bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:860/1508)

Przepis na Bułki do Zapiekanek z Mąki Pełnoziarnistej 195

nakrywam ściereczką i pozostawiam ciasto na 5 minut aby odpoczęło. Po 5 minutach z kulki formuję wałek o długość blachy (blat mam posmarowany olejem) i układam bułkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, górę delikatnie spłaszczam dłonią. Na blasze układam 3 bułki. Blachę nakrywam ściereczką i pozostawiam na 15 minut aby bułki wyrosły. Pieczenie bułek na zapiekanki(...)bułki od góry nacinam i maluję wodą. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę. Bułki piekę około 30 minut (długość pieczenia może się różnić od piekarnika). Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. W tym zasie gdy pieką się bułki, przygotowuję drugą partię bułek, z kulek formuję bułki i układam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Włoskie pączki ptysiowe z kremem budyniowym. Fritelle di carnevale 515

Dzisiaj będzie przepis na małe pączki z ciasta parzonego , takiego jak na ptysie. Pączki z kremem. Ponieważ podczas smażenia mocno rosną więc mają w środku dużo miejsca na ten krem a to jest właśnie to co tygryski lubią najbardziej. Chodziły za mną takie pączki już od dawna więc kiedy Agnieszka zapytała co pieczemy ucieszyłam się od razu przyznałam do mojej(...)powstały 2 wersje pysznych, małych pączuszków z kremowym wnętrzem. Są cudowne, polecam! Ja swoje pączki nadziałam kremem podkręconym likierem bo degustować mieli sami dorośli. U Agnieszki wersja zwykła, bez alkoholu, którą można podać dzieciom. Karnawał to czas kiedy chętniej pozwalamy sobie na zabawę i folgowanie zachciankom, także tym kulinarnym. I nie czas teraz myśleć o kaloriach a zjedzone pączki

Smaczna Pyza
Kartacze albo cepeliny 200

właśnie kartacze, a jeśli powyżej to cepeliny. Na Litwie nie bez powodu przyjeła się taka nazwa, gdyż podczas I wojny Litwa znajdowała się prawie na linii frontu, więc przez jej terytorium latały niemieckie sterowce zeppeliny, które swym kształtem przypominały właśnie to danie. Kartacze vel cepeliny przygotowuje się z ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa(...)smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym obgotowaniu cepeliny układano w glinianych naczyniach, polewano kwaśną śmietana i duszono w piecu przez godzinę. Smak takiego dania nie da się opisać! Zima to dobra pora na potrawy syte, treściwe. Kartacze takie właśnie są. Polecam! Składniki (na 10 sztuk): 1,5 kg ziemniaków

Obiad gotowy
MIODOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA 143

wyobrażam sobie Świąt bez miodownika, ale tym razem postanowiłam zrobić w wersji mini w postaci ciasteczek, z gotowaną masą z kaszy manny, z dodatkiem syropu migdałowego.   SKŁADNIKI Ciasteczka: 250 g mąki, 10 dag margaryny, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka miodu, 1 jajko, szczypta soli o'Sole Krem(...)szkl. mleka, 5 dag margaryny, 3 płaskie łyżki kaszy manny , 2 łyżki cukru, syrop migdałowy Dodatkowo: rozpuszczona czekolada WYKONANIE Ciasteczka: Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach około 8 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.  Krem: Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrem. Wsypujemy kaszę

słodki bratek
Ciasteczka witrażyki 143

jajek i się udało, wyszły jakby lekko biszkoptowe,bez problemu dało się je przełożyć galaretką pomarańczową.Jesteście ciekawi cóż dziś Joanna wymyśliła, to zapraszam na bloga.   Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g ksylitolu 16 g a cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła jogurt z truskawkami 0% tłuszczu 150 g galaretka(...)tego , że odmierzamy i przesiewamy mąkę, wsypujemy na stolnicę silikonową.Dodajemy pokrojone chłodne masło,wsypujemy ksylitol i cukier waniliowy oraz dodajemy jogurt z truskawkami. Całość zagniatamy, wychodzi elastyczne ciastoCiasto wkładamy do lodówki aby się schłodziło,tak na dwie godzinki.Dzielimy ciasto na połowę i wałkujemy, wycinamy serduszkiem foremką mniejsze i wiesze serduszka.Pieczemy w 170 stopniach koło 7-10 minut

Różowa kuchnia
Yorkshire pudding z sosem owocowym słodzonym melasą. 154

wstawiamy blachę z pustymi foremkami. Nagrzewamy tak około 10 min,  ostrożnie wyjmujemy pędzelkiem smarujemy ścianki foremek olejem  który się nagrzał i wlewamy ciasto tak do 3/4 wysokości. Pieczemy około 35 - 40 min , aż się wierzch ładnie zarumieni. Wiśnie ( mogą być z kompotu) zalewamy połową wody, dodajemy pokrojoną  pomarańczę i przyprawy, doprowadzamy do wrzenia. W reszcie wody rozrabiamy(...)wiele zdrowsza od cukru. Upieczony pudding wykładamy na kratkę aby odparował.  Podajemy jeszcze z ciepłym sosem i cząstkami owoców (  druga  pomarańcza i kiwi). Zwykłe ciasto naleśnikowe, bez proszku i ubijania piany a wyrasta jak na drożdżach. W czym tkwi jego sekret? Na pewno w proporcjach i wysokiej temperaturze. To jest słodka wersja, może zrobić słoną

