rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę śmietany. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut. Kruche ciasto nr 4 - (z przepisu T artaletki z Owocami i Crème Pâtissière , Ciasto Truskawkowe z Bezą ) Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g (1 kostka) masła(...)ciasto. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Kruche ciasto nr 5 - (z przepisu Napoleonki ) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki jasnego piwa 250 g schłodzonej margaryny Wykonanie: Mąkę rozetrzeć z margaryną, dodać piwo i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto Czekoladowe: Kruche ciasto
Mama Gotujekajmak osładza ten uroczysty wypiek. Nie potrafię piec tortów zapierających dech w piersiach. Pięknych, elegancko ozdobionych, prawie jak z obrazka. Powoli dopiero nabieram wprawy w tortowych tworach. Nie jestem zwolenniczką kolorowych barwników, sztucznych mas, lukrów i niejadalnych ozdób, dlatego postawiłam na prosty, klasyczny tort ze słodką i orzeźwiającą nutą bez niepotrzebnych dodatków. I niech dalsze latka także będą radosne(...)piany dodawać po żółtku. Następnie wlać esencję i przesiać mąki. Na tym etapie masę delikatnie przemieszać drewnianą łopatką lub użyć najniższych obrotów miksera. Ciasto przelać do tortownicy (ja użyłam małej, 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w 18-70-180C. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe blaty. masa pomarańczowa: w rondelku zmiksować serek
Raj dla Podniebieniagodziny, i możemy cieszyć się świeżym pieczywem. Przepis znalazłam w Bag brød - książce, którą niedawno nabyłam drogą kupna, a której opierałam się kilka miesięcy. Z racji tego, że nie piekę chleba i bułek zbyt często, wydawało mi się, że kolejna pozycja o tym traktująca jest mi absolutnie zbędna. I pewnie tak właśnie jest. Co nie zmienia faktu, że nie mogę(...)rozpuścić i przestudzić, dodać do masy, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 60 minut, do podwojenia objętości.Ciasto wyjąć z miski, jeszcze raz szybko wyrobić. Podzielić na dwie równe części, uformować z każdej okrągły bochenek. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.Wyrośnięte bochenki opędzlować wodą.Piec w 220 st. C. przez 30-40 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDodajemy orzechy. Ciasto ma mieć zwartą konsystencję i nie powinno się „sypać”. Jeśli nasze jest za słabo spójne, dodajmy troszkę oleju. Gotowe ciasto wyrabiamy jeszcze chwilę w dłoniach, po czym przekładamy na folię spożywczą, przykładamy drugim arkuszem folii i wałkujemy na grubość ok 6/7 mm. Wycinamy foremką ciasteczka i delikatnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy(...)trakcie pieczenia obróćcie blaszkę, tak jak ja to musiałam zrobić ;) Gotowe ciasteczka wyciągamy z piekarnika, ale nie przekładamy do momentu aż nie ostygną. Są bardzo miękkie i kruche, więc z ciepłymi trzeba naprawdę uważać ;) Jak już wyżej wspominałam- mam dla Was coś jeszcze... Nie ten jeden jedyny przepis, ale cały darmowy e-Book z przepisami wegańskimi, bez laktozy
Kuchnia w czekoladziewygląda troszkę inaczej, bo biszkopty ułożyłam ściśle obok siebie. Ciasto bardzo smaczne, mocno czekoladowe z nutą kawy :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka 22 x 30 cm Składniki ciasto ciemne: 125 g masła 1 szklanka mleka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka(...)kakao 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno dajemy masę czekoladową (zostawiamy trochę tak około 4 łyżki ), na masę czekoladową układamy nasączone kawą biszkopty (ja ułożyłam ciasno obok siebie, ale można ułożyć kilka, wtedy wyjdą ciekawe esy floresy), na biszkopty delikatnie przelewamy masę śmietanową (jest ona rzadka). 2. Teraz bierzemy ciasto czekoladowe, które odłożyliśmy, na wierzchu pianki
kruche babeczkispontanicznie bez zamiaru wstawiania na bloga. Jak się można domyślić wyszło przepyszne, dlatego dzielimy się nim z Wami 😎 Ciasto bardzo przypomina drożdżowe lub ucierane z owocami a jest jakby bogatszą wersją biszkoptu. Bardzo polecamy fanom kokosu, ponieważ mąka kokosowa a dokładnie jej aromat jest mocno wyrazisty. Dodatkową zaletą tej mąki jest fakt, że ciasto się(...)można użyć dużej ilości owoców! 😍 Składniki: -2 pomarańcza -150g mąki ryżowej -100g mąki kokosowej -6 średnich jajek -150g ksylitolu -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym/lub zwykły -100ml oleju rzepakowego -owoce (porzeczki, maliny, rabarbar, agrest, truskawki itd) Kruszonka -płatki owsiane -wiórki kokosowe -olej kokosowy + ciepła woda -ksylitol 1. Mąki wymieszać z proszkiem
Candy Pandaspodwojenia objętości. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą zrolować na wałeczek o dł. ok 55 cm. Złożyć go na pół i zwijać ramiona razem. Końce skleić. Odstawić na ok 15 min. W garnku zagotować wodę z sodą (*można tez gotować w osłodzonej 2 łyżkami cukru wodzie bez dodatku sody) i wrzucać precle(...)wrzątku. Obgotować je króciutko pod przykryciem (ok. 1 min) Nie gotujemy za długo gdyż precle po upieczeniu wyjdą "gumowate". Wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na blachę wyłożoną matą do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami lub solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok. 20-30 minut
