bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:825/1508)

Sernik na zimno z musem rabarbarowym. 148

pysznie owocowy. Masa serowa jest dość słodka, którą równoważy lekko kwaśny mus rabarbarowy. Bardzo jestem z niego zadowolona. Sernik ten doskonale nadaje się na chłodne dni. Proponuję zrobić to ciasto dla mamy na zbliżający się Dzień Matki.    SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM RABARBAROWYM.           Składniki: Spód: 250 g ciastek zbożowych z płatkami owsianymi(...)paczki galaretki malinowej lub cytrynowej 300 ml wody Mus rabarbarowy: 400 g rabarbaru 130 g cukru brązowego 1 paczka galaretki malinowej + 200 ml wody 1/2 szklanki soku z czarnego bzu lub innego o intensywnym kolorze 1/3 szklanki wody           Sposób przyrządzania:             Galaretki malinowe rozpuścić w zalecanych proporcjach, w osobnych miseczkach

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto migdałowe z kajmakiem 128

dżem morelowy, masa budyniowa migdałowa, herbatniki, kajmak i płatki migdałów na samej górze. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie. Przepis zaczerpnęłam z... wyobraźni. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka octu szczypta soli Masa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 500 ml mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru migdałowego(...)papierem do pieczenia (tylko spód). Piec 30 minut w temperaturze 170 o C. Ostudzić. Biszkopt nasączyć sokiem pomarańczowym. Następnie na powierzchni biszkopta rozsmarować dżem. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń. Utrzeć na gładki krem, wyłożyć na biszkopt i wyrównać powierzchnię. Na krem wyłożyć herbatniki. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać płatkami migdałów. Ciasto schłodzić

Czerwień i błękit
SERNIK CZEKOLADOWY 196

Sernik to jedno z moich ulubionych ciast, tym razem upiekłam czekoladowo - waniliowy, taki jak lubię. Pyszny, pachnący i kremowy na spodzie z ciastek owsianych. Sernik śmiało może poleżeć w lodowce nawet kilka dni lub możemy go zamrozić, w kawałkach o ile nam jeszcze zostanie(...)ugniatamy. Tortownicę 24 cm wykładamy folią aluminiową, na to rozkładamy ciastka i wylewamy pierwszą kakaową masę, na to masa serowa capuccino i waniliowa.  Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 *C, przez godzinę. Ciasto w mniejszej temperaturze się nie spiecze a upiecze. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach, następnie chłodzimy w lodówce kilka godzin aż całkowicie stężeje. Czekoladę łamiemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Gniazdka Bezowe z Bitą Śmietaną i Frużeliną Wiśniową 205

Drugi raz w życiu robiłam bezy. Dziś wiem, że do przepisu na bezy trzeba dodać jeszcze dużo cierpliwości od siebie :) Efekty możecie oglądać na zdjęciach. Połączenie

Blondynka Gotuje
Muffinki kawowe 126

Mam w domu dużo rozpuszczalnej kawy, a w zasadzie nikt jej nie pije. Nie lubię kawowych ciast, ale chciałam coś na szybko. Nie ma mleka a

W kuchni bez szafek
baba muffinkowa z marmoladą śliwkową bez jajek... 178

Składniki: 1/2 szklanki olej, 1 szklanka mleko, 1/2 szklanki cukier, 200 gram marmolada śliwkowa, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka

W Mojej Kuchni Lubię
Bułeczki drożdżowe z budyniem, karmelizowanymi owocami i kruszonką 140

kaloryfera). Do mleka dodałam roztopione masło i wymieszałam. Do miski przesiałam resztę mąki, cukru, sól, wbiłam jajka, wlałam rozczyn drożdżowy,   wymieszałam i zaczęłam wyrabiać ciasto. Na koniec wlałam mleko z masłem. Wyrobiłam elastyczne ciasto, które przestało się kleić. Przełożyłam do dużej miski, przykryłam ściereczką i zostawiłam żeby wyrosło i podwoiło, a nawet potroiło swoją objętość. Teraz czas na karmelizowanie(...)soku. Na patelni zostały owoce z karmelem. Moją karmelowo-owocową mieszankę odstawiłam do wystudzenia. Ciasto po wyrośnięciu przełożyłam na deskę, krótko wyrobiłam i podzieliłam na 20 w miarę równych części (ciasto można zważyć). Ukształtowałam z nich okrągłe bułeczki. Ułożyłam je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Znów przykryłam ściereczką i zostawiłam na około 30 minut, żeby znów ciasto podrosło

Kuchnia u Krysi
Tort biszkoptowy z kremem z białej czekolady, bezą i owocami 153

ulubione owoce do dekoracji, np. truskawki i jeżyny * PRZYGOTOWANIE Biszkopt Upiecz biszkopt z 5 jajek wg tego przepisu . Pamiętaj, aby pokryć spód foremki papierem do pieczenia (szczególnie jeśli korzystasz z formy bez rantu, np. w kształcie serca). Upieczony i przestudzony biszkopt przekrój na pół. Krem z białej czekolady Dzień wcześniej kremówkę podgrzej w rondelku, pamiętając, aby nie doprowadzać(...)kremem, używając rękawa cukierniczego lub szprycy z okrągłą tylką. Tort wstaw do lodówki na minimum 2-3 h. Przed samym podaniem górę ozdób świeżymi owocami oraz pokruszoną bezą, zaś na boku ciasta zamocuj bezy

