bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:819/1508)

Pancakes z owocami 122

moim ogródku, jak co roku, szaleje borówka amerykańska. Wprawdzie nie jest tak piękna i dorodna jak ta sklepowa, ale jest pyszna, aromatyczna i bez żadnych pestycydów. Tak więc owoc ten w trakcie wakacji często gości na naszym stole. Dziś pojawia się jako dodatek do puszystych amerykańskich placuszków, czyli(...)Składniki: 340 g mąki pszennej szczypta soli 60 g cukru 2 duże jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 340 ml mleka 65 g oleju maliny borówka amerykańska 2-3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej robić to jest trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Placki

Kulinarne przygody Gatity
Urywane drożdzówki ze śliwkami. 828

pieczenia i układamy bułeczki jedna obok drugiej w około 1,5 cm. odstępach. Bułeczki smarujemy mlekiem lub jajkiem i pieczemy na rumiano. Około 30 min w 180C. Po ostudzeniu możemy polać lukrem i udekorować posypką. A tutaj bez lukru ;-) Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
"Wsiąść do pociągu byle jakiego..." - mam pociąg do pieczenia; pizzugette/pizzeryjki, czyli wariacje na temat pizzy. 127

mozzarellę w plastrach, u nas wersja z goudą następnie zlepiam brzegi ciasta ze sobą, zamykając wewnątrz nadzienie Zawijać można dowolnie, u nas świderkowa maczuga. Przykrywam ściereczką na około pół godziny Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję odrobinkę grubą solą i ziołami ( tymianek i oregano) Jeżeli nie możecie od razu piec pizzeryjek, można je okryć i na czas do kilku godzin umieścić

I tu będę miała takie te
Pizza z komosy ryżowej (quinoa) – Najprostsza pizza bezglutenowa 115

calą noc. Na następny dzień odsączamy ją z wody i miksujemy na gładkie ciasto wraz z przyprawami i octem. Przyznaję, że sprzęty których używam miały problem ze zmiksowaniem jej na idealnie gładko ale z małymi grudkami też wyszło ok. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy […] Artykuł Pizza z komosy ryżowej (quinoa) – Najprostsza pizza bezglutenowa pochodzi

Mienta blog
Chleb z cebulką 107

zeszkli. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, smażoną cebulę bez tłuszczu, suszoną cebulkę, zaczyn drożdżowy i sól. Należy zwrócić uwagę, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże, gdyż zaburzy pracę drożdży. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na blat i ponownie zagniatamy. Następnie formujemy zgrabny, podłużny bochenek(...)Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Chleb smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem wody. Na wierchu ostrym nożem robimy ukośne nacięcia. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Studzimy na kratce. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Kruche Babeczki z Masą Orzechową 191

minutach końcowe przygotowanie babeczek i pieczenie: Odrywam kawałek ciasta i wyklejam nim foremkę. Następnie do środka nakładam około 1 łyżeczki masy orzechowej i babeczki ustawiam na blasze do pieczenia. Blachę z babeczkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 20 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości babeczek, jeżeli nie jesteśmy pewni(...)już upieczone to możemy wyjąć jedną babeczkę z piekarnika i wybić z foremki, gdy jest rumiana to znaczy że są już upieczone. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Gdy babeczki przestygną to wybijam je z foremek i odstawiam do wystudzenia. Teraz przygotuję polewę czekoladową: Do rondelka wlewam mleko dodaję cukier puder, rondelek stawiam na gazie

Uwaga Babcia Gotuje
Szarlotka sypana 186

Szarlotka sypana to najprostsza szarlotka na świecie. Każdemu się uda a przy tym jest baaaaaardzo smaczna.   Przygotowuje się ją bardzo szybko bez użycia miksera czy zagniatania ciasta. Jedyna pracochłonna czynność to przygotowanie jabłek. Ciasto ma jeszcze jedną zaletę mianowicie składa się z nie skomplikowanych składników, które znajdują się w większości domów. Dla mnie jest to kolejna wersja szarlotki(...)również przypadnie do gustu. Zapraszam!!! Składniki: 1 szkl. maki pszennej, 1,5 szkl. płatków owsianych, ¾ szkl. cukru ( lub mniej jeżeli jabłka są słodkie), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 kg jabłek, 200 g masła lub margaryny ( najlepiej zamrożonej),   Wykonanie: Mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 równe części

Passion of Cooking
ZAWIJANY MAKOWIEC DROŻDŻOWY 149

Święta nie mogą się obejść bez maku...To fakt. Dobry makowiec to ciasto nie tylko świąteczne, chętnie sięgamy po nie przez cały rok. Tak jest  z tym, na którego przepis właśnie Wam przedstawiam- smakuje wybornie w święta ale i w zwykłe dni do kubka ciepłego mleka Składniki : przepis na 4 makowce(...)mąki 400 ml ciepłego mleka aromat migdałowy 300 g masła 250 g cukru szczypta soli kostka drożdży- 10 dag 2 puszki masy makowej Helio 1 żółtko do posmarowania ciasta przed pieczeniem do ozdobienia: lukier czekoladowa posypka Wykonanie: *Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i pół szklanki mleka. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. *Rozpuszczamy masło, odstawiamy do ostudzenia *Żółtka

