minutes in a 200C." Przepis z ksiażki Nigellissima . Składniki: (foremka-keksówka, okolice 23/10cm; jakieś 8-10 porcji/plastrów) 150ml bezsmakowego oleju roślinnego 3 średnie, bardzo dojrzałe banany (około 300g bez skórek) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli 2 jajka 150g drobnego cukru 175g m ą ki 1/2 łyżeczki sody 4 łyżeczki kawy Inki (oryginalnie: proszku espresso(...)termoobiegiem). Przygotuj wybrana foremkę - wyłóż papierem do pieczenia. Rozgnieć banany z sola i ekstraktem waniliowym, następnie wmieszaj olej. Dodaj jajka, jedno po drugim, ubijajac masę po każdym, na końcu wmieszaj cukier. Wymieszaj makę z sodą i kaw ą, a potem wmieszaj suche składniki do mikrej masy. Wlej ciasto do przygotowanej foremki i piecz przez 50-60 minut
Lejdi of the housezrobienia i bez potrzeby użycia dużej ilości cukru i tłuszczu. No i można je robić w różnych wersjach i z ulubionymi dodatkami. Tym razem dzielę się przepisem na pyszny chlebek z chrupiącymi i bardzo zdrowymi orzechami włoskimi, który na dodatek jest wegański :) Idealny na śniadanie, ale także jako zdrowa przekąska lub ciasto, którym śmiało można przywitać gości(...)siemienia lnianego 1/3 szklanki mleka migdałowego 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki ksylitolu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli na wierzch: 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Płatki owsiane zmielić w blenderze do konsystencji mąki (można użyć
Healthy food explorerrobiłam też bezglutenowy biszkopt z mąki ryżowej i ziemniaczanej i jestem nim zachwycona, wyszedł idealny - lekki i puszysty. Góra to już tradycyjnie i bez zmian - mnóstwo dużych, czerwonych i słodkich truskawek oraz orzeźwiająca galaretka. Takie ciasto świetnie sprawdzi się na letni deser nie tylko dla osób, które nie spożywają nabiału czy glutenu. Pycha! Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki(...)ksylitolu 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ok. 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Spód: Piekarnik nagrzać do 1 80ºC. D no tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.** Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana
Healthy food explorermalinowy, bananowy, kokosowy i z czarnej porzeczki; klasyczne lody z maszyny: czekoladowe, cytrynowe, lukrecjowe, miętowe z czekoladą i truskawkowe; do tego waniliowe parfait i pieczona Alaska , czyli wyżej wymienione smaki w przeróżnych kombinacjach pod zapiekaną bezą włoską. Smakowaliśmy i smakowaliśmy, póki nam się łyżeczki nie skończyły. Aj, jakie to było dobre! W międzyczasie ambitnie pracuję nad moim deserem; jest(...)jest to takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Szczególnie, że to akurat jest moja słaba strona; w pracy nie przygotowujemy deserów tego typu, w domu też gościom serwuję ciasta, a nam desery zdecydowanie prostsze w konstrukcji. Poza tym kompozycja na talerzu to dla mnie troszkę czarna magia; rzadko (choć chyba nawet to określenie jest sporym nadużyciem) się tak bawię. Najczęściej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto odpoczęło. Po 10 minutach ciasto wałkuję na grubość około 2 milimetrów i wykrawam krążki foremką o średnicy 8 centymetrów. Na środek krążka nakładam kopiastą łyżeczkę farszu i zbieram brzegi do środka tak jak sakiewkę, mocno ściskam i formuję kulkę. Tak uformowane kulki układam w kształcie choinki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z jednego większego krążka formuję pieniek(...)nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut do wyrośnięcia. Pieczenie: Blachę z choinką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 25 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika i może się nieznacznie różnić. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Gdy choinka się piecze przygotuję masło: Masło roztapiam
