długo nadaje się do spożycia, a im dłużej stoi (bez przesady) tym lepiej smakuje. No dobra, to teraz przepis. NAPOLEONEK Składniki na ciasto: - 550 gram mąki - 200 gram śmietany 18% (kwaśnej) - 6 żółtek - 100 gram drobnego cukru - 80 gram masła - 1 łyżeczka sody Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części - 3 równe(...)nieco mniejszą. Wszystkie części wałkujemy tworząc równe blaty (tutaj właśnie przydałyby się identyczne blachy lub formy), ta ostatnia, mniejsza, może być nierówna, bo i tak ostatecznie zostanie pokruszona. Blaty pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Składniki na krem: - 1,5 litra mleka - 200 gram cukru - 60 gram cukru wanilinowego - 5 żółtek - 2 jajka - skórka
Życie zamknięte w smakumiejsce. Najlepiej przykryć lnianą ściereczką. Czekamy aż ciasto podwoi swoją obiętość. Rozczyn łączymy ze składnikami na ciasto przy pomocy ręki i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło od dłoni, ew. dodajemy wody/mleka lub mąki. Płatki owsiane zalewamy ciepłą wodą i mieszamy z masłem oraz ksylitolem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i dekorujemy kruszonką. Pieczemy
CzarnawisienkaObiecany przepis na chleb bezglutenowy. Taki chleb, bez pełnych sztucznych dodatków gotowych mieszanek mąk. Szybko, zdrowo i smacznie. Składniki: mąka gryczana 450g mąka ziemniaczana 1 łyżka amarantus ekspandowany 1 szklanka drożdże bg (1 opakowanie drożdży w proszku 7-8g) woda letnia ok 500ml dodatki: żurawina lub słonecznik olej rzepakowy 2 łyżki sól himalajska(...)łyżeczki Mąkę gryczaną, ziemniaczaną i amarantus dokładnie wymieszać. Dodać sól i dodatki, dokładnie wymieszać. Wsypać drożdże i zalać wodą i olejem, wymieszać. Ciasto przełożyć do keksownika wyłożonego papierem do pieczenia, odstawić na ok 30-45 minut w okolice kaloryfera (lub innego ciepłego miejsca) do wyrośnięcia. Pilnować aby ciasto się nie przerosło. Jak ciasto urośnie
IzaGotujewędlinę). Resztę skłaników posiekaliśmy drobniutko. Wszystko wymieszaliśmy i gotowe. Lepienie pierożków ;) Mi przypadło zadanie podzielić ciasto na trzy średnio-równe części. Rozwałkować każdą z nich i posmarować sosem pomidorowym, a następnie usypać na środku górkę nadzienia, by na koniec zlepić zgrabne pierogi. Pierogi piekliśmy naszą standardową metodą pizzową - w piekarniku rozgrzanym do 215 stopni. 8-9 minut na dolnym ruszcie(...)środkowym. Efekt fantastyczny. Spontaniczna kolacja przepyszna, syta i mimo wszystko dość zdrowa. Szkoda tylko, że tym razem zdjęcia tego nie oddadzą. Wykonane zostały aparatem w moim telefonie (bez lampy). Nasz aparat pożyczyła Emilka na swoją imprezkę. Wszystkiego najlepszego z okazji pierwszych urodzin droga Mącilko. A pizzę zaklętą w pieroga jeszcze nie raz przyrządzę i udokumentuję jak należy
Kuchnia po mojemuwielkości ptysiów i ilości kremu jaki położycie na ptysiu. Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się od łyżki oraz gdy będzie gładka bez grudek odstawiamy masę do całkowitego ostudzenia. 4. Gdy masa ostygnie miksując(...)dodajemy kolejno po jednym jajka. Można mieszać również drewnianą łyżką. 5 Gdy masa będzie gładka przy pomocy szprycy z końcówką dużej gwiazdki wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec: 20-30 min w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu ostudź. Po ostudzeniu przekrój na pół i nakładaj krem z białek. Krem z białek: 1.Białka ubijamy na sztywną
KreatywnePinyopcjonalnie: łyżeczka whisky Dekoracja: opcjonalnie: gałązka świeżej mięty cukier puder Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się od łyżki oraz gdy będzie gładka bez grudek odstawiamy masę do całkowitego ostudzenia. 4. Gdy masa ostygnie(...)dodajemy kolejno po jednym jajka. Można mieszać również drewnianą łyżką. 5 Gdy masa będzie gładka przy pomocy szprycy z końcówką dużej gwiazdki wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec: 20-30 min w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu ostudź. Po ostudzeniu przekrój na pół, przygotuj śmietanę i śliwki. Krem/bita śmietana 1. Śmietanę ubić razem z cukrem
KreatywnePinyWielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania. Składniki: Ciasto(...)mąki 100 g masła 100 g cukru (ja użyłem trzcinowego) 2 jaja 3 łyżki śmietany 3 łyżki miodu łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowa: 500 ml mleka + 100 ml 75 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 150 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki powidła śliwkowego Polewa czekoladowa: 50 g masła
