coś słodkiego - to zachęcam do przygotowania domowych ciasteczek bakaliowych bez dodatku tłuszczu oraz cukru. Do ich przyrządzenia nie będzie potrzebny mikser ani specjalne foremki. Wbrew pozorom ciasteczka bez cukru są słodkie (zasługa bakalii) i chrupiące. Składniki na porcje dla 2 osób: 50 g nasion (np. 15 g pestek dyni, 35 g jasnego sezamu) 1 łyżka otrębów żytnich(...)dodać starte migdały, rodzynki i pocięte na mniejsze kawałki śliwki oraz daktyle. Na sam koniec wbić jajko i masę ze sobą wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta formułując kulkę, którą należy spłaszczyć*. Piec około 10-15 minut w 180 ºC (aż do zarumienienia). Podawać po ostudzeniu. *Z podanych składników przygotowałam
Ugotowaćbułką tartą. Jeśli boimy się, aby pasztet nam nie wysechł w czasie pieczenia, możemy blaszkę wyłożyć plastrami boczku, które potem zawiniemy na wierzch pasztetu. Topiący się tłuszcz, będzie wsiąkał w pasztet, dzięki czemu nie wyjdzie nam suchy, nie przyklei się do foremki ani nie przypali. Pasztet pieczemy ok 45 min. -1h. Pozostawiamy go w foremce do wystygnięcia(...)wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą keksówek. Pieczemy ok 1 h. w 180 stopniach. Pasztet pozostawiamy w blaszce do ostygnięcia Notatki Jeśli nie masz kajzerki, zastąp ją 1/2 szklanki bułki tartej. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/przepis-na-pasztet/ MieszamWGarnku Artykuł Przepis na pasztet pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkujest bez mąki pszennej, to wtedy zjedzą z apetytem. Odstrasza ich samo słowo „bezglutenowy”. Tak więc obiecuję, iż następne słodkości będą słodkie, z glutenem i jajem! Składniki: • 200 g mąki migdałowej • 150 g mąki kukurydzianej • 50 g mąki ziemniaczanej • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody(...)sody. • Wymieszać mokre składniki oprócz octu. • Sodę wymieszać z octem i wlać do mokrych składników. • Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać razem. • Wylać ciasto do foremki na średnią babkę wysmarowanej masłem i posypanej mąką migdałową. • Piec w 180 st.C przez 45-50 minut. • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
To co kochamNiedziela bez ciasta to nie jest prawdziwa niedziela. Nawet ta spędzana nad Bałtykiem gdzie oferta przesłodzonych gofrów i lodów przyprawia o zawrót głowy. I chociaż panie w sklepach patrzyły na mnie jakbym urwała się z księżyca,w końcu szukałam w sobotni wieczór wanilii,cynamonu i mąki krupczatki, a obsługa nowego,obcego piekarnika na gaz była wyzwaniem,ciasto jest(...)połowa już wyparowała. Kruchy, pachnący wanilią i przyprawami korzennymi placek, który wyparowuje natychmiast. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej krupczatki typ 450 2/3 szklanki cukru brązowego pół łyżeczki proszki do pieczenia pół łyżeczki cynamon 1 kostka masła 2 jaja wielkości S lub 1 L 1 łyżka wody lub śmietany 1kg śliwek cynamon szczypta kardamonu ekstrakt waniliowy Wykonanie: 1. Do miski
Fiolka w kuchnidwie części. Jedną ponownie przykrywam. Ciasto rozwałkowuję ma pół centymetra starając się jak najmniej podsypywać mąką, by zachować delikatność wypieku. Następnie kroję trójkąty, z których powstaną zawiniątka rogalików. U mnie będzie ich 16, mają wówczas około 18-22cm na dłuższej stronie. Zwijam od strony podstawy trójkątów i układam na blaszkach z papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką na trzydziestominutową(...)drzemkę do wzrostu. W połowie wyrastania rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Krótko przed pieczeniem smaruję rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem i makiem. Piekę równocześnie dwie blaszki. Po 10 minutach zamieniam je miejscami, górna ląduje na dolnej półce piekarnika i odwrotnie. Piekę oczywiście bez nawiewów. Potem tylko chwilka na przestudzenie rogali i już można nakrywać do stołu śniadaniowego
