minut ( najlepiej sprawdza się automat do chleba , świetnie wyrabia ciasto i oszczędza nasze ręce ) .Wyrobione ciasto ,dzielimy na dwie części , wyjdą nam z tego dwie cienkie pizze . Odstawiamy na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce . Jedną część rozprowadzamy cieniutką warstwą na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem oprószonym mąką ,żeby się nie kleiła , zostawiając tylko nieco grubsze brzegi(...)innym pomidorowym mazidłem Posypujemy tartym serem , układamy na wierzchu , mozzarelle , salami , krojone pieczarki , całe pomidorki i oliwki . Całość doprawiamy ziołami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C , bez termoobiegu ( grzałki góra i dół ) . Pieczemy do momentu , aż brzegi lekko zaczną brązowieć . Gotowe , podajemy na gorąco . Smacznego ! Artykuł Pizza ” Valencia „ pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżykokosowym oraz 5 łyżkami ksylitolu. Ugniatamy elestyczne ciasto (możemy dolewać ciepłej wody lub dosypywać mąki) i odkładamy w ciepłe miejsce na 1h. Po upływie czasu, ciasto ponownie ugniatamy i dzielimy na 2 części. Wałkujemy cienkie prostokąty. Dzielimy na 15 części. Ciasto zwijamy w rulonik, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Odkładamy w ciepłe miejsce
CzarnawisienkaZapraszam na smaczny sernik kokosowy. Będzie on idealny na weekend do kawki. Sernik jest bez glutenu. Polecam Składniki: 500 g twarogu półtłustego 250 g ricotty 1 puszka mleczka kokosowego (400g) 3/4 szkl cukru pudru 3 jajka 2 łyżki mąki kokosowej 4 łyżki wiórków kokosowych+ do posypania 1 gorzka czekolada tortownica o śred. 28 cm Przygotowanie: Do dużej miski wkładamy(...)serów. Następnie dodajemy jajka i cukier puder i miksujemy ponownie. Na koniec dodajemy mąkę i 4 łyżki wiórków kokosowych i mieszamy delikatnie łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciast chłodzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy sernik. Posypujemy wiórkami
słodkie i nie tylko historie kulinarnewanilię umieszczamy w misce i szybko zagniatamy na gładkie ciasto, które następnie owijamy folią i wkładamy do lodówce na 30 minut po schłodzeniu dzielimy ciasto na części i rozwałkowujemy je na stolnicy posypanej mąką na grubość około 3mm, wykrawamy koła, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około
Słodkie zapomnienieBanalnie prosta i obłędnie pyszna. Najprostsza i nasmaczniejsza szarlotka na świecie, tak orzekła cała Rodzinka i w pełni się z nimi zgadzam. To także
Smaczne Zdrowebezglutenowe i niskowęglowodanowe danie - gofry bez zbóż i cukru. Idealne gdy macie ochotę na coś słodkiego na śniadanie lub deser. Szybkie i proste w wykonaniu. Zapraszam Gofry bez mąki i cukru Składniki na 2 kwadratowe gofry: 2 jajka 2 łyżeczki mąki kokosowej 2 łyżeczki łupin babki plesznik 1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka octu jabłkowego(...)miotełkę. Dodawać stopniowo pozostałe składniki stale mieszając. Sodę dodajemy na samym końcu. Masa powinna mieć gęstość typowego ciasta naleśnikowego. Wlewamy ciasto do opiekacza i smażymy gofry ok. 3 minut. Najlepiej sprawdzić stopień wysmażenia w trakcie i ewentualnie dopiec. Czas pieczenia zależy od macy opiekacza. Podawać z owocami lub bitą śmietaną :-) Smacznego
Marta próbujeprzygotowania odbywał się ręcznie bez miksera, ale otrzymałam podobny smak i strukturę ciasta, które rozpływa się w ustach. W moim domu wszyscy bardzo lubią ciasta czekoladowe, a za sernikami wręcz przepadają i takiego właśnie ciasta czekoladowego z serem bardzo często się domagają. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie ono do gustu i będzie ulubionym ciastem na deser. Składniki: (forma(...)wymiarach 34 cm x 24 cm x 7 cm) Ciasto: 7 jajek (L) 1 szklanka cukru 2 łyżki śmietany 1 szklanka mąki pszennej typ 450 3 łyżki kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego sera białego 1 szklanka cukru pudru 150 ml śmietany 30% 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki żelatyny w proszku Polewa
Kuchcik gotujeWażne: składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 3 bardzo dojrzałe banany + 1 na górę ciasta 1,5 szklanki mąki, może być pełnoziarnista 1 jajko 1/3 szklanki oleju 4 łyżki cukru trzcinowego (lub ksylitolu) 2 łyżki masła orzechowego 100% z kawałkami orzechów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: masło orzechowe100% z kawałkami orzechów ulubione owoce cukier puder Przygotowanie
Fitsweet.mełyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli aromatu migdałowego 200 g cukru trzcinowego (u mnie zamiennik - erytrytol) Wykonanie: Jaja miksujemy z cukrem. Po dokładnym rozpuszczeniu się cukru dodajemy po łyżce miękkie masło i aromat. Kiedy masa jest gładka dodajemy do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto będzie gęste. Foremkę smarujemy masłem
Walijskie PichcenieSezon truskawkowy w pełni bo i w pełni nasze zbiory z działki. Dlatego czas na ciasta z truskawkami w roli głównej. Jeśli dochodzi co tego beza to o czym można marzyć więcej. Idealna propozycja na niedzielną słodkość przy kawce z rodzinką. Składniki: 200 g mąki 180 g masła 100 g cukru 4 żółtka 100 g cukru 4 białka(...)założyć motylek i mieszać czas 3 min/37 st/obr 3 zdjąć motylek - dodać mąkę i masło wymieszać czas 1 min/ Interwał (ciasto nie będzie zbite, ale takie właśnie ma być) przełożyć ciasto do foremki (max średnica 25 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez około 30 min - do zarumienienia naczynie miksujące dokładnie myjemy i osuszamy do naczynia
Gotowanie z pasjąproszku do pieczenia, ale spokojnie można go pominąć (sprawdzone ;)). Bułki bez użycia piekarnika, przygotowujemy je w mikrofalówce. Polecam! Składniki: (na 2 bułeczki) 2 jajka 6 łyżek dowolnych otrębów (u mnie orkiszowe) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć) szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze wymieszać widelcem(...)Wstawić je do mikrofalówki na około 2-3 minutki (lub troszkę dłużej- w zależności od mocy Waszej mikrofali). Podawać na ciepło bądź zimno, na słodko lub wytrawnie. Do ciasta można dodać również ulubione przyprawy, dodatki lub zrobić bułeczki na słodko dodając cukier, czekoladę, bakalie itp. Smacznego! Inspiracja: przepisy diety Dukana
Nastoletnie Wypiekaniedomowników nie pozostawi obojętnym. Takie wła ś nie jest ciasto, którym chciałam si ę z Wami podzielić. Ciasto przygotowałam bez użycia masła, za to z dodatkiem ricotty, dzięki której ciasto jest bardzo wilgotne, miękkie i niesamowicie pachnące. Smacznego :) **** Non credevo che una semplice torta alle fragole potesse essere cosi' gustosa. Per realizzare il plumcake(...)pszennej 150 g truskawek 100 g cukru trzcinowego 20 g migdałów w płatkach 1 laska wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja **** INGREDIENTI 200 g di ricotta 200 g di farina 150 g di fragole 100 g di zucchero di canna 20 g di mandorle a lamelle 1 bacca di vaniglia 2 cucchiaini
La grande e la piccola cuocamąki ryżowej 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu pół kostki masła 1-2 łyżki śmietany opcjonalnie szczypta kurkumy Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kurkumą. Następnie dodajemy miękkie masło (o temperaturze pokojowej), olej kokosowy i miód. Zaczynamy wyrabiać ciasto i dopiero teraz możemy dodać śmietanę (w zależności od konsystencji ciasta
