bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:843/1508)

piernik kasztelański ze śliwką 181

ciasto z kakao. Nie jest trudny w wykonaniu, wręcz banalny. Wystarczy tylko wszystko zmiksować po kolei. Wersja ubogacona to z masą. Mój jest bez masy, ale ze śliwką. Fajnie pasuje do całości zwykła suszona śliwka. Ciasto samo w sobie jest wilgotne a śliwka jeszcze to podkreśla. Składniki: * 3 szkl. mąki * 1 szkl. cukru * 1/2 kostki margaryny * 2 jajka * słoiczek(...)piernika i mleko. Dodałam pokrojone śliwki. Jak już wszystko ładnie się połączyło piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50 minut. Czyż nie jest banalne? O to czasami chodzi, żeby było szybko i smacznie. Zrobienie tego piernika jest o połowę krótsze niż samo pieczenie. Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
wiosenny murzynek (bez jajek) 125

lepszego sposobu na urozmaicenie popołudniowej herbatki niż prosty, domowy murzynek. Ciasto uwielbiany chyba przez wszystkich. A tym razem mam dla Was wersję kryzysową- na wypadek, gdyby zabrakło jajek. Bez nich ciasto też się uda! *keksówka 35 cm Składniki: 2 szklanki mleka 2 i 2/3 szklanki maki pszennej 1/3 szklanki budyniu ( 2 opakowania) 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru(...)Mleko, olej i dżem wymieszać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z budyniami i resztę składników. Wszystko wymieszać za pomocą rózgi lub drewnianej łyżki. Przelać do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.  Polewa: masło, cukier puder i kakao zagotować. Na końcu dodać wrzątek i zdjąć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka na piwie. Piwoszki 458

Witajcie :) Przy sobocie zapraszam na pyszne i proste ciasteczka piwoszki. Bez proszku do pieczenia i jajek. Jeśli macie obawy że piwo będzie wyczuwalne to powiem że nie bo w czasie pieczenia odparuje a dzięki niemu ciasteczka będą chrupiące i pulchne. Zapraszam :) Składniki : 2 szklanki mąki + do podsypania 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy(...)oprószenia ciasteczek Wykonanie :   Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,dobrze schłodzoną margarynę ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie dodajemy piwo i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.  Stolnicę podsypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 0,5 mm i wycinamy foremką w kształcie kwiatka ciasteczka

Sama słodycz i szczypta chili
MUFFINKI Z PŁATKAMI JAGLANYMI 127

płatków jaglanych i owoców. Ja do swoich dodatkowo wrzuciłam trochę kolorowych cukierków. Raczej nie polecam ich robić bez owoców, są wtedy trochę suche.  SKŁADNIKI NA 24 MUFFINKI: 45 dag mąki pszennej 15 dag płatków jaglanych 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 25 dag cukru 4 całe jajka 150 ml oleju 350 ml maślanki lub kefiru ORAZ(...)WYKONANIE: Dwie formy na muffinki wykładamy papilotkami. Jajka delikatnie roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Wsypujemy płatki jaglane i mieszamy. Mąkę z proszkiem i solą przesiewamy. Wsypujemy do ciasta na zmianę z kefirem. Mieszamy do połączenia składników. Na końcu wlewamy olej. Do ciasta na tym etapie możemy wsypać ulubione owoce i lekko wymieszać. Możemy też owoce powciskać gdy ciasto

Pani na deser
Placuszki z malinami i czekoladą 91

roku. Placuszki są bez cukru, ale słodkość malin i czekolady w zupełności wystarczy. Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 5 sztuk (1 porcja) Składniki: 1 jajko 5 łyżek mąki 5 łyżek mleka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 20 sztuk malin 2-3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, mleko oraz(...)Całość wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i łyżką uformować małe placuszki. Smażyć z obu stron. Krok po kroku: 1. Wymieszać wszystkie produkty na ciasto 2. Dodać maliny i kawałki czekolady 3. Smażyć placuszki Pobierz wersję do druku: Pobierz Placuszki z malinami i czekoladą Artykuł Placuszki z malinami

KuchniaWeDwoje.pl
Czekoladowo - orzechowe ciasto z suszonymi śliwkami 181

jego smaku... ;) ). Ciasto jest puszyste, mięciutkie, wilgotne, z wyraźną nutą orzechową. Zamiast śliwek można wykorzystać inne suszone owoce albo w ogóle z nich zrezygnować; bez nich wcale nie będzie mniej smacznie :) Ciasto w sam raz na jesienną chandrę ( w końcu zawiera czekoladę ;) ), wspaniałe ze szklanką mleka lub filiżanką ulubionej herbaty/kawy. Bardzo bardzo polecam. Bo czasem tak niewiele potrzeba(...)łyżka kakao 12 5 g masła 100 g czekolady deserowej 4 łyżki mleka 5 jajek 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych 150 g suszonych śliwek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej ( u mnie pół na pół gorzka i mleczna ) 50 g masła Wykonanie: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka odseparować

Opowieści z piekarnika
krakersy serowe 100

żółtego sera 1/2 szklanki zimnej wody Przygotowanie: wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować ciasto powinno wejść gładkie i elastyczne zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok 1h po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 1 mm i odkrawać krakersy piec w piekarniku rozgrzanym do 220 ° przez ok 5-7 min ostudzić a potem już tylko

