miodem i połączyć wszystkie pozostałe składniki. Wyrobić ciasto – powinno być klejące. Oprószyć delikatnie mąką i przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Ciastko powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto z formy bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w tym celu należy po prostu odwrócić miskę do góry
rozgotowanabardzo lubimy ciasta z jabłkami. Zdecydowanym numerem 1 jest szarlotka z bezą . Tym razem upiekłam jabłecznik na ucieranym cieście z dodatkiem masy śmietanowej ze startą czekolada, a'la stracciatella. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo smaczne, nie za słodkie, jak dla mnie idealne :) foremka 23x33 cm Ciasto: 130g mąki pszennej, 70g mąki ziemniaczanej, jajko + 2 żółtka, 170g masła(...)puszystą masę. Stale ucierając, dodawać kolejno żółtka i jajko, po każdym dokładnie miksując. Dodać przesiane, wymieszane mąki, krótko zmiksować. Ciasto jest dość gęste, ale właśnie takie ma być. Ciasto przełożyć do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek, 2 galaretki pomarańczowe
Z miłości do słodkościgdyż w tym - czasu było stanowczo za mało. Mumie smakują świetnie na ciepło, jak i na zimno, maczane w ketchupie, jak i bez niego. Tylko spójrzcie na ich minki, jak ich nie schrupać? :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 2 opakowania vege kiełbasek grillowych z papryką POLSOJA (500g) lub innych - 1 łyżeczka majonezu sojowego lub majonezu(...)/kiełbaskę) *opcjonalnie: ketchup, majonez do maczania mumii Opakowanie lub domowe ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w cienkie paseczki. Każdą parówkę/kiełbaskę owijamy 3-5 cienkimi paseczkami na wzór luźnego bandażu. Wszystkie mumie owinięte w ten sposób umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu za pomocą końcówki łyżeczki
Be Fit Be StrongDzisiaj sposób na wykorzystanie białek Składniki na około 20 mini bezików: 2 białka 100 g cukru najlepiej drobnego szczypta soli Białka ubijać na sztywna pianę
Moja Galeria Smakubudynie śmietankowe bez cukru, 3-5 łyżek brązowego cukru, 2 łyżki posiekanych listków tymianku (opcjonalnie), 500 g śliwek, cukier puder do posypania. Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Ciasto Mąkę, wymieszać z cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować (na stolnicy podsypanej mąką(...)placek większy od średnicy formy. Przełożyć do formy posmarowanej masłem i odstawić do lodówki na 30 minut. Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować, podzielić na ćwiartki. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia, piec 15 minut w 200 stopniach, po upieczeniu usunąć obciążenie. Krem W między czasie przygotować krem
SzczyptaSmaQKtóż nie lubi naleśników? na letnie przekąski w sam raz, nawet w plenerze bardzo wskazane, w wersji z bananem, truskawkami i twarogiem to oferta nie do
kgwjanczewowlewamy mleko i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera, stopniowo wsypując mąkę. Ciasto naleśnikowe jest gotowe, gdy nie ma grudek. Patelnię rozgrzewamy, a następnie wlewamy ciasto naleśnikowe, które rozprowadzamy po całej patelni i pieczemy obustronnie na złoty kolor. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, można dać niewielką ilość oleju. Filet z kurczaka kroimy w podłużne paseczki, a następnie podpiekamy(...)kroimy w drobną kosteczkę, a następnie dusimy w rondelku przez około 3 minuty, po czym dodajemy do niej przecier, zioła prowansalskie i zagotowujemy. Następnie dodajemy wymieszaną wodę z mąka (bez grudek), jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, po czym wsypujemy upieczonego kurczaka. Całość mieszamy. Każdy naleśnik nadziewamy sosem pomidorowym z kawałkami kurczaka, po czym składamy, układamy na blaszce
Smakowy RajBez zagniatania ciasta,prosty przepis na chlebek z amarantusem Składniki: 250 g mąki pszennej 200g maki orkiszowej 100 g mąki żytniej 400 g wody w temperaturze pokojowej ok 100 – 150 g aktywnego zakwasu 10 g soli 50 g poppingu z amarantusa 50g pestek siemienia lnianego(...)łyżką. Formę o długości 35 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać np. moczoną łyżką w wodzie. Zostawić na 12 – 16 h do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy). Piec w 200 stopniach 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć chleb z formy
w mojej kuchnideser, pochodzący z regionu Limousin we Francji od XIX wieku pieczony z wiśniami( w tej wersji również gorąco polecam, jest to bowiem niezwykle proste i szybki danie) w wersji na słono jest jednak równie pyszny! Składniki: na 4 porcje 4 plastry schabu bez kości 2 jabłka 2 pomidory kilka gałązek świeżej kolendry 1 czerwona cebula(...)kubka śmietany 30% 0,5 kubka mleka 3,2% 1 op serka feta 250 g pomidorków koktajlowych oregano Przygotowanie: jajko, śmietanę oraz mleko ucieramy trzepaczką w miseczce, przesiewamy mąką, ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję niż naleśnikowe fetę kruszymy, dodajemy do ciasta pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy, nakłuwamy wykałaczką, oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pomidorki, podsmażamy Podsmażone pomidorki przekładamy do dwóch niewielkich
