puree z banana 150 g puree z mango 50 ml wody 25 g cukru 6 g żelatyny w płatkach 90 g białej czekolady 100 g śmietanki 30% Beza włoska: 50 g białka 100 g cukru woda Do przybrania: kulki z marcepana prażone migdały Sposób przygotowania: Blat kokosowy: W jednej misce łączymy mączkę migdałową, cukier puder i wiórki. W drugiej umieszczamy(...)mieszaninę. Jeśli będziemy długo wyrównywać, zaczną pojawiać się dziury. Pieczemy w temp. 150 ° C, do otrzymania złocistego koloru (ok. 20 minut). Powstały biszkopt białkowy ma być mokry i lepiący. Odstawiamy do ostygnięcia *Najlepiej użyć prostokątnej/kwadratowej blachy, którą każda z nas posiada w wyposażeniu piekarnika domowego. Będziemy z ciasta wykrawać 2 koła o średnicy 18 cm. Krem biała czekolada
DominikaDolciCiasto, które kiedyś dość często gościło na naszym stole. Ostatnio zapomniane, dzisiaj powróciło w troszkę innej odsłonie, bowiem mój przepis gdzieś się ulotnił. Ale prześledziłam szybko
Smaczne ZdroweJak już można się domyśleć, niestety coraz bliżej święta. Nie mam żalu, że się zbliżają hehe tylko o to, że tak szybko czas ucieka. A co
Gotowanie z pasjąciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić(...)powstanie gęsta, błyszcząca masa bezowa. 3) Na koniec dodać przesianą skrobię i wymieszać. Tarta: 1) Na kruche, przestudzony spód wykładamy masę makowo-jabłkową. 2) Na masę makową wyłożyć bezę. 3) Całość piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 50 min., aż beza się zarumieni i lekko popęka, w razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć o kilka minut
Fitsweet.meciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić(...)powstanie gęsta, błyszcząca masa bezowa. 3) Na koniec dodać przesianą skrobię i wymieszać. Tarta: 1) Na kruche, przestudzony spód wykładamy masę makowo-jabłkową. 2) Na masę makową wyłożyć bezę. 3) Całość piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 50 min., aż beza się zarumieni i lekko popęka, w razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć o kilka minut
Fitsweet.meBardzo pyszne, nie suche ciasto z jabłuszkami. Najprostsze jakie można zrobić. Polecam Przygotowanie jabłek – jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Wykonanie
Kuchnia Pokoleńmnie malinowa, ale może być także wiśniowa, porzeczkowa czy jagodowa) 100 ml śmietany 30% (+ ewentualnie 50 ml na kleksy z bitej śmietany) 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)'; document.write(" "); Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 170°C (lub 160°C z termoobiegiem). Obie mąki, kakao i proszek przesiewamy dwukrotnie przez sito do miseczki. Jajka (jeśli nie są w temp. pokojowej) przelewamy chwilę(...)olej. Dodajemy po trochu suchych składników, delikatnie je rozsypując i miksując na małych obrotach, aż do wyczerpania. Przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 36 na 24 cm) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 minut. Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Żelatynę mieszamy z łyżką soku z cytryny oraz łyżką wody
Poezja smakuWłaściwie nie zdarza mi się robić ciast „z paczki”, ale sprzątając ostatnio moją szafkę z cukierniczymi różnościami natknęłam się na pudełko ciasta Red Velvet przywiezione jeszcze z wycieczki z Nowego Jorku. Z obawą (niepotrzebną jak się okazało) obejrzałam kartonik szukając daty przydatności do spożycia – wychodzi na to, że takie rzeczy są niezniszczalne :) Dzisiejsze babeczki zatem to takie(...)pierwsze bąbelki. Ważne, żeby budyń nie miał żadnych grudek. Zestawiamy garnek z pieca i ostawiamy do ostygnięcia. Kiedy nie jest już gorący można wstawić go pod przykryciem do lodówki. Moje cukiernicze pamiątki z wakacji prezentuję poniżej ;) Instrukcję przygotowania domowych babeczek Red Velvet znajdziecie tutaj . Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Foremkę