Food Square
Kurczak z pieczarkami pod ciastem francuskim 111

ocet i wodę, wymieszać. Patelnię z mięsem przykryć ciastem, nadmiar obciąć, zostawiając 3 centymetrowy brzeg, który należy upchnąć przy pomocy drewnianej łyżki pomiędzy nadzienie a patelnię. Ciasto delikatnie naciąć w kratkę. Posmarować łyżką oliwy, na środku zrobić nacięcie i włożyć pozostałe gałązki tymianku.  Wstawić do piekarnika na dolną półkę. Piec ok 15 - 20 minut. Ciasto powinno urosnąć i ładnie

Stare Gary
Kurczak z pieczarkami pod ciastem francuskim 177

ocet i wodę, wymieszać. Patelnię z mięsem przykryć ciastem, nadmiar obciąć, zostawiając 3 centymetrowy brzeg, który należy upchnąć przy pomocy drewnianej łyżki pomiędzy nadzienie a patelnię. Ciasto delikatnie naciąć w kratkę. Posmarować łyżką oliwy, na środku zrobić nacięcie i włożyć pozostałe gałązki tymianku.  Wstawić do piekarnika na dolną półkę. Piec ok 15 - 20 minut. Ciasto powinno urosnąć i ładnie

Stare Gary
Ciasteczka ryżowo-kokosowe 155

pieczenia 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: dżem do wypełnienia ciasteczek Przygotowanie: Masło z cukrem ucieramy mikserem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodajemy po 1 jajku, miksujemy po dodaniu każdego. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki z ciasta delikatnie

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto cioci Basi (bez pszenicy) 212

całkowitej bezglutenowości ciasta, raczej jest to ciasto całkowicie bez pszenicy , ale całkowicie bezglutenowe będzie wtedy, gdy uda się zdobyć certyfikowane składniki typu; żelatyna czy kajmak , a nie wiem czy są takowe dostępne . Natomiast dla osób, które są na diecie bezglutenowej z powodów innych niż medyczne, takie ciasto będzie wspaniałym deserem. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcję na blachę o wymiarach 35cm(...)20cm mierząc od spodu): Biszkopt: 6 jajek (żółtka i białka osobno) 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Krem: 750 ml śmietanki 36% 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 2 paczki cukru waniliowego 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej  oraz 1 puszka kajmaku  ok. 200 g łuskanego słonecznika

Kawa z mlekiem
Makowiec na cieście ucieranym czyli poWeekendowe Łakocie odc.162 153

formie strucli drożdżowej tylko na cieście rodem z babcinej szarlotki.  Pysznie, łatwo, przyjemnie i awaryjnie, bo ciasto samo w sobie jest bez problemowe. Spróbujcie jeśli lubicie mak tak jak ja!   Makowiec na cieście ucieranym masa makowa: 200 g maku, najlepiej mielonego po 50 g mielonych lub siekanych migdałów i orzechów włoskich 500 ml mleka 180 g cukru(...)starta z jednej cytryny 80 g masła 1 łyżka likieru amaretto 1 łyżka soku z cytryny 100 g rodzynek (namoczonych we wrzątku) ciasto: 460 g mąki pszennej (ok. 3 szkl.) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g masła lub margaryny 3/4 szkl. cukru 1 jajko + 2 żółtka 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu Mleko zagotowujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ, KAJMAKIEM I ORZECHAMI W KARMELU 191

się tak czasami zastanwiam co takie ciasto ma współnego z miodownikiem? Nie wiem... Prwadziwe ciasto miodownik, swój zapach, smak i wyjątkowy aromat zawdzięcza właśnie dodatkowi miodu, ciasto wtedy ma też określoną kruchość, jak i typowe brązowe zabarwienie, oczywiście można miód zastąpić cukrem, tylko błagam nie nazywajmy takie ciasta miodownikiem ale może cukrownikiem? ;-))) hehehe Ciasto jest dość proste w przygotowaniu(...)wymaga około godziny pracy w kuchni, jest trochę zabawy z pieczeniem blatów ciasta, ale się opłaca. Smak ciasta jest też wyjątkowy poprzez użycie powideł śliwkowych, wybierzcie te najlepszej jakości, mocno kwaskowate. Ciasto idealnie się przechowuje w lodówce. PRZEPIS NA MIODOWNIKA ciasto na trzy blaty: - 570 g mąki krupczatki - 50 g cukru pudru - 180 ml miodu prawdziwego - 2 jajka

SMYKWKUCHNI
Tarta mocno malinowa 189

malin Sposób wykonania: Składniki na ciasto szybko zagniatamy aby masło się za bardzo ni rozpuściło, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, schłodzone ciasto wałkujemy, najlepiej między foliami, wykładamy je na wcześniej nasmarowaną masłem i posypaną bułką tartą formę, wyrównujemy, spód nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śmietankę

