jest bardzo wilgotne,wręcz rozpływa się ustach...znaleźć go można na wielu blogach.Górną warstwę robię inną,bez jajek i wychodzi znakomita,bardzo delikatna.Połączenie zaś czekoladowego ciasta z wiśniami w spirytusie powoduje,że ciasto zyskuje na smaku,jest bardziej wyraziste. Ciasto: 150 g czekolady gorzkiej bądź deserowej 150 g masła 5 jajek 175g cukru 1 łyżka kakao(...)sztywno,dodać cukier i ubijać aż piana zrobi się sztywna i lśniąca.Delikatnie połączyć pianę z masą czekoladową i wylać do tortownicy ( u mnie serce) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 min w 180 st C,ostudzić w tortownicy.Ciasto dosyć mocno opadnie,ale tak ma być bo zrobi miejsce na pyszny mus czekoladowy. Mus czekoladowy
Niespełnione zdolności kulinarnełyżkę śmietany i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto przez kilka minut. Jeśli jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto ma być lekko klejące. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy kajmakiem. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy po kajmaku. Ciasto zwijamy w rulon a następnie kroimy w plastry ok.7(...)układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (26 cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około pół godz. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 40-45 min. Do momentu aż ładnie się zarumienią. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.oczywiście pora na rabarbar. Na początek trafił do babeczek, ale pomysłów na jego wykorzystanie jest bez liku. Ciasto ucierane z kawałkami łodyg, drożdżówka, crumble, czyli zapiekany pod kruszonką, oldskulowy kompot z rabarbaru i lemoniada. Kusi mnie też daiquiri- mrożony rabarbarowy sok z rumem oraz rabarbarowe mohito. Można przygotować też czatnej do ostrego sera z rabarbarem, cebulą i tymiankiem albo(...)rabarbaru nie będzie. Nie ma rady- trzeba się najeść na zapas;) Składniki: 150 g miękkiego masła 150 g brązowego cukru 2 jajka 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g płatków migdałów 300 g rabarbaru Przygotowanie: Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku i miksujemy
Smakowity Blog Kulinarnybabeczki jagodowe. Babeczki jagodowe bardzo delikatne piekłam w formie muffinkowej z kominkiem. Do ciasta możecie z powodzeniem użyć mrożonych jagód. Pamiętajcie jednak aby ich nie rozmrażać, bo zafarbują całe ciasto. Lubię babeczki z owocami, jak te z jagodami. Nie mogę doczekać się lata i wypieków ze świeżymi owocami. Najlepsza pora roku, kiedy to sezon na jedno owoce się kończy(...)małych babeczek 180 g mąki 150 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 ml mleka 80 ml oleju 2 jajka 300 g jagód, mrożonych lub świeżych Piekarnik nastaw na 175ºC , u mnie termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Formę do muffinków wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Babeczki można
codojedzeniaopcjonalnie: 2 łyżki sezamu/ulubione zioła Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy sprężyste ciasto ok. 5-7 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ją na kilkanaście minut. Ciasto dzielimy na 6-8 równych części, a z każdej formujemy kuleczki. Na silikonowej stolnicy (taka jest najlepsza, gdyż przy jej użyciu możemy zrobić bardzo cienkie placki, a na drewnianej możemy(...)przygotowane tortille nakładamy na wałek i umieszczamy je na rozgrzanej patelni, piekąc je bez użycia tłuszczu po 20 sekund z każdej strony (ten czas jest bardzo ważny, jeśli chcemy otrzymać miękkie tortille, chcąc otrzymać twardsze placki możemy piec je nawet 4 minuty z każdej strony). Faszerujemy lub jemy na sucho. Smacznego
Be Fit Be Stronggrubych oczkach. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w woreczek i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto podzielić na dwie części i z każdej rozwałkować cieniutki placek. Podzielić go nożem na 1,5 cm paseczki. Na specjalne rurki przeznaczone do wypiekania rurek nawijać paski ciasta tak, aby zachodziły na siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
O kuchni z uczuciemnapisać - pychota! Ogólnie rzecz biorąc - ciastka cudownie pachną, są chrupiące (nie twarde) i lekko słodkie. Nadzienie z masy orzechowej - to taka kropka nad "i", ale ciasteczka świetnie też smakują bez żadnych dodatków. A jeśli ktoś lubi mleko, to maczając ciasteczka - można wszystkie zjeść... (około 50 pojedynczych sztuk) 2 białka 200g orzechów włoskich ( Helio ) 150g cukru pudru(...)Masa powinna być dość gęsta i lepka. Jeśli będzie za luźna - można dosypać orzechów.) Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub dekoratora. Na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) wyciskać (zachowując odstępy) małe porcje ciasta (o średnicy około 2 cm). (Ciastka podczas pieczenia lekko podrosną i rozejdą się na boki.) Piec (*) (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 180 stopniach
