bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:895/1508)

kopiec kreta bez cukru 174

Przepraszam za jakość zdjęcia, ale niestety problemy techniczne nie pozwalają na leprze. Przepis ten jest lekko przerobionym przepisem z bloga  nakuchennymprogu.pl . Kopiec ten jest zdrowszą

cukrem pudrem posypane
Mufinki z budyniem i truskawkami 219

podpatrzyłam u  Marzenki ..ja co prawda dałam truskawki, ale to bez znaczenia  jakie owoce dodamy, w sumie bez owoców też można zrobić. 250 g mąki pszennej  80 g cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia  100 g oleju 2 jajka 130 g jogurtu naturalnego 30 g mleka dowolne owoce [ u mnie kilka truskawek(...)cukrem utrzeć, następnie dodać jogurt i mleko oraz olej. Na koniec wsypać łyżką mąkę i proszek, zmiksować na gładką masę.  Do foremek na muffinki nakładać po łyżeczce ciasta, następnie nałożyć łyżkę budyniu oraz pokrojone truskawki. Warstwę budyniu z owocami przykryć łyżeczką ciasta i wyrównać. Muffinki wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 30-35 minut.Wyjąć

Moje domowe kucharzenie
Delikatny sernik na czekoladowym spodzie. 113

wylewamy masę twarogową,  a wierzch równo pokrywamy kruszonką. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach, a następne 70 minut w temperaturze 150 stopni. Wyłączamy piekarnik, po 15 minutach lekko uchylamy i zostawiamy ciasto na dobrą godzinę. Po dwóch godzinach od wyłączenia, wyciągamy z formy. Za pomocą noża oddzielamy brzegi ciasta od tortownicy, przykrywamy talerzem i obracamy. Po zdjęciu obręczy(...)usunięcia spód formy. Można to zrobić nożem, to jednak ryzykowne, można pozacinać ciasto, a to nie wygląda zbyt estetycznie. Dlatego ja używam do tego zwykłej nitki. Dostatecznie długi kawałek nitki przeciągam między ciastem a spodem blaszki, delikatnie naciągając końce ku górze. Tak uzyskujemy gładką, równą i bez zacięż powierzchnię ciasta. Dekoracja dowolna, u mnie to był winogron, każdy może

Dieta moja pasja
Owsiane kruche ciastka z polewą 204

Owsiane ciastka są bardzo kruche i szybkie – wystarczy jedynie wymieszać składniki! Najlepiej smakują zrobione z mąki razowej lub orkiszowej, lecz możemy użyć do nich również

Via Gusto
Sezamowe babeczki – przepis na Wielkanoc! 202

Babeczki sezamowe są szybką propozycją na wielkanocne wypieki. Ciasto jest bezglutenowe, jednak możemy je również zrobić z każdej innej mąki. Sprawdzi się także jako zwykłe muffinki

Via Gusto
Proste ciasto bananowe 130

Drodzy mi podpowiecie jakiś fajny przepis na takie ciacho ? 😊 Natomiast dla tych co na diecie mam  razowy chlebek bananowy w wersji light , można go jeść zupełnie bez grzechu ! Proste ciasto bananowe Proporcje na keksówkę 20 x 12 cm Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 3 bardzo dojrzałe banany 1 jajko 50 g rozpuszczonego masła 1,5 szklanki mąki pszennej(...)blendujemy banany, jajko, cukier i masło. Następnie dodajemy przesianą z sodą i przyprawami mąkę. Dokładnie mieszamy łyżką i dodajemy lekko przesiekane orzechy i rodzynki.  Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około  70 minut.  Przed wyjęciem go z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli

Kulinarne przygody Gatity
ZAKRĘCONY TORCIK 177

Zakręcony torcik, czyli ślimak, to tort bez użycia tortownicy, a jedynie zwykłej brytfanki. Jest łatwy w przygotowaniu i z pewnością każdy go zrobi. Doskonały na imieniny, urodziny czy inne okazje.    SKŁADNIKI Biszkopt: 1 szkl. mąki pszennej, ½ szkl. cukru, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru(...)czekoladowe WYKONANIE  Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na formę o wymiarach 24x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut, studzimy. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy

