Ekspresowy przepis na pyszne pączki z dziurką bez dodatku drożdży. Wychodzą bardzo puszyste i naprawdę pyszne. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji ;) SKŁADNIKI NA 16 SZTUK 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1/3 szklanki cukru 0,5 opakowania cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 125 ml jogurtu naturalnego lub greckiego 2 jajka(...)przesiewamy mąkę, sodę, proszek,sól, dodajemy cukry i dobrze mieszamy. W drugiej misce łączymy jajka z jogurtem i zimnym masłem, wlewamy do suchych składników. Mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Jeśli trzeba podsypujemy jeszcze mąką, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Ciasto odstawiamy na chwilę do lodówki. Ciasto wałkujemy na ok. 1,5 cm i wykrawamy szklanką kółka
Pani na deserprzełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy, ściągnąć drugą warstwę folii i odciąć wystające poza formę ciasto. 5) Przygotowane ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 6) Piec okolo 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. Szparagi: 1) Odciąć twarde, jasne końce(...)rozgrzanej patelni z olejem. 2) Podsmażoną cebulę, pokrojoną dymkę, starty ser, jajka, śmietankę oraz przyprawy dokładnie wymieszać. Quiche: 1) Gotowy farsz wyłożyć na przygotowany spód. 2) Część szparagów bez główki zatopić w farszu, natomiast z główką, zawinięte w szynkę ułożyć na wierzchu. 3) Całość piec około 45 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. 4) Gotowy kisz udekorować startym
Fitsweet.mewodzie, dodać do masy. Na końcu dodać mąkę, wymieszać. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować wałeczek o grubości 3,5-4 cm. Zawinąć je w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia pokroić ciasto na plasterki grubości 1 mm, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 7 minut. Ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzekawa lub herbata i jesteśmy w niebie. Masło orzechowe musi być gładkie bez kawałków orzechów. Źródło przepisu mojewypieki.com Ciastka 200 g gorzkiej czekolady + 150 g czekolady gorzkiej(dałam 100g) 40 g masła 2 jajka 140 g cukru 35 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia W rondelku rozpuścić masło. Do gorącego masła dodać 200 g drobno(...)końca czekoladę mieszając. Lekko przestudzić. W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Wlać masę czekoladową, zmiksować. 100 g czekolady posiekać nożem i wsypać do ciasta. Wymieszać łyżką i odstawić ciasto na około 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać w odstępach łyżką ciasto
O kuchni z uczuciembatoniki bez cukru, bez nabiały i bez glutenu. Robi się je w bardzo prosty sposób. Właśnie wypróbowałam na moim synku i jego koledze powiedzieli, że bardzo dobre i wzięli dokładkę. Składniki: 1 warstwa: 1/2 kubka orzechów nerkowca lub migdałów, 1/2 kubka daktyli, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki masła orzechowego, 2 warstwa: 1/2 kubka(...)oleju kokosowego Wykonanie: Składniki 1 warstwy wsypujemy do blendera. Miksujemy do momentu aż składniki się połączą i stworzą sprężystą, klejącą masę. Masę przekładamy do podłużnej foremki na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy masę równomiernie i wkładamy do zamrażalki. Składniki drugiej warstwy również miksujemy w blenderze i nakładamy kolejną warstwę na masę w foremce i ponownie całość wkładamy
Smaki Przyprawy i Kolorypysznymi dodatkami :). Dla wszystkich łasuchów, idealne! :) Proste w przygotowaniu, kolorowe, idealne na imprezę, imieniny, urodziny, parapetówkę (tak jak u mnie) i bez okazji :). Składniki: 2 szkl mąki tortowej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju 1 jajko 100 g białej czekolady 150 g malin (mogą być(...)ulubione batoniki i cukierki czekoladowe kilka malin Wykonanie: W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce wymieszać mleko, olej i jajko. Sypkie składniki wrzucić do mokrych, wymieszać, dodać posiekaną czekoladę i maliny, wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do papilotek. Piec ok 25 minut do efektu suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Przygotować polewę
TrufelkowoW lodówce pozostała odrobina borówek i malin (no malin zdecydowanie mniej bo małe rączki podbierały cały czas). Jogurt zawsze się znajdzie, a czasu za wiele nie
Gotowanie z pasjąmiodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek orzechów włoskich lub laskowych ( lub innych ulubionych ), z grubsza posiekanych 6 łyżek płatków migdałowych 6 łyżek suszonej żurawiny lub innych suszonych owoców ( te większe należy posiekać ) Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, syrop klonowy/miód oraz cukier i zagnieść ciasto. Wsypać bakalie i ponownie zagnieść, dobrze
