bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:822/1508)

Biszkopt na tort + jak przekroić 139

Tym razem pożyczyłam tortownicę 20 cm i postanowiłam upiec swój pierwszy urodzinowy tort. Miałam u siebie już przepis na biszkopt rzucany, ale ten znalazłam na blogu

W kuchni bez szafek
Piernikowe brownie z karmelem i orzechami 205

Mocno czekoladowe, wręcz wytrawne ciasto, słodki karmel, chrupiące orzechy i nuta korzennych przypraw - to się nie mogło nie udać! :) Ciasto jest przepyszne, upieczcie przy najbliższej okazji, albo i nawet... bez okazji :) SKŁADNIKI (blacha 25 x 25 cm) 2 tabliczki gorzkiej czekolady ( użyłam 70% kakao) 120g masła 1 duża łyżka kakao 4 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej(...)minut, aż staną się chrupiące. Delikatnie siekamy i dodajemy do masy czekoladowej. Foremkę o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę masy czekoladowej. Na masę czekoladową wykładamy połowę masy kajmakowej i rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Wykładamy druga część ciasta oraz pozostałą cześć kajmaku, postępujemy tak samo jak w przypadku pierwszej warstwy. Gotowe ciasto wstawiamy

DefinicjaSmaku
Cukinia faszerowana 168

aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C *** *** Po około 40 minutach pieczenia cukinie wyjmujemy z piekarnika i posypujemy startym żółtym serem *** *** Całość zapiekamy jeszcze przez około 15 minut, już bez przykrycia, w temperaturze 180’C *** *** Do cukinii polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy upiec w piekarniku razem z cukinią PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM(...)NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ     Artykuł Cukinia faszerowana pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Wytrawne pierogi drożdżowe ala pizza 166

żółty w plasterkach kroję w drobną kostkę, mieszam z nadzieniem. Doprawiam ziołami prowansalskimi. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę, oprószoną mąką wałkuję, dużą szklanką wycinam krążki , nakładam po łyżeczce nadzienia, formuję zgrabne pierożki, widelcem dociskam końce. Układam na blasze, wierzch smaruję oliwą z bazylią. Piekę w nagrzanym do 185*c piekarniku około 20 minut. Podaję na zimno lub ciepło z ketchupem

Wanilia i Kardamon
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z WANILIOWYM TWAROŻKIEM 531

Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód formując kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Gdy ciasto znacznie zwiększy swoja objętość, wyjmujemy je na oprószony mąką blat. Rozciągając i lekko turlając, formujemy gruby wałek, który kroimy na 4 części.  Każdą część delikatnie rozciągamy dłońmi na prostokąt(...)serka, dokładnie zlepiamy brzegi i lekko turlamy po blacie, rozciągając na długość blachy. Układamy na papierze do pieczenia, kroimy na 5 cm kawałki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ bez termoobiegu. Blachę z wyrośniętymi bułeczkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 18 minut, aż przyrumienią się z wierzchu. Wyjmujemy

cool and minty
Korzenne ciasto bananowe z jabłkami 167

czasu, spróbuję jakiegoś nowego przepisu. Ciasteczka nadal w proszku i tym razem przeszkodziła mi awaria wody. Bez komentarza Wolałam nie pozostać z górą brudnych garów w zlewie, więc wszystko się zaczyna nawarstwiać na te ostatnie przedświąteczne dni. Obym dała radę Korzenne ciasto bananowe z jabłkami foremka 25 x 30 cm 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki gryczanej(...)łyżki oleju rzepakowego 2 bardzo dojrzałe banany (210 g po obraniu) 2 łyżki melasy z morwy białej (lub innej, ewentualnie miodu) 4 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 1 łyżka przyprawy korzennej 2 jabłka średniej wielkości (280 g po obraniu) Banany rozgnieść widelcem. Jajka ubić z ksylitolem i melasą na puszystą

Fitkot
Jak zrobić ciasto kruche ? 175

się usystematyzować wiedzę oraz przepisy. Ciasto kruche ma szereg zastosowań w kuchni. Nie wyobrażam sobie bez niego sernika czy szarlotki. Na bazie ciasta kruchego powstają przepyszne rogaliki czy ciasteczka. Możliwości jest bardzo dużo, wszystko zależy od naszej wyobrażni. Jakie proporcje składają się na ciasto kruche? Tak naprawdę to 3:2:1 czyli 300 g mąki, 200 g masła(...)pudru. Dlaczego musi być użyty cukier puder a nie biały? Dlatego, że cukier biały pali się pod wpływem wyższej temperatury. Jaka jest różnica pomiędzy ciastem kruchym a półkruchym? Ciasto półkruche zawiera dodatek proszku do pieczenia. Przez to nieco rośnie pod czas pieczenia. Co daje obecność śmietany i jajek w cieście? Obecność jajek sprawia, iż składniki ciasta łatwiej się

Ciasta z tradycjami
Wegańskie i bezglutenowe ciastka pomarańczowe z czekoladą 188

koniec wsypać posiekaną czekoladę/groszki/kruszone kakao, wymieszać całość łyżką (część czekolady/kakao można odłożyć do posypania ciastek przed pieczeniem). Misę zabezpieczyć od góry folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 – 45 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160ºC. Nabierać porcje ciasta, toczyć kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach (ciastka rosną