Wypieki Rene
Filet z łososia na parze z zielonymi plackami szpinakowymi i miętowym sosem 165

płynnego miodu szczypta soli Łososia pokroić na porcje, przełożyć do naczynia żaroodpornego lub pojemnika parowara. Posolić do smaku gruboziarnistą solą morską. 2-3 ząbki czosnku rozgnieść (razem z łupinką, bez obierania) i wrzucić do łososia. Na wierzchu ułożyć gałązki ulubionych ziół – może to być na przykład tymianek, rozmaryn, oregano. Rybę przyrządzać 30 minut na parze (ja używam piekarnika(...)placuszki. Opłukane liście szpinaku, 1/2 dojrzałego mango pokrojonego w kostkę, mleko i żółtko zblendować na gładką masę w głębokiej misce. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mieszając cały czas, dosypywać stopniowo do ciasta. Białko ubić na sztywno i wmieszać do masy za pomocą drewnianej łyżki (wg mnie nie trzeba ubijać białka, ale to była interpretacja Tomka, ubił). Konsystencja

Dietolog
Murzynek ze śliwkami 163

Ostatnio goszczą u nas proste i szybkie ciasta, bo czasu brak na jakieś bardziej skomplikowane wypieki, a poza tym chwilowo zmuszona jestem wyeliminować ze swojej diety nabiał, więc muszę trochę kombinować żeby było pysznie i bez laktozy, ale coraz lepiej mi to wychodzi, więc pewnie niebawem możecie spodziewać się kolejnych przepisów bez laktozy . A póki co to zapraszam(...)jesiennej wersji ze śliwkami. Składniki: 4 jaja 2 szkl. mąki 3/4 szlk. cukru 0,5 szkl. wody 1 kost. margaryny 3 łyżki  kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki ok 0,5 kg szczypta soli Wodę, margarynę, cukier i kakao podgrzewamy w garnku mieszając i do całkowitego rozpuszczenia składników. Gdy uzyskamy jednolitą masę schładzamy ją. Białka oddzielamy

Cynamonowe szczęście
Cake popsy (ciasteczkowe lizaki) 225

klasa! Samo ciasto robi się błyskawicznie. Oto czego potrzebujesz: 150 g masła o temp pokojowej 150 g cukru cukier waniliowy 2 jajka szczyptę soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 g mąki pszennej Masło, cukry i jajka ubij mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Nam z początku wydawało się że coś poszło nie tak, bo myślałam(...)dłużej (około 4-5 minut) i wszystko staje się gładkie. Następnie wsyp resztę składników powoli mieszając (mikser na najmniejszych obrotach będzie idealny) i zmieszaj wszystko dokładnie. Wlewaj ciasto do dobrze rozgrzanej maszynki. Piecz około 5 minut aż kulki będą rumiane. Upieczone nabijaj na patyczki. Teraz najprzyjemniejsza część (poza jedzeniem oczywiście -dekoracja ) Kwestię dekoracji pozostawiam Tobie, Twojej wyobraźni i smakowym upodobaniom

Arbuziaki
Miejski bochen chleba 118

temperaturze pokojowej na 8-12 godzin do pierwszego wyrastania. Ważne, by miejsce, gdzie ciasto wyrasta, było bez przeciągów. Po około 2 godzinach zwilżoną dłonią odgazować ciasto uderzając w nie pięścią. Dzięki temu chlebek będzie bardziej puszysty. Po tych kilkunastu godzinach ciasto przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25x30 cm, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Chleb można posypać(...)jest na skórce). Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 3-4 godziny do garowania. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C umieszczając na dole naczynie z wodą (pieczenie w zaparowanym piekarniku spowoduje, że chlebek będzie miał niezwykle chrupiącą skórkę). Piec przez około 45 minut. Upieczony bochenek wyjąć z piekarnika, następnie z formy i przenieść

Nastoletnie Wypiekanie
Metrowiec 806

odświeżenia. Pamiętam jeszcze czasy, kiedy w moich rodzinnych stronach bez tego ciasta nie mogła się odbyć żadna impreza. Na każdych imieninach, urodzinach, chrzcinach i innych tego typu spotkaniach królował metrowiec. Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią wzmaga się mój apetyt na te „cięższe” ciasta. Wszystkie letnie tarty(...)biszkopty z galaretką robią miejsce dla pysznych szarlotek, serników czy też czekoladowych słodkości. Zapraszam na kawałeczek pysznego ciasta do kawki:) Metrowiec Ciasto 8 jajek 2 szkl cukru 3 szkl mąki 16 łyżek oleju 16 łyżek wody 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao aromat migdałowy Masa budyniowa 3 szkl mleka 0,5 szkl cukru 250 g masła