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejest to powszechne i nikogo nie dziwi, może z wyjątkiem mnie , bo nadal nie mogę w to uwierzyć, jak ciasto może być bez mąki, ba i to jeszcze z czerwonej fasoli.Jednak dla mnie będzie ono ciastem czekoladowym, nie tam żadnym Brownie. No to do dzieła ☺☺☺☺ Składniki: puszka czerwonej fasoli 2 jajka 1 banan 1,5 płaskiej(...)Sposób przyrządzenia: Fasolę opłukać, wysuszyć na sitku. Bardzo dokładnie zblendować na gładką masę. Dodać banana, kakao, jajka, miód, olej i jeszcze raz zblendować. Przełożyć do małej keksóki i piec ok. 50 min w 180 st. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło. Wymieszać. Polać ciasto, udekorować truskawkami . SMACZNEGO
pieprzny smaczekSkładniki: 250 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki kakao, 250 g marchwi, 2 jajka, 90
Państwo Wojtczuk gotująZmiksuj na gładką masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termoobieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i za pomocą obręczy tortownicy wyciskaj okręgi idąc od brzegu do środka. W ten sposób upiecz 4 koła. Blaty piecz około 25 minut w 200*C. Upieczone ciasta przełóż na kratkę i odłóż do całkowitego wystudzenia(...)całkowitego rozpuszczenia się cukru (nie mieszaj, możesz potrząsnąć garnuszkiem, aby delikatnie przemieszać). Ubijaj białka na najwyższych obrotach miksera, dodaj cukier i miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru (jak na bezę). Następnie zmniejsz obroty miksera do minimum i cieniutką stróżką wlewaj gorący syrop, miksuj jeszcze około 15-20 minut, do całkowitego wystudzenia misy miksera. Pod koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę. Mus jabłkowy
Kulinarna (nie)codziennośćsamym początku. Albo na sam koniec. Właściwie to bez różnicy, bo dla mnie zawsze jest doskonała pora na kawałeczek sernikowego nieba. ;) Sernik jaglany to kolejne ciasto, które idealnie udaje sernik nie zawierając przy tym ani grama sera. Jest zbite, kremowe i taaaakie pyyyyszne! Kolejny dowód na to, że ciasta z jaglanki są po prostu najlepsze. Składniki: na spód(...)cukru trzcinowego 1 żółtko 1 banan Płatki jaglane łączymy w misce z olejemy kokosowym, cukrem trzcinowym, żółtkiem i bananem (zmiksowanym wcześniej na gładkie puree). Zagniatamy ciasto. Przed pieczeniem można jeszcze schłodzić w lodówce, ale nie ma takiej potrzeby, spód będzie po prostu bardziej kruchy. Ciastem wylepiamy formę o wymiarach (mniej więcej) 20 x 30 cm. Spód dziurkujemy widelcem
Kuchnia Elliektóre są jak najmniej kłopotliwe i pozwolą prawdziwie cieszyć się rodzinnymi świętami bez nadmiernego umęczenia. Boże Narodzenie kulinarnie kojarzy mi się z bakaliami, różnymi orzechami i przenikającymi się wzajemnie zapachami pomarańczy, piernika, wszystkich tych słodkich woni, które dają ciepło i spokój. Chciałabym dlatego zaproponować ciasto, na które przepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch, a które(...)szybkie, świąteczne dzięki sporej zawartości bakalii, a równocześnie bogate w błonnik i zdrowsze dzięki temu, że do jego przygotowania nie używa się tłuszczu. Jest tak banalnie proste, że jego pieczenie można zlecić nawet dzieciom. Na sporą blachę, moja ma ok. 35 cm na 28 cm, potrzeba: - 6 dużych jabłek - 1 lub 1,5 szklankę pokrojonych bakalii (mieszamy
I tu będę miała takie teDodajemy mielone migdały, wiórki, przyprawy i zagniatamy ciasto. Tortownicę (użyłam o średnicy 21 cm) wykładamy folią spożywczą i rozpłaszczamy na niej masę. Wyrównujemy i schładzamy w lodówce 30 minut. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Schłodzone ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy je połową płatków, a na środku (zostawiając
Mienta blogrównej wielkości. Ciasto rozprowadzać na papierze do pieczenia ,wtedy łatwiej włożyć do formy. Polewa orzechowa 30 dag orzechów włoskich 12 dag masła 2 łyżki miodu 10 dag cukru Wykonanie Wszystkie składniki polewy przesmażyć do zarumienienia. Gotową polewę rozprowadzić na jednej części surowego ciasta. Obydwie części ciasta wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 15-25 min. Masa(...)gotowego ostudzonego budyniu i dolewać po trochu zaparzonej kawy. Kawa 2 łyżeczki kawy zaparzyć w ¼ szkl. wody. Przecedzić i powoli zimna kawę dolewać do masy Skład ciasta na spód ciasto kruche bez polewy orzechowej, na to masa budyniowa i następnie ciasto z polewą orzechową,orzechami do dołu . Ciasto najlepsze jest do spożycia drugiego dnia. Smacznego
w mojej kuchniKrakersy sezamowe Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 6 łyżek sezam 5 łyżek pestki słonecznika 5 łyżek pestki dyni 3 łyżki siemię lniane mielone 1 łyżka nasiona siemienia lnianego 30 ml olej rzepakowy 100 g mąka gryczana 1 łyżeczka papryka wędzona 1 łyżeczka sól 200 ml woda(...)Sposób przygotowania Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Dolewamy trochę wody i rozdrabniamy blenderem. Znowu dolewamy wody tak, by powstało zwarte ciasto. Ciasto wykładamy na blasze warstwą grubą na kilka milimetrów. Kroimy na trójkąty lub inne kształty. Pieczemy, aż krakersy przybiorą rumiany odcień, przez ok. 20-30 minut
Kucharzycarówno 1 g! Masa jest niezwykle prosta w przygotowaniu - wystarczy wrzucić do pojemnika blendera wiórki kokosowe i pokrojoną Newellę, a na końcu dowolnie dosłodzić. Polecam spróbować - można jeść bez obaw, nawet będąc na diecie ;) Niebiańsko lekkie biszkopty z kremem kokosowym z Newellą Składniki: 4 jajka 2 łyżki stewii lub ksylitolu 3 łyżki mąki gryczanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)ubijać na wysokich obrotach miksera. Dodawać po jedym żółtku. Na koniec przesiać obie mąki i delkatnie wmieszać przy pomocy łyżki do powstałej piany. Nakładać nieduże porcje ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia formę - ja skorzystałam z silikonowej maty do makaroników, która pozwoliła na uzyskanie równej wielkości ciasteczek. Piec ok. 5-7 minut w temperaturze 180 stopni(najlepiej kontrolować
FitKotzastapic woda gazowana - szczerze, sprawdza sie swietnie przy nalesnikach - przy gofrach raczej nie ... Zaczynamy od wsypania maki do misy miksera, dodajemy mleko, olej, proszek do pieczenia oraz 3 zoltka jajek - ubijamy milserem - bez specjalnych czulosci :) Bialka ubijamy w osobnej misie na sztywna piane. *Olej ryzowy mozecie zastapic olejem slonecznikowym. Ja nie mialam slonecznikowego i chcialam przetestowac olej(...)czysta gofrownice ;) Na zdjeciu obok zakupiony przeze mnie olej ryzowy, ktory doskonale nadaje sie takze do salatek (choc ja jestem wierna oliwie z oliwek ;) Wracajac jednak do naszego ciasta gofrowego :) ubite na sztywna piane bialka delikatnie przekladamy do ciasta ubitego przez mikser. Ostroznie mieszamy do uzyskania stalej konsystencji - bez grudek z bialek czy maki Nastepnie
dlaSmaQcieście), z suszonych śliwek (idealne do ciast czekoladowych) czy chociażby - jak w tym przypadku – z mango; mango ma wyjątkowy smak i piękny słoneczny kolor, dzięki czemu w pewnym stopniu pełni podobną funkcję, co żółtko, ponieważ ciasto zyskuje ładną pomarańczową barwę. Uwaga, nadjeżdża powóz słodkości! Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej typ 700 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki
Roślinna - blog wegańskipomidorowego - pieprz, sól, czerwona papryka - sos pomidorowy Składniki na naleśniki: - 150 g mąki - 1 szklanka mleka - 1 jajko - 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - szczypta proszku do pieczenia - olej do smażenia W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do naleśników. Najpierw kroimy cebulę na piórka i smażymy na łyżce oleju. Potem dodajemy mięso i smażymy cały czas mieszając żeby(...)czerwoną fasolkę i mieszamy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy do smaku. W międzyczasie kiedy nam farsz stygnie robimy ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące i bez grudek. Teraz zaczynamy smażyć naleśniki. Na dobrze rozgrzaną patelnię nalewany odrobinę oleju i chochelką równomiernie nalewamy ciasto i smażymy naleśniki
