bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:792/1508)

Babka majonezowa z budyniem 178

jakoś Wielkanoc bez tradycyjnej babki drożdżowej mi się nie widzi:) {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/03\/babkamaj2.jpg","recipeIngredient":["6 jajek\r","1,5 szkl. cukru (da\u0142am czubat\u0105 1 szklank\u0119)\r","3 budynie \u015bmietankowe lub waniliowe\r","1 szkl. m\u0105ki\r","3 \u0142y\u017ceczki proszku do pieczenia(...)cukrem na puszyst\u0105 mas\u0119.\r","Dodajemy proszek budyniowy. dalej miksujemy.\r","Dodajemy przesian\u0105 m\u0105k\u0119 wymieszan\u0105 z proszkiem do pieczenia.\r","Mieszamy.\r","Dodajemy majonez.\r","Ciasto przek\u0142adamy do nat\u0142uszczonej formy.\r","Pieczemy w 180 stopniach ok. 50 min."]} Drukuj Babka majonezowa z budyniem Składniki 6 jajek 1,5 szkl. cukru (dałam

Mieszam w Garnku
WEGAŃSKA SZARLOTKA SYPANA (bezglutenowa, bez rafinowanego cukru) 186

bez rafinowanego cukru, glutenu, tłuszczów trans, itp., należy jeść sporadycznie.  Przy okazji jej wykonywania przypomniała mi się pewna historia. Otóż będąc w ciąży umieściłam na moim profilu facebookowym zdjęcie owego jabłecznika. Kilka znajomych mam skomentowało, bym piekła póki mam czas, bo przy dziecku już nie będę zaglądać do piekarnika. Oooooj, jak bardzo się myliły. Nigdy nie gotowałam, piekłam(...)Dzielimy na 3 części. Jabłka ścieramy na tarce, a rabarbar kroimy na małe kawałki. Mieszamy, dodajemy wanilię i cynamon. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem kokosowym. Do formy wykładamy pierwszą część ciasta. Na ciasto nakładamy połowę jabłek i 1/2 rabarbaru. Następnie nakładamy drugą część ciasta. Wykładamy pozostałe jabłka. Przykrywamy ostatnią warstwą ciasta. Równomiernie polewamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Czosnkowy chleb pszenny 97

wymiarach 10x20 cm)   Ciasto: 15 g świeżych drożdży 415 g mąki pszennej typ 650 3 łyżeczki miodu 40 g obranego czosnku (ok. 8-10 główek) 110 g ciepłego mleka 110 g ciepłej wody 2 łyżeczki soli   Dodatkowo: masło i mąka do formy 1 łyżeczka masła, stopionego do wysmarowania chlebka     Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym(...)ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką lub jeśli jest za suche- dolać wody. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i nie klei się do rąk.   Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania (ciasto powinno potroić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie

Nastoletnie Wypiekanie
CIASTO CYTRYNOWY PUCH (DUUUUUUŻA BLACHA) 480

Idealny, letni deser - Cytrynowy Puch, czyli delikatna, puszysta, mocno cytrynowa pianka z chrupiąca, kokosową kruszonką... Ciasto jest intensywnie cytrynowe, bardzo orzeźwiające i znika błyskawicznie z talerzyków 🍋😍 Cytrynowych Puch przygotujecie szybko i bez problemow, to naprawdę wyjątkowo łatwy deser. Nie potrzeba tu specjalnych umiejętności kulinarnych, tylko... odrobinę cierpliwości, ponieważ masa musi dobrze stężeć w lodówce. Przepis zaczerpnęłam z bloga(...)polecam "Delfiko") - zimnego SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ KRUSZONKĘ: 2 łyżki masła 3 lyżki cukru 200 g wiórków kokosowych DODATKOWO: 20 dag herbatników (typu Petitki) WYKONANIE: Spód prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 38 x 25 cm wysmaruj delikatnie masłem. Na to ułóż herbatniki. MASA CYTRYNOWA: Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do całkowitego wystudzenia. (Aby było zdecydowanie szybciej

Słodko-Słony Świat Ilony
Puszyste placki z jabłkami 210

jednej ręki bym tylko naliczyła niejadków tego pysznego deseru. 😏Tyle dobrego, że jabłka mamy dostępne cały rok w sklepach i gdy tylko najdzie nas ochota na takie placuszki, możemy bez problemu je wykonać. Teraz gdy było lato idealnie do tego nadawały się jabłka z gatunku Piros, które są słodkie i nie za twarde. Poza sezonem dużo zależy, w jakiej(...)jesteście wybredni, to tak naprawdę każdy rodzaj się nada. Sposób, dzięki któremu placuszki są takie pulchne to oczywiście soda. Dodatnie samego proszku do pieczenia nie zawsze może dać taki dobry efekt, gdy w cieście jest ciężka masa (w tym przypadku kawałki jabłka). A soda zazwyczaj zawsze daje radę i desery ładnie na niej rosną. W tym przepisie jabłka wykorzystałam