Pieguskowa Kuchnia
Fit Desery Niskokaloryczne | www.fitsłodycze.pl | 332

oraz innych ulepszaczy.  Słony karmel... bez cukru?! Mniam! Ciasta i brownie ... bez mąki pszennej?! Zdecydowanie lepsze i zdrowsze!  Bita śmietana... bez śmietany?! Spróbujcie, a nie pożałujecie!  Gwarantuje... smakują ZNAKOMICIE! Lepiej niż ich niezdrowe pierwowzory.  Dodatkowo każdy przepis jest opisany krok po kroczku, bez żadnych haczyków, wszystko dokładnie wyjaśnione. Nie da się tego(...)nasz organizm oraz ogólną informację o przygotowanej potrawie. Do przygotowania potraw wystarczy Wam blender, miska i rondel :) Dodatkowo przydadzą Wam się (ale tylko do niektórych deserów) papier do pieczenia, piekarnik i foremki :) Proste, prawda? Wystarczy chwila i pyszny deser gotowy! Słodycze nie są pracochłonne więc nawet bardzo zapracowani są w stanie je przygotować... ja swoje robiłam między arkuszami maturalnymi

Czarnawisienka
Ciasto a'la Kinder Country z orkiszem 133

jeszcze dołożyć płatki w miodzie? Przesada, zdecydowanie przesada (jak dla mnie). Ale wróciłam do przepisu, który zapamiętałam jako pierwszy, a był to przepis na blogu www.przepisyjoli.com - tu wyglądem ciasto bardziej przypomina batonika, bo jest niskie, nie było tego dodatkowego cukru, ale były płatki w miodzie ;) więc w mojej wersji przygotowałam je wysokie, a zamiast prażonej pszenicy w miodzie użyłam orkiszu(...)masy, by przełamać smak i zmienić wygląd w przekroju. Ta wersja jest nadal słodka, ale nie przesadzona, więc śmiało spróbuj, bo w kilka minut przygotujesz wspaniały torcik bez pieczenia . Składniki: Masa jasna: 200 g słodkiej śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 tabliczki białej czekolady 3 szkl. ziaren zboża ekspandowanego 3 łyżki startej gorzkiej czekolady Masa ciemna

Kolorowy Przepisownik
Lany chrust (cynamonowy) 114

wybijania. Mieszankę wylewa się po prostu na rozgrzany tłuszcz i smaży do zrumienienia. Składniki na pełny talerz: 300 g mąki pszennej tortowej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 350 ml mleka 2 jaja 30 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * dodatkowo: olej do smażenia pusta butelka "z dzióbkiem(...)cynamonem. Odstawić na bok. W drugim naczyniu połączyć mleko z jajami, cukrem i ekstraktem waniliowym. Płynną mieszankę dodać do suchych składników, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek. Gotowe ciasto przelać do butelki. Wyciskać na rozgrzany tłuszcz tworząc fantazyjne esy-floresy. Smażyć na złoto brązowy kolor z obu stron (w sumie ok. 3 minuty). Usmażone

Pełny talerz
Mleczne Bułeczki 817

kilka kropel esencji waniliowej bądź śmietankowej. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h . 4. Kiedy ciasto wyrośnie odgazowujemy je zagniatając chwilkę i dzielimy np. na 8 małych kawałków. Każdy kawałek formujemy w podłużną bułeczkę i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia się. Piekarnik nagrzewamy(...)jajkiem ( ps. resztę niewykorzystanego jajka możemy użyć do omletu np. dodać szczypiorek, szynkę, ser, pomidor i gotowe ) następnie ostrym nożem, bądź żyletką nacinamy każdą bułeczkę. Bułeczki pieczemy przez około 20-25 minut bez termoobiegu

Gotowanie...to proste !
Lany chrust (cynamonowy) 157

wybijania. Mieszankę wylewa się po prostu na rozgrzany tłuszcz i smaży do zrumienienia. Składniki na pełny talerz: 300 g mąki pszennej tortowej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 350 ml mleka 2 jaja 30 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * dodatkowo: olej do smażenia pusta butelka "z dzióbkiem(...)cynamonem. Odstawić na bok. W drugim naczyniu połączyć mleko z jajami, cukrem i ekstraktem waniliowym. Płynną mieszankę dodać do suchych składników, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek. Gotowe ciasto przelać do butelki. Wyciskać na rozgrzany tłuszcz tworząc fantazyjne esy-floresy. Smażyć na złoto brązowy kolor z obu stron (w sumie ok. 3 minuty). Usmażone

Pełny talerz
Migdałowe parowańce z makiem 144

Kluski na parze to mój ulubiony przysmak z dzieciństwa. Przygotowałam je w wersji świątecznej z masą makową z dodatkiem żurawiny i pieczonych kasztanów. Całość dopełnia bita śmietana z makiem. Smakują wybornie. Składniki ciasto 2 szkl mąki 3 żółtka 20 g drożdży 2 łyżki cukru 1 szkl mleka szczypta soli 1 łyżka zmielonych migdałów lub ekstrakt 2 łyżki rozpuszczonego masła masa(...)żurawiny 1 łyżka rodzynek 2-3 łyżki płynnego miodu ekstrakt migdałowy ok. 750 ml mleka krem makowy 250 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki masy makowej bez dodatków 1. Mleko podgrzewamy z cukrem, rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy tyle mąki, aby zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. 2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy żółtka, sól