słodki bratek
Bezglutenowa tarta czekoladowo-karmelowa 176

bez glutenu”—>KLIK. ciasto: 200 g mąki gryczanej jajko 15 g mielonych migdałów 100 masła 40 g cukru pudru (użyłam trzcinowego) 30 g gorzkiej czekolady karmel: 300 ml śmietanki 30% 45 g masła 1/4 łyżeczki soli 200 g drobnego cukru ganasz: 200 g gorzkiej czekolady (użyłam surowej) 180 ml śmietanki 30% 30 g masła Przygotowujemy ciasto(...)Masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy mąkę, jajko i mielone migdały. Zagniatamy na gładkie ciast i schładzamy je w lodówce przez 20 minut. Następnie rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę na tartę(o średnicy 30cm). Schładzamy jeszcze 15 minut, po czym pieczemy ok. 15-17 minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią spód tarty. Odstawiamy

Mienta blog
Bułeczki z dziurką czyli bajgle 126

ciasto i odłożyć do wysmarowanej olejem miski na dobrą godzinę. Po tym czasie jeszcze raz wyrobić ciasto, uformować z niego wałek i podzielić na 8-10 części. Z każdego kawałka uformować kulkę, w której palcem zrobić dziurkę. Ułożyć wszystkie na papierze do pieczenia i pozostawić do napuszenia na 40 minut. Po tym czasie kolejno każdą   bułeczkę   wrzucać(...)minucie z każdej strony po czym wykładać na blachę wyłożoną czystym, suchym papierem, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piec na rumiano w 200 stopniach ok 25-30 minut.  Następnym razem spróbuję bez gotowania aby zobaczyć różnice

W garach u Gosi
Domowe chrupki cynamonowe Cini Minis 115

Pyszne, chrupiące, słodziutkie i zdrowe płatki śniadaniowe, które uwielbiają wszyscy - duzi i mali! Bez zbędnych dodatków, aromatów i białego cukru. Wspaniałe do mleka, jogurtu lub jako samodzielna przekąska do schrupania między posiłkami. Nieco szybsze w przygotowaniu niż Chocolate Cookie Crisps, polecam dla zabieganych :)  Składniki: 350 g  mąki pszennej pełnoziarnistej(...)szklanki oleju kokosowego lub masła klarowanego  Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za mokre, dosypujemy odrobinę mąki i ponownie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy bardzo cienko - im cieńsze ciasto tym bardziej chrupkie płatki. Dla ułatwienia wałkujemy ciasto bezpośrednio na papierze, na którym będziemy piec. Ostrym nożem tworzymy małe kwadraciki, tnąc ciasto wzdłuż i wszerz. Delikatnie

Chocolate Muffin Blog
Bezglutenowe ciasteczka chałwowo-kokosowe (bez masła i jajek, vege) 222

jest mocny smak chałwy i kokosa. Trudno oprzeć się pokusie i nie zjeść przynajmniej kilku na raz! Ciastka te nie zawierają masła, ani jajek i są upieczone z mąki bez glutenu - dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby będące na diecie wegańskiej oraz bezglutenowej. Uwielbiacie chałwę? Spróbujcie tych ciasteczek, bo są "o niebo" lepsze! (około 13 sztuk) 1 szklanka(...)kokosowe do obtaczania Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny.) Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut w 175-180 stopniach. (Ciastka powinny być

Di gotuje
Pszenno-żytni chleb ziołowy (z rozmarynem) 130

upieczenia go potrzebny będzie garnek żeliwny. Bez niego ani rusz. To znaczy oczywiście możecie ten chleb upiec bez garnka żeliwnego, ale nie będzie on taki sam jak ten. Przede wszystkim struktura skórki będzie zupełnie inna, to właśnie pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze (która jest wewnątrz takiego garnka) jest za nią odpowiedzialna.       480 g mąki(...)naszego dużego naczynia żeliwnego (zdaje się, że 6,5 litra). Jeżeli macie małe naczynie to stosownie proporcjonalnie zmniejszcie ilość składników. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15-20 minut ręcznie lub 10 minut robotem). Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy

Marder&Marder Manufacture
Wielkanocna tarta z przepiórczymi jajkami 147

miksujemy do momentu, aż masa będzie jednolita, gładka. Masę serowo jajeczną przelewamy na przestudzone ciasto, dodajemy w dowolnej kompozycji jajka, posypujemy szczyptą pieprzu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby jajka z wierzchu się nie spiekły. Pieczemy max 20 min do suchego patyczka. Pod koniec można ściągnąć papier, żeby masa się przyrumieniła(...)więcej aminokwasów i mikroelementów, np. żelaza, miedzi, cynku oraz witamin z grupy B. Zawiera także fosfor, którego nie znajdziemy w jajku kury. Zawierają mniej tłuszczu, można je zjadać bez obaw o cholesterol i kalorie.  Nieocenionym plusem jest fakt, że jajka przepiórki nie uczulają. Jajka przepiórcze mają stosunkowo duże żółtko i bogate walory smakowe. Nawet jajecznica przyrządzona

Moniki Smakołyki
Rolada serowa z bananami i mascarpone 424

mąki ziemniaczanej. Ja wszystko wymieszałam mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12 min aż się biszkopt lekko zrumieni. Po tym czasie wyciągamy biszkopt lekko oddzielamy od papieru, przewracamy na druga stronę i rolujemy przy pomocy papieru na którym się piekł i zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowanie kremu Serek mascarpone mieszamy(...)śmietanę łączymy z serkiem. Banana obieramy ze skórki i kroimy jeśli jest mocno zagięty na 2 części skrapiamy sokiem z cytryny. Na wystudzonego biszkopta wykładamy krem zostawiając 2 cm bez kremu u góry i układamy banany. Całość rolujemy ściśle i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok 2 h do lodówki. Po tym czasie zdejmujemy folię całość posypujemy

Piekielna Kuchnia Pati
Sernik "Celinka" - pod kokosową chmurką 366

cukru Wykonanie: Z wszystkich podanych składników na ciasto kruche, zagniatamy ciasto i wykładamy nim prostokątną blaszkę, nie zapominając o bokach. Ser z wiaderka miksujemy dodając następnie do niego i dalej miksując: żółtka, cukier, mleko, suchy budyń. Kiedy składniki nam się połączą i powstanie nam gęsta ale lekko lejąca masa serowa bez obaw wylewamy ja na kruche ciasto. Piekarnik nagrzewamy

W Moim Magicznym Domu
Ciasteczka żytnie słodzone daktylami 137

sięgnąć po drugie i kolejne. Ciasteczka są doskonałym przykładem na istnienie smakowitych słodyczy bez cukru. Osobiście jestem mile zaskoczona ich smakiem. Dla nich mogę zrezygnować z wielu ulubionych słodkości z "toną" cukru. (około 30 sztuk) 160g mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 70g masła klarowanego lub 100g zwykłego (*) 70-100g suszonych daktyli (dodałam około(...)zblendować (w zależności czy lubimy drobne kawałki). Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i następnie z daktylami. Dodać cukier, jajko i masło. Całość dokładnie wymieszać (zrobiłam to dłonią) do uzyskania konsystencji miękkiej plasteliny. (W zależności od potrzeby można dodać odrobinę mąki lub masła.)   Ciasto rozwałkować i powycinać z niego dowolne kształty. (Mi wyszło 31 serduszek.)   Ciasteczka ułożyć

Di gotuje
TORT BEZOWY z orzechowo- czekoladowym sosem 145

PRZEPIS NA BEZĘ (z książki "Nie...zwykła kuchnia, bo każdy jest inny" Kinga Paruzel) SKŁADNIKI:  6 białek w temperaturze pokojowej 350 g cukru drobnego do

ClauditteMissCooking
tymbaliki owocowe 163

Tymbaliki wytrawne zyskały światową sławę i zawsze cieszą się powodzeniem, dlaczego więc nie spróbować ich zrobić na słodko. Zwłaszcza, że upalna pogoda nie nastraja do pieczenia ciast. Taki deser będzie szybki, tani i ciekawie wyglądający. A jeśli Wasze dzieci rzadko jadają owoce to pod taką postacią łatwo będzie je przemycić.  Składniki na 4 sztuki; 1 opakowanie galaretki zielonej(...)foremkach (użyłam kubeczków po jogurtach ale mogą być np. silikonowe foremki na muffinki). Zalać płynną galaretką i odstawić do lodówki do stężenia. Tymbaliki zrobione w foremkach silikonowych wyciąga się bez problemu. Te zrobione w plastikowych kubeczkach wystarczy na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pieczona cukinia otulona ciastem orkiszowym ( mini pizze) 199

