bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:848/1508)

Bułeczki pszenne śniadaniowe 120

wielkie. Najwięcej robię 16. K iedy chcę mieć okrągłe klasyczne bułeczki, formuję je najczęściej już wieczorem i na blaszce z papierem wkładam szczelnie przykryte do lodówki. Natomiast kiedy wkładam ciasto do lodówki i nadaję kształt bułkom rano, rozgrzewam blachę i kładę bułki na papier, a dopiero później na blachę. Trzeba to jednak robić szybko i ostrożnie, aby się nie oparzyć(...)dynia lub mak. Mogą być kwadratowe, trójkątne, bagietkowe lub zwykłe krągłe. Nadają się do wszystkich rodzai kanapek. Samo pieczenie to ledwie 5 minut w 220 st. i 10 w 200 st., na środkowej półce piekarnika na obu grzałkach, ale bez termoobiegu. Lekko złote trzeba przestudzić na kratce, ale szczerze mówiąc długo na niej nie poleżą. Na bazie tego

I tu będę miała takie te
Babka "z jajem" 193

kakao i wyrabiamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasta wyrosły: Białe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, układamy na nim uformowany wałek z żółtego ciasta i zwijamy w rulon. Na dno natłuszczonej formy wykładamy połowę ciemnego ciasta. Na nim wałek z ciast jasnych. Przykrywamy pozostałym ciemnym ciastem i odstawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)temperatury 150 st. C. Zwiększamy temperaturę do 165 st. C i pieczemy 35-40 minut. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać czekoladą. Smacznego

Maminek kulinarny
Kruche ciasteczka czekoladowo-kokosowe 186

Obłędne, kruche ciasteczka czekoladowe przełożone najlepszym kremem kokosowym... bez masła i cukru! Uwielbiam piec ciasteczka, nawet o 22 tak jak wczoraj :) Wpis miał pojawić się dziś wieczorem, ale na specjalną prośbę wrzucam już teraz :) Przepis jest bardzo podobny do orzechowych ciasteczek, które wczoraj trafiły do grona najpopularniejszych przepisów na stronie! Dziękuję @ewelina88022 za wspaniałą inspirację! Składniki: 2 szklanki mąki(...)zależności od tego jak słodkie lubimy)   Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wyciąć okrągłe kształty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczeniaPiec 12-15 minut 180*C. Krem: 10 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżeczka miodu 4 łyżki kremowego

Chocolate Muffin Blog
raw rolada gryczano-śliwkowa z kiwi 143

Rolada pierwsza w mojej kuchennej karierze, rolada, która rozwiała wszelkie mojej obawy, co do robienia tego typu słodkości. Ku mojemu zdziwieniu, ciasto bez problemu zawinęło się w rureczkę, pochłaniając zielone kiwi. Smakiem również nie zawiodła, jednak przy samych pysznych składnikach, może wyjść coś niesmacznego? SKŁADNIKI: 3 szklanki ekspandowanej gryki szklanka amarantusa ekspandowanego 120 g suszonych śliwek szklanka jagód goji(...)odcedzamy i blendujemy z dwiema szklankami gryki i mlekiem owsianym. Do zblendowanych składników dodajemy pozostałą szklankę gryki, jagody goji,amarantus i cynamon, całość ponownie blendujemy. Gotowe ciasto przekładamy na papier do pieczenia, ugniatamy i formujemy prostokąt. Kiwi obieramy, po czym odkrajamy po kawałku z przodu i z tyłu. Owoce układamy jeden za drugim na środku ciasta, następnie obwijamy

healthy dreams
Pączki (racuchy) z bananów 185

pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie:  Banany obieramy ze skórki i miksujemy blenderem. Dodajemy cukry, jajko i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy spirytus oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy do połączenia się składników. Olej rozgrzewamy w garnku lub wysokiej patelni na ok. 5 cm wysokości. Na rozgrzany olej wkładamy łyżką ciasto

Aga w kuchni
Fasolowe ciasto czekoladowe | bezglutenowe 141

Ciasto świetne na Święta dla osoby, która się odchudza, chce coś urozmaicić lub prowadzi zdrowy tryb życia. Jest pyszne, wilgotne i mocno czekoladowe - mimo, że bez czekolady. Na drugie śniadanie lub deser po obiedzie idealne. Ma niewiele kalorii, jest naturalnie słodkie dzięki stewii i bananowi. Składniki:  1 puszka fasoli (fasole należy dobrze opłukać w zimnej wodzie) 5 łyżek(...)naturalnego kakao 20 g stewi (puder) 1 duży banan 2 jajka (białka, żółtka osobno) 60 g jogurtu naturalnego 3 łyżki wiórków kokosowych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (może być bezglutenowy) Cynamon, przyprawa do piernika Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli. W osobnej miseczce zblenderować żółtka, fasolę, jogurt i banana. Dodać proszek, stewię oraz kakao. Wymieszać delikatnie z białkiem

