bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:829/1508)

Tarta koperkowa z jajkami i brokułami. 217

bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej.  Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, ser topiony, koperek i dokładnie mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy przekrojone(...)połowę jajka (żółtkami do góry), między nie dodajemy brokuły, kilka oliwek i pieczarek. Całość zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min.  Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna.  Przed podaniem tarty dodajemy, pomidorki pokrojone w plasterki i listki świeżej bazylii.Smacznego

Moniki Smakołyki
Ucierane ciasto z truskawkami i bezą 141

Zostało mi trochę truskawek i niewykorzystane białka. Musiałam więc dobrze je spożytkować;) na szybko przygotowałam ucierane ciasto, zasypałam je spora ilością świeżych truskawek. Na koniec

Z miłości do słodkości
Czekoladowe cupcakes z agrestem i kremem maślanym 166

mleka. Czekamy chwilę jak masa ostygnie i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przekładamy do papilotek mniej więcej 2/3, w środek wkładamy agrest i przykrywany resztą masy. Agrest, który wyjedliśmy i nie starczyło do muffinek można zastąpić na przykład płatkami migdałów. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.       Masło do kremu trzeba(...)temperatury pokojowej. Ucieramy mikserem na szybkich obrotach z cukrem pudrem i wanilią, kiedy składniki się połączą zmniejszamy prędkość i miksujemy jeszcze 10 minut, żeby masa miała jednolitą konsystencję bez wyczuwalnych kryształków cukru. Pod koniec dodajemy kilka kropli barwnika. Masę wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.     Babeczki dekorujemy dopiero wtedy, kiedy ostygną. Krem maślany można nałożyć łyżeczką

sama złodycz
Wielkanocny mazurek pomarańczowy 152

jeszcze przed świętami ale zamierzam zrobić jeszcze mazurek całkiem czekoladowy, w końcu co to za wielkanocny stół bez mazurka.                           Składniki na blache 23 cm na 34 cm ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła  2 żółtka(...)łyżka kakao  Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujmy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Nie jest to typowe ciasto kruche więc należy być cierpliwym przy jego zagniataniu ( jest bardzo kruche)  Gotowe ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Pomarańcze wyparzamy w wrzątku i ścieramy skórkę na tarce. Skórkę smażymy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta czekoladowa z truskawkami 300

łyżki cukru 60 g gorzkiej czekolady truskawki       Wykonanie: Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (duża o śr. 23 cm, lub 3 - 4 małe).  Ciasto nakłuć, wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć groch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Zdjąć papier z grochem i dopiec spody przez 10 - 15 minut.  Wyjąć(...)rozpuszczonej czekolady i wymieszać.  Przełożyć do pozostałego mascarpone i wymieszać całość.  Czekoladowy krem wyłożyć na ostudzone spody.  Przed samym podaniem tartę udekorować truskawkami.Poza sezonem można też podać ją bez owoców, lub udekorować na przykład malinami

Sto kolorów kuchni
Muffinki cytrynowe 148

Chyba mój ulubiony przepis na muffinki. Robiłam je już kilka razy. Z lukrem i bez. Za każdym razem są tak samo pyszne.Przepis stąd, choć u mnie w wersji lekko zmodyfikowanej..Składniki na muffinki:225 g mąki1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki soli150 g cukru pudru2 jajka170 ml oleju150 ml mlekasok i skórka otarta z jednej cytrynyaromat cytrynowyLukier(...)cukru pudrusok z jednej cytrynySposób przygotowywania:Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych i dobrze wymieszać wymieszać. Ciasto nakładać do papilotek w formie do 3/4 wysokości.Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 25 minut

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #4 - Bułeczki czosnkowe 151

mlekiem (łyżkę odlewamy do posmarowania) i 1/3 masła, które trzeba wcześniej roztopić i lekko ostudzić. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Następnie należy przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 14 części. Uformować kulki, każdą spłaszczyć, zlepić jak pierogi i znów spłaszczyć i nadać kształt bułeczki. Złączeniem układać(...)minut.  Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać resztę masła i wymieszać. Posolić. Bułeczki posmarować mlekiem. Nożem naciąć głębokie kieszonki w bułeczkach i do każdej włożyć nadzienie. Piec ok. 15 minut w temp. 180 st.C

Pasja Smaku
Piernik z jabłkami 245

także tradycyjne z dużej blachy, na miodzie i z aromatycznymi przyprawami. Dzisiaj proponuję piernik prosty, którego przygotowanie nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu; bez miodu ale z dodatkiem jabłek oraz przyprawy korzennej, która nadaje temu ciastu smak i charakter piernika. Piernik z jabłkamiSkładniki:2 szklanki mąki1 szklanka cukru12,5 dag margaryny2 jajka50 dag startych jabłek2 łyżeczki przyprawy do piernika1(...)lekko przestudzić- żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo jabłka, margarynę, mąkę z sodą i przyprawami, wymieszać- białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem- ciasto piec w 170-180 stopniach przez około 60 minut

