kilka łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji Sos słodko kwaśny na bazie dżemu Łowicz 100% z owoców czarnego bzu: 2 łyżki dżemu Łowicz 100% z owoców czarnego bzu 2 łyżki sosu Hoisin 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka wody 1 cebula 1 łyżka masła pieprz, szczypta kolendry(...)smaku Ponadto: 1 awokado rozgniecione sok z cytryny, świeżo mielony pieprz Pieczywo Składniki na bułki zagniatam, jeśli ciasto się klei dodaję więcej oliwy. Z wyrobionego ciasta formuję bułeczki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek smaruję jajkiem i posypuję sezamem. Blachę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piekę bułki 25 minut
Mango Papajaprawda nie wyszły tak piękne jak tutaj ,ale mimo to pyszne były. Pączki są bez drożdży ,a na proszku do pieczenia. 2 jaja średniej wielkości 180 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 2 łyżki drobnego cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny [ nie dałam] 1 łyżka rumu olej(...)smażenia Jajka, cukier, cukier waniliowy, rum i jogurt wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Mąkę wymieszać z solą, skórką cytrynową, proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajeczno-jogurtowej. Całość dobrze wymieszać , ciasto będzie dosyć gęste.R ozgrzać olej. Małą łyżeczką nabierać porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki wkładać do gorącego tłuszczu.Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Łyżeczki
Moje domowe kucharzenieciasto, na końcu do miski trafia wnętrze laski wanilii, które równie starannie trzeba wymieszać. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy 32-36 min. w temp 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Ciasto wstawiamy do zimnego pieca. Do nasączenia ciasta: 100 ml wódki orzechowej 200 ml ciepłej ale nie gorącej wody pół łyżeczki miodu(...)tortu : 2 małe śmietanki 36% (400 g) 2 serki mascarpone (500 g) łyżka cukru trzcinowego 50 g miękkiego masła 200-220 g masła orzechowego (ja użyłem tego bez kawałków orzechów) Śmietankę ubijamy na sztywno z łyżką cukru, następnie dodajemy mascarpone i masło łączymy na jednolity krem, następnie dodajemy masło orzechowe i odstawiamy szczelnie zamknięty krem
Kuba Gotujemasy o smaku kukułki, to i nazwa nasunęła się sama:) Rolada wyszła pyszna, słodka, z tą charakterystyczną nutą cukierków "Kukułka". Najlepsza była na drugi dzień, gdy ciasto przeszło smakiem kremu. Składniki: ciasto: 5 małych jajek 150g drobnego cukru 150g mąki (minus jedna płaska łyżka) 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 100ml śmietanki 30% 200g sera mascarpone 4-5 łyżek(...)wymieszać łyżką. Dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem, wylać ciasto, równomiernie rozsmarować go na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 10-12 minut w temp. 170stC. Póki ciasto się piecze przygotować ściereczkę bawełniana, oprószyć ją cukrem pudrem. Ciasto położyć na ściereczce papierem na wierzch, papier zdjąć, a ciasto razem ze ściereczką zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku
Obiad gotowywiększą ilość - choć z pewnością i tak znikną w ekspresowym tempie. (około 19 sztuk) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 125g masła/margaryny 60g cukru (używam ksylitolu) 1 łyżeczka cukru waniliowego (robię domowy - klik ) 1 jajko (duże) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki wiórek kokosowych (płaskie) 2-3 łyżki sezamu (płaskie) Dodatkowo: dżem/konfitura/krem czekoladowy (użyłam konfitury(...)borówki ) Masło/margarynę z cukrami utrzeć do puszystości i nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni). Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobić (małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie. Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej
Di gotujePrzepyszne ciasteczka, bez pieczenia, wymagają jednak specjalnej foremki w kształcie ula ;) Łatwe do zrobienia, niezbyt pracochłonne. Na blogu znajdziecie już orzechową wersję tych ciasteczek, te, które pokazuję Wam dzisiaj są kokosowe, z karmelowym nadzieniem i odrobiną alkoholu. Smakują wybornie! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 200 g wiórków kokosowych 1 białko 200 g cukru pudru Wszystkie składniki wymieszać i długo ugniatać. Gotową masą wypełniać foremki prawie w całości. Następnie palcem lub wąską szpatułką ciasto dognieść do brzegów foremki, by została mała, podłużna luka w środku. Delikatnie otworzyć foremkę
Domowa cukiernia Ewyblaszki ciasto, wyrównując powierzchnię tak, by masa chlebowa równomiernie blaszkę wypełniała, zwłaszcza w kątach - żeby ułatwić sobie nakładanie, można to robić zmoczonymi rękami . Keksówkę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia - aż mniej więcej podwoi swoją objętość . Tuż przed pieczeniem, wierzch chleba posmarować letnią wodą i posypać sezamem. Chleb piec ok. 45 minut(...)nagrzanym do 200C piekarniku - u mnie 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Czas pieczenia zależy mocno od piekarnika - trzeba obserwować stopień zarumienienia chleba . Chleb studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce
Grunt to przepis!bez barszczyku też można zjeść. 1 opakowanie ciasta francuskiego 50 dag pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła lub oleju do smażenia 1 jajko lub białko do posmarowania pasztecików Pieczarki i cebulę obrać i pokroić. Na maśle lub oleju podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.Doprawić i wystudzić Ciasto francuskie przeciąć wzdłuż(...)pół. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć pieczarki i zwinąć.Pokroić na kawałki, posmarować jajkiem i piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Moje domowe kucharzenielato. Chrupiąca beza z wilgotnym wnętrzem, aromatyczny i delikatny krem kawowy i duża ilość świeżych owoców sezonowych, które cudownie przełamują słodycz bezy. Ciasto jest rewelacyjne i zniknęło o w ekspresowym tempie – moi goście byli nim zachwyceni! SKŁADNIKI: beza: 5 białek 200 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżka skrobi ziemniaczanej krem: 200 ml śmietanki 30% 250 mascarpone(...)pudru 1 łyżka kawy mielonej 1 łyżeczka likieru kawowego lub ew. łyżeczka kawy rozpuszczonej w łyżce wody dekoracja: świeże owoce sezonowe: u mnie jeżyny, truskawki, maliny, borówka Beza: Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na nim 2 okręgi o średnicy około 20 cm (ja po prostu odrysowałam miseczkę). Białka ubij mikserem na sztywno i ciągle miksując
Kuchnia bezglutenowamąką, proszkiem do pieczenia, kakao, szczyptą soli, 200 g cukru. Połącz z burakiem. Ciasto przełóż do papilotek. Piecz w temperaturze 175 stopni C przez 20-25 minut. Gotowe babeczki przestudź. Teraz czas na przygotowanie bezików. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Białko ubij mikserem na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo 70 g cukru. Masę bezową przełóż a blaszkę(...)pomocą łyżki lub szprycy cukierniczej. Beziki wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i susz przez godzinę. Po czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw przez 30 minut. Gotowe bezy posmaruj konfiturą i przyklej do babeczek
Kukuleczkiciasto : mąkę , cukier , jajko ( całe -bez skorupki oczywiście ) , wlewamy zaczyn drożdżowy i roztopione masło Wyrabiamy na gładką masę , tak długo , aż ciasto odejdzie od ręki -gdyby jednak było nadal kleiste , trzeba podsypać odrobinę mąką . Zagniecione ciasto , wkładamy do wysypanej mąką miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut . Wyrośnięte ciasto , rozwałkowujemy na około 1 cm grubości , smarujemy nadzieniem(...)delikatnie zwijamy . Tak uformowaną roladkę , tniemy na 10 cm kawałki i układamy, na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia , pionowo w dość dużych odstępach od siebie , podczas pieczenia rosną i tak pewnie się skleją , ale to nie przeszkadza , bo łatwo się odrywają .Odstawiamy na następne 30 minut -do ponownego wyrośnięcia . Pieczemy około 30 minut w nagrzanym piekarniku
Ogrodnik w podróżylodówce może sporo urosnąć. Można tez w tym worku ciasto zamrozić. Jak przygotować ekspresowe bułki pszenne z ciasta drożdżowego? Ciasto dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, nacinamy je na krzyż i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, możemy je przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ja blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 25 stopni(...)minut aż bułki lekko podrosły. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika i nagrzewamy go do 180 st C. Bułki smarujemy wodą i posypujemy makiem, sezamem, 3 zostawiamy bez posypywania, pieczemy 15 – 20 minut aż bułki się zrumienią. Studzimy pieczywo na kratce. Smacznego! Bułki podałam z domowym serem topionym. Crazy Dough for Everything ( Universal Dough) The post Domowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędużej miski wsypujemy mąki, sól, wlewamy wodę, drożdże i olej. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i bez grudek. Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie zagniatamy posypując je mąką. Z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 10-12 porcji z których formujemy bułki. Układamy je na blaszce posypując mąką(...)Wierzch bułek smarujemy wodą ( można rozmąconym jajkiem ) i posypujemy czarnuszką. Pozostawiamy bułki na 15 minut do wyrośnięcia. Gdy wyrosną to tępą stroną noża robimy wgniecenie na ich środku. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 180-200 *C, przez 20 minut aż ładnie się zarumienią, na funkcji termoobieg. Czarnuszka dodaje im aromatu jednak można ją zamienić na sezam
Kulinarne Fantazje Marioliłyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki oliwy 1 garść suszonej żurawiny 2 paski gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Jajko roztrzepać, połączyć z rozgniecionymi bananami i zblenderować. Dosypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao. Dodać oliwę. wszystko dokładnie wymieszać. Czekoladę pokroić na drobne kawałki, dodać razem z żurawiną do ciasta. Piec
karmelowyDelecty 1. Miód, masło oraz cukier puder umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy. 2. W misce umieszczamy mąkę, jajko oraz proszek do pieczenia. Ścieramy imbir bądź dodajemy sproszkowanym, następnie wlewamy zawartość rondelka i zaczynamy wyrabiać ciasto. 3. Na stolnicy ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy ulubione kształty. i układamy na papierze do pieczenia
Gotowanie...to proste !