Czarnawisienka
Marchewkowy przekładaniec 141

proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładko, dodać cynamon sól, olej i masło i rozmiksować wszystko na gładkie ciasto. Konsystencją przypominać będzie nam ciasto babkowe, lejące się, gęste, kleiste ciasto. Ciasto ląduje w tortownicy (moja ma 24 cm średnicy) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką. Piekarniku nagrzewamy do 75 stopni, po wstawieniu ciasta podwyższamy temperaturę(...)zostawiamy na 40-55 min. Polecam funkcję grzania góra-dół lub termoobiegu z grzaniem od dołu. Do ciasta ze słonecznikiem dodajemy tylko: 1 łyżka miodu 3/4 szklanki łuskanego słonecznika Reszta pozostaje bez zmian, ja słonecznik dodaję na samym początku razem z marchewką, cukrem i miodem. Sos karmelowy: 1 i 1/2 szklanki cukru 1 śmietanka 30% (mała) tubka zagęszczonego mleczka

Kuba Gotuje
rogaliki cynamonowe 113

Maluteńkie, kruchutkie ciasteczka są doskonałe na każdą okazję i bez okazji- tak po prostu do herbatki. Zawsze mam w szafce puszkę domowych ciasteczek na wpadek niespodziewanych gości a najczęściej są to właśnie rogaliki.  Składniki: 400 g mąki 100 g cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka gotowane 2 żółtka surowe łyżka cynamonu(...)Mąkę wymieszać z cynamonem i przesiać. Masło utrzeć, następnie dodać cukier puder a później żółtka. Zmiksować na gładkie ciasto. Schładzać je w lodówce przez godzinę. Następnie ręce oprószyć mąką i formować niewielkie rogaliki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C około 10 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułeczki ze szpinakiem i mozzarellą 168

sól. Wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać czosnek, serek i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Z wyrośniętego ciasta oprószonymi rękami odrywać kawałki, nadziewać farszem i zlepiać formując niewielkie bułeczki. Układać je na blaszce do pieczenia. Jajko rozbełtać i posmarować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka śmietankowe z orzechami 230

masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100-120g prażonych orzeszków ziemnych lub orzechów włoskich 30g czekolady gorzkiej 30g czekolady mlecznej Wykonanie: - składniki powinny być zimne - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, śmietankę, cukier puder oraz żółtko, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto powinno być dość miękkie i lekko klejące, można je zafoliować

Smakołyki Bereniki
Tarta razowa z czarną porzeczką i bezą 112

niepotrzebnych zielonych elementów i osuszamy. Następnie wykładamy na gorące jeszcze ciasto i zasypujemy cukrem w dowolnej ilości - mniej, jeżeli lubimy naturalną kwasowość porzeczek. W piekarniku lokujemy dopiero po zrobieniu masy na bezę. Składniki na bezę: - 3 białka - 150 gram drobnego cukru - 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie bezy: Białka ubijamy na sztywno. Potem, dalej mieszając, powoli i partiami dodajemy cukier(...)ponownie mieszamy. Całość wylewamy na ciepłą tartę z porzeczkami posypanymi cukrem. Rozsmarowujemy, formując dowolną powierzchnię. Wkładamy do piekarnika. Natychmiast po włożeniu obniżamy temperaturę ze 180 stopni do 120 i pieczemy całość przez około godzinę. Pychota! Moja tarta zrobiła mi niespodziankę i porzeczki uformowały się w idealne serduszko! :) Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Krakersy niezwykłe i kruche 132

Krótko wyrabiamy każde ciasto, do połączenia składników i uzyskania elastycznej, lśniącej kuli; mnie zajęło to ok. 5-7 minut.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. 4. Każdy rodzaj ciasta ponownie dzielimy na pół (resztę zawijamy w folię spożywczą, żeby nie obeschło) i rozwałkowujemy bardzo cieniutko, podsypując lekko mąką.  5. Wykrawamy kształty foremkami lub zostawiamy duży placek, taki też(...)najbardziej wskazana - parafrazując modny obecnie, pretensjonalny slang - personalizujemy kształt krakersa ;)  6. Surowe krakersy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy solą morską lub czarnuszką, można lekko docisnąć przeprawy do placków.  7. Pieczemy bez termoobiegu, ok. 8-12 minut, trzeba pilnować, żeby krakersy się nie przypaliły lub osiągnęły taki stopień zbrązowienia, jaki lubimy