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Truskawianki 170

będzie podatna na klejenie się do niej ciasta) bez pomocy mąki uformować wałek. Wałek podzielić na 4 części. Każdy z czterech podzielić na kolejne 4 części tak, by w sumie wyszło nam 16 części jednakowej wielkości z całego ciasta. Z truskawek usunąć szypułki, umyć je i otoczyć cukrem. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć dłonią na owalny płaski placuszek. Na środek(...)nakładać po 2-3 (w zależności od wielkości) truskawki. Placuszki zawijać jak sakiewkę. Pamiętać by nie używać mąki, gdyż utrudni to sklejenia truskawianek. Każdą bułeczkę układać na papierze do pieczenia, łączeniem do dołu. Zostawić je jeszcze na 20 minut by podrosły. Truskawianki wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni. Piec 20-22 minuty na jasno brązowy kolor

Poezja Smaków - blog kulinarny
Baranek wielkanocny 197

Baranek wielkanocny 18Baranek wielkanocny. Jak zrobić baranka wielkanocnego, bez użycia foremki? Szczerze, bardzo prosto. Robimy ciasto drożdżowe  5 dkg drożdży ok. szklanki ciepłego mleka 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 łyżek oleju Z drożdży i części podgrzanego ( letniego)  mleka przygotować rozczyn.Rozczyn czyli wymieszać drożdże(...)łyżką cukru i mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dodać resztę składników wg powyższej kolejności i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, gdy wyrośnie raz jeszcze zagnieść. Z ciasta robimy małe kuleczki.  Potem rozkładamy papier do pieczenia i na nim z kuleczek układamy baranka.  Oczka i nosek robimy za pomocą goździków.  Potem smarujemy baranka mieszanką jajka

Kuchnia na wzgórzu
Muffinki z pistacjami 178

zaczniemy zbyt intensywnie mieszać ciasta. Ilość kombinacji smakowych również  jest ogromna i właściwie ogranicza nas tylko nasza pomysłowość. Tym razem wersja z gruszką, kardamonem, imbirem i pistacjami.  Bardzo pyszna!   12 muffinek   - 3/4 szklanki brązowego cukru - szklanka jasnej mąki orkiszowej - łyżeczka proszku do pieczenia - łyżeczka mielonego imbiru - łyżeczka mielonego kardamonu - 1 średnia gruszka - spora garść niesolonych

Simple Dish
Chlebek bananowy 129

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Jest to wersja podstawowa, bez dodatków. Dla urozmaicenia można dodać ulubione bakalie czy owoce. Chlebek jest mięciutki, pachnący i bardzo szybki w przygotowaniu. (Duża keksówka) 2 banany 2 jajka (duże) 50g masła (roztopionego) 1/3 szklanki oleju   3/4 szklanki cukru trzcinowego (może być biały) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka(...)sody 1/2 łyżeczki soli   Obrane banany zmiksować blenderem i wymieszać z jajkami, masłem i olejem. Dodać cukier, mąkę sól, sodę i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50 minut w 180 stopniach

Di gotuje
Lekkie i błyskawiczne, żytnie prawie pierniczki o pomarańczowej nucie (wegańskie) 140

całości ugniatamy elastyczne ciasto. W międzyczasie łatwiej będzie nam przerzucić ciasto na stolnice i tam kontynuować wyrabianie. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto dzielimy na 3 równe części, każdą z nich rozwałkowujemy. Grubość ciasteczek zależy od naszych upodobań. Wykrawamy ciasteczka przy pomocy foremek. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy 8-12 minut, w zależności

Be Fit Be Strong
#29 Pierniczki idealne 143

mąkę, przyprawę, sodę, kakao i cukier, dodać miks masła z miodem i jajkiem, wyrobić ciasto, Gdyby było zbyt rzadkie - dodać trochę mąki. Powinno mieć konsystencję plasteliny. Włożyć do lodówki na ok. 30 min. Wałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać dowolne kształty, Piec ok. 10 min w 180*C (idealnie wychodzą na termoobiegu - z resztą tylko ta funkcja(...)przy okazji można upiec kilka blach na raz :) ). Z miodem sztucznym podobno szybciej robią się miękkie. No i grubiej rozwałkowane - też. Po wyjęciu z piekarnika wydają się niedopieczone - bez paniki, po ostygnięciu stają się twarde. Do dekoracji polecam lukry: Lukier cytrynowy/pomarańczowy -  nie kryje tak ładnie jak królewski, nie jest taki biały, ale tego lukru zwykle używam

Kuchnia w szuwarach
Ciasteczka pomarańczowe 167

masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 duża pomarańcza Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub posiekać na malutkie kawałki. Dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło i wcierać je między palcami w suche składniki do czasu, aż utworzy się drobna kruszonka. Do ciasta wbić jajko, dodać sok i skórkę otartą

