tylko – ten jest najlepszy. Składniki: - 890g twarogu- 250g serka mascarpone- 180g miękkiego masła- 8 jaj- 1 szklanka drobnego cukru- 2 łyżki cukru z wanilią- 2 budynie waniliowe bez cukru- 3 łyżki ubitej śmietany- szczypta soli- ekstrakt waniliowy- kilka kropli esencji migdałowej Miękkie masło utarłam z cukrami. Dodłam 7 żółtek i 1 całe jajko, dalej ucierałam na puszystą masę(...)migdałowej – wymieszałam łyżką. Następnie delikatnie wmieszałam ubitą pianę z białek. Spód tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, wysmarowałam masłem i oprószyłam bułką tartą. Masę przełożyłam do tortownicy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150°C, następnie temperature zwiększyłam do 180°C i piekłam przez 1 godz. 20 minut. Po upieczeniu zostawiłam w piekarniku na 15 minut, przy otwartych drzwiczkach. Jedna
mojewypiekiinietylkoPyszne ciasto czekoladowe dla osób na diecie bez glutenu, bez laktozy oraz FODMAP ( więcej o diecie FODMAP dowiesz się TUTAJ ). Ciasto inspirowane jest przepisem ze strony Tasty . Zapraszam do przygotowań! Składniki (8 porcji): 250 g gorzkiej czekolady 4 jajka Dodatkowo (opcjonalnie): świeże truskawki i jagody cukier puder CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy(...)sztywną pianę. Do czekolady dodajemy po 1 żółtku i po każdym dokładnie ucieramy. Dodajemy połowę piany z białek, mieszamy. Dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. 3. Spód formy do pieczenia o średnicy 15 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. 4. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia. Możemy podawać
My Culinary Artczasu zabrało. Szukając czegoś w zamrażarce wpadł mi w ręce szpinak, w lodówce na półce stało wiaderko sera, więc nadszedł ten dzień pomyślałam i zabrałam się do pracy. Bez jakiegoś szczególnego planu, wszystko było jedną wielką improwizacją. Udał się w stu procentach a nawet lepiej niż myślałam. Polecam go wykonać, na pewno zachwyci Waszych gości :) SKŁADNIKI: SPÓD: ok.15(...)masła 2 budynie waniliowe skórka i sok z połowy cytryny ZIELONE CIASTO: 4 całe jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 400 g mrożonego szpinaku cukier waniliowy lub aromat 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody JOGURTOWA MASA: jogurt grecki 400 g galaretka jagodowa
Pani na deserprzyprawą gyros i dokładnie mieszamy, po czym wkładamy na co najmniej 30min do lodówki, do zamarynowania. Po zamarynowaniu, kurczaka smażymy, najlepiej na patelni grillowej, przez około 12-14min. bez przykrycia. Orzechy włoskie prażymy na patelni, na małym ogniu przez 2-3 minuty. Należy uważać, aby się nie przypaliły ponieważ będą gorzkie. Z odmierzonej ilości oliwy, soku z cytryny(...)typu feta, całość obsypujemy prażonymi orzechami i skrapiamy sosem cytrynowo – miodowym. Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą gotowa, smacznego. sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sałatka z brokułem kurczakiem i fetą Surówka Coleslaw Pizzerinki z ciasta francuskiego Artykuł Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakutortu zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Nim zaczniemy trzeba pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki zostawiamy bez papieru. Nie posypujemy ich też bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Wlewamy białka do suchego naczynia i wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy je mikserem(...)się lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Przesiane składniki musimy delikatnie i stopniowo wmieszać do masy jajecznej szpatułką tak, by nie zniszczyć piany z białek. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Biszkopt piecze się 30 minut. Piekarnik otwieramy dopiero pod koniec pieczenia