Kuchnia Prezydentowej
ciasto drożdżowe bez wyrastania (!!!) z konfiturą. na żółtkach 163

dodatku zrobiłam je z użyciem samych żółtek, dzięki czemu ma piękny kolor :) Na wierzchu rozsmarowałam konfiturę porzeczkową od Luks Pomady i oczywiście posypałam ciasto kruszonką! ♥ CIASTO DROŻDŻOWE NA ŻÓŁTKACH, BEZ WYRASTANIA . Z KONFITURĄ I KRUSZONKĄ przepis autorski // keksówka 20x11,5cm ~300g mąki pszennej ~30g drożdży świeżych ~70-80ml mleka ~55g masła ~90g cukru ~3 żółtka Mleko i masło(...)mocno kruszymy i rozcieramy dokładnie w mące. Dodajemy cukier, żółtka i mleko z masłem i wyrabiamy ciasto. ~120g konfitury z czerwonej porzeczki ~40g mąki ~20g masła ~czubata łyżka cukru Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą / wyłożonej papierem do pieczenia / silikonowej (u mnie trzecia opcja) i rozprowadzamy w niej równomiernie. Wierzch smarujemy konfiturą. Z mąki, masła

chili & sugar
Rabarbarowe ciasto drożdżowe z malinami 143

Sezon rabarbarowy w pełni, więc bez pysznych deserów się nie obejdzie :) Składniki: 40 dag mąki , 1 opakowanie suszonych drożdży, 17,5 dag cukru, 2 jajka, 100 ml mleka, 75 gram masła, 1 kg rabarbaru, 40 dag malin mrożonych ( mogą być z kompotu) sól do smaku. Wykonanie: Mąkę wymieszać(...)drożdżami, dodać 10 dag cukru, szczyptę soli, jajka, mleko i 75 gram masła. Wyrobić dokładnie gładkie ciasto, przykryć i odstawić na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, a w między czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, podnieść brzegi ciasta. Rabarbar obrać, pokroić, położyć na ciasto, następnie obłożyć malinami ( mogą być z kompotu). Piec

Tradycyjna Kuchnia
TARTA Z MUSEM CZEKOLADOWYM, MASCARPONE I TRUSKAWKAMI 1049

truskawki świeża mięta A jak to zrobić: Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, jajko, cukier i śmietanę. Zagnieść, aż będzie gładkie. W razie potrzeby podsypywać mąką, aby nie kleiło się do rąk. Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować. Zawinąć na wałek(...)przenieść na formę. Wyłożyć nim dno i boki formy, całość nakłuć widelcem. Piec około 25 minut (na złoty kolor) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do niej serek mascarpone i wymieszać na gładką masę. Wyłożyć na przestudzony spód. Śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem. Stopniowo wmieszać w nią mascarpone. Wyłożyć

Kuchnia w opałach
malinowy ekler 171

blaszce wyłożonej papierem do pieczeniaPiec około 15 w temperaturze 200ºC lub do zrumienienia. Odstawić do wystygnięcia , następnie pokruszyć rękoma. * przed dodaniem kakao do ciasta oderwałam kawałek by przygotować maślane ciasteczko na eklerze dodając łyżeczkę startej skórki z cytryny  , ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy szklanką kółko pieczemy razem z ciastkami na jadalną(...)łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem,pod koniec dodać szafran, wyłożyć na maślane ciastko na eklerze. MUS MANGO Jedną puszkę mango  należy zblendować bez syropu . Wyłożyć  dekoracyjnie na talerz. SZKŁO KARMELOWE 3 łyżki cukru rozpuścić na patelni do uzyskania karmelu , odstawić z palnika na kilka minut , jak zacznie zastygać wylać na papier dopieczenia

na gazie
makośliwka ciasto ------ Cake makośliwka 599

Składniki: ciasto 100 g mielonych migdałów bez skórki  100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka masa 4 żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Powidła śliwkowe z czekoladą tutaj TUTAJ(...)Ciasto

w mojej kuchni
Tort czekoladowy z wiśniami 232

kolejno żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia, a na koniec olej. Na wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę wykładamy ciasto, pieczemy w 180 st. C przez 35-40 minut do suchego patyczka. Dobrze studzimy, kroimy na 3 blaty.2. Robimy krem: mascarpone ucieramy z nutellą, na koniec dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.1/3 ciasta odkładamy do dekoracji, a do reszty(...)dodajemy wiśnie. Mieszamy. Krem odkładamy, by stężał.3. Przekładamy ciasto: dolny blat nasączamy syropem z wiśni, wierzch cienko smarujemy galaretką z czarnej porzeczki. Wykładamy część kremu. Przekładamy kolejnym blatem, nasączamy, smarujemy galaretką i znów kładziemy masę. Przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy go.4. Pozostawionym kremem bez wiśni smarujemy cały tort. Wokół układamy wiśnie z zalewy, a w środku rozkładamy stężoną