Uwaga Babcia Gotujestarsi jak i młodsi. Muffinki zrobicie bardzo szybko, bez użycia miksera. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Muffinki z margaryną Optima Omega 3 to optymalny wybór na piknik! Muffinki owsiane: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 2/3 szkl płatków owsianych błyskawicznych 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do pizzy sól do smaku(...)kukurydzy konserwowej łyżka posiekanej natki pietruszki Salami i fetę pokroić w kostkę. Margarynę rozpuścić, ostudzić. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Wszystkie razem szybko wymieszać. Do ciasta dodać salami, natkę i kukurydzę. Silikonowe lub papierowe foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. W każdą muffinkę wcisnąć 1-2 kostki fety. Babeczki piec ok 25 minut w 180 stopniach
Smakołyki Asibabeczki są naprawdę smaczne. Bez fałszywej skromności mogę napisać, że to jedne z lepszych, jakie pieczemy (choć oczywiście to kwestia sporna). Maślane, wilgotne, migdałowo-cynamonowe. Obok Czekoladowych babeczek , nasz faworyt na Świąteczny stół. Składniki 5 białek 90 g mąki migdałowej 170 g cukru pudru szczypta soli 150 g roztopionego, przestudzonego masła 50 g mąki(...)Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 180 st z termoobiegiem, przygotujcie formę do pieczenia muffinek. Zmielone migdały wymieszajcie z cukrem pudrem, cynamonem i mąką. Białka ubijcie ze szczyptą soli na niezbyt sztywną masę. Do ubitego białka dodajcie roztopione i przestudzone masło oraz suche składniki i delikatnie wymieszajcie. Ciasto nakładajcie do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Pieczcie około
OliveandThymeTarteletki z kremem ryżowym na mleku kokosowym w towarzystwie czereśni. Taka mała przekąska do kawy. Nie za słodkie więc można jeść bez wyrzutów. ciasto kruche: 120 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 2 żółtka nadzienie: 1 woreczek ryżu białego 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego 1 łyżeczka cukru(...)mięta Do miski przesiewam mąki, dodaję masło zimnie pokrojone, wodę, żółtka i zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam do lodówki na godzinę. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem, ciasto dzielę na cztery części i ugniatam w foremkach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopi i piekę około 20 minut aż się zrumienią góra dół. Czereśnie przekładam do rondelka, dodaję 4 łyżki wody
wesoła kuchniasię upiec ciasto serowo-kakaowe, bez jajek i z mąką bezglutenową. Co w nim było wyjątkowego? Oprócz sera ricotty największy zakalec, jaki w życiu widziałam i jadłam, bo owszem jadłam. A w smaku był przepyszny i Sławkowi też smakował, ale przepisu nie dostaniecie! Składniki: Ciasto • 1 puszka białej fasoli(...)galaretka cytrynowa • 1/3 szklanki wody Na wierzch • 1 galaretka cytrynowa • 1 szklanka wrzątku Wykonanie : Ciasto • Fasolę odcedzić i zmiksować ręcznym blenderem razem z pozostałymi składnikami. • Ciasto wylać do średniej tortownicy (24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w temp. 180 st.C przez 30 minut. Jabłka • Jabłka obrać i zetrzeć
To co kochamjest upiec dzień wcześniej, łatwiej go wówczas pokroić. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (155 z termo obiegiem). Oddzielić białka od żółtek. Żółtka roztrzepać z proszkiem do pieczenia i octem – trzeba to zrobić w troszkę większej miseczce, ponieważ masa bardzo rośnie. Białka ubić(...)sztywno ze szczyptą soli, pod koniec partiami dodać cukier. Wlać masę żółtkową i wymieszać na wolnych obrotach. Następnie po trochu dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika formę z gorącym ciastem upuścić na blat z wysokości