Dieta bez mlekadomowy pachnący bochenek chleba bez podejrzanych ulepszaczy :) Dlatego też polecam przepis na pszenny drożdżowy chleb z mąki razowej z dodatkiem puree z dyni, na którą sezon już niebawem się zakończy. Ja użyłam gęstego puree z pieczonej dyni Hokkaido, która ma zdecydowanie najładniejszy mocno pomarańczowy kolor i wyrazisty smak. Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej 200 g puree(...)puree z dyni, oliwę i wyrabiać ciasto stopniowo dolewając wodę. Wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych przez kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat, krótko wyrobić i uformować mały
wyzwania kuchennełasuch ją lubi :) U mnie spód z herbatników, ale można przygotować ciasto kruche, jak kto woli. Sernik z chałwą, słodziutki i przepyszny, spróbujcie bo warto, od święta i bez okazji, polecam !!! herbatniki 1 kg sera białego ( mielony) 15 dag masła 15 dag cukru pudru 7 jajek (L) 2 budynie waniliowe 15 dag chałwy waniliowej 15 dag chałwy(...)Całość ucieram. Osobno ubijam białka ze szczyptą soli, na sztywno. Dodaję na koniec do sera, mieszam już łyżką. Połowę ciasta wykładam na herbatniki. Chałwę kroję na mniejsze kawałki, układam na masie serowej, przykrywam resztą sera. Sernik piekę godzinę w 180 st. C Po upieczeniu lekko studzę i smaruję wierzch masą krówkową. Ozdabiam całkiem zimny
Takie tam pichceniebiałkami, do których dodajemy szczyptę soli. Ubijamy już bez cukru. Do wyrośniętego ciasta dodajemy żółtka i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Dopiero wtedy wlewamy roztopiony olej i ponownie doprowadzamy do uzyskania jednolitej konsystencji masy. Na końcu dorzucamy rodzynki. Można je wcześniej przelać wrzątkiem, aby były bardziej miękkie. Kiedy uzyskamy gładkie ciasto, zaczynamy stopniowo dodawać ubite białka. Mieszamy bardzo delikatnie(...)szpatułką starając się jak najwięcej napowietrzyć ciasto. Formę do baby smarujemy masłem i przelewamy do niej masę, do ok 3/4 wysokości. Ciasto jeszcze urośnie. U nas z podanych proporcji wyszły 2 baby, 1 duża i 1 mała. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni góra/dół. Pieczenie z termoobiegiem nie jest tutaj konieczne
Kuchnia od dwojgatarty smarujemy masłem i wysypujemy mąką, schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do przygotowanej formy, dociskamy palcami do brzegów, nadmiar odcinamy, tartę wstawiamy na chwilę do zamrażalki, po czym wykładamy papierem do pieczenia na wierzchu wysypujemy groch lub fasolę i pieczemy 15 min, po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy tartę jeszcze ok 10 min, wyjmujemy i studzimy(...)cukier ubijamy mikserem aż składniki się dobrze połączą, następnie dolewamy śmietanę, wciąż mieszając stopniowo dolewamy sok z cytryn oraz skórkę z dobrze wyszorowanych cytryn, ścieramy tylko żółtą część, bez gorzkiego albedo 5. Masę cytrynową przelewamy na wystudzony spód tarty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni na ok 60 minut, masa musi być ścięta, wyjmujemy i pozostawiamy
Słodki Kompromisuszkodzeniu . Pieczenie Autor bloga Kuchnia Gucia piekł chlebki na kamieniu, Z racji, iż takowego nie posiadam, wykorzystałam tu standardową, dużą blachę z wyposażenia piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 250C. Na dnie umieścić dodatkową blaszkę z gorącą wodą. Chleb wstawić do piekarnika - w 1/3 wysokości od do łu , bez termoobiegu, grzałka góra-dół . Piec przez 5 minut w temp
Grunt to przepis!popołudnie proponujemy trochę słodkości - torcik oreo z kaszą jaglaną. Potrzebujemy tylko kilku składników, a samo wykonanie jest bardzo proste i nie potrzebuje pieczenia. Polecamy wypróbować :) Torcik oreo - bez pieczenia Przepis na małą blachę o średnicy 22 cm Potrzebujemy: 2 duże opakowania oreo - 32 sztuki ciastek (odkładamy z tego 4 ciasteczka do ozdobienia gotowego tortu!) 1 mleczko kokosowe(...)się rozdzielaniem ciasteczek oreo - do jednej miseczki odkładamy część ciemną, do drugiej biały środek. Wszystkie ciemne ciastka rozdrabniamy w blenderze - 3/4 z tego będzie wykorzystana do zrobienia spodu ciasta, 1/4 posłuży do posypania góry. Spód ciasta: Daktyle zalewamy wrzątkiem i czekamy aż zmiękną. Bierzemy 3/4 rozdrobnionych ciastek i miksujemy na gładko razem z odsączonymi daktylami oraz 2 łyżkami