Kuchenne Wariacjebezglutenowego proszku do pieczenia (na sodzie jest odrobinie pulchniejszy) ~płaska łyżka soli (lub do smaku) W dużej misce wymieszaj mąkę, ziarna słonecznika, sól i sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki o długości
chili & sugaropadł w trakcie pieczenia i w smaku okazał się bardzo wodnisty. Podejście drugie wyszło dużo lepiej - bez zakalca. Co do smaku to kwestia gustu. Mi osobiście czegoś brakuje - może zamiast mąki żytniej lepiej byłoby użyć pszennej, a może jestem po prostu wybredna, bo tak mi posmakował ten razowy pszenny, że ostatnio innego nie piekę. Do miski wsypałam(...)ziaren słonecznika, łyżkę maku, łyżeczkę soli, dodałam 4 łyżki zakwasu żytniego jasnego ( konsystencji jogurtu naturalnego ) i dolałam 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszałam tylko do połączenia składników. Ciasto nie jest zbyt luźne, raczej nie klejące się do rąk. Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie blaszkę o wymiarach 21 x 7 posmarowałam
apetytnapieczenieoleju 6 łyżek mleka 1 olejek pomarańczowy 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Serek wiejski rozdrabniamy i ucieramy w misce z kawą zbożową, mlekiem i olejem. Dodajemy jajko, zapach pomarańczowy, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko (w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki), wykrawamy dowolne wzorki
Kolorowy Przepisownikciasto w misie do wyrośnięcia, następnie parę razy ciasto wyrobić aby się odgazowało blacha 24x29 wyłożona papierem do piecznia - ciasto rozciągnąć w blaszce i powciskać rozmrożone na sitku wiśnie /bez soku/, zostawic na 15 minut piekarnik 210 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - ciasto piec 45-50 minut, pod koniec jeśli trzeba to wierzch przykryć folią do pieczenia
W Mojej Kuchni Lubięzdąży rozkwitnąć. Ale tak naprawdę nie ma świętowania bez ciasta. Czekoladowego ciasta. Tak się składa, że mamy jedno na stanie:) Jakiś czas temu szukałam sposobu na poradzenie sobie z naszymi burakami. Trafiłam wtedy na tą stronę i to był strzał w dziesiątkę. Pyszne, nie za słodkie czekoladowe ciasto, nie tak wilgotne jak to , ale za to z przepyszną(...)skorupką na wierzchu. W sam raz na okrągłą okazję! CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI 300g buraków 85g ciemnej czekolady 3 jajka 300g brązowego cukru 200ml oleju 1 łyżka syropu waniliowego 30g kakao 200g mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli Buraki myjemy, wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy 30 minut (nasze były drobne, więc
les mirabellesPrzygotowujemy do niej ciasto, jak na pizzę (ale bez sosu pomidorowego). Z nadzieniem można do woli eksperymentować – ja wybrałam cebulowe. P.S. Nie musisz rozwałkowywać ciasta tak cienko, jak do pizzy. Dobrym pomysłem jest dodanie do niego suszonego rozmarynu. Składniki nadzienia: 2 białe cebule 2 czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy sól, pieprz rozmaryn (suszony(...)pokrój w talarki, czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej oliwę, smaż cebule i czosnek przez około 5-10 minut, aż trochę zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Na cieście ułóż cebulowe nadzienie i posyp rozmarynem. Piecz 20-25 minut. Przepis bierze udział w akcjach: Akcja Dania dnia (2000, Bob Giraldi) toczy się prawie w całości w nowojorskiej
Qlinarnie i Qlinarniejakoś rozplanować swoje obowiązki, żeby wygospodarować więcej czasu na fotografowanie i pisanie. Póki co mam dla Was przepis na ekspresowe zdrowe ciasteczka. Bez mąki, bez laktozy, bez dodatku cukru i do tego wegańskie :) Składniki na ok 20 ciasteczek: 2-3 bardzo dojrzałe banany 3 szklanki ekologicznego poppingu z amarantusa Symbio 3/4 szklanki prażonego sezamu 3/4 szklanki(...)czasie banany rozgniatamy widelcem. W dużej misce mieszamy masę bananową z amarantusem, sezamem, makiem i syropem z agawy. Z ciasta (które wychodzi mocno mokre, ale plastyczne) formujemy nieduże kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy, aby przybrały kształt ciasteczek. Pieczemy 15-20 minut (na ostatnie 5 minut pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 150 stopni
Zawsze głodna!sosu.Po wyrosnieciu zagniesc ciasto jeszcze raz.Podzielic na 2 czesci.Rozwalkowac 2 kola o srednicy okolo 28 cm podsypujac delikatnie, w miare potrzeby maka.Wczesniej oczywiscie wlaczyc juz piekarnik na 250 °C.Rozwalkowane placki od razu ukladac na pergaminie.Pomarowac je oliwa,a potem przygotowanym sosem.Teraz ulozyc szpinak w barylkach (wczesniej rozmrozony) na plackach.Druga pizze oblozylam tunczykiem z puszki ( bez oleju) i krazkami(...)pizze najlepiej upiec ja na kamieniu.Ostatecznie blacha tez wystarczy.Gdy piekarnik osiagnie 250 °C wsunac obie pizze na papierze pergaminowym gdy pieczemy na blaszce.Jesli uzywasz kamienia zsunac z papieru bezposrednio na rozgrzany kamien.Piec 10 do 12 minut.Czas pieczenia zalezy i od mocy piekarnika i od grubosci pizzy.Podawac goraca.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodajemy jajko, masło, resztę cukru, sól i mąkę owsianą. Wyrabiamy ciasto mikserem. Pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Gotujemy budyń, dodajemy łyżkę masła i rodzynki. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, wykładamy na arkusz papieru do pieczenia i wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30-40 cm.Rozwałkowane
Smakowity Blog Kulinarnyłyżeczki, agrest 30 dag twaróg półtłusy bez mielenia włożyć do misy robota razem z cukrem, cukrem wanilinowym i mieszać z 5 minut - my lubimy taki sernik z wyczuwalnymi grudkami twarogu, ale można użyć zmielonego następnie dodawać po całym jajku "XL" cały czas mieszając następnie wsypać tartą bułkę, proszek do pieczenia w trakcie mieszania i z 2 minuty mieszać(...)mieszać z 1 minutę tortownica 20 cm - wysmarować tylko masłem i wsypać herbatniki połowę sernika dać na herbatniki do reszty wsypać obrany agrest i łyżką wymieszać i dać na ciasto piec w 200C około 45 minut, sernik z blaszki wyjąć jak wystygnie sernik jest smaczny, wilgotny a agrest delikatnie łamie słodycz sernika.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcukrem i kilkoma łyżkami mleka. Wlać do miski bez wyrastania i wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy przez 10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejsce na 1 godzinę, by podwoiło objętość. 2. Po wyrośnięciu ciasto spłaszczyć dłonią, podzielić na 12 kawałków. Uformować z nich kulki(...)wierzch każdej bułeczki na krzyż. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, by wyrosły i podwoiły objętość.3. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Posmarować bułeczki mlekiem i piec 20-25 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę i ostudzić. źródło ,,chleb
Apetyczna babeczkałyżki wody na bezę: 4 białka 110 g cukru pudru 1 łyżka budyniu waniliowego Do misy miksera wsypać mąkę, cukier, sól, żółtko i masło pokrojone w kostkę. Ucierać ciasto mikserem, dodając w czasie mieszania wodę. Ciasto jest gotowe, gdy zaczyna odklejać się od boków misy(...)stopni C. W międzyczasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Okrągła formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i rozłożyć je w formie na dnie i bokach. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i łyżkę budyniu. Na cieście rozłożyć odciśnięte