Kuchnia domowa Ani
Forma silikonowe ciasteczka Tupperware. 176

Tupperware formę silikonowe ciasteczka. Powiem szczerze, że zostałam pozytywnie zaskoczona ;). Na pierwszy rzut oka nie powaliła mnie, ale jest naprawdę świetna. Ciasteczka piekłam bez wcześniejszego smarowania jej, posypywania czymkolwiek. Po upieczeniu wychodziły z formy bez problemów. Jest to pierwsza silikonowa forma z tej firmy z jaką miałam prawdziwą przyjemność pracować. Materiał z jakiego jest wykonana różni się(...)wróćmy do konkretów ;). Z powodu braku czasu nie miałam okazji jej przetestować wcześniej. Leżała i czekała na swoje 5 min. Ciasteczka wymyśliłam sobie przy okazji robienia szarlotki.  Ciasto kruche, ucierane płatki róż, jabłka i ciasto kruche. Córka dzielnie pomagała mi i była dumna z tego co jej wyszło. Następnym razem mam w planach zrobienie czekoladek w tej formie, ciekawa

Malinowe Pocałunki
Tort miodowy 390

ostudzić- mąkę przesiać, dodać żółtka, ostudzoną masę miodową, sodę rozpuszczoną w śmietanie, wszystko wymieszać i wyrobić ciasto- ciasto podzielić na 6 równych części (można pomóc sobie wagą kuchenną), pierwszą z nich cienko rozwałkować i położyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć gęsto widelcem i piec w 180 stopniach przez 10-12 minut do lekkiego zrumienienia- tak samo

Smakołyki Bereniki
Shrek ;) 181

łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 2 opakowania cukru waniliowego szczypta soli Masa budyniowa 900 ml zielonego soku Pysio 3 budynie waniliowe bez cukru Masa śmietanowa 500 ml śmietany kremówki 2 galaretki agrestowe Dodatkowo: podwójna paczka ciastek delicji galaretka agrestowa Wykonanie:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną(...)piany dodajemy po 1 żółtku i miksujemy kilka minut aby masa była puszysta. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z budyniem i mieszamy delikatnie łyżką, do chwili połączenia się składników.Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.Zostawiamy do ostygnięcia.Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową.Masa budyniowa: Budynie mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy w garnku i przygotowujemy budyń

Czerwona Porzeczka
Sernik cytrynowy na spodzie z płatków owsianych 152

Sernik to przepyszne ciasto, do którego ja raczej nie mam, tzw. ręki. Przyznam jednak, że ten był pyszny, ale za ciężki. Być może sprawił to dodatek masła. Możecie, ewentualnie, je pominąć i wypróbować bez tłuszczu, gdyż twaróg jest tłusty, kremówka także, więc jeśli nie dodacie masła, na pewno nic się nie stanie, a sernik będzie delikatniejszy i bardziej kremowy(...)wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 10-15 minut. Zmniejszam temperaturę do 150'C i piekę jeszcze przez 40-45 minut. Upieczony sernik zostawiam by wystygł.  Rada: sernik najlepiej kroić nożem ogrzanym w gorącej wodzie, wtedy brzegi ciasta będą równiusieńkie

Ciasteczkowy Potwór
Tort bounty z truskawkami DLA TATY 382

Jeszcze nieraz zagości w moim domu, bo bardzo mi posmakował. W wersji bez owoców jest za gęsty. Po schłodzeniu da się go nawet kroić. Przepis na mój budyń jaglany na pewno już niedługo, bo pokombinuję z innymi smakami. Początkowo chciałam dodać taki owocowy budyń do tego ciasta, jednak pomyliłam proporcje i dałam za dużo truskawek. Był zbyt lejący także(...)piecz go ok 15-18 minut. Wyjmij z piekarnika i zrzuć z wysokości ok pół metra na podłogę (oczywiście w formie). Zostaw do wystudzenia. Powinien być zimny, gdy będziesz wykładać masę bounty. Zagotuj mleko z cukrem waniliowym i olejem, co jakiś czas mieszaj, aby cukier dobrze się rozpuścił. Kaszę jaglaną przygotuj tak jak w tym przepisie , ale ugotuj bez

Anioszek w kuchni