I tu będę miała takie temłody muffinki, to ten starszy ciasto marchewkowe i tak mi uciekło. Teraz udało mi się kupić szarą renetę, więc bez żadnej dyskusji szarlotka była. Była, bo oczywiście szybko się zbyła. Do ciast z jabłkami to u mnie Panowie pierwsi ;))) Ciasto smaczne, nie jest skomplikowane w przygotowaniu. Wymiary blaszki 24x34 cm. Inspiracja - klik . Składniki na środek: 2 kg szarej(...)kroimy bądź ścieramy na tarce w plasterki. W dużej misce mieszamy pocięte jabłka z resztą składników. Odstawiamy. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru 3 żółtka 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany Cukier i żółtka ucieramy mikserem. Mąkę, proszek do pieczenia mieszamy, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło, śmietanę
kruche babeczkisztywne, idealnie smakowało w połączeniu z masą jabłkową, szczególnie na drugi dzień, po nabraniu od nich wilgoci. Inspirację stanowi przepis Weroniki Madejskiej z książki "Bez glutenu, bez wyrzeczeń". SKŁADNIKI: CIASTO: 10 dag mąki owsianej 10 dag mąki ryżowej 5 dag mąki ziemniaczanej 2 całe jajka 2 żółtka (białka zamrozić, innym razem pokażę do czego się przydadzą(...)cukru waniliowego cukier do smaku sok z cytryny do smaku DODATKOWO: cukier puder do oprószenia (niekoniecznie) masło do formy WYKONANIE: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki posmarować masłem. Przesiane mąki wymieszać z cukrem, solą i sodą oczyszczoną, dodać schłodzone masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i całe jajka, wymieszać łyżką tylko
Kuchenne zapiski Edytymiano tych najlepszych. Smakują rewelacyjnie - nawet bez nadzienia, jedynie posypane cukrem pudrem. Pokochają je dzieci - jak i dorośli. U mnie za każdym razem znikają ekspresowo! (około 40 pojedynczych sztuk) 125g masła/margaryny 60g cukru 1 jajko kilka kropel aromatu waniliowego (dodałam śmietankowy) 200g mąki pszennej 30g mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: ulubiony(...)cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko, aromat, a po wymieszaniu - resztę składników. Całość dokładnie wyrobić i rozwałkować na grubość około 3 mm. (W razie potrzeby podsypywać mąką.) Z ciasta powycinać kółka lub inne dowolne kształty. W połowie z nich wyciąć mniejsze otworki. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec
Di gotujeIdealna na każdą okazję- szczególnie na Wielkanoc, zawsze się udaje więc bez obaw, że nie wyjdzie :) Składniki: 30 dag maki 10 dag cukru 5 łyżek masła 5 łyżek smalcu 4 jajka 2 dag drożdży 2 łyżki mleka 1 cukier waniliowy szczypta soli 5 dag rodzynek tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i przygotować rozczyn. Żółtka utrzeć(...)rozczyn. Następnie dodać pianę ubitą z białek(trochę piany zostawić), rodzynki i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Foremkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto posmarować pianą. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem waniliowym
Tradycyjna Kuchniadodajemy powoli przesiane produkty. Masa może lekko opaść, nic złego się nie dzieje. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180*C. Upieczone ciasto wyjmujemy od razu z piekarnika, wykładamy na kratkę i obracamy do górny dnem. Zostawiamy do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku(...)łyżki żelatyny (1/4 szklanki wrzątku) i 400g kremówki. Dla wersji klasycznej użyjcie 2,5 łyżki żelatyny (1/2 szklanki wrzątku) i 1000g kremówki. W foremce umieszczamy spód ciasta, nasączamy go mocno połową ponczu - bez obawy, ciasto wchłonie taką ilość. Kremówkę nakładamy na ciasto, układamy drugi blat ciasta i nasączamy go resztą ponczu. Lekko dociskamy. W rondelku podgrzewamy 200g kremówki