Gotowanie z pasją
Tort oreo z czekoladą i chrupiącą praliną orzechową. 484

się do niego dobrać. Nie jest trudny.  Łatwe ciasto czekoladowe upieczecie bez użycia miksera. Krem oreo jest ze śmietany, mascarpone i zmiksowanych ciasteczek oreo. Jeśli nie chcecie robić praliny to pokruszcie grubiej ciastka, albo pomińcie to,choć  przyznam się, że fantastycznie chrupie w torcie. Ciasto upiekłam w czterech tej samej wielkości foremkach.(20 cm) Możecie upiec jedno(...)jajek 320 ml mleka 270 ml oleju słonecznikowego 1 i 2/3 szklanka cukru do wypieków 320 g mąki   130 g kakao 1 łyżeczkę sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 laska wanilii lub aromat waniliowy. W misce roztrzepać krótko jajka,dodać mleko, olej, cukier,wanilię. Wymieszać krótko. W drugiej misce przesiać mąkę, kakao sodę oczyszczoną i proszek

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
NALEŚNIKI. RODZAJE CIASTA NALEŚNIKOWEGO 183

użyjemy ciasta z dodatkiem mleka, zaś ciasta z dodatkiem wody użyjemy np. do przygotowania krokietów mięsnych, naleśników ze szpinakiem itp. Sposób przygotowania naleśników: Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy, podgrzewamy, wlewamy trochę ciasta i ruszając podniesioną patelnią powodujemy, że ciasto równomiernie rozprowadza się po powierzchni patelni. Patelnię z ciastem stawiamy na kuchence i pieczemy na średnim ogniu tak długo, aż wierzchnia

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Świąteczne ciasto: kokos mak orzechy i żurawina 211

świąteczne zestawienie, przypomina mi zapachy z dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie Świąt bez przygotowania wypieków dla mojej rodziny. Tak też będzie w tym roku. Radość rodziny jest dla mnie najcenniejsza :) A jak u Was z wypiekami? Co planujecie? Podzielcie się pomysłami :) P.S. Opinia męża: "Ostatnio pytałaś jakie ciasta lubię najbardziej...." zajada kęsa i mówi "no właśnie takie! " :) Składniki: BISZKOPT(...)użyć do kruchych ciasteczek :) pół szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli 75 g maku 50 g wiórków kokosowych 50 g zmielonych orzechów włoskich pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie stopniowo dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym,dokładnie ubić, pod koniec dodawać po jednym żółtku. Mak, wiórki kokosowe, orzechy

coolinarny
Paluchy z sezamem i słonecznikiem 116

ciasta formujemy gruby wałek, który dzielimy na 8 części. Z każdej części ciasta formujemy cienki wałek, który mocno obtaczamy w mące. Ciasto kilka razy skręcamy, aby nadać paluchom fajniejszy kształt i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy dość obficie smarujemy wodą. Najlepiej zrobić to pędzelkiem kuchennym. Na koniec paluchy posypujemy ziarnami słonecznika i sezamu. Tak przygotowane paluchy(...)który jeszcze trzyma ciepło. Nie podgrzewam go już.) Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. (Paluchy w tym czasie czekają na zewnątrz) Paluchy pieczemy 20 minut na grzałkach: dolna +górna, bez termoobiegu. Paluchy studzimy na kratce. Smacznego

Smak mojego domu
PANI WALEWSKA, PYCHOTKA 161

ciasto, z dodatkiem bezy z orzechami, wszystko to przełamane dżemem z czarnej porzeczki, ot po prostu pychotka... Ciasto idealne na wystawne uroczystości, ale nie tylko. Wbrew pozorom nie jest czasochłonne i trudne w wykonaniu. Warto spróbować, efekt końcowy zaspokoi najbardziej wybredne podniebienia. U nas to ciacho smakowało dosłownie wszystkim, nawet tym, którzy deklarowali iż nie lubią ciast z czarną porzeczką(...)użyć mniejszej, wówczas ciasto będzie wyższe. Ważne: potrzebujemy dwie takie same blaszki, lub musimy piec w dwóch turach. Składniki: kruche ciasto: - 550g mąki orkiszowej typ750    (lub 500g tortowej pszennej) - 6 żółtek - 0,5 szklanki pudru  (dałam mielony ksylitol ) - 2 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 250g zimnego masła - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (dałam domowy

Smaczne Zdrowe
Muffinki wegańskie i bez pszenicy, czyli jak radzić sobie z nietolerancją pokarmową 155

łyżeczka proszku do pieczenia -150 ml oleju  -1 szklanka mleka roślinnego ( ja użyłam mleka ryżowego i kokosowego) -mrożone maliny, jagody -gruby cukier do udekorowania Do miski dodać obydwie mąki, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać. Do miski dodawać na zmianę olej i mleko, energicznie wymieszać. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem w 1/3 wysokości

Receptura smaku
Szarlotka francuska – ciasto w 10 minut 224

zrobienia pracochłonne i wymagające – dobrze móc się posiłkować gotowcem. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Pamiętajcie, że ciasto francuskie to ciasto wysokotłuszczowe i powinno być wstawiane lodowato zimne do mocno rozgrzanego piekarnika – wtedy macie pewność że ciasto urośnie wysokie i zostanie bardzo, bardzo kruche, ze swoją charakterystyczną, płatkową strukturą.   Jabłko lub jabłka, dwa małe(...)Wycinamy gniazdo nasienne a jabłko tniemy na cieniutkie 3mm plasterki. Mnie w tym pomaga ostra mandolina – krojenie to dosłownie 40 sekund. Ciasto francuskie rozwijamy, delikatnie, żeby go nie porwać i nie połamać. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminowym papierem. Ostrym nożem nacinamy kilka wierzchnich warstw ciasta – robimy dookoła prostokąta ramkę grubości około 2,5cm. To nacięte ciasto podniesie

Karo in the Kitchen