Dieta moja pasja
Meksykańskie ciastka czekoladowe z pieprzem cayenne 103

wymieszaniu - stopniowo resztę składników.  (Powinna powstać jednolita masa.) Z ciasta formować kulki - nie co mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Nie należy ich spłaszczać. Podczas pieczenia same "rozleją" się na boki.) Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 9-10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie blachę(...)będą bardzo miękkie i delikatne, ale później stwardnieją.) Ciastka można upiec w wersji bezglutenowej - mieszając np. mąkę gryczaną, jaglaną, czy ryżową. Wtedy też zwykłe kakao należy zastąpić bezglutenowym, które bez problemu możecie nabyć tu - klik

Di gotuje
Muffiny z czekoladą i czereśniami / Cherry and chocolate muffins 161

łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka świeżych czereśni, bez pestek i pokrojonych na wiśni, mielona mała ½ szklanki posiekanej czekolady Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i natłuść olejem lub rozpuszczonym masłem foremkę do muffinek z 12 otworami, ewentualnie włóż papilotki. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W średniej misce zmiksuj jajko(...)śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wmieszaj czereśnie i czekolad do suchych składników. Wlej powoli mokre składniki do suchych i mieszaj delikatnie tylko do otrzymania jednolitej masy, nie za długo. Rozłóż ciasto do formy muffinkowej i włóż do piekarnika. Piecz przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 oC i piecz przez kolejne 20 minut lub do ładnego zrumienienia. Smacznego

karmelowy
Ciasto orzechowe 181

jedliście ciasto bez mąki  i tylko z odrobiną cukru?  Jeśli nie, to spróbujcie.  Pracy niewiele, a efekt znakomity.    Składniki: Ciasto: 25 dag zmielonych orzechów 4 jajka 4 białka 2 łyżki cukru Orzechy tłuczemy w ściereczce (ścierka powinna być "śliska", żeby orzechy się nie przykleiły)  lub w specjalnej maszynce do bakalii.  Cztery żółtka(...)drewnianą łyżką. Siedem białek ubijamy na sztywną pianę  i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą tortownicę  lub niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego  do temperatury 160-180 stopni  i pieczemy na złoty kolor około 60 minut. Polewa czekoladowa: 40-50 g gorzkiej czekolady cukier

Pyszności Słodkości
Drożdżowe kieszonki z jabłkami 120

się do rąk ciasta (w razie potrzeby można dosypać trochę mąki). Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski. Krótko wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy je na dość cienki placek (ok. 0,5 cm grubości) i wykrawamy kółka o średnicy ok. 10 cm. Na każdy krążek nakładamy(...)sklejony brzeg nacinamy na głębokość ok. 0,5-1 cm tworząc coś na kształt grzebienia. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika i smarujemy mlekiem. Pieczemy w 200 stopniach (bez termoobiegu) lub w 180 stopniach (z termoobiegiem) przez ok. 20 minut (do zezłocenia). Upieczone kieszonki studzimy na kratce. Po całkowitym ostygnięciu bułeczki można polukrować

MyCookBook.pl
Ciasto Kukułka 137

jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 300 g cukierków kukułek 1 l mleka 3 budynie czekoladowe bez cukru 150 g masła 50 ml spirytusu 2 szklanki mleka w proszku Poncz do nasączenia: 300 ml przegotowanej zimnej wody 3 łyżki spirytusu aromat arakowy Dodatkowo:  kakao, czekolada, polewa(...)cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki i kakao mieszamy razem i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, następnie wyjmujemy upieczony biszkopt a piekarnika i upuszczamy go wraz z tortownica z wysokości

Czary - gary w kuchni
Pieczeń z mięsa mielonego z polędwiczką 411

hakiem do zagniatania ciasta). Wbić jajka. Całość dobrze wyrobić. Foremkę (u mnie 13x23 cm) posmarować za pomocą pędzelka olejem. Wyłożyć plasterkami boczku tak, aby wystawały poza krawędzie formy. Do przygotowanej foremki włożyć połowę mięsnej masy. Na środku zrobić lekkie wgłębienie i ułożyć w nim polędwiczkę. Przykryć pozostałym mięsem i "zamknąć" wystającymi plasterkami boczku. Piec w 180°C przez ok. godzinę(...)czasie mięso powinno odchodzić od brzegów foremki. Sok, który się zbierze w środku foremki, ostrożnie odlać (można go wykorzystać do przygotowania sosu). Pieczeń delikatnie wysunąć na blaszkę i dopiec jeszcze bez foremki aż boczek po bokach się zrumieni. Wystudzić i schłodzić przed krojeniem. Smacznego

Pełny talerz
Placuszki z ricottą 106

jajko 5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki oleju 100 ml mleka Przygotowanie: Do miski wsypujemy składniki suche, dodajemy jajko,mleko oraz serek i olej. Mieszamy wszystko łyżką aby nie było grudek . (Nie potrzeba miksera) Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżką ciasto (1 łyżka, 1 placek)  Smażymy z każdej strony

Bon appetit mon amie
Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi 130

startej na tarce, do oprószenia boków tortu PRZYGOTOWANIE BLATÓW CZEKOLADOWYCH Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, kakao – wymieszać, przesiać i odłożyć. W misie miksera umieścić jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty miksera i ubijać (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją(...)Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, a samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. UWAGA: Jeśli macie większą formę, to składniki trzeba proporcjonalnie powiększyć, bo inaczej ciasto biszkoptowe będzie za małe i za niskie. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut

Calzonella.com