wyzwania kuchennesię fantazji i nie spróbować czegoś takiego: meksykańskie szpadki z mięsa mielonego z babką ziemniaczaną... Niby wciąż to samo, a jednak inaczej. Zatem do dzieła! Babka ziemniaczana Przyznaję się bez bicia, że przepis na babkę ziemniaczaną zaczerpnęłam z http://oliveandthyme.blogspot.no/2013/08/baba-ziemniaczana.html. Jednak u mnie babka stanowi dodatek do dania głównego, więc boczek i kiełbasę zastąpiłam ziołami. Swoją drogą bardzo(...)łyżki mąki pszennej jajko cebula bazylia, natka pietruszki sól do smaku Wykonanie: ciasto wykonujemy tak jak na placki ziemniaczane, a więc ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec w 180st. przez
bastalenaPrzygotowałam 2 równe foremki- obie wyłożyłam folią do pieczenia, na spód 1. nasypałam 2 łyżeczki cukru, a następnie ułożyłam pomarańczę i winogrona. Masło, cukier, mąkę, sok pomarańczowy i jajka zmiksowałam na jednolite, acz rzadkie ciasto. Podzieliłam je na 2 równe części- jedną wylałam delikatnie na przygotowane owoce (tak aby ciasto przykryło owoce), drugą do pustej foremki. Obie formy wstawiłam(...)170st. na 30 min. (lub do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu formy wyjęłam, z piekarnika, odczekałam 5-10 min. i delikatnie wyjęłam ciasto, pozostawiając do wystudzenia. Następnie wszystko zebrałam w mini torcik- pierwszy spód bez owoców, który posmarowałam dżemem, bitą śmietaną, a następnie odwrócone ciasto z owocami (tak aby owoce były na wierzchu). ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Upside Down Orange
bastalenaosobnym naczyniu łączymy składniki mokre. Następnie do składników suchych dodajemy mokre i całość mieszamy do całkowitego połączenia. Następnie przygotowujemy 4 miseczki i przelewamy do nich w równych częściach ciasto na babeczki (można łyżka po łyżce). Następnie dodajemy do każdej miseczki odrobinę barwnika spożywczego (ja dałam do jednej żółty, do kolejnej niebieski i niewielką ilość czerwonego (wyjdzie różowy) i większą ilość(...)każdego koloru (celując za każdym razem w środek - jak przy zebrze). Ja zaczęłam od mocnego czerwonego, następnie dałam żółty, niebieski i na koniec różowy. Babeczki pieczemy w 180C przez 20 minut. Podajemy je bez dodatków lub z ubitą kremówką (170 ml kremówki 30% ubijamy z fixem) i kolorową posypką
Emcia Pichciśrednicy 28 cm:biszkopt: 4 jajka 100 g drobno zmielonych migdałów lub płatków migdałowych 1-2 łyżki miodu drahimskiego Nadzienie: 2-3 łyżki ulubionego dżemu lub musu owocowego bez cukru (można po prostu rozpuścić w garnku owoce takie jak maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie, jeżyny itp.) 250 ml kremówki 36% Dekoracja: po ok 200 g malin i wiśni (użyłam(...)ubić na sztywną pianę. Następnie miksując na małych obrotach dodawać stopniowo żółtka i miód. Zmielone migdały delikatnie wmieszać w masę szpatułką. Ciasto przelać do formy na tartę o średnicy 28 cm. Jeśli foremka jest silikonowa nie natłuszczamy jej. Piec 12-15 min aż biszkopt się zarumieni. NADZIENIE: Śmietanę ubić, można posłodzić wg.uznania. Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Następnie wyłożyć śmietanę
Ze smakiem i z pasjąNa początek proponuję deserek :) Sezon owoców już ruszył na dobre a w sklepach możemy dostać pyszne boróweczki które są bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów
Zdrowie i pysznie na talerzumojprzepisna.pl | Bananowe Pancakes Niby proste placki, niby nic takiego, mąka, banany, jajka i mleko, a takie pyszne. Zdecydowanie mój „numero uno” wśród śniadań dla
moj przepis nakoniec dodać miód, bułkę tartą i olejek migdałowy. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową. Całość przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty. Jajka ubić na parze z dodatkiem cukru. Pod koniec dodawać kawę i ubijać dalej do rozpuszczenia(...)niej warstwę bezów, lekko je dociskając do dna. Przykryć bezy 1/3 masy kawowej. Położyć drugi krążek makowy. Nasączyć go resztą mieszanki wód, posmarować wierzch i ewentualnie boki resztą kremu. Udekorować pozostałymi bezami. Przed pokrojeniem przechowywać tort w chłodnym miejscu przez kilka godzin. ----- Podobne: Miodowy przekładaniec ze śmietaną Tureckie ciasto szpinakowe
Weekendy w domu i ogrodzieznacie to koniecznie musicie go wypróbować. To teraz już jeden z moich ulubionych słodkich przepisów. I jak to zazwyczaj na blogu, początek tygodnia rozpoczniemy czymś słodkim. Dzisiaj Tiramisu bez glutenu i cukru. Zdrowe i pyszne! To prawdziwa bomba dla każdego miłośnika kawy i wanilii. Z takim deserem można wygodnie rozłożyć się na hamaku i łyżeczką wcinać go prosto(...)składniki. Wlewamy do niej wcześniej lekko podgrzane mleko i mieszamy. Powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji takiej jak na naleśniki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy nasze ciastka. Ich ilość i wielkość zależy od naczynia, w którym będziecie serwować tiramisu, (możecie też użyć foremek silikonowych). Pieczemy je około 15 minut w 180 stopniach. Kiedy ciastka lądują w piekarniku
PaleoLifeTylko nie mówcie, że nie lubicie kokosu, bo nie uwierzymy?! W każdym razie... my kochamy tak bardzo, że nie mogłyśmy się zdecydować, jak powinny wyglądać nasze kokosanki (ciasta kokosowe bez mąki). Tak więc Panie i Panowie czas spróbować kokosu w dwóch całkiem nowych odsłonach. Jedne chrupiące, drugie wilgotne w środku. Zabawne są, bo choć składniki są praktycznie te same(...)chrupiąca.SKŁADNIKI:- kaszka ryżowa (opakowanie lub pół na pół z kaszką kukurydzianą),- pół szklanki cukru,- 2-3 całe jajka,- kostka masła,- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowcy - bezglutenowy),- wiórki kokosowe opakowanie,WYKONANIE:Wyrobić ciasto do połączenia składników. Na posypanej kaszką stolnicy rozwałkować na pół cm i wycinać ciastka. PIECZENIE:Około 20 minut. 180 stopni, góra-dół, termoobieg.Jedne
Wypisz WymalujMamy weekend także czas na ciasto!😎 Zapewne znacie ciasto Brownie, które ma milion odsłon. Ja je dzisiaj wykonałam w nieco zdrowszej wersji bez użycia mąki (jedynie 1 łyżka), w zamian na bazę dałam przepyszną i sycącą kaszę jaglaną. Patrząc na zdjęcie pewnie byście się nie domyśleli, że się tam znajduję.😏 Co ciekawe jeden kawałek ma tylko(...)Masę przekładamy do blaszki (u mnie sylikonowa kwadratowa 25x25 cm) i pieczemy 40 min 180 stopni. 5. Olej rozpuszczamy dodajemy kakao, wodę, słodzik i mieszamy dokładnie do połączenia składników i gładkości polewy. Studzimy i polewamy nasze brownie. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechami, wstawiamy do lodówki (ciasto musi być ostudzone!). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza całego ciasta (dzielimy przez ilość kawałków
Zdrowie i pysznie na talerzupewnością dostaniemy je w każdym sklepie. Tortu nie trzeba nasączać i co istotne jest bez dodatku mąki. Składniki: 250 g maku (1 i 3/4 szklanki) 220 g cukru pudru (1 i 1/2 szklanki) 8 ekologicznych jajek 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu migdałowego Krem jajeczno-maślany: 4 ekologiczne jajka 120 g cukru(...)miksując dodajemy bułkę tartą, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy całość do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy tak, aby uzyskać 3 jednakowe blaty makowe
Poezja smakurazu po wystudzeniu. Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) - przepis: Składniki na ok. 50 pierniczków: Syrop cukrowy: 8 płaskich łyżek cukru 8 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny 5 łyżek syropu cukrowego 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli(...)Studzimy. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, przyprawę do piernika, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i dodajemy wystudzoną masę maślaną. Lekko mieszamy. Po tym dodajemy syrop cukrowy i ponownie lekko mieszamy. Następnie wbijamy jajo i wyrabiamy na jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby przeszło smakami. Po schłodzeniu w lodówce ciasto będzie dosyć