KUCHNIA POLSKAciepłe miejsce na około 60-90 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części, z każdej formujemy kulkę, a następnie wałkujemy na placuszek grubości około 0,5-1 cm. Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a oprószonym mąką dnem szklanki wygniatamy w każdej bułce wgłębienie. Tak przygotowane(...)Nadzienie. Jagody mieszamy z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C góra/dół z termoobiegiem lub 200°C góra/dół bez termoobiegu. Kruszonka. Mąkę łączymy z cukrem, następnie dodajemy masło i rozcieramy palcami aż powstaną grudki. Wyrośnięte bułeczki ponownie dociskamy dnem szklanki, następnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem
Rozpustne gotowaniemąki pszennej pełnoziarnistej ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g gorzkiej (lub mlecznej czekolady) 10 g masła Przygotowanie: Ucieramy masło z cukrem (mikserem). Dodajemy miód i dalej ucieramy. Zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek i sól. Miksujemy, ciasto powinno być lekko klejące. Odrywamy małe kulki (wielkości orzecha
bistro mamafacetów, bo dzięki nim wstaję rano z łóżka i pędzę zbawiać świat... Na urodziny jest tort, ale nie po drodze mi było ostatnio z pieczeniem, dla tego dzielę się z Wami moim ulubionym ciastem - sernikiem, który nie wymaga wiele pracy, a smakuje tak wybornie jak tort z kremem. Jako że zbliża się Boże Narodzenie, to szczerze polecam(...)użyłam niezawodnej Piątnicy) 3/4 szklanki cukru 10 dag masła 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru) 4 jajka 2 budynie waniliowe bez cukru pół szklanki mleka ok. 280 g herbatników kakaowych 2/3 masy krówkowej 50 g płatków migdałowych Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane
Czerwień i błękitZapraszam Was serdecznie na pyszny błękitny sernik bez pieczenia. Choć nie wyszedł idealny to bardzo nam smakował. Polecam Składniki: 400 g serka naturalnego 200 g jogurtu naturalnego 3 niebieskie galaretki w proszku 7 dużych herbatników blaszka 20x20cm Przygotowanie: Dwie galaretki rozpuszczamy razem w 1 szklance gorącej wody a 3 galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy(...)herbatnikami. Serek naturalny mieszamy razem z jogurtem naturalnym a następnie z galaretkami rozpuszczonymi w 1 szkl wody i dokładnie mieszamy. Delikatnie przelewamy masę serową na herbatniki i wyrównujemy. Wstawiamy ciasto do lodówki. Gdy galaretka rozpuszczona w 500 ml wody zacznie tężeć, wylewamy ją na ciasto i ponownie wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień
słodkie i nie tylko historie kulinarnejest wyjątkowa, każda ma jakąś historię. Książkę "Ciasta i desery Gotowanie krok po kroku" polecam wszystkim tym, którzy zaczynają swoją kulinarną podróż po słodkościach. Dzięki prostym, przejrzystym opisom pieczenie stanie się o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze. Już nie będziecie szukali wymówki, że nie potraficie upiec sernika :) Ten poradnik ułatwi wam zmagania w kuchni. Przy każdym przepisie znajdują się(...)których znajdziecie przepisy na: Kremy i sosy ( np krem migdałowy, mus cytrynowy) Proste przepisy na proste ciasta ( np ciasto marmurkowe) Ciasta różne ( np Rolada z dżemem, ciasto z makiem) Ciasteczka ( np makaronik z sosem karmelowym) Tarty ( np tarta cytrynowa z bezą) Tytuł: Ciasta i desery Gotowanie krok po kroku Autor: Marianne Magnier- Moreno Wydawnictwo
Kukuleczkimnie Danio) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szkl. mąki pszennej szczypta soli olej (do smażenia) Wykonanie: Jajko wymieszać z serkiem waniliowym. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa powinna być dosyć gęsta. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Porcje ciasta nakładać łyżką. Smażyć z obu stron
zadanie-gotowanieNaleśniki to pyszny deser, który przygotujemy w kilka chwil. Mozna je przygotować na milion sposobów... Ja uwielbiam naleśniki nawet same, bez żadnego nadzienia i polewy. Dzisiaj przygotowałam naleśniki z m ą ki kukurydzianej bezglutenowej z sokiem i sk órk ą z pomarańczy. Naleśniki dzięki dodatku pomarańczy są bardzo aromatyczne...Jako dodatek do tego rodzaju naleśników możecie zastosować(...)dodatek, czyli karmelizowane pomarańcze 💗 Uwielbiam zapach pomarańczy, wi ę c często j ą wykorzystuje w przygotowaniu deserów i ciast. Polecam 😊 Składniki: ciasto naleśnikowe: m ą ka kukurydziana bezglutenowa 1,5 szklanki, mleko ok 1,5 szklanki, proszek do pieczenia bezglutenowy 1/4 łyżeczki, m ą ka ziemniaczana ok 2,5 łyżki, sok z pomarańczy 3 łyżki, starta skorka pomarańczy
kulinarne odsłony patiprzesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz mleko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm i wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmarować roztrzepanym białkiem i posypać pokruszonymi migdałami
Ciastka - domowe słodkości