Kuchnia Łukaszałyżka syropu z agawy łyżka masła 3/4 szklanki gorącej wody szczypta sody oczyszczonej/proszku do pieczenia szczypta soli pół tabliczki czekolady gorzkiej (min.70% kakao) Płatki owsiane mielimy w blenderze (dosłownie chwilkę). Dodajemy sodę i sól, następnie roztopione masło i wodę. Wsypujemy żurawinę, dosładzamy syropem. Ugniatamy ciasto, następnie wałkujemy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, możemy dodać wody. Jeśli się klei, można
Powiedz dietom niebez żadnych dodatków, bo odbierze im to ten pyszny smak :-) Przepis znalazłam TUTAJ . Nieco go zmieniłam i dodałam parę pomocnych informacji (takich jak czas pieczenia). SKŁADNIKI 100 g masła 50 g cukru pudru 180 g mąki 50 g mielonych migdałów 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać przez sitko mąkę i cukier puder. Dodać zimne masło pokrojone nożem, migdały zmielone w blenderze, żółtko i wodę. Zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto będzie za suche, to można dodać jeszcze wody. Rogaliki można wyciskać przez maszynkę lub formułować ręcznie. Ważne żeby były małe. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, to można włożyć je na godzinę do lodówki. Rogaliki
Passions hobbies lifearabskiej w naszym europejskim wydaniu.Składniki na ciasto:-puszka namoczonej ciecierzycy -puszka namoczonego bobu-oliwa-czerwona cebula-czosnek niedźwiedzi-kolendra-sól, pieprz, kurkuma, kminek, gorczyca-łyżka mąki pełnoziarnistejCebulę szklimy na oliwie z wszystkimi przyprawami, łączymy z odsączoną ciecierzycą, bobem i mąką i za pomocą blendera miksujemy.Formujemy małe kuleczki i na papierze pieczemy w piekarniku ok 20 minut w temperaturze(...)stopni.Filet.Mięso marynujemy w oliwie, cytrynie i czosnku niedźwiedzim z dodatkiem soli. Smażymy na patelni grillowej.Sos.Zielony ogórek-część bez gniazda-ścieramy na tarce. Dodajemy centymetr startego świeżego chrzanu, kilka kropel cytryny i pół łyżeczki miodu. Łączymy z jogurtem naturalnym
BaRepasOstatnio najlepiej piecze mi się drożdżowe. Choć przy ciepłej, słonecznej pogodzie wyrastają najlepiej, to teraz wspaniale poprawiają humor. Bo czyż można być nieszczęśliwym, gdy z piekarnika
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis do wypróbowania.Składniki:Ciasto(...)łyżki mleka1,5 łyżki kakao2 łyżki cukru pudruPrzygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania ciasta miodowego. W rondelku łączymy: masło, cukier, miód i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników na jednolitą masę. Pozostawiamy do przestygnięcia. Po tym w misie łączymy mąkę, jaja, śmietanę, proszek do pieczenia i dodajemy masę miodową, dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 4 równe
Kuchnia Łukaszakapuśniaczki - ciasto tradycyjne i ciasto owsiane - bezglutenowe.SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE:- mąka pszenna-tortowa - 600 g,- drożdże - 10 dag,- mleko - 2 łyżki,- cukier - 1 łyżeczka,- sól - 1 łyżeczka,- jajka - 2 - jedno do ciasta, jedno do smarowania,- masło - 3/4 kostki /my dałyśmy całą.- smalec - 1/4 kostki,- kwaśna śmietana - 2 łyżki,+ dodatkowo: kminek/pestki/sezam do posypywania przed pieczeniem.SKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE BEZGLUTENOWE(...)wbijamy jajko i zaczynamy nożem wyrabiać ciasto (podobnie jak na pierogi). 3. Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta topimy tłuszcz (masło i smalec razem). Ma być lekko ciepły (chodzi tylko o to aby się roztopił). Wlewamy tłuszcz do wyrabianego przez nas ciasta i cały czas wyrabiamy. Dodajemy 2 łyżki śmietany. 4. Wyrabiamy ciasto - zaczyna odchodzić od ręki i rosnąć
Wypisz Wymalujmleka. Masło roztopić w garnuszku, lekko wystudzić, dodać do ciasta i dalej wyrabiać, aż do momentu, kiedy będzie bez problemu odchodzić od ręki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części. U mnie wyszło ich 13. Formujemy z nich kulki, spłaszczamy je i układamy na blaszce(...)posiekać. Wraz z pokrojonym boczkiem zrumienić na oleju. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną majeranku. Wyrośnięte kulki spłaszczamy, a płaskim dnem kubka tworzymy zagłębienie w którym umieszczamy cebulowy farsz. Piec w temp.180st, 20- 25 minut
Walijskie PichcenieJak już kiedyś wspominałam nie kupuję gotowego pieczywa. Piekę samodzielnie chleby, zarówno te na zakwasie jak i na drożdżach, a także bułki, które to
Smaczne Zdrowe