Kuchnia Łukaszałyżeczki cukru zalać niepełną szklanką (około 230ml) gorącej przegotowanej wody- napar pozostawić do wystygnięcia BISZKOPT- piekarnik ustawić na temperaturę 180 stopni- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki pozostawić bez niczego (nie smarować tłuszczem) - składniki powinny mieć temperaturę pokojową- białka oddzielić od żółtek, ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę- do piany dodać cukier, ponownie ubić(...)naparu kawowego, dokładnie wymieszać- tak powstałą mieszankę wlać do masy jogurtowej, wymieszać- zimną śmietankę ubić na sztywno, połączyć z kawową masą jogurtowąPRZEŁOŻENIE BISZKOPTU- formę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą- na spód włożyć biszkopt, nasączyć go około 50ml (tyle, ile zostanie z całego naparu) ponczu- na biszkopt wylać masę kawową, wyrównać i włożyć
Smakołyki BerenikiŚwięta Wielkanocne już tuż tuż. Dlatego dziś zapraszam Was na szybkie zestawienie przepisów wielkanocnych. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie. Aby przejść do przepisu
Słodkie okruszkiDziś zapraszam po przepis na pyszne śniadanko, które doskonale pozwoli wczuć się w atmosferę Świąt. Przed pieczeniem i gotowaniem wigilijnych potraw przyda się porządne, dodające
Healthy food explorerdziury i brzegi wylep pozostałymi kawałkami ciasta. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i podpiekaj przez 15 minut w termoobiegu. W tym czasie ugotuj budyń. Standardowo, tak jak podaje instrukcja na opakowaniu. Owoce pokrój, jeżeli tego wymagają (np. truskawki, bo jagody czy maliny pozostaw bez naruszenia). I wymieszaj z łyżką cukru. Puszczą(...)m.in. jagody kamczackiej, która odznacza się naturalnym lekko kwaśnym smakiem). Popieczoną tartę wyciągnij z piekarnika, wylej na nią budyń, a na to wyłóż owoce. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 25 minut. Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie schłodź przez minimum 1 godzinę w lodówce
Zdrowie na języku :Pgorące kroiliśmy i smakowaliśmy. Pyszne ciasto, które można polać polewą lub lukrem, udekorować bakaliami. Co tu dużo mówić, proste i szybkie smaczne ciasto, które uda się każdemu! Dziś szybkie ciasto z dżemem, rodzynkami i orzechami polecam na deser! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju(...)misce mieszam suche składniki, następnie po kolei dodaję mokre. Mieszam kuchenną trzepaczką, jak będą lekkie grudki nic się nie stanie. Dodaję rodzynki, mieszam. Piekę w temp. 175 C przez 45 minut lub do suchego patyczka. Bez termoobiegu grzaniem góra plus dół
Zasmakuj Kuchnisernika, bo jest taki pyszny. Dlatego zapraszam spróbujcie i oceńcie sami. Spód: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka 100 g masła Z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, im dłużej tym lepiej. Schłodzony spód wałkujemy na wielkość blaszki(...)oleju Ucieramy żółtka z cukrem do białości, następnie dodajemy pozostałe składniki i krótko miksujemy, tylko do uzyskania jednolitej masy. Ser wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i pieczemy godzinę w 170 st. C Beza: 6 białek szczypta soli szklanka cukru Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy partiami cukier i ubijamy do momentu uzyskania gęstej błyszczącej piany. Bezę wykładamy
Cynamonowe szczęścieŚwięta bez piernika to nie święta 😉 Piernik to podstawa! Nie wyobrażam sobie bez niego świąt - czekam na niego przez cały rok. Przepisów na pierniki jest mnóstwo - od staropolskich, dojrzewających po szybkie i ekspresowe. U mnie właśnie znajdziecie przepis na ekspresowy piernik, który nie wymaga użycia miksera, a jego wykonanie zajmuje nie więcej niż 15 minut! resztę zrobi piekarnik(...)ciasta sprawia, że piernik jest wilgotny i bardzo aromatyczny, a gdy się piecze w piekarniku zapach jest zniewalający... Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 100 g masła 1 szklanka maślanki 3 łyżki miodu 1 słoiczek czekośliwki (ok. 200 g) 1 op. przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa
Kuchnia MagdaLenyciasto! Nie wszystko można przekazać i opisać słowami, na szczęście jest fotografia kulinarna. Mam nadzieję, że zdjęcia podobają się Wam i zachęcają do przygotowania owsianki! Ostatnio zakochana jestem w tych delikatnie nakrapianych czarną farbą talerzykach, które kupicie w jednym z popularnych szwedzkich sklepów. Smacznego! PS. Ja idę po kawałek owsianki, jeszcze jest, ale pewnie do 20-tej zniknie ;) Pieczona(...)owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Składniki: 1 i 1/2 szklanki górskich płatków owsianych 1 garść suszonych śliwek 1/2 szklanki mleka 2 czubate łyżeczki masła orzechowego bez dodatku cukru i soli 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko cukier, miód lub zamiennik do smaku cynamon do posypania tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: Śliwki suszone kroimy na mniejsze kawałki
Moja smaczna kuchniakomponować z nich wymyślne desery czy ciasta. Nie powiem, że deser czy ciasto w tym okresie to coś złego, o nie, nie. Czasami lubię poczynić coś takiego. Jednak lato to czysta natura. Nieco inaczej wygląda to jesienią czy zimą. Jedynie mandarynki wcinam bez opamiętania bez jakichkolwiek dodatków. W przypadku innych owoców jakoś zawsze szukam im towarzystwa. Uwielbiam(...)piekarnik i zapiec coś słodkiego. Słodycze oczywiście u mnie raczej z tych prozdrowotnych, z wykluczeniem pszenicy, zwykłego cukru, nadmiaru tłuszczu itp. Tak też było i tym razem. Do pieca wjechały gruszki, ale nie same lecz w smacznym towarzystwie. Płatki owsiane, migdały i odrobina miodu. Po podpieczeniu genialnie chrupały,a z miękka gruszka i lodami smakowały wręcz wspaniale. Dodatek lodów
Przysmaki Karolkibez żalu przywitałam w tym roku jesień, która zawitała według mnie za wcześnie. Aby wynagrodzić sobie brak słońca, postanowiłam upiec ciasto takie, jak najbardziej lubię - proste, wilgotne i z owocami. Śliwkom towarzyszą tu mielone migdały, które chętnie dodaję do wypieków. Dzięki nim ciasta mają przyjemną, grubszą strukturę i dłużej trzymają wilgoć. Ciasto jest lekko słodkie, z nutą cynamonu(...)tekturę przypominającą wręcz gruby piasek. Ciasta jest naprawdę sporo, więc nie próbujcie go piec w mniejszej blasze, bo może Wam wykipieć. Śliwki przed dodaniem do ciasta należy zamarynować w soku pomarańczowym i brązowym cukrze (lub słodziku). Syrop po wyjęciu śliwek następnie odparowujemy, otrzymując coś na kształt śliwkowo- pomarańczowego karmelu (pyszności!). Migdałowe ciasto posmarowane tym syropem zyskuje kolejny wymiar smaku. ➤ Zobacz
Chilli Czosnek i OliwaMurzynek – klasyczny przepis Wielu osobom ciasto to kojarzy się z dzieciństwem. Klasyczne, czekoladowe, bez dodatku kremów czy owoców – jest idealne o każdej porze roku. Na dodatek nie może się nie udać, bo nawet murzynek z zakalcem jest pyszny Doskonale sprawdza się jako ciasto na imprezy, bo uwielbiają go nawet dzieci. Jednocześnie łatwo je zapakować i zabrać(...)murzynka, którego przygotowanie jest naprawdę szybkie i banalnie proste. Składniki: 2 szklanki mąki 250 g masła 3 czubate łyżki kakao 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: Mleko podgrzać w garnku, dodać cukier, kakao i masło. Mieszać aż do rozpuszczenia masła i cukru oraz połączenia składników na jednolitą masę. Odstawić do wystudzenia