wyrośnięcia na czas przygotowania cukinii. Cukinię (bez pestek) kroimy w kosteczkę, zalewamy 100 ml wody wymieszanej z solą i odstawiamy na 15 min. Cukinia powinna puścić soki i przejść słonym smakiem. Cukinię odciskamy dokładnie i mieszamy z olejem rzepakowym, doprawiamy pieprzem, chili i dodajemy posiekane listki bazylii. Całość mieszamy. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na ok. 6 równych(...)wielkość zależy na ile kawałków ciasto zostanie podzielone, grubość najlepsza to ok. 0,4 cm) i układamy na blasze podsypaną mąką. Na środek nakładamy cukinię zostawiając wolne brzegi ciasta, które zaginamy do wewnątrz, przykrywając delikatnie farsz. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 30 min, w 180°C. Około 5 min przed końcem pieczenia, na cukinię, każdej pizzy dodajemy starty parmezan

Moniki Smakołyki
Nad morzem miło jest. I drożdżówki z owocami 133

niemal tysiąckilometrową podróż, nie można się obejść bez łakoci. Upiekłam więc drożdżówki. Połączenie nektarynek z marcepanem znalazłam u Doroty , ale to właściwie wszystko, co z oryginalnego przepisu zostało. Dodałam jeszcze garść poziomek, które został mi od sernika (uwaga! U mnie poziomki jeszcze są, więc może i u Was się znajdą...?), a ciasto zawinęłam w bułeczki-ślimaczki. Jeszcze ciepłą blachę(...)czasie dodać pozostały cukier i mleko, skórkę z cytryny i jajko. Zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie nektarynki przekroić na połowy, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Wymieszać z poziomkami i mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm i długości 40 cm. Wyłożyć owoce, na wierzch zetrzeć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Maltesers 140

będzie gładka. Ci asto podzielić na dwie czę ści. Dwie f ormy okrągłe o ś rednicy 28cm wyłoż yć papierem do pieczenia. Wylać na nie ciasto i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni. Piekłam każde ciasto osobno.     Składniki na masę : 1,5 łyżeczki kak ao 60g proszku Horlicks * 300g cukru pudru 180g masła (w temperaturze(...)Krem podzielić na pół. Jedną cz ęścią przełożyć ciasto, a drugą zostawić na posmarowanie boków i wierzchu. Na końcu o zdobić kuleczkami Maltesers przekrajając je na pół. Jest z tym trochę roboty, ale efekt jest niesamowi ty.     *do zakupienia np. w sieci sklepów Kuchnie Świata. Uważam, że bez Horlicks tort nie będzie miał tak świetnego smaku. Sekret

Mania Wypiekania
Czekoladowe muffinki z bananem 126

kcal  Wcześniej korzystałam już z produktów, w której skład wchodziła stewia. Nadawały potrawą gorzki, specyficzny posmak. Stewia w płynie firmy SteviGold , którą wykorzystałam do poniższych muffinek dała słodycz bez gorzkiego posmaku. Jak najbardziej miłe zaskoczenie ;) Składniki (na około 10 muffinek): 3 jajka 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżka odtłuszczonego, ciemnego kakao 1/2 łyżeczki sody 3 łyżki gęstego jogurtu(...)miksujemy ze sobą wszystkie składniki (poza bananem) banana kroimy w kostkę wykładamy na blaszkę silikonowe papilotki na muffinki nakładamy do każdej po łyżce ciasta, następnie po kilka kostek banana, a na to znów łyżkę ciasta pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-40 minut studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią 170

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc nastał czas na świąteczne propozycje. Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią oprószone tymiankiem to prosta

Moja Delicja
Cukiniowe brownie z czekoladową polewą, Sesje 197

mleka 3 łyżki masła orzechowego Ciasto: zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na około pół godziny. Nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj formę olejem. Zblenduj daktyle, wodę i dżem. Odstaw. Wymieszaj w misce: mąkę, kakao, cukier, sodę i sól. Dodaj startą cukinię, orzechy, zblendowaną masę i dokładnie wymieszaj. Przełóż gęste ciasto do formy i piecz przez ok. 40-50 minut