Ciastkozercyobrać przed gotowaniem, czy smażeniem. Ze względu na gabaryty najlepiej nadają się na grilla lub do pieczenia. Używając zwykłej obieraczki do warzyw można je pokroić we wstążki i podać na surowo jako dodatek do warzywnych sałatek. Szparagi średniej grubości można smażyć, piec i gotować, albo zjeść na surowo. Cienkie są doskonale jako dodatek do makaronów i sałatek. Jak przyrządzać(...)ZIEMNIAKAMI I PESTO Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente i chrupiącymi szparagami i delikatnym pesto w tle. TARTA ZE SZPARAGAMI ALLA FONTINA Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w sernikowym nadzieniu. MISA OBFITOŚCI Z KREWETKAMI, PĘCZAKIEM I WARZYWAMI Kluczowym składnikiem jest tu niepozorny sos, prosty
Niedzielny kucharzSylwester;) Bardzo fajne i podzielne ciasto, nie tylko ładnie wygląda ale też wyśmienicie smakuje ;) A teraz z innej beczki. W tym ostatnim dniu starego roku chciałam Wam wszystkim złożyć najserdeczniejsze życzenia Noworoczne. Życzę Wam aby ten Nowy Rok był lepszym od mijającego, aby spełnił Wasze marzenia, aby był rokiem bez trosk, zmartwień, pełnym miłości i prawdziwej(...)pieczenia i wysmarowanej olejem kontury żyrafy. Blaszkę wsadzić na 3 minuty do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. W między czasie do pozostałej reszty masy dodać kakao i wymieszać do połączenia się składników. Gdy kontury się upieką wyłożyć na nie masę czekoladową i całość piec przez 15 minut w 180 stopniach. W między czasie przygotować papier do pieczenia
Krakowskie smaki Animojprzepisna.pl | Tort musowy czekoladowo-truskawkowy Torcik przygotowałam z okazji wieczoru panieńskiego siostry ciotecznej. To była impreza niespodzianka, bardzo się udała, a torcik został okrzyknięty The Best
moj przepis naForemkę mam już kilku lat i najczęściej takie gwiazdeczki smażę w okresie karnawału. Bardzo je lubimy zarówno z pudrem jak i bez. Jednak ja
Ala piecze i gotujeświeżych drożdży 60 g ciepłej wody 50 g mąki 1 łyżka cukru (około 10 g ) 1 żółtko W rondelku wymieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki (rózgi). Ciasto ma być rzadkie, bez grudek, o jednorodnej konsystencji. Odstawić je odkryte na godzinę w ciepłe miejsce, dopóki nie podwoi objętości. I etap: Do startera dodać: 200 g mąki 3 g drożdży ( rozpuszczonych(...)ciepłe miejsce na 45 minut. II etap: Oprócz ciasta z I etapu potrzeba: 200 g mąki 100 g cukru 2 jajka 1 łyżeczkę soli zawartość strączka wanilii ( lub cukier waniliowy) 140 g masła w pokojowej temperaturze Najpierw do ciasta z I etapu dodać jajka, cukier, mąkę, sól i wanilię. Wyrabiać ciasto 10 – 15 minut do uzyskania jednorodnej konsystencji. Włożyć
Posadzone i zjedzoneKtóż z nas nie lubi kruchych, maślanych ciasteczek..., chyba wszyscy je uwielbiamy. Są idealne zarówno do kawki, jak i na drugie śniadanie dla naszych
Smaczne Zdroweprzepisów nawet, jeżeli nowe będą ukazywały się rzadko :) DACQUOIS ORZECHOWE Z CYTRYNOWYM KREMEM I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI Składniki na ciasto (dacquois): - 6 białek - 150 gramów cukru (kryształ) - 100 gramów cukru pudru - 200 gramów orzechów laskowych - 100 gramów migdałów (płatków) Przygotowanie ciasta (dacquois): 150 gramów orzechów laskowych i 50 gramów migdałów mielimy na mączkę. 50 gramów orzechów i 50 gramów migdałów siekamy(...)cukrem pudrem. Dodajemy do tego ubite białka i mieszamy do połączenia składników, ale delikatnie i w jedną stronę. Wykładamy ciasto do dwóch identycznych form wyłożonych papierem do pieczenia. Wygładzamy. Jeden z krążków obsypujemy siekanymi orzechami i migdałami. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut. Studzimy. Składniki na krem cytrynowy: - 6 żółtek - 2 opakowania cukru wanilinowego - 80 gramów
Życie zamknięte w smaku