Opowieści z piekarnikaprzełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy, ściągnąć drugą warstwę folii i odciąć wystające poza formę ciasto. 5) Przygotowane ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 6) Piec okolo 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. Szparagi: 1) Odciąć twarde, jasne końce(...)rozgrzanej patelni z olejem. 2) Podsmażoną cebulę, pokrojoną dymkę, starty ser, jajka, śmietankę oraz przyprawy dokładnie wymieszać. Quiche: 1) Gotowy farsz wyłożyć na przygotowany spód. 2) Część szparagów bez główki zatopić w farszu, natomiast z główką, zawinięte w szynkę ułożyć na wierzchu. 3) Całość piec około 45 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. 4) Gotowy kisz udekorować startym
Fitsweet.memiska przykryta ściereczką) do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę (, gdyby ciasto się lepiło wystarczy lekko podsypać mąką). Z ciasta formujemy (rolujemy) gruby wałek. Kroimy go ostrym nożem na 5 równych części lub na 10 mniejszych. Każdą część, w dłoniach lub na stolnicy, rolujemy w wałeczek. Następnie krzyżujemy dwa końce(...)zwinąć coś a la ślimaczki. Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam dwóch blaszek, bo bułeczki bardzo (!) rosną podczas pieczenia. Układamy je w większych odstępach). Duże bułki od razu smarujemy roztrzepanym jajkiem (najlepiej pędzlem, smarujemy wyłącznie górę górę bułek bez spodu) i odstawiamy je jeszcze na około 15 minut w ciepłym miejscu
Słodkie okruszkisyrop klonowy. Wszystko wymieszaj dokładnie i wyrób lekko jak ciasto. Powinna powstać gęsta i lepka masa, pozwalająca się formować. W razie potrzeby dosyp więcej amarantusa lub dolej oleju kokosowego. Z masy uformuj 16 kul wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszcz je, formując ciastka. Ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz przez kwadrans w 180ºC . Wyjmij i odstaw
Food Squarebyle jaką a z kurczakiem i na cieście bezglutenowym czyli bez mąki. Musicie koniecznie spróbować bo ciasto wychodzi chrupiące - takie jak lubię! Smacznego! Składniki : * pierś z kurczaka przesmażona z przyprawami * czerwona papryka * kilka pieczarek * pomidorowy sos do pizzy * ser żółty Ciasto : * 150g mąki ryżowej * 150g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej * 160 ml ciepłej wody * 15g drożdży(...)mąki ryżowej, drożdży, szklanki mąki i cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałą mąkę, wodę, sól i oliwę. Ciasto dobrze wymieszać, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na dwa koła, posmarować sosem, wyłożyć kawałki kurczaka, pieczarki i słupki papryki. Piec 15 minut. Posypać serem żółtym i zapiec do rozpuszczenia sera. Podawać z sosem czosnkowym
Magiczne Życie Martyjest bardzo wilgotne,wręcz rozpływa się ustach...znaleźć go można na wielu blogach.Górną warstwę robię inną,bez jajek i wychodzi znakomita,bardzo delikatna.Połączenie zaś czekoladowego ciasta z wiśniami w spirytusie powoduje,że ciasto zyskuje na smaku,jest bardziej wyraziste. Ciasto: 150 g czekolady gorzkiej bądź deserowej 150 g masła 5 jajek 175g cukru 1 łyżka kakao(...)sztywno,dodać cukier i ubijać aż piana zrobi się sztywna i lśniąca.Delikatnie połączyć pianę z masą czekoladową i wylać do tortownicy ( u mnie serce) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 min w 180 st C,ostudzić w tortownicy.Ciasto dosyć mocno opadnie,ale tak ma być bo zrobi miejsce na pyszny mus czekoladowy. Mus czekoladowy
Niespełnione zdolności kulinarnełyżkę śmietany i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto przez kilka minut. Jeśli jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto ma być lekko klejące. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy kajmakiem. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy po kajmaku. Ciasto zwijamy w rulon a następnie kroimy w plastry ok.7(...)układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (26 cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około pół godz. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 40-45 min. Do momentu aż ładnie się zarumienią. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.oczywiście pora na rabarbar. Na początek trafił do babeczek, ale pomysłów na jego wykorzystanie jest bez liku. Ciasto ucierane z kawałkami łodyg, drożdżówka, crumble, czyli zapiekany pod kruszonką, oldskulowy kompot z rabarbaru i lemoniada. Kusi mnie też daiquiri- mrożony rabarbarowy sok z rumem oraz rabarbarowe mohito. Można przygotować też czatnej do ostrego sera z rabarbarem, cebulą i tymiankiem albo(...)rabarbaru nie będzie. Nie ma rady- trzeba się najeść na zapas;) Składniki: 150 g miękkiego masła 150 g brązowego cukru 2 jajka 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g płatków migdałów 300 g rabarbaru Przygotowanie: Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku i miksujemy
Smakowity Blog Kulinarny