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pancakes?... Inna wersja. Pyszne placki na weekendowe śniadanie 113

więc i tutaj też trochę „namieszałam” po swojemu, ale placki wyszły naprawdę smaczne, bo pięknie wyrośnięte, puszyste i mięciutkie Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 50 g stopionego, wystudzonego masła 300 ml mleka P onadto: masło do smażenia cukier puder do posypania dżem lub konfitura Wykonanie(...)zmiksowałam. Po chwili dodawałam stopione (zimne) masło. Następnie wsypałam wszystkie pozostałe suche składniki i wymieszałam mikserem, żeby masa stała się gładka, bez grudek i żeby miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawiłam na około pół godziny, żeby ciasto „odpoczęło”. Na rozgrzaną malutką patelnię o średnicy 14 cm (na spodzie tylko 12 cm) włożyłam odrobinę masła i po chwili wylałam dużą porcję

Kuchnia u Krysi
Bezowy biały "makowiec" 120

upieczenia białego "makowca" zainspirował mnie owoc pitahaja i zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wierzch ciasta to beza. Lekka, chrupka ale i ciągnąca się. Słodka. Wypełniona niesłodkim kremem mascarpone z makiem i aromatem migdałowym.  Dla przełamania słodyczy podałam owoc pitahaji. Smakuje wybornie. Blat bezowy 4 białka jaj zielononóżki w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny(...)mąki ziemniaczanej Białka ubijałam w dzieży ok 5 minut, następnie dodawałam drobniutki cukier, po łyżce. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i wlałam sok z cytryny. Piekłam przez 45 minut w 140 stopniach - pijąc kawę i czytając książkę prawie nie odchodziłam od piekarnika, żeby sprawdzać czy blat nie został za bardzo przesuszony. Następnie wyjęłam blat z piekarnika i odwróciłam na lnianą

AZgotuj!
Chrupiące pałki z kurczaka – bez tłuszczu, z piekarnika 287

cieście wydzielając dwutlenek węgla, który ciasto spulchnia i unosi.   Ale po co nam proszek do pieczenia do upieczenia kurczaka? Otaczamy pałki kurczaka w proszku do pieczenia wymieszanym z solą kuchenną (i przyprawami). Te dwa związki razem wyciągną ze skórki jak najwięcej wilgoci, zostawiając skórkę chrupką i zbrązowioną. Dodatek proszku do pieczenia zmienia poziom pH w skórce(...)sprawia, że aminokwasy, peptydy i białka rozpadają się szybciej, a skórka staje się jeszcze bardziej chrupka. Rozgrzewamy piekarnik do 210⁰C, grzanie góra dół, bez termoobiegu. Na środku piekarnika umieścimy ruszt, pod nim wkładamy blachę – wyłożoną papierem do pieczenia – na którą będzie ściekał wytopiony z mięsa tłuszcz.   Wszystkie przyprawy mieszamy razem z proszkiem do pieczenia

Karo in the Kitchen
HIT! RURKI Z KREMEM w dwóch kolorach (wegańskie) 216

puder Sposób przygotowania: Ze składników na ciasto wyrobić zwarte ciasto – na początku składniki siekaj nożem, a dopiero na końcu zagnieść je ręką. Ciasto włóż do zamrażarki na około 10 minut. Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Nawiń je na posmarowane wcześniej olejem kokosowym foremki do rurek. Piecz około 20 minut w 180 stopniach

Via Gusto
Leśny mech bez cukru i bez glutenu 196

kolor, który jest uzyskiwany naturalnie (dzięki szpinakowi), bez pomocy sztucznego barwnika. Pierwsze wzmianki o słodkim wypieku z dodatkiem szpinaku pochodzą z Turcji, gdzie tradycyjnie przyrządza się taki placek z dodatkiem cytryny - która dodatkowa wzmacnia kolor ciasta. Potoczna nazwa leśny mech, wzięła się z podobieństwa wypieku do zielonego runa leśnego. Ciasto szpinakowe   Ciasto:     2 szklka mąki krupczatki(...)szklanki oleju      500 g szpinaku (ja użyłam świeżego z ogrodu ale możesz zastosować mrożony)     3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem:     300 ml śmietany kremówki     250 g serka mascarpone     sok z połówki cytryny (do smaku)      2 łyżki ksylitolu Dodatkowo: 2 garści