Qlinarnie i Qlinarnie
Słodkie środy - Grzebyki z truskawkową konfiturą pieczone na silikonowej macie Tupperware 169

posypujemy mielonymi migdałami. Składamy Paski na pół zlepiając końce.  Następnie nacinamy ciasto przez całą długość na około 1/3  głębokości ciasteczek.  Kroimy paski na mniejsze ciasteczka tworząc grzebienie. Silikonową matę przekładamy na kratkę do pieczenia, na macie układamy francuskie grzebyki - smarujemy białkiem. Grzebyki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15-17 minut do zarumienienia(...)przetestowania silikonową matę do pieczenia firmy Tupperware . Mata o wymiarach 31 na 35 cm w naturalnym brązowym kolorze, wykonana jest z dobrej jakości grubego silikonu. To mata do pieczenia w temperaturze do 220 stopni, nieprzywierająca powłoka idealnie sprawdzi się w każdej kuchni, w której pieczemy. Matę wypróbowałam w trzech wariantach: pieczenie bezy, pizzy i ciasteczek. Za każdym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta ze szpinakiem 201

zachwalać jaki szpinak jest dobry i zdrowy a więc ja również chciałam go posmakować.  Oczywiście mama mi go kupiła. I co? Nie byłam w stanie go przełknąć. Był bez smaku nie wspomnę już o kolorze, który przypominał..... sami wiecie co :) Od tamtego czasu nie wzięłam szpinaku do ust. Jednak jakiś czas temu kupiłam sobie mix sałat gdzie również(...)tarty. Polecam, ponieważ jest bardzo smaczna :) Składniki:      ciasto kruche:       2 jajka       150g margaryny       300g mąki       szczypta soli       pół łyżeczki proszku do pieczenia    farsz:      450g szpinaku rozdrobnionego

Amatorka kuchenna
Czekoladowe ciasteczka owsiane z miodem i skórką pomarańczową (bez mąki) 166

Niecodzienne ciasteczka przygotowane bez użycia mąki. Ciekawe w smaku, mocno czekoladowe z aromatyczną skórką pomarańczową... Polecam! Składniki: 75 g posiekanej czekolady gorzkiej 120 g masła 200 g płatków owsianych 1/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżka miodu 1 jajko skórka ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy (jak przygotować skórkę na dole przepisu tutaj ) Masło, czekoladę, cukier(...)miód rozpuścić w garnku. Jeszcze ciepłe wlać do płatków, dodać jajko i zarobić ciasto. Uformować długi wałek i przełożyć na folię spożywczą. Owinąć ciasno i schłodzić w lodówce aż stwardnieje (40-60min). Wyjąć i ostrym nożem pokroić na plastry 1 cm. Nadać okrągły kształt ręką. Piec ok. 20 minut 180*C. Po tym czasie wyjąć, na każde ciasteczko nałożyć

Chocolate Muffin Blog
Ciasto "Żądło" 378

szklanki mleka 3 łyżki płynnego miodu 5 łyżek oleju Polewa  100 g masła 150 g płatków migdałowych 4 łyżki miodu Krem 750 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 200 g masła 4 łyżki cukru pudru Wykonanie Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Rozetrzeć na gładko(...)cynamonem, wlać wyrośnięte drożdże, olej i miód. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto. Zrobić kulkę i pozostawić do wyrośnięcia.  Blaszkę 32x20 cm wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto. Polewa W rondelku roztopić masło, dodać miód i płatki migdałowe. Podgrzać i wymieszać. Posmarować ciasto polewą przed pieczeniem, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 25 minut

O kuchni z uczuciem
Serniczki expresowe 261

Jednym z moich ulubionych ciast jest sernik. Bez względu na rodzaj czy formę, po prostu uwielbiam się nim delektować. Dziś przedstawię Wam jego mini wersję, w najprostszej i do tego bardzo szybkiej postaci. Często jest tak, że w lodówce mam kostkę białego sera, która aż się prosi, żeby ją wykorzystać... Składniki: 250 g sera twarogowego chudego (może być również(...)waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do miski. Ser musi być miękki i wilgotny. Łączymy ręka na jednolitą masą. Przelewamy do papierowych foremek na muffinki. Zapełniamy około 1/2 każdej foremki. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut (aż serniczki zaczną się rumienić z wierzchu). Studzimy chwilę w uchylonym piekarniku. Następnie na kratce. Dowolnie dekorujemy np. cukrem pudrem i odrobiną sosu wiśniowego

