bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:807/1508)

ATAIF – NALEŚNIKI Z KREMEM I ORZECHAMI – kuchnia egipska 206

używają drożdży, inne robią na semolinie, a jeszcze inne z proszkiem do pieczenia. Absolutnie nie będę Wam sugerować, który sposób jest najlepszy, ale jedynie zasugeruję: zróbcie, bo warto! Są przepyszne! Ja swoje nadziałam kremem budyniowym i prażonymi orzechami. Następnym razem spróbuję też pistacjowej wersji! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * mąka pełnoziarnista – 0,5 skl * świeże

Ostra na Słodko
Babeczki budyniowe 116

100g mąki pszennej 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (po 35g) 3 jajka 4 łyżki mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Na lukier: szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny lub 3-4 łyżki gorącej wody Wykonanie: Mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy do miski. Masło ucieramy(...)jasny, puszysty krem. Następnie wbijamy po 1 jajku miksując po  każdym dodaniu około minuty. Wlewamy mleko i miksujemy. Na końcu dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Ciastem napełniamy foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20-25  minut w 180 stopniach. Cukier ucieramy z wodą lub sokiem z cytryny, lukrem dekorujemy babeczki. SMACZNEGO! Do pieczenia babeczek użyłam

Smak mojej kuchni
Tarta cytrynowa pod bezową pierzynką 72

masła 3 żółtka Beza: 4 białka 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło, mąkę, sól, cukier wymieszać i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać żółtka i wodę, a następnie szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny, żeby ciasto się chłodziło. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować nadając mu kształt koła(...)Wyłóż nim foremkę o średnicy 24-26 cm. Nakłuj ciasto widelcem i na jeszcze 15 minut włóż do zamrażalnika. Schłodzone ciasto piec ok. 20 minut w temp. 180 st. C. W misce wymieszać sok z mąką i żółtkami. Masło  rozpuścić, dodać cukier i pozostałe składniki. Mieszać, aż całość się połączy i masa zacznie gęstnieć. Ostudzić. Białka ubić na sztywną

kulinarnyswiatdomi
Rogaliki z serem 164

mnie wyszły 24 sztuki – z każdego płata uzyskałam 8 trójkątów). Smarujemy wierzch rogalików pędzelkiem maczanym w mleku lub w jednym z pozostałych po pieczeniu białek. Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pieczemy ok. 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Po upieczeniu i wystygnięciu warto posypać je cukrem pudrem. Trzymane w chłodnym miejscu(...)marką Piątnica Zobacz także: Tarta cytrynowa z lemon curd Pyszny sposób na wykorzystanie kremu lemon curd i pozostałyc... Pizza na cienkim cieście z rukolą Na blogu znajdziecie różne rodzaje pizzy. Była pizza z drożd... Brzoskwiniowe smoothie bez cukru Dziś śniadaniowy, bardzo prosty napój. Brzoskwiniowe smoothi... Wiosenna lekkość na talerzu wg Davida Gaboriaud Wiosna budzi nas do życia i kusi

Poezja smaku
Świąteczny piernik bezglutenowy 115

także wprowadzić troszkę zdrowszych nowości. Jedną z nich będzie Świąteczny piernik bezglutenowy – lekko wegańskiej (w przepisie pojawia się miód, ale można bez problemu zastąpić go syropem daktylowym i od razu przepis staje się czysto wegański Ciasto przeszło już pierwsze testy i nikt nie dostrzegł, że coś z nim ,,nie tak” – tzn. że nie jest przygotowane(...)biegnie do kuchni przetestować przepis :)? Świąteczny piernik bezglutenowy przepis na keksówkę o długości 16 cm 300 g mąki gryczanej 50 g mąki kokosowej łyżka skrobii ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao lub karobu czubata łyżka przyprawy korzennej pół łyżeczki cynamonu orzechy/pestki/suszone owoce – ilość według uznania 200 g powideł śliwkowych (najlepiej takich domowej roboty) 100 g oleju

365 dni dookoła kuchni
Tarta z kremem matcha i figami 170

przesianej uprzednio przez sitko Do dekoracji figi lub inne ulubione owoce Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić ciasto.  Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasno na placek zbliżony kształtem do formy, w której będziemy piec tartę. Wyłożyć ciastem dno formy i brzegi do wysokości około 1 centymetra

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Owsiane ciasteczka z sezamem i bananami; ciasteczka bananowe bez cukru 139

szklanki nasion chia - 3 łyżki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki słonecznika - 3 łyżki miodu z mniszka lekarskiego Do miski daję banany, a następnie rozgniatam je widelcem. Dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam całość ze sobą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam łyżką ciasto, formując kształt ciasteczek.  Piekę ok. 20 - 25 minut

