czerwonych, nie ma potrzeby rozmrażać) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru, 4 łyżki cukru 750 ml mleka Cukier puder do posypania Tłuszcz do smarowania blachy Łyżka bułki tartej Sposób wykonania: Mąkę połączyć z jednym jajkiem, 2 żółtkami, cukrem pudrem, margaryną , 2 łyżkami śmietany i zagnieść ciasto. Gotowe podzielić na dwie równe części i owinąć w folię. Jedną(...)blachę tłuszczem i wysypać bułką. Wyjąć jedną część z lodówki (tą która się schładzała w górnej części lodówki) i rozwałkować, wyłożyć przygotowaną blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy spód będzie się piekł, przygotować budyń: Ugotować 2 budynie z ilością 750 ml mleka i 4 łyżkami cukru. Gdy spód będzie gotowy, położyć
Na słodko lub wytrawniearbuz i winogrona różowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-4 milimetry. Wykroić szklanką krążki i wyłożyć nimi wysmarowane tłuszczem foremki. Spód babeczek nakłuć widelcem. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut. Śmietankę
Kuchnia w opałachGwiazdka w Bullerbyn....czyli magiczny świat dziecinnych marzeń oczami Astrid Lindgern.Bez względu na to ile mamy lat czytając ,, Dzieci z Bullerbyn,, nasze twarze zawsze rozjaśnia uśmiech
Apetyczna babeczkaBardzo popularne ciasto w kolorach jesieni. Oczywiście bez mleka. Polecam jako idealną przekąskę dla dzieci aczkolwiek smakuje także dorosłym. Składniki: 2 jajka pół szklanki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki imbiru (może być świeży) szczypta kurkumy 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka drobno startej marchewki pół szklanki(...)blenderem) ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy sodę, przyprawy, olej i marchewkę. Wciąż mieszając dodajemy mąkę. Foremkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Można też wyłożyć foremkę papierem przeznaczonym do pieczenia w wysokiej temperaturze (200 stopni) lub w silikonowej foremce. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni czas pieczenia to około 40 minut
prawdziwe jedzenieDziś bez górnolotnych wstępów... Z okazji Dnia Dziecka wszystkim Małym i Dużym Głodomorkom radości i samych beztroskich chwil :) A na śniadanie (kolację) zapraszam na zapiekaną gąsieniczkę ;) ciasto francuskie cienkie kiełbaski lub parówki 1 jajko 1 łyżka mleka ketchup, majonez ser lub zioła (opcjonalnie do oprószenia) Z ciasta wycięłam prostokąty (na długość kiełbasek). Na środku każdego ułożyłam kiełbaskę(...)zwinięty brzeg nieprzeciętym). Następnie każdą część kolejno wykręcałam to w prawo to w lewo, tworząc coś na wzór liścia (tudzież gąsieniczki właśnie). Gotowe gąsieniczki ułożyłam na papierze do pieczenia, posmarowałam rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka i zapiekłam przez 20min. w 200st. Podałam z ketchupem, ale można także oprószyć żółtym serem lub ulubionymi ziołami. Żeby nie było, że jestem taka
bastalenanich troszkę wody i łyżkę mąki (bez soli). Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać do mąki z solą, oliwą, wodą i zagnieść ciasto. Dodać 2 łyżki słonecznika i wgnieść w ciasto. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, delikatnie posmarować wierzch oliwą i zostawić na 30-40 minut do wyrastania. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki lub odrywać małe kawałki, obtaczać(...)wyrastania na około 30 minut.Piekarnik nagrzać do 230 stopni C.Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika wsypać około 0,5 szklanki lodu lub wlać wodę na blaszkę poniżej bułek. Piec około 15-20 minut. Ostudzić na kuchennej kratce. Smacznego
Smaczne Zdrowezrobiłam gdy bloga jeszcze nie prowadziłam. Tamto było wysokie, puszyste, z migdałami, bez grama tłuszczu- taki marchewkowy biszkopt. To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki(...)swoją drogą ciekawe, czy ktoś, kiedyś pokusił się o zebranie wszystkich odmian marchewkowca.Składniki:• 150 g mąki pszennej• 160 g cukru• 1 łyżeczka sody oczyszczonej• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia• 2 łyżeczki przyprawy do piernika ( u mnie Kamis)• 100 ml oleju (u mnie słonecznikowy)• 3 małe jajka,• 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich• 1/2 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów z puszki