Słodkie okruszki
Ciasto orzechowe z czekoladą, masą kajmakową na cieście francuskim 197

czekolady i masy kajmakowej, lekkość bezy i nutę orzechową.    SKŁADNIKI (na formę 24 cm) 1 opakowanie ciasta francuskiego Masa: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskie) 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady 3 białka ok. 1/2 szklanki cukru 1 mała puszka masy kajmakowej WYKONANIE Formę wykładamy ciastem francuskim (zostawiamy odrobinę ciasta, by udekorować wierzch) nakłuwamy widelcem(...)chwilę w temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni.  Na podpieczone ciasto wsypujemy orzechy i czekoladę, a z wierzchu smarujemy masą kajmakową. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ubitą pianę mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch. Na koniec przystrajamy pozostawionymi paskami francuskiego ciasta. Pieczemy w temp. 190 stopni około 20 minut (do czasu ścięcia białka

Zofiana
Razowe ciasteczka z wanilią 185

Szybkie, kruche i pachnące wanilią ciasteczka. Do dekoracji ciasteczek użyłam spodu szklanki z wzorem, bez specjalnych foremek pod ręką możemy użyć zwykłych domowych przedmiotów. Do przechowywania ciasteczek użyłam ceramicznego pojemnika z motywem reniferów ze strony Dekor_Home Składniki:15 dag margaryny lub masła15 dag cukru pudru30 dag maki razowej1 jajo2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z  2 lasek(...)mielona, w laskach czy w paście znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.1.  Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka szklanką, ozdobnym dnem zrobić wzorki z wierzchu każdego kółeczka. Waniliowe ciasteczka układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 2. Piekarnik rozgrzać do 190 C i piec ok. 12 minut. Ostudzić po upieczeniu

Apetyczna babeczka
Karnawałowe różyczki. 162

Karnawał bez karnawałowych różyczek?  Nie, no nie przejdzie!  Kiedyś bardzo często robiłam je ze swoją mamą.  Teraz to ja jestem mamą i robię je swoim pociechom.  Idealnym pomocnikiem jest mój mąż, dzieciaki bardziej zainteresowane są układaniem wisienek na gotowych ciachach i wcinaniem jednej za drugą.  A mąż to naprawdę czasami niedoceniony gadżet(...)kuchenny ;). Składniki: 4 żółtka 300 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany łyżka spirytusu szczypta soli tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder cukier z prawdziwą wanilią Kamis wiśnie drylowane, lub konfitura Wszystkie składniki zagniatamy razem. Układamy na desce i od serca okładamy ciasto wałkiem. Do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.Następnie odcinamy kawałek ( pozostała

Malinowe Pocałunki
Lubella i płatki śniadaniowe / tarta z jabłkami pod kruszonką z mlekołaków cynamonowych 121

owoców, świeżych lub suszonych. A jak u Was wygląda sprawa ze śniadaniem? Bo ja bez śniadania nie ruszam się z domu! Dla mnie jest to najważniejszy posiłek dnia, bez niego ani rusz! :) Najbardziej uwielbiam leniwe, późne śniadania z moim Ukochanym Mężem, ale niestety jadamy razem tylko w niedzielę (czasami uda się w sobotę). A razem, jak wiadomo, smakuje(...)proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru brązowego 2 łyżeczki cynamonu 2 jajka 1/4 szkl kawy (najlepiej świeżo mielonej z ekspresu) 1/4 szkl mleka 2 łyżki oleju 1 jabłko zblendowane 2 jabłka pokrojone w kostkę Składniki na kruszonkę: 2 szkl płatków Lubella Mlekołaki Cinisy 2 łyżki masła Wykonanie: Do jednej mąki przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia

Trufelkowo
SERNIK PUSZYSTY NA HERBATNIKACH 912

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki ( forma31x22cm): Spód: herbatniki typu petitki, około 20 szt. Masa serowa: 1kg twarogu półtłustego, zmielonego

Słodkie zapomnienie
Muffinki z cynamonową posypką 129

Dzisiaj Tłusty Czwartek, więc chciałam zrobić coś na tą okazję. Miały być pączki, faworki (chrust) albo oponki - standardowo,  tylko chciałam je upiec zamiast smażyć. Kolega

W kuchni bez szafek
Muffinki z żółtym serem i przyprawami 143

Od dawna chciałam zrobić muffinki bardziej na wytrawnie niż słodko, wpadłam na pomysł takich z serem, ale sam byłby nudny. Składniki (przerobiony ten przepis): 2 szklanki

W kuchni bez szafek