Luźna Kuchniaminut). Ciasto ponownie wyrabiam. Stolnicę posypuję mąką, odrywam kawałki ciasta, które rozwałkowuję na 4-5mm, wykrawam okręgi szklanką. Na środku układam porcję nadzienia, w palcach rozciągam brzegi. Zwilżam je odrobiną wody, sklejam dokładnie i formuję kule. Układam na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, bo pączki znacznie urosną. Smaruję ich powierzchnię odrobiną(...)mleka i odstawiam na kwadrans, by podrosły. Tak przygotowane pączki piekę około10-15 minut w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku tak, aby pięknie się przyrumieniły. Studzę poza piekarnikiem. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem lub dekoruję lukrem. SMACZNEGO! * Utarte płatki róży kupiłam na jarmarku żywności regionalnej w Zakopanem, można bez problemu zastąpić je konfiturą różaną bądź owocową, a także powidłami
W kuchni Karmel-itkipysznych przepisów zamieszczonych na blogu. Dziś przygotowałam dla Was wpis bardzo słodki - choć bez cukru, chrupiący i soczysty, a co najważniejsze, barrrrrdzo prosty! Zapraszam na francuskie ciasteczka z mirabelką i jabłkami.Składniki:opakowanie ciasta francuskiego dobrej jakościsłoiczek dżemu mirabelkowego / świeżych mirabelekjabłko¼ szklanki mlekaSposób przygotowania:Płat ciasta wykładamy na oprószony mąką blat i kroimy na równe części – 12 dużych albo(...)środku każdego kawałka układamy łyżeczkę ( na małych kawałka pół łyżeczki ) dżemu mirabelkowego lub kilka świeżych mirabelek i łyżeczkę pokrojonych jabłek, następnie wszystkie boki zlepiamy i układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blaszce piekarnika.Wierzch smarujemy lekko pędzelkiem zamoczonym w mleku.Wstawiamy do nagrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 15 -20 minut w zależności od wielkości ciasteczek. Do momentu
Słodkie PrzyjemnościPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatityteściowej, której z kolei przekazała go koleżanka z pracy i powiem szczerze, że na początku podeszłam do niego sceptycznie. Bo jak to, ciasto bez jajka? Jabłka przekładane tylko sproszkowanymi składnikami? Moje wątpliwości natychmiast rozwiało przepyszne ciasto, które chwilę później pojawiło się na stole. Spód był mięciutki, zaś góra baaaardzo chrupiąca :) Postanowiłam więc spróbować sama i rzeczywiście wyszło wspaniale(...)cynamonPrzygotowanie:Margarynę lub masło przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta wkładamy do lodówki lub najlepiej na chwilę do zamrażalnika. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suche składniki (mąkę, cukier i kaszkę) łączymy w misce.Jeżeli mamy blachę otwieraną to koniecznie wykładamy ją papierem do pieczenia (w jednoczęściowej, np. silikonowej nie musimy tego robić). Wysypujemy 1/3 suchych składników
Zakręcony WidelecChce mi się piec! A w pieczeniu muffinów uwielbiam fakt, że super rosną. Zawsze je podglądam, czy dobrze im idzie :)Po piernikowych, mega słodkich muffinach, przyszedł czas na ich wytrawną wersję. Przepis jest praktycznie taki sam. No, oprócz tego, że nie dodajemy cukru, cynamonu i innych słodkich dodatków ;) Dziś w towarzystwie zielonej sałaty w sosie vinaigre sprawdziły się doskonale(...)pomidor (bez gniazda), 1/4 opakowania fety, 1/2 małej cebuli, parmezan do posypaniaPrzygotowanie: Nastawiamy piekarnik na 170'C.Łączymy ze sobą suche składniki i mieszamy.W drugiej misce łączymy jajko, mleko, olej i wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy krótko, niezbyt dokładnie, do połączenia się masy.Kroimy warzywa i fetę, dodajemy je do ciasta, krótko mieszamy.Wkładamy naszą
Kitchens AlphabetCiasteczka marcepanowe. Zawsze robię je wcześniej i wkładam do słoika na Święta.....ale przyznaję się bez bicia :) że jeszcze nigdy ich nie jedliśmy podczas Świąt. Są pyszne i wciągające. Co roku myśle o jakimś sejfie by je schować, problem jest w tym że ja bym znała hasło...więc do Świąt by nie dotrwały.. ..Zapraszam na ciasteczka marcepanowe: Składniki(...)łyżeczki olejku pomarańczowego Wykonanie:Wszystkie składniki ugniatam do całkowitego połączenia. Po połączeniu zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 2 godzimy.Po dwóch godzinach ciasto wkładamy miedzy papier do pieczenia, wałkujemy na placek. Wycinamy foremkami ulubione kształty. U nas musiały być gwiazdki :)Kładziemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.Teraz przystepujemy do zrobienia polewy.Skladniki:1 bialko150g cukru pudrusolWykonanie:Ubijamy białko
Smaki Edyty