Mia Cucina SofietaTOFFIE. (autorski;) 1/2 kostki masła 250g cukru aromat waniliowy 5 jajek sok z 1 cytryny 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 kg sera białego (niekoniecznie zmielony) 1 budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki mąki krupczatki (ew. pszennej) tabliczka czekolady toffie biszkopty okrągłe tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka Masła utarłam z cukrem. Ciągle ucierając, dodaję kolejno jajka. Ser miksuję(...)Miksuje na gładką masę. Czekoladę siekam w małą kostkę, delikatnie wmieszałam do ciasta. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką na dnie, jak i po bokach. Wyłożyłam biszkopty na spód i wylałam sernik. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam przez okrągłą godzinę. Wyłączyłam, zostawiłam sernik w zamkniętym piecu na kwadrans
W kuchni Karmel-itkiposmarowania;ziarna sezamu, sól morska, oregano lub inne ulubione zioła do posypania.W dużej misce łączymy mąkę, drożdże, cukier, sól, szczypiorek i wodę. Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.Nakłuwamy je i dzielimy je na 12 równych porcji. (Ja zrobiłam z połowy składników; i wyszło mi 12 małych(...)czym w środek wciskamy kawałek sera. Zlepiamy dokładnie ciasto i odkładamy na naoliwioną blachę. Najlepiej, żeby leżały na zlepieniu. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, a później smarujemy wierzch białkiem i posypujemy: sezamem, solą lub ziołami.(Mi najbardziej smakowały te z oregano, mężowi z sezamem a szwagrowi z solą :) - dla każdego coś miłego).Pieczemy w temp. 180 stopni przez 25 - 30 minut
Miksturownikmogecie 13 sie przepresować, ale styknie jak go yno trocha posztamfujecie. 14 Wciepcie wszyske składniki (bez wōdki) do miski i wyrōbcie. Keby 15 Wōm sie to za kans klejōło, to dosypcie sie trocha mōnki. Jak już bydziecie mieli te ciasto wyrobiōne na jednolito masa, to wlyjcie tam jeszcze te 2 łeżki wōdki abo łoctu- ale joł bych Wōm radziōł(...)przi pieczyniu potracōm. Terozki sie przigotujcie jako stolnica (abo jak to piyrwy gołdali: biyrkownica), nudelkula 17 i wywałkujcie sie te ciasto tak rube 18 na 1 cm. Tera sie przigotujcie szklōnka i keliszek. Nojprzōd wycinejcie w tym cieście te kōłka szklōnkōm, a pośrodku sie zrōbcie tako dziurka ze tym keliszkym. Te małe łokrōgłe kulki tyż mogecie sie łostawić i upiyc
Chop w kuchniNowy tydzień, nowe plany i marzenia. Niestety poniedziałkowy poranek nie rozpoczął się zbyt dobrze. Co prawda ciężko powiedzieć, że się nie wyspałam (spałam przeszło 8 godzin
365 dni dookoła kuchnisię nie liczy! Dlatego tradycyjnie, jak co roku, prezentuję Wam nowy przepis na to tradycyjne świąteczne ciacho. Tym razem w wersji fit: bez glutenu, bez laktozy i bez cukru! To prosty przepis na mazurka na spodzie z mąki kokosowej z kakaową masą z suszonych śliwek (czekośliwką), kokosową polewą, przypominającą w smaku białą czekoladę, migdałami i lawendą. Bardzo(...)następnie odstaw na 5 minut. Powinna stać się po tym czasie bardzo gęsta i plastyczna. Uformuj z niej mazurek o wybranym kształcie bezpośrednio na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Następnie wyjmij i wystudź. Czekośliwka Śliwki zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Następnie odcedź i zmiksuj blenderem wraz
Food SquareDziś propozycja na Święta - prosta babka w nieco zdrowszej i mniej tradycyjnej wersji, ale równie pysznej. Babka jest puszysta, mięciutka i wilgotna, robiona z mąki pełnoziarnistej
Healthy food explorerBiszkopt z mascarpone i musem truskawkowym z galaretką to wyśmienity pomysł na deser, idealny na domowe przyjęcia, genialne ciasto w sam raz na weekend dla wszystkich
Smakowite DaniaTo ciasto było absolutnym eksperymentem, nawet nie liczyłam na to, że wyjdzie. Okazało się, że jest nie tylko puszyste, ale też nie jest suche jak większość
Quinoa Raz!