Gotowanie i blogowaniePokazywałam Wam ostatnio prosty chleb drożdżowy, taki zwykły pszenny, bez kombinowania: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2016/01/chleb-na-drozdzach-atwy-i-szybki.html . Pokusiło mnie jednak, żeby popróbować z mieszaniem mąk i wiecie co? Też wychodzi :) Dziś polecam Wam 2 sprawdzone opcje, obie z dodatkiem mąki kokosowej, którą zaczynam wielbić podobnie, jak wszystko inne kokosowe, co można zjeść. Pierwszy chleb to zwykły pszenny z dodatkiem mąki kokosowej(...)pszennej, - 4 duże łyżki mąki koko, co daje razem mniej więcej pół kilo mąki, jak w przepisie podstawowym. Ciasto wyrobiłam normalnie, odłożyłam do wyrośnięcia, potem uformowałam chleb, znowu odstawiłam i dopiero piekłam ale wszystko to zamknęło się w godzinie + czas pieczenia, około 45 minut. Chlebek wyszedł przepyszny, a przy tym o zupełnie innej strukturze, bardzo przypominającej bułkę mleczną
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEProste, delikatne i szybkie ciasto na samych białkach bez dodatku tłuszczu. Ciasto jest lekko wilgotne, lekkie i sprężyste. Można powiedzieć, że to taki biszkopt na białkach. Składniki: (mała keksówka) 5 białek 140 g cukru 100 g mąki 2 łyżeczki soku z cytryny trochę otartej skórki z cytryny szczypta soli Białka ubijać ze szczyptą soli, gdy trochę się spienią wsypać(...)dodać 1/3 cukru i miksować, i z resztą tak samo. Gdy piana będzie lśniąca przesiewamy do niej mąkę w pięciu partiach, delikatnie mieszając łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor, do suchego patyczka. Smacznego
talerz przyjemnościmiarę równych części z których uformuję cebularze . Z każdego kawałka ciasta robię kulkę , turlając ciasto w dłoniach Teraz z kulki palcami formuję placuszek tak żeby w środku zrobiło się gniazdko w które nałożę cebulę Uformowanego cebularza kładę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na środek cebularza nakładam łyżkę cebuli – cebularze układam w odstępach około(...)cebularzami odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia Pieczenie cebularzy : Przed wstawieniem blachy do piekarnika , brzegi cebularzy maluję za pomocą pędzelka wodą Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę Cebularze piekłam około 22 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu Domowe cebularze są gotowe można się częstować życzę
Uwaga Babcia Piecze ChlebPiernik na kefirze (bez jajek) Piernik bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a ponadto zawsze się ładnie upiecze. Mięciutki, wilgotny i smaczny skusi każdego. Polecam. Składniki: 2,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sodki 5 łyżek oleju 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1,5 szklanki kefiru (około 330 g) 3 łyżki dżemu porzeczkowego, wiśniowego(...)innego 1-2 łyżki przyprawy do piernika Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto zmiksować do uzyskania jednolitej masy ( nie miksować zbyt długo). Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej blachy o wymiarach ok. 25x28. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po wystudzeniu polać polewą. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę
talerz przyjemnościImpreza sylwestrowa za pasem, więc wasz drogi Rumcajsew ma coś dla was na szaloną noc. Lahmacun – tradycyjna turecka potrawa, nazywana także pizzą turecką. Składa się z bardzo cienkiego ciasta oraz mięsnego nadzienia. Jest jednym z dań lokalnego fast foodu, konsumowanym przeważnie na ulicach. Lahmacun znane jest także w Armenii pod nazwą lahmajoun. Lahmacun jest niekiedy jednym z elementów tureckich przystawek(...)tego dania, nazwane od miejscowości, w których występują – Gaziantep i Urfa. Lahmacun przeważnie wypiekane są w kamiennych piecach, toteż trudno uzyskać w domu efekt zbliżony do tego, jaki uzyskuje się w tureckich restauracjach. Jednak jest dość prosty sposób, jaki możemy bez trudu wykorzystać w domu, uzyskując świetne, szybkie danie na imprezę, czy to sylwestrową, urodzinową, czy na nagłe
Gotuj z Rumcajsem