Kuchenne zapiski Edytypotrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Ten wypiek to dzieło mojej córki J , która podobnie jak ja, lubi pichcić w kuchni, a w szczególności wypiekać ciasta Polecam – bardzo smaczne ! Składniki(...)innego nadzienia. Sposób przygotowania : W misce wymieszać mleko, drożdże, cukier, Rozpuścić margarynę i wlać gorącą do mleka z drożdżami. Wymieszać i wsypać mękę. Wyrabiać , aż będzie dobrze zagniecione. Piec ok. 0,5 godz. w temp. 180 st. C . do zrumienienia. Z jednej porcji uzyskujemy ok. 30 szt. małych rogalików
Pysznosci Babci Basiprzygotowałam jest jednym z przepisów, który nie wymaga wiele pracy, nie trzeba używać miksera, wystarczy tylko miska, łyżka i kilka składników. Ciasto przygotowałam bez użycia masła, za to z dodatkiem jogurtu naturalnego, dzięki czemu ciasto jest bardzo wilgotne, miękkie i niesamowicie pachnące. Smacznego :) **** Non credevo che una semplice torta alle prugne potesse essere cosi' gustosa, ma come spesso accade(...)SKŁADNIKI 300 g m ą ki pszennej 100 g cukru trzcinowego 150 g jogurtu naturalnego 500 g ś liwek 16 g di proszku do pieczenia 2 jaja szczypta soli cukier puder **** INGREDIENTI 300 g di farina 00 100 g di zucchero di canna 150 g di yogurt naturale 500 g di prugne
La grande e la piccola cuocaPrzed nami kolejne piłkarskie emocje. Wspólne kibicowanie i świętowanie zwycięstwa nie obędzie się bez piwa i oczywiście jedzenia! Więc skoro już zaprosiłeś swoich znajomych na piłkarski wieczór, może warto przygotować coś więcej niż kupowane chipsy i orzeszki? DOMOWE NACHOSY Fot. Menmagazine Składniki: 180 g mąki kukurydzianej 180 g mąki pszennej 70 g masła(...)kostki masło i wlewamy wrzącą wodę. Całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto wyrabiamy ręcznie do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy na cienkie plastry, kroimy na trójkąty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy z trójkątów smarujemy olejem roślinnym i posypujemy ostrą papryczką. Piekarnik rozgrzewamy
MenmagazinePrzed nami kolejne piłkarskie emocje. Wspólne kibicowanie i świętowanie zwycięstwa nie obędzie się bez piwa i oczywiście jedzenia! Więc skoro już zaprosiłeś swoich znajomych na piłkarski wieczór, może warto przygotować coś więcej niż kupowane chipsy i orzeszki? DOMOWE NACHOSY Fot. Menmagazine Składniki: 180 g mąki kukurydzianej 180 g mąki pszennej 70 g masła(...)kostki masło i wlewamy wrzącą wodę. Całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto wyrabiamy ręcznie do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy na cienkie plastry, kroimy na trójkąty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy z trójkątów smarujemy olejem roślinnym i posypujemy ostrą papryczką. Piekarnik rozgrzewamy
Menmagazinedrożdżówek : Kulkę ciasta na środku palcami delikatnie rozciągam, tak żeby powstało wgłębienie w kształcie gniazdka w które nałożę nadzienie. Tak uformowane ciasto układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jednorazowo na blasze układam 6 drożdżówek ponieważ podczas pieczenia urosną. Następnie w gniazdko nakładam nadzienie, na 2-3 drożdżówki nakładam sam ser na 2-3 drożdżówki nakładam same jagody(...)wyrośnięcia, w tym czasie nagrzewam piekarnik. Pieczenie drożdżówek : Przed pieczeniem brzegi drożdżówek maluję rozmąconym białkiem i górę posypuję kruszonką. Blachę z drożdżówkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 22 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dól bez używania termoobiegu. Drożdżówki z serem i jagodami
Uwaga Babcia Piecze Chlebwyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez domowej babki drożdżowej. Odkąd pamiętam piekła ją moja Mama, a później robiłam to już ja sama. Składniki; 10 dkg świeżych drożdży 1 szklanka cukru 8 żółtek 1,5 szklanki mleka, lekko ciepłego 200g masła 1 kg mąki 1 cukier waniliowy 1 kieliszek rumu duża garść rodzynek szczypta soli Wykonanie; Cukier i żółtka utrzyj(...)zalej je mlekiem z masłem. Dodaj wszystkie składniki i UWAGA – nie mieszaj ich, ale przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe i spokojne miejsce na 3 godziny. Wyrób gładkie ciasto i odstaw pod przykrycie na 30 min, żeby urosło. Przełóż do wysmarowanych masłem foremek i odstaw na 20-30 minut, by ponownie wyrosło. Nagrzej piekarnik