Domowa cukiernia Ewy
Placuszki dyniowe 126

Dlaczego uwielbiam placuszki? Poza walorami smakowymi są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy, że wymieszamy składniki, nałożymy porcję ciasta na patelnię i usmażymy! To takie proste :) Dziś zapraszam Was na placuszki dyniowe, wcale nie gorsze od dyniowych naleśników , które jakiś czas temu pojawiły się na blogu.     Składniki: (na około 20 placuszków) 2 jajka 220 g puree z dyni(...)łyżka oleju 1/4 szkl mleka 3 łyżki cukru 80 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli     Przygotowanie:   Jajka roztrzepać w misce, dodać resztę składników i dobrze wymieszać za pomocą trzepaczki. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) nakładać porcję masy (1 placuszek=1 łyżka masy) Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło

Nastoletnie Wypiekanie
rogale marcinskie 102

dodajac smietane stopniowo. Trójkoąty ciasta smarujemy przygotowana masą ,zostawiajac maly margines na wszystkich bokach. nastepnie zwijam rogaliki. Blaszkę wykladamy pergaminem i ukladamy w odstepach zrobione rogaliki.Przykrć i pozostawić do wyrosniecia, az podwoja objetosc, okolo 1 1/2 godziny. W tym czasie gdy rogale rosna ,rozgrzac piekarnik do 180ºC. Wyrosniete rogale smarowac rozbełtanym jajkiem z mlekiem i piec około 25-30 minut(...)złoty kolor.Gorące rogale wyjac na kratkę i jeszcze cieple polukrowac, posypac posiekanymi orzechami wloskimi i pozostawic do ostudzenia:) ps.u mnie bez maku ,ale z nadzieniem marcepanowym

w mojej kuchni
Paluchy wiedźmy 252

inne imprezy o mrocznym charakterze, szczególnie na te dla dzieci.  Sposobów na ich przyozdobienie jest mnóstwo, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. :)  Ja zrobiłam je na trzy sposoby: Bez przyozdobienia, z "oderwanymi" paznokciami i oczywiście, chyba najstraszniejsze - te "obcięte." Można też paznokcie "pomalować" na czerwono, widziałam też paluchy o lekko zielonym zabarwieniu - są wtedy bardziej ... trupie. :) Składniki(...)jajko 1 białko 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 opakowanie migdałów Wykonanie: Migdały obierz ze skórki i przekrój na pół. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut

Garniec Magalie
TARTA DE SANTIAGO (CIASTO MIGDAŁOWE, BEZ MĄKI, BEZGLUTENOWE) 202

Santiago de Compostela. W Hiszpanii jest ono objęte specjalnym świadectwem pochodzenia, z czym wiążą się restrykcyjne zasady przygotowania wypieku i doboru składników. Jest to pyszne i aromatyczne ciasto bez mąki, na mielonych migdałach, z odrobiną cynamonu i skórką z cytryny. Wilgotne i miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz, przepyszne z filiżanką kawy :) Tarta de Santiago oprószona jest(...)Dzisiejszy wypiek dedykuję mojej Cioci Heni, która kilka lat temu przeszła właśnie te setki kilometrów Drogą św. Jakuba i to ciasto będzie już zawsze kojarzyło mi się z Jej niesamowitym osiągnięciem :) A Was tymczasem zapraszam do wspólnego pieczenia! SKŁADNIKI: 4 jajka 200 g mielonych migdałów (zmieliłam płatki migdałowe) 200 g cukru skórka otarta z 1 średniej cytryny

Słodko-Słony Świat Ilony
tureckie chlebki pide z indykiem i paprykową pastą 200

odstawiamy w misce do lodówki by aromaty przeszły gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy je i dzielimy na fragmenty wielkości mandarynki z ciasta formujemy łódeczki (grubsze boki i cienkie dno) i nakładamy łyżeczką farsz (ma być surowy) - ilość wedle uznania - 0,4-0,8cm grubości chlebki układamy na papierze do pieczenia na blasze i pieczemy w piekarniku przez 15 minut

zobacz ich smak
Weekend z grillem #2 162

takie właśnie najlepiej pasują do grillowanej kiełbasy. Nie będziemy się bawili we wstępne rozczynianie drożdży. Sprawdziłem - nie trzeba. Bułki i bez tego wychodzą doskonałe. Zatem wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto powinno być idealnie elastyczne, w ogóle nie powinno przywierać do dłoni. Po wyrobieniu wkładamy je do miski i zostawiamy pod przykryciem(...)czasie przez kilka sekund jeszcze je ugniatamy i dzielimy na 9 części. Z każdej z nich formujemy bułkę, lekko spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem lub żyletką z wierzchu i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 40 minut. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. FASZEROWANA CUKINIA 4 cukinie

Marder&Marder Manufacture
SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE 186

lodówka na 2h) 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Z podanych składników wyrabiam ciasto takie samo, jak na zwykłe kruche. Wylepiam formę tortową o średnicy 23 cm na dnie i po bokach, uprzednio wykładając samo dno papierem do pieczenia. Podpiekam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. masa słonecznikowa: 150 g namoczonych przez noc, obranych ziaren słonecznika

