonkotych pierniczków na wymyślne kształty, ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne. Tu najlepiej sprawdzą się bardzo proste, geometryczne foremki – okrąg, kwadrat, gwiazda czy serce. Wycięte pierniki przekładamy na papier do pieczenia, z zachowaniem 2-3cm odstępów – podrosną. Moje pierniki są wycinanie foremką koło, o średnicy 50mm. UWAGA! Wycięte pierniki można piec od razu, nie trzeba czekać(...)jeszcze lepszego efektu warto je zostawić na 30 minut w cieple i dać drożdżom popracować – pierniczki mocno się wybrzuszą i napuszą. Pieczemy pierniki na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym do 170 ⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu przez 9-12 minut (dopasujcie czas do ich wielkości, mniejszym pierniczkom wystarczy krótsze pieczenie). Upieczone pierniczki studzimy i dekorujemy bardzo prostym
Karo in the Kitchennajmniej pół godziny. 2. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, kroimy w dość szerokie pasy, na każdy wyciskamy ketchup i lekko go rozsmarowujemy, posypujemy serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach i zwijamy formując świderki. 3. Tak wykonane paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około(...)gotowe do podania. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi dwie spore blaszki paluchów. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej: Imprezowanie bez ograniczeń. #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen
Izabelawkuchniolejku waniliowego - łyżka masła - 1 żółtko 5 dużych śliwek Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy żeby masło się nie rozpuściło, zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładami do lodówki na pół godziny. Formę na ciasto smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, schłodzone ciasto wałkujemy, najlepiej włożyć je miedzy folie, wykładamy rozwałkowane na posmarowaną formę i wyrównujemy boki(...)nakłuwamy spód widelcem i wkładamy do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 180 stopni. Pieczemy przez 15 minut, studzimy. W tym czasie robimy masę budyniową, śmietankę, mleko, cukier i budyń mieszamy, doprowadzamy do zagotowania na wolnym ogniu cały czas mieszając, odstawiamy, dodajemy masło, mieszamy dokładnie, odstawiamy do ostygnięcia, do chłodnej masy dodajemy żółtko i olejek waniliowy i mieszamy
Wypieki Rene