Anioły w kuchnipłatków owsianych (albo żytnich) – 150 g bakalii (rodzynki, morele lub inne) – 3/4 szklanki gorącej wody – 2 łyżki masła – łyżka miodu – pół szklanki brązowego cukru lub zwykłego białego ( lub bez jeżeli ktoś woli mało słodkie ciastka) – płaska łyżeczka sody oczyszczonej – płaska łyżeczka soli ( najlepiej zdrowej, himalajskiej) PRZYGOTOWANIE: W rondelku podgrzej wodę i rozpuść w niej masło. Płatki owsiane zmiel(...)razem rozetrzyj palcami. Do tego dodaj miód i zalej gorącą wodą z rozpuszczonym masłem. Wymieszaj, zagnieć ciasto, a następnie delikatnie rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto powinno być plastyczne Wytnij ciasteczka i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną masłem. Wycięte ciasteczka wykładaj szpatułką, możesz je lekko podsypać mąką by się nie przyklejały
Calzonella.comszybko, sprawnie i bez bólu ;-), za to że mają ten specyficzny aromat ciasta ucieranego, które zawsze kojarzy mi się troszkę z ciastami mojej babci, właśnie takie u niej królowały często w niedzielne popołudnia, wilgotne, z rodzynkami lub owocami sezonowymi. Są lekkie, aromatyczne, długo utrzymują świeżość. Zarówno ja jak i mój K. zajadaliśmy się cytrynowym ciastem z gruszkami(...)kochani, że muszę mieć duuużo silnej woli żeby nie podejść jeszcze raz do patery ;-) ! Zapraszam na CYTRYNOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ I GRUSZKAMI! SKŁADNIKI NA CYTRYNOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ I GRUSZKAMI: - 200 g masła lub margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 120 ml mleka 3,2% tłuszczu - 150 g mąki tortowej - 100 g mąki pszennej - 160 g cukru - 2 jajka
SMYKWKUCHNIjuż ich nie było. Koniecznie trzeba powtórzyć pieczenie przed świętami! 1/4 szklanki miodu ( u mnie gryczany) 5 łyżek margaryny bezmlecznej 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką na grubość około 3 mm.Wycina
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSmaczne, puszyste ciasto. Makowiec bez mąki :) Do przygotowania tego ciasta potrzebowałam: 5 jajek 400 g jabłek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki maku suchego 5 łyżek kaszy manny 100 g masła 1 aromat migdałowy. Mak sparzyłam, odcedziłam i zimny zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę ( sitka o bardzo małych oczkach ). Ż ółtka ubiłam ze szklanką cukru, dodałam masło ciągle ubijają(...)ubitych żółtek stopniowo dodawałam mak, jabłka , kaszę mannę i aromat migdałowy. Białka ubiłam z 1/2 szklanki cukru, dodałam do masy, delikatnie wymieszałam.Ciasto przełożyłam do natłuszczonej, posypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm. Piekłam przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Zimne polałam polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałowymi
Darcia w kuchniżółtko i szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, zdejmujemy folię i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem formę. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku na jasno złoty kolor. Studzimy. NADZIENIE: 1 białko z dużego jajka 50 g przesianego cukru pudru 400 ml zimnej wody 1 galaretka(...)Owoce myjemy, wycieramy, przecinamy na pół i wyjmujemy pestki. Przestudzone ciasto smarujemy dżemem, układamy śliwki i winogrona. Tak przygotowaną tartę przekładamy do lodówki. Białko ubijamy na sztywną pianę, następnie, cały czas ubijając, dodajemy po łyżce cukier puder (za każdym razem dokładnie miksując). Sztywną bezę przekładamy do garnka, dolewamy wodę i cały czas mieszając trzepaczką zagotowujemy