Taste and Cookcukru. Do posmarowania przed pieczeniem 1 żółtko, łyżeczka cukru i garstka maku. Z mleka, drożdży, cukru i 4 łyżek mąki robimy zaczyn- przykrywamy na 15 min. żeby wyrósł. Pozostałe składniki łączymy ze sobą w dużej misce, dodając szczyptę soli. Następnie dolewamy wyrośnięty zaczyn i dokładnie mieszamy do połączenia się w jedną masę. Potem ciasto wyrabiamy ręką, żeby odchodziło(...)wierzchu i posypujemy makiem. Bułki pieczemy 20-30 min. zależy od piekarnika. Chleb pieczemy 35-45 min. a po wyjęciu stukamy w spód i jeżeli jest głuchy odgłos to o.k. jeżeli nie wydaje takiego odgłosu, wówczas dopiekamy jeszcze 5 min. bez foremki na kratce. Studzimy: bułki 15-30 min., chleb 30-60 min. Smacznego ! p.s. rogale i bułki maślane
chleba naszegopodrośnięcia. 3. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko zagniatamy) i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy marmoladą lub konfiturą tak aby końce pozostały czyste. Dzielimy na 12 pasków i na każdy pasek układamy połówki lub całe truskawki. 4. Gotowe zawijamy w ślimaczki i układamy jeden obok drugiego w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy(...)minut do lekkiego podrośnięcia. Kiedy ślimaczki już podrosły, smarujemy je tą resztką tego masła, jeśli nie zostało nam masło, nic się nie stało, ślimaczki będą równie ładne i smaczne bez niego ;) Ślimaczki pieczemy 180-190 stop przez około 35-40 minut. Grzanie góra - dół bez termoobiegu. Kiedy ślimaczki ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego !!! Więcej na temat kampanii
Gotowanie...to proste !Jeżeli nie polejemy kotletów boczkiem będzie to danie wegetariańskie:) SKŁADNIKI 5 ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie. 1 jajko 1/2 szklanki mąki FARSZ 1 cebula 1/2 papryki
harrisafarsz na cieście zostawiając 2 cm margines. Zwijamy jak na roladę. Formę do babki natłuszczamy i wkładamy do środka wałek z ciasta, oplatając nim komin babki. Łączymy brzegi i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Pieczemy w 180°C ok. 40 minut. Gotową babkę warto polać rzadkim lukrem (pół szklanki cukru pudru połączonego z 1 łyżką przegotowanej(...)niego, do wyboru mamy także Migdał z Maroka, Cytrynę z Sycylii i Pomarańczę z Brazylii – wszystkie ekstrakty są w 100% naturalne i nadają wypiekom oraz deserom niesamowity aromat bez użycia chemii. Jeśli nie przygotowujecie ekstraktów sami, to mogę je zdecydowanie polecić – skład broni się sam. Cieszę się, że taki produkt pojawił się na rynku. Do serii należą
Poezja smakuOstatnio polubiłam tarty, kilka chwil i obiad lub ciepła kolacja gotowa. Dziś przedstawiam wersję bez mięsa, z pieczarkami i porem. Jeśli jesteśmy mięsożercami, możemy dorzucić do niej kurczaka lub kiełbaskę. Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 300g pieczarek 150g sera cheddar 1 duży(...)150ml śmietany 18% sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki, por na krążki, ser ścieramy
Szefowa kuchnichlebek na zdjęciu jest taki ciemny, dlatego że 1 łyżkę mąki zamieniłam w tym wypadku na kakao Składniki: 2 bardzo dojrzałe banany - z brązowymi plamkami (ok. 240 g bez skórki) 2 jajka L 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 5-6 lekko czubatych łyżek) +1 łyżkę mąki można zamienić na kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki(...)osobnej misce. 2. Do żółtek dodaj zmiażdżone widelcem banany i olej. Połącz, a następnie dodaj mąkę i cynamon. 3. Ciasto połącz delikatnie z ubitym białkiem. 4. Całość przelej do keksówki (9x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 30 min (aż włożony drewniany patyczek po wyjęciu będzie suchy
Vroblewska-fitlifeświęta. Chciała zrobić coś lekkiego i zdrowego, zamiast ciężkich ciast z kremami na biszkopcie, dlatego zdecydowałam się na ciasteczka z płatków owsianych. Są one szybkie i łatwe w przygotowaniu i fajnie chrupiące. Ja zrobiłam je z dżemem z tego przepisu ale można je również zrobić dżemem lub bez. Ciasteczka powinny być przechowywane w zamknięty pojemniku i tak mogą przeleżeć(...)przerwie. Składniki na około 40 - 50 ciasteczek: Słoiczek dżemu z jagód goji, malin i chia (przepis tutaj) 2 jajka 3 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki 3/4 brązowego cukru 3/4 białego cukru 1,5 kostki masła pół aromatu waniliowego Masło ubić z cukrem białym i brązowym, na gładką masę. Dodawać
Delusional Trinewyłożoną papierem wylewamy ciasto. Masę makową możemy wykładać na przeróżne sposoby. Albo robić różnej wielkości kleksy na cieście. Można równomiernie rozprowadzić po całości. A można też tak.... Połowę masy makowej wykładamy jako trzy rzędy na cieście, zaś resztą masy przykrywamy całe ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około godziny. Po tym czasie na wierzchu rozprowadzamy ubitą pianę z wiórkami i cukrem
Dieta moja pasjaBajaderki 15. Muffiny Leśny Mech 16. Muffinki Reniferki 17. Puszyste pierniczki 18. Muffiny kokosowo-karmelowe 19. Muffiny kajmakowe 20. Piernikowe choineczki 21. Ciasto Czarna Owca 22. Sernik obłędnie kokosowy 23. Szarlotka królewska 24. Seromakowiec 25. Ciasto Prince Polo 26. Aniołek 27. Sernik na zimno w szklance 28. Makowy ślimaczek 29. Deser Kubuś 30. Piernik marchewkowy 31. Szybkie pierniczki 32. Pralinki(...)Śledzie 1. Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami 2. Śledzie w sosie koperkowo-jogurtowym 3. Śledzie w sosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6. Pasztet
Czerwona Porzeczkaidealna pora na przygotowanie tarty ze świeżymi owocami. Truskawki z winem nadają jej wykwitny charakter. Oczywiście truskawki nie mogą się obejść bez czekolady.. Całość przełamuje niebanalna bazylia. Do tego niezwykle kruche i delikatne ciasto i krem. Czego chcieć więcej? :) Składniki: 200g mąki krupczatki 2 żółtka łyżka cukru 125g margaryny opakowanie polewy czekoladowej lub czekolady deserowej (użyłam polewy(...)wina listki bazylii Z mąki, żółtek, margaryny, cukru i szczypty soli szybko zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty, spód nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Umieszczamy w zamrażarce na 10 minut. Po tym czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia to 15 minut. Na upieczone i wystudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową i równomiernie ją rozprowadzamy
Wrzosowa Polanasiemię wlać razem z wodą. Wyrobić ciasto na gładką kulę, nie klejącą się zbytnio do rąk. Wyrabiać przez 8 minut. Po tym czasie pozostawić w misce do wyrośnięcia. Miskę można wysmarować olejem. Po 1 godzinie wyciągnąć ciasto, rozciągnąć na blacie i dwukrotnie złożyć. Znów odstawić do wyrastania na 1-2 godziny. Potem przełożyć ciasto do koszyka do wyrastania lub do formy(...)zostawić do wyrośnięcia 2-3 godziny. Piekarnik nagrzać do 230C. Piec w tej temperaturze przez 40-50 minut, aż skórka będzie ładnie zrumieniona. Na dno piekarnika można wrzucić kostki lodu. Chleb kroić na drugi dzień, po całkowitym ostudzeniu. marcelina
Czerwony Gupikpiekarnika i piekę 45 minut. Do sześciu białek dodaję cukier i kręcę na sztywną pianę. Po tych 45 minutach pieczenia otwieram piekarnik, nakładam pianę, zamykam i piekę w 180°C ok. 10-15 minut. Uwaga, nie ma być to beza a taka pianka, która lekko klapnie po upieczeniu, ale dzięki temu pojawią się kropelki rosy. Im dłużej będziecie piec
Smaki Nataliijajka 1 ¾ szklanki mleka ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g masła jogurt grecki do podania 500 g truskawek, bez szypułek i pokrojonych w plasterki miód lub sos czekoladowy do polania Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. W międzyczasie w małym rondelku(...)żeby nie przypalić). Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Przelej ubite jajka z mlekiem do suchych składników i dokładnie zmiksuj. Dodaj masło i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. Wlej około 1/2 szklanki ciasta do gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy) i smaż zgodnie z instrukcjami producenta, aż gofry staną się rumiane i chrupiące. Rozsmaruj na upieczonych gofrach