Di gotujejajka niecałe 3/4 szkl cukru 3 łyżeczki budyniu waniliowego w proszku bez cukru 4 łyżki mleka 150 gr masła roztopionego i ostudzonego 250-300 gr wiórków kokosowych 5-6 okienek czekolady gorzkiej do polewy + 3-4 łyżeczki słodkiej śmietany 30 % lub 36 % 1. Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto rozgrzejmy piekarnik do 180-190 stopni. 2. Roztrzepujemy jajka z cukrem ( możemy(...)mleko. Gdyby całość była za rzadka to dosypujemy jeszcze kokosu, jeśli natomiast będzie zbyt sucha to dolewamy jeszcze mleka. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30-35 min do zrumieniane się wierzchu. Ciasto możemy zajadać same bądź z kleksem bitej śmietany w smaku jest to taka duża kokosanka która delikatnie kruszy
Gotowanie...to proste !nuta alkoholu fajnie komponuje się z czekoladą i serową podstawą. Zapraszam... Skala smaku 9/10 sernik jest mało słodki mimo, że powiększyłam ilość cukru w serze, gorzka czekolada powoduje, żę ciasto staje się bardziej wytrawne. Zródło "moje wypieki" Składniki na masę serową: 500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 3 jajka 125 g drobnego cukru do wypieków- dałam(...)otrzymania gładkiej masy, nie dłużej. Formę o średnicy 23 cm- ja miałam 26 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać masę serową, wstrząsnąć do wyrównania (masa serowa będzie o rzadkiej konsystencji). Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Studzić w lekko uchylonym
Kubki smakusamego ciasta można też przygotować muffinki, choć nawet duża blacha znika bardzo szybko. Jeśli chodzi o dodatki, ogranicza Was tylko wyobraźnia - ze wszystkim będzie smakowało bajecznie. Tym razem miałam do wykorzystania resztę truskawek i kilka moreli. Połączyłam je z delikatnym aromatem pomarańczowym, wzmocnionym za pomocą słodkiego, pomarańczowe lukru. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie - idealne. Jak zwykle zresztą. Pomarańczowe ciasto jogurtowe(...)truskawkami i morelami Składniki: (na formę 30x22 cm) 450 g mąki pszennej 3 jajka 80 g cukru 250 ml jogurtu naturalnego 125 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 pomarańczy dodatkowo: 200 g moreli 200 g truskawek lukier: 100 g cukru pudru 4 łyżki soku z pomarańczy Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTort zrobiłam z potrzeby sytuacji a dokładnie na urodziny jednego z moich dzieci. Sam przepis pochodzi z mojego starego, pożółkłego zeszytu. Dodałam do niego jeden element
Smaki EwyPlacek bananowo-kakaowy* w mega zdrowej wersji- bez cukru, nabiału, jajek i mąki, a za to na samych płatkach owsianych, bananach oraz z dodatkiem orzechów
Kraina Miodem Płynącabędą: miska o wysokich ściankach mikser miska łyżka do nakładania ciasta 12-15 sztuk papilotek foremki do babeczek ubijaczka Przygotowanie: 1. Do misy przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. 2. W drugiej misy o wysokich ściankach zmiksować jajka z olejem, aż powstanie pienista masa. 3. Powoli ubijaczką wymieszać masę jajeczną z mlekiem 4. Dodać wymieszane sypkie składniki(...)łyżeczki masy krówkowej i pozwolić by po części się zatopiła w cieście. Piec: 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać na ciepło bądź ostudzone. Posypać odrobiną kakao dla dekoracji. Uwaga: Tylko bardzo dokładnie ostudzone Brownie da się wyjąć z papilotki, by ciasto idealnie odeszło od niej. Jak widać na załączonych zdjęciach, które były zrobione od razu po wyjęciu z piekarnika
KreatywnePinymiejsce bez przeciągów, aż ciasto podwoi swoją objętość – minimum na 1 godzinę (ja wstawiam do ziemnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło jest i nie ma przeciągów :) ) Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół) . Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę, powygniatać a następnie podzielić na 16 równych części (najpierw dzielimy ciasto(...)równe części). Z każdej części uformować dowolny kształt lub zrolować i takimi wałeczkami wypełnić małe foremki do babeczek, wcześniej lekko natłuszczone. Bułeczki formowane ręcznie ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem. Posmarować je roztrzepanym białkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 10 minut, na złoty kolor . Polecam spróbować na ciepło :) The post Maślane wielkanocne babeczki drożdżowe appeared
Moja Delicjapieczenia 150 g gorzkiej czekolady 100 ml zagęszczonego mleka Ciasteczka typu oreo, lub markizy z białym nadzieniem Kolorowe draże (np. m&m lub kamyczki z orzechami) Przygotowanie: Do miski wrzucamy 200 g masła, mąkę, kakao, 200g cukru, mleko oraz jajka i wyrabiamy mikserem na gładką masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym(...)przez ok 15 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy nasze czekoladowe muffinki na pewno się upiekły (ciasto nie powinno kleić się do patyczka). Gdy babeczki są w piekarniku zabieramy się do przygotowania polewy na wierzch naszych babeczek. Do rondelka wlewamy mleko zagęszczone i dosypujemy 100 gram cukru, dokładnie mieszając dopóki cukier się całkowicie rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia
W kuchennej krainie