Bon Appetit Małgorzaty
Rollsy z kurczakiem 1858

ciasto francuskie stworzyły te pyszne rollsy no i nie mogło obejść się bez sosu czosnkowego :) Składniki : arkusz ciasta francuskiego ok 400 gr piersi kurczaka sezam sól, pieprz papryka ostra wędzona Przygotowanie : Pierś kurczaka ścinamy z grubości i cienko rozbijamy Następnie rozkładamy ją na całej powierzchni ciasta francuskiego Przyprawiamy pieprzem, solą oraz papryką wędzoną ostrą lub słodką wedle uznania Całość(...)zwijamy w roladę i kroimy w ok 1,5 cm plastry Każdy z rollsów wkładamy jedną stroną do miseczki z sezamem i układamy na blasze Pieczemy w 170 oC przez ok 30-35 minut Podajemy z sosem czosnkowym

Mechanik w kuchni
Racuchy na mleczku kokosowym z żurawiną i oscypkiem 189

ciasta, ma być nieco podobne do naleśnikowego, nie może być gęste ale i nie za bardzo lejące się, płynne szczypta soli dodatkowo: kilka plastrów oscypka + konfitura z żurawiny olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do głębszej miski, dodajemy wszystkie suche składniki (na razie oprócz suszonej żurawiny), dodajemy miód i mleczko oraz powoli wodę - mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, bez

Zasmakuj Kuchni
Chleb bezglutenowy gryczany z doatkiem amarantusa 187

chleb czy ciasto zapewne się upiecze. Zacznę o tego że chleby bezglutenowe najczęściej się zapadają, kruszą się a następnego dnia są zwyczajnie niesmaczne, ale jak upieczecie ten chleb to się mocno zdziwcie, że ten nie mam nic wspólnego z tym co napisałam wcześniej. Jest mięciutki ma super skórkę i co najważniejsze następnego dnia jest smaczny. Chleb bez glutenu(...)wymaga wyrabiania - krótko mieszamy -zawsze dajemy lekko ciepły płyn  -polecam łącznie drożdży i proszku do pieczenia lub sody - warto dodać do niego jajko lu odwar z siemiona lnianego - musi zawsze mieć konsystencje gęstej śmietany -podczas wyrastania przykrywamy zawsze folią, chleb wtedy nie wysycha lepiej wyrasta A teraz zapraszam na przepis :) Składniki: 100 g maki ziemniaczanej 150 gram maki

Delicious Titbits
Babka karmelowo-fistaszkowa 176

Weekend! Fajnie jest bez pośpiechu usiąść z filiżanką kawy lub kubkiem herbaty w fotelu, zjeść kawałeczek ciasta, porozmawiać o minionym tygodniu albo ułożyć wstępny plan na nadchodzący. Kolejna babka do kolekcji wielkanocnej. Jeśli lubicie karmel i orzeszki, to musicie ją upiec;) Jest mięciutka, wilgotna. Do jej upieczenia wykorzystałam masę orzechową, która zawiera drobne kawałki orzeszków ziemnych. Babka zyskała piękny(...)karmelowy kolor. Smak orzeszków nie dominuje, jedynie daje ciekawą nutę. Polecam! A Wy co dziś pieczecie??:) Składniki: 3 duże jajka 80g cukru 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 100g masła 100ml jogurtu naturalnego 250g masy orzechowej Helio olej do posmarowania formy do dekoracji: 3 łyżki kajmaku

Obiad gotowy
Szarlotka z bezą 150

razem padło na szarlotkę z chrupiącą bezą z wierzchu. Nie lubię ciast, które są skomplikowane, warstwowe i pracochłonne, dlatego te z bezą od zawsze omijałam długim łukiem. Okazuję się jednak, że można upiec ciacho, które nie wymaga od nas zmiany temperatur co 10 minut a beza na nim jest chrupiąca, puszysta i delikatna. Dlaczego właśnie ten przepis? To proste szarlotka(...)jest idealna- lepszej nie jadłam i jestem pewna, że Ty też nie. Zachęcam do wypróbowania. Proporcję podaję na dużą, prostokątną blaszkę, bo pieczenie jej w małej zupełnie nie ma sensu. Jabłecznik z bezą Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Czekoladowe gwiazdki 130

pudrem. Następnie wymieszać z białkiem. Odstawić na około 20 minut. Ciasto troszkę stężeje. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm. Podczas wałkowania, blat i ciasto posypywać cukrem pudrem. Po rozwałkowaniu, znowu zostawić na chwilę ciasto. Następnie wycinać ciasteczka. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na około

królestwo garów
Christmas cake czyli keks mocno bakaliowy i alkoholowy 217

pieczenia, ponownie zalać 2-3 łyżkami brandy i dokładnie zawinąć w nowy pergamin. – Raz w tygodniu odwijać papier z wierzchu i „dokarmiać” ciasto brandy aż do świąt, przez to z każdym dniem staje się coraz lepsze. Ja upiekłam 3 tygodnie przed świętami. – Tak dokarmiane ciasto można(...)lodówce do trzech miesięcy. – Przed podaniem można polać lukrem lub posmarować podgrzanym dżemem morelowym. Ewentualnie posypać cukrem pudrem. Zapewniam jednak, że wyjątkowo smakuje także bez dekoracji

To co kocham