Even Better Food
Orkiszowo-pszenne placuszki z jagodami i czekoladą. 116

Wykonanie 1. Do dużej miski wbij jajka. Dodaj szczyptę soli i cukru np. cukru z bzu lub cukru waniliowego. 2. Rozbełtaj rózgą jajka. Dolej odrobinę ekstraktu waniliowego-ok.3 kropel(jeśli masz) i szklankę mleka. 3. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. 4. Mieszając masę na placuszki stopniowo dolewaj wodę gazowaną i olej. 5. Dorzuć starte(...)porządnie umyte,ale osuszone z wody jagody oraz drobno pokrojoną czekoladę. (u mnie każda kostka czekolady przekrojona jest na 4 mniejsze cząsteczki) 6. Delikatnie wmieszaj owoce i czekoladę w ciasto na placuszki. 7. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony 8. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie są to jagody i jogurt naturalny. 9. Smacznego

U Fiolki
Chleb pszenno-żytni z ziemniakami na zakwasie 164

było co zrobić, ani gdzie ich przechować. Staram się nie wyrzucać jedzenia, szczególnie ciężko mi idzie to teraz, bez lodówki, ale robię co mogę. Przepis z dodatkiem ziemniaków, wydawał się zatem być idealnym rozwiązaniem dla moich potrzeb. Zwykle nie lubię piec chlebów, które nastawia się dzień wcześniej, ale nawet to mi zbytnio teraz nie przeszkadzało. Chlebek najlepiej nastawić poprzedniego(...)szczególnie czasochłonne i zabiera jakieś 3-4h. W zimie, zapewne ten czas się wydłuży. Ja kolejny raz, zrobię chlebek z podwójnej porcji. Jeśli zwykle pieczesz chleby pszenne, to konsystencja ciasta może Cię zmylić. Ciasto jest bardzo gęste, trudno je wymieszać zwykłą łyżką, ale nie dolewaj wody. Za to nie wymaga wyrabiania i ładnie wyrasta. Ja dodaję ziemniaki utłuczone

Mieszam w Garnku
Murzynek z białek 883

doskonale uzupełnia smak, a także nadaje ciastu większej wilgotności. Ciasto można przygotować w szerokiej keksówce 28x15cm lub w tradycyjnej keksówce (będzie wtedy wyższe). Murzynek z białek Składniki: CIASTO 6 białek 120g cukru pudru 120g oleju kokosowego 160g mąki pszennej 50g kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA 50g gorzkiej czekolady

Smakołyki Bereniki
Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy 203

wyłożyć papierem do pieczenia. Papier można posmarować przy pomocy pędzelka odrobiną oleju, ułatwi to później zdjęcie papieru z upieczonego bochenka. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać zwilżoną wodą łyżką lub szpatułką.  Posypać ziarnami. Ziarna lekko docisnąć do ciasta mokrą łyżką. Formę zawinąć w torebkę foliową i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto w wyrośnie prawie do brzegów(...)minutach zmniejszyć temperaturę do 210oC i piec kolejne 25-30 minut. Gdyby skórka chleba zbyt mocno się przypiekała - nakryć formę folią aluminiową. Wyjąć chleb z piekarnika, wyjąć z formy, zdjąć papier. Postukany od spodu chleb, powinien wydawać głuchy odgłos. Jeśli dół jest miękkawy, włożyć ponownie bochenek do piekarnika (już bez formy i dopiec ok. 5-10 minut). Studzić

Przepisy na domowy ser i chleb
Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy 203

wyłożyć papierem do pieczenia. Papier można posmarować przy pomocy pędzelka odrobiną oleju, ułatwi to później zdjęcie papieru z upieczonego bochenka. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać zwilżoną wodą łyżką lub szpatułką.  Posypać ziarnami. Ziarna lekko docisnąć do ciasta mokrą łyżką. Formę zawinąć w torebkę foliową i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto w wyrośnie prawie do brzegów(...)minutach zmniejszyć temperaturę do 210oC i piec kolejne 25-30 minut. Gdyby skórka chleba zbyt mocno się przypiekała - nakryć formę folią aluminiową. Wyjąć chleb z piekarnika, wyjąć z formy, zdjąć papier. Postukany od spodu chleb, powinien wydawać głuchy odgłos. Jeśli dół jest miękkawy, włożyć ponownie bochenek do piekarnika (już bez formy i dopiec ok. 5-10 minut). Studzić

Przepisy na domowy ser i chleb
pyszne ciasto drożdżowe z powidłami kakaowymi... 116

hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut misę nakryć talerzem, odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, ciasto mocno wyrosło powidła dać do miski, wsypać mąkę ziemniaczaną, kakao i wszystko wymieszać na podsypanej mąką desce wyrośnięte ciasto rozwałkować na 2 cm grubości placek, całość posmarować powidłami ciasto zawinąć i przełożyć na blachę z papierem do pieczenia, piekarnik nagrzany

W Mojej Kuchni Lubię