Rozpustne gotowanieSkładniki: Warstwa 1: biszkopty podłużne lub okrągłe. Warstwa 2: 3 budynie waniliowe bez cukru ( ja miałam jeden z cukrem), 1 duży sok Kubuś dowolny smak - 900 ml ( ja miałam smak: marchew-jabłko-brzoskwinia). Warstwa 3: 1 budyń waniliowy ( wedle uznania, ja miałam tylko z cukrem i takiego użyłam), 1 mały sok Kubuś - 300 ml (smak dowolny ale musi się(...)truskawką), 75 g miękkiego masła. Warstwa 4: ciastka delicje (20 sztuk) - Jeżeli nie lubisz bardzo słodkiego ciasta możesz pominąć delicje. Warstwa 5: 500ml śmietanki 30%, 2 opakowania śmietan fix, kilka kostek czekolady. Przygotowanie: Lepiej nie wykładać formy papierem do pieczenia, gdyż później przeszkadza w krojeniu ciasta - ja następnym razem już tego nie zrobię :) Na dno formy (23x28cm
W kuchni u Monikizaczynając kilkanaście lat temu moje kulinarne szamotaniny. Ciasta to był dla mnie tylko suchy przepis i aptekarskie proporcje. A mięsa? Mięsa niosły ze sobą tak wiele możliwości – i w technice obróbki, i w doborze przypraw, i w mnogości gatunków… Nie mogłam się powstrzymać. Mieszkając w mieście ciężko dostać idealną do pieczenia szynkę ze skórą, ale szynka tzw. ‘kulka(...)papierowymi ręcznikami. Oczyśćcie ją z błonek, zbędnych skrawków tłuszczu, ścięgien. Mięso dobrze jest ściśle związać do pieczenia – będzie się łatwiej kroić i równo się upiecze. Zróbcie to bawełnianą nicią wędliniarską lub kordonkiem. Ważne, żeby była to czysta bawełna, bez żadnych sztucznych domieszek – podczas pieczenia nie roztopi się w piekarniku. W tym przepisie będziemy szynkę marynować
Karo in the Kitchenoczywiście czas oczekiwania na ten pyszny serniczek). Truskawki możemy zalać tężejącą galaretką, polać specjalna polewą do owoców zapobiegającą wysuszeniu owoców (ja tak właśnie zrobiłam, ale niepotrzebnie, bo do wieczora ciasta nie było :-)) lub po prostu powtykać truskaweczki na wierzchu i podawać, w każdej wersji będzie pysznie! Żałuję jedynie, że zrobiłam z połowy porcji (na tortownicę o średnicy(...)biszkopta o grubości 1,5-2 cm, czyli z 2 jajek (ja najczęściej piekę biszkopt z 4 jajek, przekrawam go na pół, niewykorzystana część mrożę i wykorzystuję innym razem) lub biszkopciki albo herbatniki do wyłożenia blachy 500g zmielonego twarogu (ważne by twaróg był 100% bez domieszki śmietany) 400g śmietany kremówki dobrze schłodzonej 2 żółtka z wcześniej wyparzonych jajek
Rozpustne gotowaniepodwoić swoją objętość i stać się puszysta. Dodać puree z dynii. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami. Ciasto wylać na wysmarowaną i wyłożoną papierem dużą blachę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Gdy ciasto będzie jeszcze gorące wyjąć je z formy, zedrzeć papier i za pomocą ręcznika delikatnie zwinąc(...)Delikatnie i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łopatki slikonowej) by nie utworzyły się grudki. Roladę delikatnie rozwinąć. 3/4 masy rozprowadzić na cieście. Posypać migdałami (trochę zostawić do dekoracji). Ciasto zwinąc ponownie w roladę (tym razem bez ręcznika). Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i posypać pozostałymi migdałami. Wstawić na minimum 3 godziny do lodówki, by masa stężała
My simple kitchenplanowałam nieco inny wpis. Miało być w końcu nie-słodko. Ale tak się jakoś składa, że nie istnieje dla mnie weekend bez czegoś słodkiego. Nawet najbardziej banalnego. A że i mój nastrój nieco melancholijny postawiłam na ciasto. Takie o, proste, z jabłuszkami. Idealne towarzystwo dla kubka herbaty i tej starej ławeczki w ogrodzie, skąpanej w jesiennych promieniach słońca(...)trawa pod stopami nadal ma soczyście zieloną barwę. Tam, gdzie jest moje miejsce... Gdzie moja dusza nabiera pozytywnych wibracji... Ciasto na dużą blachę: Składniki: 1/2 kostki margaryny 30 dag mąki 15 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 1 cukier waniliowy 2 jajka 3 łyżki mleka 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu cukier (ilość