Wielopokoleniowo
pizza z komosy ryżowej 182

klikania follow: jest to jeden z lepszych profili w internecie jakie znam. Ta kobieta naprawdę zna się na tym co mówi! Składniki: 120g komosy ryżowej, sól, jajko (opcjonalnie, bez jajka ciasto może się trochę łamać – w końcu to sama komosa), ulubione dodatki. Przygotowanie: Komosę ryżową wsypujemy do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy na przynajmniej 12h, jednak ja moczę(...)szczyptę soli i blendujemy na gładką masę. Jak wspomniałem, oryginalnie możemy komosę wylewać na blaszkę, jednak zachęcam dodać jedno jajko, dzięki czemu ciasto wyjdzie mniej łamliwe. Ciasto wylewamy cienką warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 15 minut do gorącego piekarnika (200°C). Po 15 minutach wyciągamy blaszkę i na ciasto nakładamy nasze dodatki: sos, cebulka

Gar Zdrowia
ciasto na pizzę z dodatkiem czarnych oliwek 168

łyżkę oliwy, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, wierzch natłuścić łyżką oliwy. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok 40 minut. Oliwki drobno posiekać, dodać do wyrośniętego ciasta, ponownie wyrobić, uformować kulę, natłuścić pozostałą oliwą i odstawić jeszcze na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto rękoma rozciągnąć po pożądanego kształtu (ja piekłam na natłuszczonej blaszce ze standardowego wyposażenia piekarnika

6niebo
TARTA LCHF (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 176

tylko przyprawami i dodatkami, które dobieramy w zależności od rodzaju przygotowywanej tarty Składniki: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka przyprawy i dodatki: „na słodko”: opcjonalnie stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna), wanilia sproszkowana, cynamon, aromat waniliowy/migdałowy, cytrynowy itp. wytrawne(...)prowansalskie, oregano, kminek,   Wszystkie składniki wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce

Ola la LCHF
dyniowe "słoneczko" drożdżowe 153

grubych oczkach dynię. Smażyć aż dynia będzie miękka, doprawić do smaku. Zdjąć z ognia, przestudzić. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na pół. Obie części rozwałkować w kształt koła na oprószonej mąką stolnicy. Pierwsze ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę (taką, ze standardowego wyposażenia piekarnika). Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając ok 1,5 cm naokoło. Na środek nałożyć

6niebo
PĄCZKI PIECZONE 140

rąk i ścianek miski (po następnych mniej więcej 10-15 minutach), przykryjcie misę ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. Po tym czasie zagniećcie ciasto jeszcze raz, jeśli to konieczne podsypując lekko mąką- (będzie dosyć luzne, nie będzie zachowywało kształtu, ale tak powinno być :) ). Rozciągnijcie palcami na grubość około 1 cm i podzielcie(...)brzegi. Układajcie bułeczki na blasze lub w papilotkach zlepioną częścią do dołu. Przykryjcie ściereczką  i poczekajcie jeszcze około 30 minut- niech podrosną. Piekarnik nagrzejcie do 170 st bez termoobiegu. Pieczcie około 14-15 minut. Studzcie na kratce, wystudzone polukrujcie

OliveandThyme
Chleb orkiszowy 124

stopni. Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika i piec 10 minut, a następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec około 30-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia chleb można wyjąć z formy i dopiec na kratce już bez formy. Smacznego! Przepis znalazłam tutaj

kuchnia doski
Fougasse 164

Wyspach Normandzkich. Ze względu na dodatki oliwek, anchois czy sera fougasse była uważana za prymitywną wersję pizzy bez pomidorów, a w rzeczywistości, fougasse służyła do sprawdzenie temepratury pieca opalanego drewnem, czas w jakim płaski bochenek sie upiekł dostarczał informacji czy piec jest odpowiednio nagrzany żeby załodować go właściwymi bochenkami chleba.  Składniki: 2 szt Czas przygotowania: ok 3 godzin(...)misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego, lub wyrabiamy ręką do czasu aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleić się do rąk 2. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2-3 godzin do wyrastania 3. Ciasto powinno podwioć swoją objętość 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie cześci, każdą rozciągamy

Słodki Kompromis
Chleb bez wyrabiania, przygotowanie ciasta w 5 minut. Super 138

wlać do suchych składników, dolać jeszcze 1 szklankę ciepłej wody. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, nie wyrabiać nie ugniatać ciasta. Blaszkę o wymiarach 30 cm x 12 cm wysmarować olejem i wlać ciasto. Nagrzać piekarnik do 140 C z termoobiegiemi tak piec półtora godziny. Następnie zwiększyć do 180 C i piec jeszcze 10 minut. Lekko przestudzić i wyjąć chlebek na raszki

Kuchnia Pokoleń