Smakołyki Bereniki
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi - Grudniowa piekarnia 140

grudniowej piekarni Amber z bloga "Kuchennymi drzwiami"zaprosiła do pieczenia pysznego orkiszowego chleba z dodatkiem płatków owsianych.  Propozycje grudniowego wypieku wybrała dla nas Agnieszka z bloga "Bochen chleba", a orginalny przepis znajdziesz  tutaj . Niestety ominęła mnie okazja upieczenia chleba z orginalnych składników z przepisu, ponieważ ostatnie dwa tygodnie spędziłam w Polsce. Tak więc chlebek upiekłam naprędce trochę(...)minut, następnie dodać sól i mieszać na II prędkości przez 2-3 minuty gotowe ciasto pozostawić do fermentacji wstępnej na 2 godziny w temperaturze 24`C. W tym czasie ciasto rozciągamy i składamy 3-krotnie w równych odstępach czasowych co 30 minut  następnie dzielimy ciasto na dwie równe części i formujemy bochenki, które umieszczamy w koszykach do wyrastania. Fermentacja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogale marcińskie 241

ciasto będzie sprężyste Dodać roztopione, zimne  masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto  przykryć folią i wstawić  na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt (u mnie 45x25 cm) – tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. 200 g masła pokroić w plastry, ułożyć na cieście(...)ciasta złożyć do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła tę górną – wyjdą trzy warstwy. Docisnąć, obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt (nie podsypywać zbyt mocno mąką – ciasto jest plastyczne) Złożyć tak jak poprzednio na trzy części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy za każdym razem obracając ciasto

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka krówkowe 382

Ciasteczka krówkowe to słodkie krążki przygotowane z dodatkiem masy krówkowej (kajmakowej). Z podanej ilości składników przygotowałam 26 sztuk . Ciasteczka krówkowe Składniki: 320g mąki pszennej 150g masła

Smakołyki Bereniki
Kajmakowy sernik na biszkoptach z pianką. 548

Dzisiaj częstuję Was pysznym sernikiem, według mnie najlepszym na świecie. Wiem, wiem, przy każdym serniku tak piszę, ale cóż, bardzo je uwielbiam.  Sernik to najlepsze ciasto na świecie. U mnie obowiązkowo musi być na każde święta i od czasu do czasu na niedzielę. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny, słodki, delikatny w smaku i taki lekki i aksamitny. Bardzo(...)pożałujecie. Zapraszam :) Składniki: Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 5 dużych jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 20 dag masy krówkowej kajmakowej Pianka: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 20 dag masy krówkowej kajmakowej 1 lekko

Izabelawkuchni
Włoska babka cytrynowa dwukolorowa 145

również upiec tą babkę w wersji bez kakao, wtedy smak będzie zdecydowanie subtelniejszy. No i bez babki, nie ma Wielkanocy, więc bardzo polecam Wam ten przepis, niezależnie czy Wasze babki mają formę babki, czy wyjdą z keksówki, chociaż na Święta mi zdecydowanie bardziej pasują te kształtem klasyczne, babkowe i chyba te bez komina bardziej mi się widzą(...)zajmują mało miejsca. Jednak do pieczenia na co dzień, wybieram raczej tradycyjne blachy. Uwielbiam patrzeć na takie masywne formy do pieczenia, jakie zdobią nieraz regionalne gospody. Taka forma, solidna, mogła być używana przez wiele pokoleń, więc od razu zastanawiam się ile taka blacha ma lat, kto w niej piekł i z jakiej okazji Ponieważ używam foremki silikonowej

Mieszam w Garnku
Ciasto dyniowe paleo, bez glutenu. 166

pieczmy około 50 minut. Po ostudzeniu przekładamy ją do wysokiego naczynia i blendujemy. Nadmiar dyni możemy spokojnie zamrozić.   Przygotowanie wypełnienia tarty: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W blenderze blendujemy wszystkie składniki na ciasto. Wlewamy do naszej wyłożonej kruchym ciastem formy i wstawiamy do piekarnika na 50 – 60 minut lub do czasu, aż patyczek wetknięty w środek naszego ciasta(...)trzeba się na chwilę powstrzymać, aby nie jeść ciepłego). Ciasto dyniowe dekorujemy mielonym cynamonem, ubitym mlekiem kokosowym lub tak jak ja to zrobiłem wierzch tarty posmarowałem nutellą (z awokado) i do ozdoby użyłem płatków różnych jadalnych kwiatków i listków mięty. Smacznego! Artykuł Ciasto dyniowe paleo, bez glutenu. pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami 485

Przed nadchodzącym weekendem mam dla Was coś niesamowicie słodkiego, ale pysznego - torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i migdałami. Ci, którzy są na diecie

Codzienna kuchnia niecodzienna