karmelowywyrabiać przez około 10 minut. Powinno powstać niezbyt luźne elastyczne ciasto, bez problemy odchodzące od dłoni i naczynia. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować zbijając je dłonią, a następnie ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na pół. Każdą z części ponownie podzielić na mniejsze kawałki - tyle(...)wyrosną i będą większe niż wydzielone kawałki. Ja swoje bułki upiekłam na dwa sposoby: z pierwszej części uformowałam kuleczki, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem i odstawiłam, żeby podrosły - przed pieczeniem posmarowałam je mlekiem i posypałam ziarnem sezamowym; z drugiej części uformowałam wałek obsypany lekko mąką, ostrym nożem pokroiłam ten wałek na części i poukładałam je na blasze wyłożonej papierem
Codzienna kuchnia niecodziennaPlacki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem lub dajcie odrobinę oleju kokosowego itp (według uznania) przed smażeniem. Na patelnię wykładamy po jednej łyżce masy. Uwaga: przed wyłożeniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać. Placki smażymy z obu stron
Słodkie okruszkidodatkami na górze, te dodatki równie łatwo można dodać do środka, a wtedy nawet bez owoców, bitej śmietany czy smakowych polew, smakuje wyśmienicie. Przepis Składniki: 150 g miękkiego masła 100 g cukru 3 jajka 2 banany 150 g mąki 5 g proszku do pieczenia Jest to mała porcja na około 8 sztuk. Banany jak widać na zdjęciu mogą(...)Banany oczywiście obieramy i blendujemy. Masło z cukrem i jajkami miksujemy aż do osiągnięcia puszystej masy. Dodajemy banany, mąkę, proszek do pieczenia i dalej mieszamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę odpowiednią ilość ciasta w przypadku naszej gofrownicy są to około 3 łyżki. Przypominamy, że aby gofry były chrupiące, rozkładamy je osobno, nie jeden na drugim
KasiaiKrzysiu.plkwasów omega-3, łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, potasu, fosforu czy wapnia. W praktyce jednak nie jest tak kolorowo. Po pierwsze większość kwasów ginie podczas smażenia czy pieczenia. Wiele także zależy od tego, czym ryba była karmiona, jak wyglądała hodowla i tak dalej. Zaryzykuję stwierdzenie, że sprzedawane w marketach przed świętami ryby nie były karmione rarytasami(...)śmietanie, wybieramy raczej te w occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami Im cieńsze ciasto, tym lepiej - pierogi są mniej "zapychające" i kaloryczne. Możemy zrobić ciasto tylko z mąki razowej/pełnoziarnistej, ale możemy też wymieszać ją z jasną mąką. Dzięki temu osiągniemy kompromis - pierogi
Powiedz dietom niejajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Ser 250 twarogu 3 łyżki cukru (lub według własnego smaku) 2 łyżki(...)wymieszać. Każdy naleśnik posmarować serem i zwinąć. Gotowe naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie. Posypać startym na tarce masłem lub ułożyć na naleśnikach cienkie płatki masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut po tym czasie wlać śmietanę i ponownie piec aż śmietana się zapiecze.(zgęstnieje) Podawać polane syropem klonowym i posypane borówkami
O kuchni z uczuciemdzikiej róży z maliną Nasze Domowe różowy cukier do dekoracji Mąkę, cukier, żółtka i sól zagnieść szybko na jednolite gładkie ciasto. Cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Kieliszkiem wycinać kółka i układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec w 200*C do zarumienienia, czyli około 10 minut. Wystudzone ciasteczka smarować konfiturą i sklejać po dwa. Cukier puder wymieszać z sokiem(...)Domowe i syropów Premium Rosa. Już po otwarciu paczki miło się zaskoczyłam, bo okazało się, że syropy i konfitury zawierają w sobie tylko owoce w znacznej ilości i cukier. Bez żadnych chemicznych dodatków. Filozofia produkcji tych przetworów opiera się na sprawdzonych od stuleci rozwiązaniach, dzięki czemu wyroby są prawdziwie domowe, naturalne i takie jakie pamiętam z babcinej spiżarni. Syrop
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 płaska łyżka soli do gotowania ziemniaków 1 płaska łyżka soli do gotowania gotowych klusek śląskich ok 2 dkg masła Sos: Wywar z pieczenia roladek 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Schab bardzo cienko rozbijamy. Ogórki oraz boczek kroimy w kosteczkę. Dodajemy odpowiednią ilość warzyw na patelnię, zwracając(...)minutach roladki obracamy na drugą stronę i jeśli trzeba ponownie dolewamy odrobinę wody. Pieczemy nadal pod przykryciem jeszcze ok 30 minut. Wytworzony sos przelewamy do rondelka i stawiamy na palniku. W 1/2 szklanki zimnej wody mieszamy łyżeczkę mąki i bez grudek przelewamy do gotującego się sosu, by go delikatnie zagęścić. 2. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy
Kuchnia w czekoladziezielono, pięknie, konwalie, niezapominajki, bzy, po prostu bajka. Cieszę się i zachwycam co roku jak dziecko, które odkrywa nowe rzeczy. W tym zachwycie jest oczywiście miejsce na korzystanie z pierwszych owoców wiosny, w ten weekend moim łupem padł rabarbar. Do póki nie pojawią się truskawki zamęczać będę wszystkich moimi wariacjami ciast z rabarbarem. Dziś zapraszam was na delikatny półbiszkopt(...)pianką. Składniki: 1 margaryna 1 i 3/4 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 2 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie proszku do pieczenia szczypta soli 4 łodygi rabrabaru Miękką margarynę ucieram ze szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno żółtka, a następnie całe jaja. Do gładkiej
Cynamonowe szczęściemarzycie o tym by upiec domowy chleb, bez chemicznych dodatków i ulepszaczy? Denerwuje was „ciasto”, które trzeba wyrabiać i bałagan w kuchni? Proszę bardzo. Ten szybki przepis (przygotujecie w mniej niż 30 minut) otrzymałam od koleżanki – tyle mówiła o tym chlebie, że nie mogłam się już dłużej opierać i postanowiłam go upiec. Jest lekko wilgotny(...)Jednym słowem cud, miód malina! Do przygotowania bochenka chleba potrzebujemy: – 500 g serka typu homo (odtłuszczony) – 500 g mieszanki musli (5 ziaren) – 2 opakowania proszku do pieczenia – szczypta soli – 1 mała cukinia lub marchewka (starta na małych oczkach, odciśnięta z nadmiaru wody) – 3 jajka Przygotowujcie 2 miski. W jednej umieszczamy płatki, proszek oraz
Szybko Tanio Smaczniekroimy bardzo drobno i razem z pestkami łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem przez kilkanaście sekund znów wyrabiamy (celem odpowietrzenia) i przekładamy do foremki. Jeśli mamy taką zwykłą foremkę to wykładamy ją papierem do pieczenia, a jak mamy silikonową lub jakąś inną nieprzywieralną to niczym(...)foremce ponownie przykrywamy ściereczką i na kolejną godzinę do wyrośnięcia zostawiamy. No i potem już tylko pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 190 stopni. Wyjmujemy na kratkę i czekamy aż ostygnie. Smacznego :) A jeśli jesteście "maszynistami" to bez problemu też da się w maszynie ten chleb zrobić. Wrzucamy tak jak pisałem na początku wszystko do pojemnika, ustawiamy wagę
Marder&Marder Manufacture700g umytego rabarbaru 300g umytych, obranych truskawek 3 łyżki mąki kukurydzianej Kruszonka: 4 łyżki naturalnego miodu 130-160g mąki ryżowej pełnoziarnistej (możemy zastąpić mąką pszenną) 100g płatków owsianych (bez glutenu) 100g masła 1. Rabarbar pokroić na kawałeczki, jeśli jest młody nie trzeba go obierać. Truskawki również pokroić i wymieszać z rabarbarem. Następnie dodać cukier i mąkę kukurydzianą(...)naczyniu). Kruszonka: 2. Składniki zagnieść w rękach, robiąc kruszonkę. Jeśli będzie lepka i klejąca, proszę dodać jeszcze mąki (ciasto powinno być wilgotne, ale trochę rozsypywać się w palcach). 3. Kruszonką równomiernie posypać rabarbar w naczynkach i deser wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez około 35-40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce
Mała Cukierenkaaromatyczne korzenne wypieczone smaki :) S kładniki: - 400g marchewki startej na drobnych oczkach tarki, - 140g rodzynek, - 110g daktyli bez pestek, - łyżeczka słonecznika - łyżeczka owoców goji - 200ml wody, - 400g mąki razowej pszennej, - 5 jaj, - 200ml oleju rzepakowego, - 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia, - i po łyżeczce: gałki muszkatołowej, imbiru mielonego, cynamonu, kardamonu W dużym garnku w 200ml wody namaczamy(...)nasiąkły. Po chwili miksujemy blenderem nasiąknięte owoce i dodajemy 5 jaj, mieszamy. Dodajemy olej i stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Na ostatek dodajemy startą marchew i delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Gotową masę przekładamy łyżką do formy na muffiny i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym
upichconadlatego przygotowuję bez jakichkolwiek blatów lub spodów. Sama masa serowa najbardziej mi odpowiada. I najlepiej jeśli pachnie cytryną ;) Zazwyczaj ser mielę sama. Dziś jednak serwuję ciasto z gotowego twarogu mielonego (twaróg bez dodatków). Mea culpa. Wybaczcie. Na blogu umieściłam już przepisy na sernik z bakaliami lub oszukany sernik na jogurtach greckich . Dziś kolej na sernik z brzoskwiniami(...)waniliowy (ok. 8 g) budyń śmietankowy (64 g) szczypta soli 3 łyżki posiekanej melisy płaska łyżeczka startej skórki z cytryny 5 połówek brzoskwiń z puszki Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser, cały czas ucierając. Dodać budyń i dobrze wymieszać. Do masy
Weekendy w domu i ogrodziewymieszać z posiekaną botwinką, jajkiem i czosnkiem. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm wyłożyć nim formę .Odciąć na wysokości formy. Na ciasto wyłożyć farsz. Ułożyć kawałki sera gorgonzola, doprawić solą oraz pieprzem. Pozostałą część ciasta rozwałkować i pokroić w paski ok 1 cm, ułożyć w kratkę. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Piec 30-35 minut lub do chwili
MarciochaKucharzywyszła taka przepyszna babka cytrynowa :) W środku znajdziecie urocze różowe serduszko z ciasta ucieranego a na zewnątrz delikatne ciasto na maślance. Wszystko z nutą cytryny, polecam :) Różowe ciasto ucierane: 170 g mąki pszennej 150 g masła 110 g cukru 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 0/5 łyżeczki aromatu cytrynowego do ciast Delecta łyżeczka czerwonego barwnika
Mienta blogczekoladowa - do polania na wierzch - własnej roboty do znalezienia TU Piekarnik ustawić na 180C - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka góra-dół; bez termoobiegu . W oddzielnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier - nie ukrywam że nie chciało mi się przesiewać mąki, a babeczki i tak wyszły mocno puszyste(...)posiekaną czekoladę. Wymieszać. Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche. Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej więcej się połączyło, im więcej zostanie w cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze i bardziej puszyste . Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto - u mnie do 4/5 wysokości papilotek . Wyszło mi 12 sztuk babeczek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika
Grunt to przepis!U nas w domu ostatnio ruszyła produkcja domowego mleka roślinnego z otrębów owsianych , po której zostaje owsiana pulpa. Grzechem by było ją wyrzucać, więc przerabiam ją
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurczaka pokrojonymi cieniutko i lekko zeszklonymi na oleju......................................WYKONANIE---Z jajek, mąki, mleka i sosów stwórz jednolite ciasto. Dodaj do niego posiekaną w drobne paseczki kapustę i dokładnie wymieszaj. Ciasto nakładaj porcjami na rozgrzaną patelnię z dodatkiem tłuszczu i smaż z obu stron przez kilka minut-2-3 - do czasu, aż będą apetycznie złociste i delikatnie chrupiące z zewnątrz....Usmażone(...)jwodą. Placuszki upiecz w piekarniku (180C do czasu, aż będą złociste i delikatnie chrupiące z zewnątrz - piecz z obu stron),lub na patelni po 2-3 minuty z każdej strony....Ja daje kurczaka algi szczypior i majonez ze świeżym ogórkiem..można bez dodatkow jesć albo z nimi i to co kto lubi.....SMACZNEGO
w mojej kuchniJak Karnawał to Karnawał, nawet dla tych co liczą kalorie coś się należy, jakaś odrobina słodyczy. Proponuję przygotować Róże karnawałowe w wersji light, czyli Róże karnawałowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępuszysta.Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy maślano-jajecznej dodać mąkę - wyrobić ciasto.Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na min. 2,5-3 godziny do lodówki.Schłodzone ciasto wałkować na grubość około 3mm i wykrawać ciastka gwiazdki lub inne. W połowie gwiazdek wyciąć mniejszą foremką otwory.Ciastka piec w 170 stopniach C około 12 minut(...)czekoladę - mieszać, aż czekolada się rozpuści. Odstawić na 5-7 minut. Czekolada ma lekko stężeć, nie może być płynna, inaczej będzie ściekała z ciastek.Kiedy czekolada wystygnie,smarować brzegi ciastka bez dziurki i przyklejać ciastko z dziurką. W otworek wlewać lekko tężejącą galaretkę.Przed podaniem warto oprószyć ciasteczka cukrem pudrem.Smacznego
kolorowotorcikowoŚwietny pomysł na wykorzystanie zalegających w zamrażalniku białek. Mi się uzbierało coś ok 20, więc musiałam w końcu coś z nich zrobić. Padło właśnie na babeczkę i na bezę, którą macie tutaj . Babka jest miękka, delikatna i bardzo dobra. Jak najbardziej możemy zrobić ją też w keksówce jako zwykłe ciacho :) Przepis ze strony smaker.pl.Składniki:7 białek1(...)kolor), a ostatnią część zostawiamy białą.Foremkę natłuszczamy, obsypujemy mąką i wykładamy kolejno części ciasta :jasne -> kakaowe -> różowe -> z makiem.Piekarnik nagrzewamy do 180st C i pieczemy ciacho ok 40 - 45min do suchego patyczka (jeśli zacznie nam się za szybko przypiekać
charlotte gotujemnie dom to właśnie wszelkie kuchenne zapachy. Te przysmażane plasterki jabłek budzą wspomnienia domu mojej Babci... Późną jesienią lub zimą, kiedy kiedy w piecu buzował już ogień Babcia kładła na gorących kręgach jabłka. Obracała z każdej strony, a one cudownie się podsmażały (czasem przypalały) ... i pachniało w całej kuchni, właśnie tak jak pachnie, kiedy(...)jabłka Wykonanie: Jaja, cukier, sól miksujemy mikserem lub ubijamy ręcznie, jak kto woli. Podajemy kolejno mąkę, mleko, wodę i miksujemy całość do uzyskania gładkiej masy, bez grudek. Odstawiamy ciasto na ok 30 minut, po czym smażymy na oleju najpierw z jednej strony - wtedy układamy na ciasto cienkie plasterki jabłek, a następnie z drugiej strony na złoty
Walijskie Pichcenieprzygotować kruchy spód i lećcie na pobliski bazarek! Naprawdę warto! Zapraszamy (: Składniki: spód: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia) 1 żółtko z dużego jaja (lub 2 z mniejszych) 2 pełne łyżki stołowe śmietany 18% 130g zimnego masła pokrojonego w cienkie plasterki odrobina świeżo zmielonej soli lub ulubionych suszonych ziół(...)mąką, rozwałkowujemy na grubość 1-1,5cm. Kolejno wykrajamy je od kształtu formy. Formę wyklejamy ciastem. Cały spód nakłuwamy widelcem robiąc dziurki na całej powierzchni lub pieczemy z obciążeniem - np. z nasionami grochu lub fasoli ( tak aby wyrosło równomiernie i nie było wybrzuszeń) i pieczemy go od 10 do 12 minut na środkowej półce piekarnika(w zależności od rodzaju piekarnika
Symfonia Smaków