Z Majeczką w kuchni
Babeczki z kremem budyniowym i owocami 1193

bez pestek) 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sito. Dodajemy margarynę i siekamy ją razem z mąką. Następnie dodajemy cukier puder oraz 2 żółtka i dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Kruche ciasto formujemy w kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po schłodzeniu, z ciasta(...)odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i wylepiamy nimi każdą foremkę do babeczek (uprzednio natłuszczoną i wysypaną mąką) oraz nakłuwamy widelcem. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez ok. 15 minut (do lekkiego zezłocenia). Gdy beczki się upieką, pozostawiamy je do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmujemy z foremek. Krem budyniowy*: Budyń waniliowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu dodając

MyCookBook.pl
Ryżowe ciasteczka z lawendą 150

proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka ekstraktu lawendowego lub 1 łyżka utartych, suszonych kwiatów lawendy Przygotowanie: Mąkę umieścić w misce, dodać żółtka, ksylitol, olej. Wymieszać łyżką. Następnie dolać mleko z rozpuszczonym w nim proszkiem do pieczenia i ekstrakt lawendowy, połączyć najpierw łyżką, a później krótko dłońmi lub robotem. Z ciasta odrywać kawałki

Cakes By Kejt
Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 191

sosie pomidorowym z boczkiem, śmietaną, szałwią i parmezanem. Było cudownie aromatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, a zamiast galaretki poszliśmy w mus z wędzonego jabłka. Kiedy chałka wyrastała, a wątróbka królicza przesmażała się(...)wytrawne czerwone wino, czosnek, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki a to wszystko zostało wymieszane z dużą ilością klarowanego masła! Czysta poezja! Uwielbiamy buraki, często je gotujemy i pieczemy, żeby zjeść je same, bez dodatków. Uwielbiamy ich smak! A w tym buraczanym czatneju dosłownie się zakochaliśmy! Musicie go przygotować! U nas wejdzie na stałe do domowego menu! Wyobraźcie sobie te smaki

Plate of Joy
Sypana szarlotka z kardamonem i cynamonem, z dodatkiem kaszy kukurydzianej 159

też jabłecznik, jak wolą inni. Najprostszy sposób, szybko i bez zbędnych ceregieli: sypana. Przepis na wcześniejszą wersję znajdziecie tam klik Dzisiaj kaszkę mannę zastąpiłam kaszką kukurydzianą. Ciasto wyszło bardziej zwarte i lekko chrupiące. Co najważniejsze, na drugi dzień ta delikatna chrupkość zniknęła, ale ciasto nie stało się miękkie. Zastanawiam się nad wersją(...)szarlotkę - pachnąca jabłkami, kardamonem i cynamonem. Moje smaki i zapachy jesieni :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszki kukurydzianej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2-3 łyżki cukru pudru 50 g zimnego masła 1 kg jabłek Formę wyłożyć dokładnie papierem, w taki sposób, żeby ewentualnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Napoleonek 121

długo nadaje się do spożycia, a im dłużej stoi (bez przesady) tym lepiej smakuje. No dobra, to teraz przepis. NAPOLEONEK Składniki na ciasto: - 550 gram mąki - 200 gram śmietany 18% (kwaśnej) - 6 żółtek - 100 gram drobnego cukru - 80 gram masła - 1 łyżeczka sody Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 części - 3 równe(...)nieco mniejszą. Wszystkie części wałkujemy tworząc równe blaty (tutaj właśnie przydałyby się identyczne blachy lub formy), ta ostatnia, mniejsza, może być nierówna, bo i tak ostatecznie zostanie pokruszona. Blaty pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.  Składniki na krem: - 1,5 litra mleka      - 200 gram cukru - 60 gram cukru wanilinowego - 5 żółtek - 2 jajka - skórka

Życie zamknięte w smaku
Pełnoziarnista drożdżówka z owsianą kruszonką | ani grama cukru! | dietetyczna | bez laktozy 369

miejsce. Najlepiej przykryć lnianą ściereczką. Czekamy aż ciasto podwoi swoją obiętość. Rozczyn łączymy ze składnikami na ciasto przy pomocy ręki i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło od dłoni, ew. dodajemy wody/mleka lub mąki. Płatki owsiane zalewamy ciepłą wodą i mieszamy z masłem oraz ksylitolem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i dekorujemy kruszonką. Pieczemy

Czarnawisienka
Chleb bezglutenowy gryczany z amarantusem 110

Obiecany przepis na chleb bezglutenowy. Taki chleb, bez pełnych sztucznych dodatków gotowych mieszanek mąk. Szybko, zdrowo i smacznie. Składniki: mąka gryczana 450g mąka ziemniaczana 1 łyżka amarantus ekspandowany 1 szklanka drożdże bg (1 opakowanie drożdży w proszku 7-8g) woda letnia ok 500ml dodatki: żurawina lub słonecznik olej rzepakowy 2 łyżki sól himalajska(...)łyżeczki Mąkę gryczaną, ziemniaczaną i amarantus dokładnie wymieszać.  Dodać sól i dodatki, dokładnie wymieszać. Wsypać drożdże i zalać wodą i olejem, wymieszać.  Ciasto przełożyć do keksownika wyłożonego papierem do pieczenia,  odstawić na ok 30-45 minut w okolice kaloryfera (lub innego ciepłego miejsca) do wyrośnięcia.  Pilnować aby ciasto się nie przerosło.  Jak ciasto urośnie

IzaGotuje