Pięknie rosnący, puszysty biszkopt bez cukru i glutenu. Można przygotować z niego pyszny tort, ponieważ w smaku nie różni się od tradycyjnego biszkoptu. Można także
Mienta blogBardzo prosty i orzeźwiający tort. Do ciasta dodałam mąki orkiszowej, jednak możesz użyć samej mąki pszennej – wtedy tort będzie jaśniejszy i bardziej pulchny. Tort przełożony
Via GustoPavlova to długo było moje marzenie. Miałam kilka prób w domu, mniej lub bardziej udanych, ale w końcu znalazłam idealny przepis i udała się jak marzenie
Cakes By KejtWszyscy lubią ciasto czekoladowe. Przygotowany przeze mnie dzisiaj wypiek jest wilgotny, ale jednocześnie lekki dzięki zastosowaniu mąki kukurydzianej. Na jego korzyść przemawia mocno czekoladowy smak, lekko
Szybko Tanio SmacznieDziś mam dla Was przepis na kolejne , niesamowicie pyszne naleśniki!Delikatne puszyste ciasto , wypełnione przepysznym musem ananasowym z kawałkami owoców i chrupiącym pod zębami kokosem , który
Ostra na SłodkoCzekoladowe ciasto bananowe z żurawiną powstało, by nie marnować owoców. Choć nie kupuję ich zbyt dużo, to i tak zawsze pozostanie coś z tych
Smaczne ZdroweSzpinak z twarogiem zapiekany w kruchym cieście. Wiosenne zielone wydanie Litewskich kibin. Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk: 30 dag mąki
Apetyczna babeczkaNajszybsza szarlotka na świecie, do której przygotowania potrzebna jest jedynie miska, tarka i łyżka... no i oczywiście piekarnik! Przepis dla osób, które nie mają wiele czasu
Chocolate Muffin Blogciasto: * 4 jajka * szklanka mąki * szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki wody Masa: * 4 żółtka * 2 i pół szklanki mleka * 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej * 3 czubate łyżki mąki pszennej * szklanka cukru * margaryna / masło Dodatkowo: * 2 opakowania bezów * 2 galaretki ( u mnie truskawkowa) * owoce wg uznania ( ja dałam truskawki) Do dzieła!!! Z podanych składników pieczemy biszkopt(...)budyniu). Ja dodatkowo dodałam jeszcze troszkę wódki i łyżkę soku z cytryny. Połowę masy wykładamy na biszkopt (delikatnie nasączyłam go galaretką przyrządzoną według przepisu na opakowaniu). Wkładamy w masę bezy i przykrywamy resztą masy. Na masę układamy pokrojone truskawki i zalewamy to tężejącą galaretką. Przyznam, że jedna warstwa truskawek to troszkę mało, więc następnym razem ułożę je jeszcze między biszkoptem
sierotka maRysia w kuchnioliwek oraz mąkę zmieszaną z solą. Wyrabiamy ok. 10 minut. Ciasto powinno być trochę lepkie, ale bez problemu odchodzić od ścianek misy Przekładamy je do pojemnika, zamykamy i umieszczamy w ciepłym miejscu na ok. godzinę czasu. Następnie "przewracamy" ciasto ("do góry nogami"). Ponownie zakrywamy i odstawiamy na ok. godzinę. Następnie wyciągamy je na LEKKO oprószoną mąką stolnicę(...)lepiej mi się upiekło. Z każdej z nich uformowałam bagietkę. Pamiętajmy aby dobrze uciskać i zakładać ciasto (jak serwetkę), aby je ujędrnić. W tym momencie formujemy ciasto, nie wyrabiamy. Unikajmy mąki, gdyż ona uniemożliwi nam ładne uformowanie chlebka i z pewnością w pieczeniu nam popęka. Umieszczamy chleb na silikonowej macie lub blaszce do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy
DominikaDolciwcześniej nie miałam okazji zakosztować tego ciasta, jakoś sama nazwa, że marchewkowe, specjalnie mnie nie zachęcało, ale do czasu, spróbowałam raz i przepadłam bez reszty. Ciasto marchewkowe uwodzi całkowicie, ale dlatego, że jest to najpyszniejsze ciasto na świecie, a w wersji bezglutenowej - mistrzostwo świata. Nie jest to mój autorski przepis, skorzystałam z nieprzepastnych zasobów sieci - trafiłam na ten przepis(...)średnicy 24 cm): 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 140 g mąki ryżowej 140 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kakao 1 paczka cukru wanilinowego (16g) 3-4 marchewki garść posiekanych orzechów
Kawa z mlekiemsamo co zagraniczne,które są bez smaku.Chciałam poczuć wiosnę i stąd te ciasto :) Ciasto kruche 200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli 4 łyżki zimnej wody Przesianą mąkę,masło,cukier puder i sól zmiksować w malakserze.Dodać żółtka,zimną wodę i lekko wymieszać.Ciasto wyjąć na blat obsypany mąką(...)szybko wyrobić.Uformować kulę,owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok.godziny.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i przełożyć do formy o średnicy 25 cm.Nakłuć widelcem i schłodzić jeszcze przez 15 minut.Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową i obciążyć kulkami ceramicznymi,fasolą lub ryżem (kto co ma w domu).Piekarnik nagrzać
Anielskie wypiekiopakowanie) budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżka esencji waniliowej (lub kilka kropel olejku waniliowego) 1 duże jajko 1 szklanka zamrożonych (lub świeżych) borówek amerykańskich W dużej misce wymieszać suche składniki, czyli: mąkę, budyń, proszek do pieczenia oraz cukry(...)jajko. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać łyżką, aż się połączą, na koniec wsypać zamrożone lub świeże owoce i delikatnie przemieszać. Papilotki do muffinek wypełnić do 7/8 wysokości ciastem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 35 minut, aż się zarumienią. Powoli ostudzić. Gdy ostygną można je oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem
Simply FoodSchłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i krótko zagniatamy. Podsypując mąką ciasto dosyć cienko wałkujemy i wycinamy z niego ciasteczka w kształcie serduszek (lub innym). W połowie serduszek mniejszą wykrawaczką wycinamy środek. 5. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170C na funkcji termoobieg przez około 9 -10 minut(...)przekładamy dżem i podgrzewamy, mieszając, aż się zagotuje. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Ściągamy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 7. Na pełne ciasteczka (bez dziurek) nakładamy po około 1/2 łyżeczki dżemu i nakrywamy ciasteczkami z wyciętymi środkami, lekko dociskamy. 8. Kruche kokosowe ciasteczka z dżemem przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków
Mała Cukierenka