Zastanawialiście się do czego można wykorzystać Coca-colę? To już Wam mówię… zrobicie dzięki niej pyszne danie – żeberka w coli. Coca-cola to jeden
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: masło lub margaryna bezmleczna 150 g cukier trzcinowy ciemny 0,5 szklanki mąka ryżowa 0,5 szklanki mąka kukurydziana 0,5 szklanki skrobia kukurydziana
głodny alergiksilny wiatr. Dodatkowo jakby ciemniej i jakoś jesiennie.To na pewno nie są greckie wakacje! W takich wypadkach całkiem fajnie współpracuje z nami piekarnik. Można go włączyć bezstresowo i bez obawy ,że w domu nagle zrobi się za ciepło. Dziś na tapecie babeczki z jogurtem, przepis Teo Vafidis. Babeczki z jogurtem są pyszne. Jedyną ich wadą jest(...)otarta skórka z 1/2 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia parę garści owoców, u mnie mieszanka owoców zamrożonych 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Jaja ubij z cukrem do białości na puszystą masę. Zatrzymać miksowanie i stopniowo dodawać jogurt, skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać masę, a następnie przełożyć do foremek
Z Kuchni Do KuchniJuż jutro Tłusty Czwartek. Dlatego dziś zapraszam Was na zestawienie szybkich tłustoczwartkowych przepisów na pączki, faworki, oponki i inne słodkości smażone na głębokim tłuszczu. Smacznego Tłustego
Słodkie okruszkiUwielbiam lody. To chyba jeden z moim ulubionych deserów. Mogłabym je jeść bardzo często i o każdej porze roku. A odkąd zaczęłam je przygotowywać osobiście w
Słodkie okruszkiwiśni, babka na kisielu, babka na oleju, babka na białkach. Moja powstała w zasadzie przez przypadek, zostały mi świeże białka po przygotowaniu tatara i szukałam przepisu na jakieś urozmaicone bezy z dodatkami. A zamiast tego natknęłam się na właśnie tę babkę. W zamierzeniu miała wyjść trójkolorowa ale jak widać u mnie kolory są dwa a trzeci to powiedzmy takie cienie(...)szczyptą soli na sztywną pianę, żółtka ubiłam z resztą cukru, dodając powoli olej, następnie dodałam ubite białka, na końcu mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszałam przy pomocy miksera. Powstałe ciasto podzieliłam na trzy równe części. Do jednej części dodałam kakao, do drugiej kokos, a do trzeciej suchy kisiel wiśniowy. Ciasto przełożyłam na blaszkę (uprzednio wysmarowaną masłem
Kuchnia z widokiem na ogródciasta przed pieczeniem. resztę dodajemy do ciasta, które zagniatamy z mąki, szczypty soli i kawałków zimnego masła. Wyrobione ciasto wkładamy na minimum 30 minut do lodówki, a następnie jeszcze raz wyrabiamy i wylepiamy nim dno i brzegi formy. 1/4 ciasta zostawiamy na ozdobienie wierzchu. Wylepioną formę wypełniamy farszem, lekko go ugniatamy, na wierzchu robimy wzór z ciasta, smarujemy(...)jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 40 minut. Jeśli po tym czasie ciasto jest zrumienione, możemy je wyjąć, jeśli nie, zostawiamy jeszcze na kilka minut. Ja grzałam piekarnik na opcji góra-dół bez termoobiegu, po włożeniu tarty przełączyłam na sam dół. Polecam gorąco i życzę powodzenia
Quinoa Raz!Królowa wielkanocnych wypieków to drożdżowa baba i nie może jej zabraknąć w świątecznym menu. Drożdżowe ciasta uwielbiam i jeść i przygotowywać, na blogu znajdziesz wiele rozmaitych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki (na 8 porcji) - 3 jajka (ok. 150 g), - pół szklanki cukru (ok. 100 g), - 1 kg twarogu, - opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSłodki i smaczny deser, idealny do kawy w chłodny dzień. Poniżej podaję przepis, krok po kroku jak należy zabrać się do tego odrobinę pracochłonnego, ale zdecydowanie
Mango Papajazabraknąć lukru. Placek z jabłkami, właśnie taki jak ten, bez lukrowego zwieńczenia nie ma racji bytu. PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. / źródło: Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na blaszkę 25x20 cm ok. kilograma mączystych jabłek sok z 1 cytryny 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g margaryny ekstrakt waniliowy 1 szklanka cukru(...)miski przesiewam mąkę wraz z proszkiem. Dodaję szklankę cukru, kilka kropel ekstraktu z wanilii, jajka i zimną margarynę. Siekam nożem składniki, następnie dokładnie zagniatam. Formuję z ciasta kulę, wkładam na 30 minut do lodówki, by stwardniało. Blachę do ciasta smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Ciasto dzielę na 2 równe części. Połową wylepiam blaszkę, układam
W kuchni Karmel-itkiwsypujemy do ciasta wraz z ostudzoną żurawiną. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i formujemy z nich wałki, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy stężałe wałeczki i kroimy je na plasterki grubości około 5mm. Powstałe talarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp
Smaczne Zdrowekilka innych składników. Może przerazić was ilość jajek i całej reszty płynów, ale bez obaw po upieczeniu i wystudzeniu sernik jest idealnie gładki, delikatnie śmietankowy,puszysty niczym chmurka. Lekkości dodaje również wiśniowo-różana pianka na białkach. Całość skomponowana jest w cynamonowym kruchym cieście, które wzbogaca doznania smakowe. Jedyną wadą było czekanie na wystudzenie i jeśli zdecydujecie się(...)uwagi i poświęcenia. Luksus przez duże L cisie mi się na usta po spróbowaniu. Składniki : Na spód: 310 g mąki typ 650 5 g proszku do pieczenia 2 żółtka 70 g ciemnego cukru trzcinowego Muscovado 1,5 łyżeczki cynamonu 200 g masła szczypta soli Na masę sernikową
vaniliowoczekoladowamasła. Polewa: - garść borówek - 150g twarogu wymieszanego z 2 łyżkami jogurtu. Sposób przygotowania: - masło roztopić w małym garnuszku wraz z gorzką czekoladą, - cukinię zetrzyj na tarce na małych oczkach (bez środka z pestkami), - startą cukinię ugnieć przez sitko, aby odsączyć wodę, - mąkę wymieszaj z sodą i kakao, - w osobnej miseczce ubij jaja z cukrem/ksylitolem, - do miski z mąką dodaj(...)czekoladą, - dojrzałego banana rozgnieć widelcem i dodaj do pozostałych składników, - wszystko energicznie mieszaj do powstania jednolitej masy, - masę przelej do prostokątnej foremki wysmarowanej uprzednio masłem, - wierzch ciasta wyłóż twarożkiem i posyp borówkami, - ciasto piec w temperaturze 160 stopni ok. 50 minut. SMACZNEGO
MintTastekokosowe Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, masło pokrojone na kawałki, śmietanę i jajko. Zagniataj do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Odłóż na 30 min do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przygotuj krem: do miski przełóż schłodzoną śmietankę kokosową, (tj. tę część
365 dni dookoła kuchni