Bananowe Polepachnąca. Smakuje jak najlepszy, tradycyjny glutenowy wypiek. Smakowała wszystkim bez wyjątku! Tutaj jednak nie radze zbyt dużo eksperymentować z mąkami, bo ciasto będzie się bardzo kruszyć. Ja do kruchego ciasta użyłam niezawodnej do tego mieszanki Nutrifree Mix per dolci. Przepis zaczerpnięty od Doroty z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: ciasto: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutrifree(...)twardych, soczystych) garść rodzynek cynamon 1 op. cukru waniliowego (8g) Z podanych składników na ciasto zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń folię spożywcza. Wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Tortownicę o średnicy około 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wylep 1/3 schłodzonego ciasta. Resztę ciasta włóż do zamrażarki. Ciasto ponakłuwaj widelcem
Kuchnia bezglutenowaJakiś czas temu wstawiałam przepis na chlebuś na maślance, tym razem mam przepis z samymi zdrowymi dodatkami, jest szybki, bez wyrastania. Pięknie wyrasta, długo pozostaje świeży i idealnie smakuje :-) Bardzo Wam polecam ten przepis, sama bardzo często piekę ten chlebuś i jestem w nim zakochana. SKŁADNIKI przepis na 1 chlebuś upieczony w formie 12x22 cm -2 szklanki(...)miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże oraz sól i cukier. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. następnie dodajemy siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane oraz mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. powstałe ciasto dajemy do foremki, posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni na złoty kolor. I gotowe :-) Chleb jest wspaniały,bardzo Wam polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwszystkie. Bogate w błonnik i bezpieczne dla naszego układu pokarmowego są: jabłka, brzoskwinie, marchewki, buraki, avokado, migdały, kiełki. Czy można żyć bez pszennego pieczywa? Zdecydowanie TAK! Wyeliminowanie go z diety nie stanowiło dla mnie problemu. Zastąpiłam je pieczywem ryżowym. Trzeba urozmaicić swoją dietę, dlatego postanowiłam sama upiec własne pieczywo(...)przygotowania: Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w misce. Powoli dolewamy wody nadal mieszając do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Małą blaszkę ( keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy, przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez około 55 minut. Po upieczeniu wyjmujemy
Pan i Pani Smith w kuchniwprawiają naszych gości w zakłopotanie. Tymczasem w cukierniach mamy pełen wachlarz pięknie przyozdobionych ciast i tortów, jednak powiedzmy sobie szczerze- wszystkie razem wzięte bez dłuższego zastanowienia oddałabym za jeden porządny kawałek domowego placka z owocami. Ciasto, na które przepis znajdziesz poniżej, początkowo miałam zamiar upiec z truskawkami, jednak kiedy w supermarkecie znalazłam kilka pojemniczków z przecenionymi, choć ładnymi jeszcze(...)musisz już ucierać cukru z żółtkami – tym właśnie różnią się wegańskie ciasta od zwykłych, że odejmują wiele przykrych obowiązków, a efekt i tak wychodzi taki sam – ciasto jest delikatne i puszyste. Składniki: 400g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 ¼ szklanki cukru 150 ml bezwonnego oleju (np. z pestek winogron) 350ml mleka
Roślinna - blog wegańskiCzasami mam ochotę na coś mega czekoladowego i wtedy sięgam po moje ciasteczka. Ciasteczka bez cukru, z du ż ą ilością płatków owsianych i jeszcze większą czekolady gorzkiej i białej. Jedno ciasteczko bardzo szybko zaspokaja ochotę na coś słodkiego(...)kakao 1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE Miękkie masło miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jaja, płatki owsiane i łyżkę mleka. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodajemy pokrojono drobno czekoladę, wszystko dobrze mieszamy. Z ciasta formujemy ciasteczka, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem
La grande e la piccola cuocapszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli Dodatkowo: kolorowa posypka cukrowa Masło z cukrem utrzeć do puszystości. Zmniejszając obroty miksera - dodać jajko, aromat i sok z cytryny. Wsypać mąkę - uprzednio połączoną z solą, proszkiem i sodą oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą
Di gotujedwoma jajkami i słodziwem – ja użyłam stewii. Masę przekładamy do foremek na babeczki i dodajemy dowolne owoce. Można też dodać owoce od razu do masy i delikatnie wymieszać. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. C. Placki ziemniaczane – 2 porcje. Obrane dwa ziemniaki (ok. 200 g) i małą cukinię (ok. 200 g) ucieramy na tarce o małych(...)dość gruby i na patelni smażymy z obu stron z lub bez tłuszczu. Poniżej podaję też przepis na placki z marchewką; zawsze to odmiana tradycyjnych placków i pomysł na ciekawe urozmaicenie posiłku. Jogurt wiśniowy. Kolejna jogurtowa wariacja. Tym razem wykorzystałam wiśnie z mrożonki, które zostały niewykorzystane do ciasta. Jogurt przełożyłam wiśniami i płatkami owsianymi. Sok po wiśniach wymieszałam zjogurtem
Kucharzycaciasto zbić kilka razy pięścią - aby je odgazować . Rozciągnąć je na stolnicy i rozwałkować w prostokąt. Posmarować masłem czosnkowym. Następnie całość złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. Pokroić w 2-3 cm szerokości pasy. Pasy zwijać, łapiąc je po obydwu stronach, tak ze 2 razy na każdą stronę - nie muszą być idealnie zwinięte. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)zawijas posmarować z wierzchu. Odstawić na ok. 30 minut do napuszenia pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Zawijasy wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok 13-15 minut - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Sama słodycz i szczypta chili Moje domowe kucharzenie Izioni Pyszne
Grunt to przepis!Ciasto na śniadanie? Dlaczego nie :) Jeśli tylko jest pełnoziarniste, niesłodzone oraz bez tłuszczu to nie ma przeciwwskazań do takich eksperymentów :) Na blogu znajdziecie już przepisy na różne 'babeczki z kubeczka', wszystkie zgromadziłam poniżej. Dziś na śniadanie zafundowałam sobie szarlotkę z mielonych płatków owsianych z cynamonem i przyprawami korzennymi... cud, miód i... jabłka :) Zdrowe ciasteczka z kubeczka na śniadanie(...)Marchewkowe Czekoladowe Bananowe Jaglane kakaowe Czekoladowe bez mąki Serniczek Bounty Składniki: 1 jabłko 1 jajko 3 łyżki mąki owsianej 1 łyżka otrębów owsianych ewentualnie miód do posłodzenia 3 łyżki jogurtu 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłko pokroić na drobną kostkę. Wymieszać z resztą składników
Chocolate Muffin Blogzbyt suche można dodać jeszcze odrobinę wody .Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto dokładnie wymieszać i przelać do formy o wymiarach np. 35 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą i posypanej np. otrębami [ u mnie tylko papier] . Chleb posypać ziarnami [ zapomniałam] , przykryć np. folią spożywczą(...)stopni C, program „góra + dół”. Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze około 30 minut. Pod koniec pieczenia można chleb wyjąć z formy, zdjąć papier i dopiec go jeszcze na kratce już bez formy przez ostatnie 10-15 minut.Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu
Moje domowe kucharzenieAksamitne puree z dyni, doskonałe do ciast, babeczek, placuszków lub na wytrawnie. Podstawa naszych jesiennych, aromatycznych wypieków ;) Puree możemy przygotować na dwa sposoby: zapiekając lub gotując. Zarówno jeden jak i drugi sposób jest sprawdzony i bardzo dobry. Składniki: (na 2 średnie słoiczki) 1 mała dynia Przygotowanie: Dynię przekroić na ćwiartki i za pomocą łyżki oczyścić z nasion. Przekroić jeszcze(...)czasie- pokroić w kostkę. Umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 180 st.C przez około 30-60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków dyni. Jeśli za szybko się rumieni, należy przykryć ją folią aluminiową i dalej zapiekać. Dynia jest gotowa, gdy bez problemu możemy nabić ją na widelec. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie przy
Nastoletnie Wypiekanieciasto drewnianą łyżką, stopniowo dolewając wodę z ogórków. Nie trzeba tego ciasta dobrze wyrabiać. Będzie miało mokrą konsystencję, więc nie powinniście mieć problemu z mieszaniem łyżką. Czysta robota :) Odstawić ciasto pod przykryciem (wilgotną ściereczką) na ok. 1,5 godziny. Przełożyć je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać ziarnami (u mnie siemię lniane) i odstawić na ok. pół godziny
Weekendy w domu i ogrodziewysokiego naczynia wsypujemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną, dodajemy również olej. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie, jednolite ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron. farsz Obraną cebulę drobno siekamy a pieczarki kroimy w plasterki(...)tarce o małych oczkach żółty ser. Na środek każdego naleśnika nakładamy porcję farszu a następnie naleśniki zawijamy w trójkąty układamy na blasze lub żaroodpornej formie wyłożonej papierem do pieczenia a ich wierzch posypujemy żółtym serem. Naleśniki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C do momentu aż ser się roztopi
Smakowite Daniapołączyć z ubitą masą. Dużą blachę o wymiarach 30x44 wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozprowadzić równomiernie na blasze. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 13 -15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt się upiekł. Przed upieczeniem się ciasta czystą lnianą ściereczkę rozłożyć i posypać lekko cukrem pudrem. Gorący biszkopt zaraz(...)krótkiego boku (tak, aby rolada była krótka i gruba). Tak zawinięte ciasto odłożyć do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu zrolowane ciasto posmarować dżemem, ściśle zawinąć i pokroić na 18 kawałków o grubości około 1,3 cm. Składniki na krem budyniowy: 1 litr mleka 2 budynie ( każdy po 40g bez cukru) o smaku waniliowym lub śmietankowym 7 łyżek mąki pszennej
Na słodko lub wytrawniejajko W podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiałam mikserem przez ok. 10 minut. Drożdży wcześniej nie rozczyniam, tylko rozkruszam i rozcieram dłońmi w mące. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, u mnie trwało to ok. półtorej godziny . Po tym czasie należy ciasto odgazować - uderzając w ciasto piąstką i podzielić na 10 równych części(...)każdej z nich robimy placuszek i układamy po śliweczce, następnie musimy skleić brzegi i uformować bułeczkę. Wszystkie ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - korzystałam z tortownicy o średnicy 22 cm, ale może być też trochę większa. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania z ciepłym miejscu na godzinę, półtorej . Następnie robimy kruszonkę - wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i palcami
Plate of Joysztuk placków tortilli, ja robiłam z połowy porcji. Farsz podany również na 5 sztuk placków. Składniki: Tortilla: 3 szklanki mąki tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli 4 łyżki oleju 125g szpinaku mrożonego lub świeżego, rozdrobnionego 3/4 szklanki ciepłego mleka Farsz: opakowanie serka (typu Almette o o dowolnym smaku, np. śmietankowy, z ziołami, z papryką(...)ciepłym mlekiem, następnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei podsypujemy mąką. Ciasto jest klejące, ale po dodaniu odpowiedniej ilości mąki, powinno ładnie odchodzić od rąk. Dzielimy je na 5 części i rozwałkowujemy cienko. Tortille smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, bez dodatku tłuszczu. Po usmażeniu umieszczamy w woreczku foliowym wszystkie razem
