Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do „ ruszenia drożdży". Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj . Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki ciasta (wraz z resztą cukru(...)minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i nie klei się do rąk. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość
Nastoletnie WypiekanieCiasto bananowe może być wykonane w dwóch wersjach. Jedna wersja - bezglutenowa. Druga wersja - bezglutenowa o obniżonym indeksie glikemicznym. Chociaż powinnam "stosować" wersję drugą to jednak trochę
Ze smakiem bez glutenu6 białek szczypta soli 1 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka wlewamy do miski i uijamy na sztywną pianę Stopniowo
Klaudynkowa kuchniaDziś ponoć swoje święto ma czekolada, więc wypada Was poczęstować czymś na słodko :) Bajaderki są banalne w przygotowaniu i tak naprawdę nie zajmą nam wiele czasu
Kuchnia w czekoladziePianka gruszkowa to nie pierwszy deser tego typu na bonappetit-owym blogu (wcześniejszy tu i tu ) Ten deser o konsystencji puszystego ptasiego mleczka tak przypadł
Bon appetit mon amieStaram się ograniczać słodkie do minimum, a przynajmniej wybierać zdrowsze ich zamienniki. Taką alternatywą właśnie są pełnoziarniste gofry, które mogą stanowić świetny pomysł na słodkie
Fabryka pomysłówbez nadzienia), Spód: 200 g jasnych herbatników, 2 łyżki kakao, 100 g rozpuszczonego masła Polewa: 100g (tabliczka) białej czekolady, 25 g masła lub 25 ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania: Herbatniki i kakao dokładnie zmiksować. W rondelku rozpuścić masło, przestudzić, dodać do zmiksowanych herbatników i dokładnie połączyć na jednolitą masę. Wyłożyć na dno wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia(...)żurawinę i posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na herbatnikowy spód. Wygładzić. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra - dół) i piec przez godzinę (ja przegapiłam czas i troszeczkę boki za ciemne :( ). Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku. Przygotować polewę : na niewielkim ogniu rozpuścić masło w kąpieli wodnej (lub ogrzać śmietankę), dodać pokruszoną czekoladę, dokładnie wymieszać
Nie tylko w kuchniwypieków. Przygotowuje się z nich: v masy orzechowe do tortów, rolad i ciast, v nadzienia do ciasteczek, rogalików i innych wypieków, v zmielone orzechy wykorzystywane są jako składnik ciast, zastępując część mąki, v zmielonymi orzechami dekoruje się(...)boki tradycyjnych polskich tortów – najczęściej orzechowo-kawowych lub orzechowo-czekoladowych, v połówki orzechów wykorzystywane są jako dekoracja wierzchu tortów i ciast, v posiekane orzechy rozsypane na bezie stanowią ostatnią warstwę słynnego ciasta Pani Walewska (pychotka), v posiekane orzechy z miodem to ostatnia warstwa wielu polskich ciast, w szczególności
Trzeci talerzCórcia nie lubią zazwyczaj ananasa i sosu barbecue te pizze zjedli w oka mgnieniu, od bardzo dawna nic nie zostało na dzień następny! recepturę ciasta stosuję tę samą od dawna, każdy może wykorzystać swoje ulubione ciasto. Proporcja sosu i nałożenia jest na dwie duże pizze. sos barbecue: 2 łyżki oliwy 1 mała, posiekana, czerwona cebulka 4 posiekane ząbki czosnku(...)mieszamy w misce i umieszczamy na sicie by odsączyć z nadmiaru płynu. dodatkowo: porcja ciasta do pizzy (u mnie z 500 g mąki) 250 g mozzarelli w kulce, pokrojona w plastry 8 cienkich plasterków szynki parmeńskiej Piekarnik nagrzewamy do 240 st.C (najlepiej z termoobiegiem). Ciasto przekładamy na oprószonym mąka blat. Dzielimy na 2 części. Każdą z części umieszczamy na posmarowanej
Dzieje kuchennej WiewióryJuż chyba raz wspominałam, że mój małżonek jest mega łasuchem jeśli chodzi o słodycze. Ma nawet taki swój poobiedni rytułał, a mianowicie, gdy tylko odejdziemy po
W mojej holenderskiej kuchnicurry 1 łyżka oleju Przygotowanie: Kalafiora umyć i osuszyć, pokroić na różyczki. Pozostałe składniki wymieszać ze sobą na gęste naleśnikowe ciasto. Odstawić na około 20 minut. Maczać w nim kawałki kalafiora. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Piec w 220 stopniach około 15-20 minut do miękkości. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówCzęsto zdarza się, że po niektórych wypiekach, takich jak np. pączki, zostają nam niewykorzystane białka jajek. I tak też było w tym przypadku, gdzie z pozostałych
PysiaGotuje.plcukier puder i szczyptę soli – miksujemy pulsacyjnie. Przekładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy formując kulę. Owijamy folią spożywczą (lub wkładamy do woreczka) i umieszczamy w lodówce na ok. 20 minut. Ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 4 mm. Będą potrzebne dwie foremki w kształcie serc - jedna większa, druga mniejsza. Większą foremką wykrawamy serca. Całość dzielimy na 2 części(...)foremką, wycinamy serca (można wycięte małe serduszka upiec lub zagnieść i ponownie wyciąć duże serca). Serca „pełne” układamy na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), smarujemy roztrzepanym białkiem i kładziemy na nie wykrojone serca bez wnętrza (jak wyżej – na gifie). Wierzch smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 20 minut. W międzyczasie szykujemy
mojewypiekiinietylkomusztardy Polędwiczka z pieca, w glazurze z musztardy i cukru trzcinowego, octu winnego i rozmarynu – z tych składników powstaje niezwykle aromatyczna mieszanka, która pięknie karmelizuje się podczas pieczenia lub smażenia. Piątek: Pizza gotowa w 10 minut Ta pizza naprawdę jest błyskawiczna. Można ją zrobić w 10 minut! Tajemnica tkwi w składnikach ciasta, z którego można zrobić równie dobrze
Niedzielny kucharz