W kuchni Karmel-itki
Tort czekoladowy z cytrusami 144

święta, ale chcemy sobie ten czas zrekompensować i postanowiliśmy przyrządzić kilka wyjątkowych dań, ciast i deserów - między innymi duży tort ;)! Miał być mocno czekoladowy, z kremem i koniecznie z cytrusami! W końcu czekolada i cytrusy to połączenie idealne! Dziś przedstawiamy Wam pyszny tort - ciasto pieczone z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a do kremu dodaliśmy lekko kandyzowane plastry klementynki(...)gwiazda z musu czekoladowego ( KLIK ). Nasz tort piekliśmy z podwójnej porcji ciasta, aczkolwiek robiliśmy je na dwa razy. Z jednej porcji ciasta uzyskaliśmy dwa blaty tortu.  Składniki: 5 jajek, 150 g cukru, 120 g mąki, 60 g kakao, 60 g roztopionego masło, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, skórka starta

Plate of Joy
Mazurek dla początkujących 153

ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto oczywiście można wyrobić ręcznie, ale jak macie robot to niema co się przemęczać ;) Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, nadając mu kształt foremki. Płat ciasta przełożyć do wysmarowanej masłem foremki i odciąć nadmiar (resztki ciasta upiec i wykorzystać do dekoracji). Foremkę z ciastem wstawić(...)lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, spód ciasta ponakłuwać widelcem, piec ok. 15-18 minut, wystudzić w foremce. Masa: Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej (miska z czekoladą nad garnkiem z gorącą wodą) i lekko przestudzić. Zmiksować na gładką masę z pozostałymi składnikami. Masę wyłożyć na ciasto, stuknąć foremką kilka razy o blat żeby masa równo się

SzczyptaSmaQ
Janek Tym i ciasteczka 205

tymianku usuwamy z gałązek. Piekarnik nastawiamy na 190*C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masło i cukier mieszamy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Dodajemy suche składniki i szybko wyrabiamy ręką albo mikserem. Dodajemy czekoladę i tymianek i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczone układamy na blasze (z tej porcji wychodzą(...)była fleur de sel, ja użyłam mniej wyszukanej soli morskiej. Pieczemy około 10 minut, aż lekko (!) się zrumienią. Studzimy chwilę na blasze, żeby stwardniały. Ciastka przypominają pieguski, ale połączenie ciemnej czekolady, tymianku i soli powoduje, że są bardzo wyraziste w smaku. Powiedziałabym nawet wyszukane:) Zrobiłam wersję dla ortodoksów- bez soli, ale nie są takie dobre- sól cudownie wydobywa smak

les mirabelles
Ciasteczka migdałowe 186

spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut, do schłodzenia. Po tym czasie formować z ciasta nieduże kulki, wielkości małego orzecha włoskiego, spłaszczać i obtaczać z jednej lub obu stron, według uznania. Układać na blaszce zachowując odstępy. Wypełnić je niedużą ilością konfitury pomarańczowej. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce

Czerwień i błękit
Pierniczki Katarzynki 176

Pierniczki Katarzynki...Tradycyjne, niezbyt słodkie pierniczki.Wymagające kilkutygodniowego leżakowania.Wykrawane specjalną foremką.Delikatne i rozpływające się w ustach.Bez dodatku tłuszczu.Zapraszam!Składniki:200 g płynnego miodu

Gospodyni Miejska
SĘKACZ REGIONALNY 444

Sękacz to regionalne ciasto suwalszczyzny. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt. Pyszne ciasto, które owinięte w folię można trzymać nawet pół roku !Jego kolor i smak w dużej mierze zależą od jajek, od swojskich kurek sękacz jest pięknie żółty, czego nie uzyskamy przy kupnych jajkach. No chyba że wybierzemy jajka Farmio, które mogę polecić do takich wypieków. Dal mnie(...)jajeczka Farmio to prawdziwe swojskie jajka.Przygotowanie sękacza jest pracochłonne,trwa do 3 godzin, ale efekt jest naprawdę wart poświęconej pracy. Zapraszam, specjalnie dla Was dziś fotorelacja  z pieczenia sękacza w moim domu.WAŻNE!!Do pieczenia sękacza należy użyć świezych i najlepiej swojskich składników, jajka wiejskie, śmietana najlepsza też prawdziwa swojska, własne masełko, wtedy smak jest wyśmienity!Jajka

Z Majeczką w kuchni
Ptysie z bitą śmietaną 190

się to zakamuflować cukrem pudrem ale my lubimy takie bez posypek :)Ciasto:1/2 margaryny (125 g)1 szkl wody1 szkl mąki pszennej3 duże jajkaszczypta soliW garnku zagotować wodę z  margaryną i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie wymieszać i gotować ciągle mieszając. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka(...)Pozostawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodawać po jednym jajku, ucierać do połączenia się składników, gotowe ciasto wyciskać lub kłaść łyżką w odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czas pieczenia pierwsze 15 minut w 220 stopniach , kolejne 15 - 20 min w 160 stopniach.Masa śmietanowa:400 ml śmietany 36 %1 śnieżka3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w bardzo małej ilości

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tarta śliwkowo - jabłkowa z bezą włoską 201

spód. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier.  Kiedy beza jest już sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać bezę jeszcze przez chwileczkę tak, aby mąkę wymieszać z białkami.  Bezę wyłożyć na owoce.  Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 - 25 minut.  Podawać po przestudzeniu