Czerwona Porzeczkawymieszać łyżką (do powstania jednolitego ciasta). Masę z wierzchu oprószyć delikatnie mąką. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5h, do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220C (z termoobiegiem). Ciasto lekko odgazować i uformować bochenek (na omączonej stolnicy), szwem do dołu. Chleb wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub na rozgrzany kamień). Na wierzchu
CookYourselfzniknął, a zniknął błyskawicznie, jak dla mnie domowe ciasto zastępuje większość słodyczy. No oczywiście czekolada, jest produktem, bez którego również nie umiałabym żyć. Murzynek na maślance, to ciasto, które robi się błyskawicznie, kilka machnięć łyżką, przelanie do keksówki, niecała godzinka i ciasto gotowe. Pycha Składniki (jedna mniejsza keksówka): – 1,5 szklanki mąki; – 1 szklanka maślanki(...)mlecznej i gorzkiej czekolady) Wykonanie: Mąkę przesiać z sodą do dużej miski, dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać łyżką, tak, żeby nie było grudek. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Wyciągnąć, ułożyć na kratce do wystudzenia, polać czekoladą i posypać posypką cukrową. Ciasto gotowe, a jakie pyszne
dom-agi.plniego ciasta przykryjcie je folią aluminiową). Po tym czasie należy je wyjąć i ostudzić. W czasie, gdy ciasto będzie się chłodzić, przygotować farsz. Cukinię umyć, usunąć pestki i bez obierania zetrzeć na grube wiórki. Przełożyć do miski, posypać solą, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie startą cukinię odcisnąć ręcznie lub na sicie, by usunąć nadmiar wody(...)smaku pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeśli trzeba, dodać także sól. Gdy smak będzie już odpowiedni, dodać jaja i ponownie wszystko wymieszać. Gotowy farsz przełożyć na ciasto i ponownie wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach Celsjusza do czasu, aż farsz się zetnie, a ciasto zarumieni na brzegach
W SMAKgruszek 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 słoika dżemy gruszkowo-pigwowego na bezę 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego A jak to zrobić: Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej masło, dodać cukier, śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować(...)podlać lekko wodą. Dusić pod przykryciem, aż gruszki zmiękną i lekko się zaczną rozpadać. Dodać dżem i całość wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć na formę. Dokładnie na całości po nakłuwać widelcem i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyjąć i zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Na ciasto wyłożyć gruszkowe nadzienie
Kuchnia w opałachPo otwarciu piekarnika poczujesz aromatyczną woń pieczonej gruszki i pełną słodycz. Muffinki nie zawierają tłuszczu, cukru ani żadnych słodzików i są na bazie mąki kukurydzianej :) Pyszota
Zdrowie na języku :Pdlaczego? Bo dziś kultowy prima aprilis! Pochwalcie się co fajnego dziś przeskrobaliście? Ja oszukiwać Was nie będę, ale mam dla Was fajny przepis na oszukane rogaliki "a'la francuskie" bez drożdży, szybkie w przygotowaniu, można powiedzieć, że trochę oszukane. Ale tak na poważnie, spokojnie można powiedzieć, że nadają się na drugie śniadanie. są smaczne, słodziutkie (raz nie użyłam(...)proszku do pieczenia100 g masłasłoik dżemu mirabelkowego - u mnie od Chillibite Sposób przygotowania470 g maki wsypujemy do miski, dodajemy sól, oba jajka, cukier, proszek do pieczenia i mleko - zagniatamy.Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych części, które obtaczamy w mące i rozgniatamy tworząc małe placuszki.Miękkie masło rozcieramy.Placki (7 sztuk) smarujemy masłem, układając jeden na drugim tworząc niewielką
Słodkie Przyjemności