Sto kolorów kuchni
Tarta koperkowa z jajkami i brokułami. 224

bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej.  Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, ser topiony, koperek i dokładnie mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy przekrojone(...)połowę jajka (żółtkami do góry), między nie dodajemy brokuły, kilka oliwek i pieczarek. Całość zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min.  Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna.  Przed podaniem tarty dodajemy, pomidorki pokrojone w plasterki i listki świeżej bazylii.Smacznego

Moniki Smakołyki
Ucierane ciasto z truskawkami i bezą 146

Zostało mi trochę truskawek i niewykorzystane białka. Musiałam więc dobrze je spożytkować;) na szybko przygotowałam ucierane ciasto, zasypałam je spora ilością świeżych truskawek. Na koniec

Z miłości do słodkości
Czekoladowe cupcakes z agrestem i kremem maślanym 172

mleka. Czekamy chwilę jak masa ostygnie i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przekładamy do papilotek mniej więcej 2/3, w środek wkładamy agrest i przykrywany resztą masy. Agrest, który wyjedliśmy i nie starczyło do muffinek można zastąpić na przykład płatkami migdałów. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.       Masło do kremu trzeba(...)temperatury pokojowej. Ucieramy mikserem na szybkich obrotach z cukrem pudrem i wanilią, kiedy składniki się połączą zmniejszamy prędkość i miksujemy jeszcze 10 minut, żeby masa miała jednolitą konsystencję bez wyczuwalnych kryształków cukru. Pod koniec dodajemy kilka kropli barwnika. Masę wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.     Babeczki dekorujemy dopiero wtedy, kiedy ostygną. Krem maślany można nałożyć łyżeczką

sama złodycz
Wielkanocny mazurek pomarańczowy 161

jeszcze przed świętami ale zamierzam zrobić jeszcze mazurek całkiem czekoladowy, w końcu co to za wielkanocny stół bez mazurka.                           Składniki na blache 23 cm na 34 cm ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła  2 żółtka(...)łyżka kakao  Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujmy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Nie jest to typowe ciasto kruche więc należy być cierpliwym przy jego zagniataniu ( jest bardzo kruche)  Gotowe ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Pomarańcze wyparzamy w wrzątku i ścieramy skórkę na tarce. Skórkę smażymy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta czekoladowa z truskawkami 307

łyżki cukru 60 g gorzkiej czekolady truskawki       Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (duża o śr. 23 cm, lub 3 - 4 małe).  Ciasto nakłuć, wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć groch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Zdjąć papier z grochem i dopiec spody przez 10 - 15 minut.  Wyjąć(...)rozpuszczonej czekolady i wymieszać.  Przełożyć do pozostałego mascarpone i wymieszać całość.  Czekoladowy krem wyłożyć na ostudzone spody.  Przed samym podaniem tartę udekorować truskawkami.Poza sezonem można też podać ją bez owoców, lub udekorować na przykład malinami

Sto kolorów kuchni
Muffinki cytrynowe 158

Chyba mój ulubiony przepis na muffinki. Robiłam je już kilka razy. Z lukrem i bez. Za każdym razem są tak samo pyszne.Przepis stąd, choć u mnie w wersji lekko zmodyfikowanej..Składniki na muffinki:225 g mąki1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki soli150 g cukru pudru2 jajka170 ml oleju150 ml mlekasok i skórka otarta z jednej cytrynyaromat cytrynowyLukier(...)cukru pudrusok z jednej cytrynySposób przygotowywania:Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych i dobrze wymieszać wymieszać. Ciasto nakładać do papilotek w formie do 3/4 wysokości.Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 25 minut

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #4 - Bułeczki czosnkowe 158

mlekiem (łyżkę odlewamy do posmarowania) i 1/3 masła, które trzeba wcześniej roztopić i lekko ostudzić. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Następnie należy przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 14 części. Uformować kulki, każdą spłaszczyć, zlepić jak pierogi i znów spłaszczyć i nadać kształt bułeczki. Złączeniem układać(...)minut.  Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać resztę masła i wymieszać. Posolić. Bułeczki posmarować mlekiem. Nożem naciąć głębokie kieszonki w bułeczkach i do każdej włożyć nadzienie. Piec ok. 15 minut w temp. 180 st.C

Pasja Smaku
Piernik z jabłkami 251

także tradycyjne z dużej blachy, na miodzie i z aromatycznymi przyprawami. Dzisiaj proponuję piernik prosty, którego przygotowanie nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu; bez miodu ale z dodatkiem jabłek oraz przyprawy korzennej, która nadaje temu ciastu smak i charakter piernika. Piernik z jabłkamiSkładniki:2 szklanki mąki1 szklanka cukru12,5 dag margaryny2 jajka50 dag startych jabłek2 łyżeczki przyprawy do piernika1(...)lekko przestudzić- żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo jabłka, margarynę, mąkę z sodą i przyprawami, wymieszać- białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem- ciasto piec w 170-180 stopniach przez około 60 minut

Smakołyki Bereniki