My simple kitchencukru 0,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania: Dno tortownicy wyłożyć papierem a jej boki wysmarować masłem. Zimnymi rękoma zagnieść jak najszybciej ciasto i wylepić nim formę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut, wystudzić. Twaróg zmiksować mikserem na średnich obrotach z jajami, mlekiem skondensowanym, mąkami i sokiem z cytryny. Uwaga miksujemy tylko(...)kawałki sezamki obtoczone w mące (dzięki temu zabiegowi nie opadną nam na spód). Pieczemy godzinę do piekarnika w150 stopniach. W piekarniku na samym dole ustawiamy blaszkę z wodą- dzięki temu nasz sernik będzie miał idealna, kremową konsystencję. Po godzinie wyłączamy piekarnik, otwieramy jego drzwiczki i studzimy ciasto przez kolejną godzinę. Masło rozpuszczamy w mleku, dodajemy pokruszoną chałwę. Cały czas mieszamy
Wielki apetytSmakołyk z kokosem to świetny deser bez pieczenia , jest nieskomplikowany w przygotowaniu . Podany do herbaty lub kawy smakuje wybornie a dzieci wprost za nim przepadają . składniki na 4 porcj e masa kokosowa 1 kostka margaryny pół szklanki cukru pudru(...)kokosowe .Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki . W maszynce do mięsa mielimy ciastka lub rozkruszamy je na proszek tłuczkiem do mięsa , dodajemy cukier wymieszany z kakao , wlewamy trochę wody ( ciasto powinno być gęste ) , mieszamy . Na pergaminie formujemy z ciasta kwadrat lub prostokąt i rozsmarowujemy na nim masę kokosową. Zwijamy w rulon i wstawiamy do lodówki . Gdy stwardnieje nadaje się
Smakowite Daniatorebka proszku do pieczenia cynamon trochę przyprawy do pierników klika orzechów laskowych bakalie gotowa polewa czekoladowa bułka tarta do posypania blachy przepis Margarynę , cukier i miód rozpuszczamy w garnku, wsypujemy kakao, cynamon i przyprawę do pierników. Do ostudzonej masy dodajemy jajka, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu bakalie. Ciasto mieszamy i wlewamy
Smakowite Daniamargaryny, mąki, jajek i drożdży wyrobić ciasto. Wrzucić je do dużego naczynia z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie na wierzch (około 40 minut) wyjąć je z wody, dodać cukier i cukier wanilinowy i jeszcze raz wyrobić. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Przełożyć do foremki, posmarować powidłem, posypać kruszonką i od razu upiec. Piekłam w głębokiej blaszce 23x32 wyłożonej matą
Praktyczna plpłaska łyzeczka proszku do pieczenia 400 g gęstego serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2 łyżki spirytusu 4 łyżki cukru szczypta soli 1-1,5 litra oleju roślinnego Jajka ubijamy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy serek homo, przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, sól i spirytus (nie będzie go czuć, dodajemy, aby ciasto nie wchłaniało tłuszczu). Ciasto
Zawsze głodna!Wczorajszy tłusty czwartek zaliczacie do udanych? Pochwalcie się, ile zjedliście pączków? Ja 5, łatwo poszło, bo nie były za duże, posypane cukrem pudrem i bez nadzienia - moje ulubione. Ale teraz już basta, czas się za siebie wziąć. Desery lekkie i proste, dużo ruchu, mniej siedzenia w domu - ciekawe co z tego wyjdzie :) Nie bójcie się, przepisy na słodkości będą(...)niż przejść - choć jestem na tyle niska, że i pewnie to niektórym nie sprawiłoby większego problemu. Dziś zaprezentuje Wam coś według wymienionych kryteriów - lekkie, proste ciasto, a właściwie biszkopt z łyżeczką proszku do pieczenia. Dodałam ją na wszelki wypadek, można go dać trochę mniej, albo zupełnie ominąć - wtedy biszkopt będzie prawdziwym biszkoptem. Ciasto można jeść posypane cukrem pudrem, polane
Słodkie Przyjemnościtabliczka czekolady deserowej 150g pierników bez nadzienia 1 kieliszek likieru piernikowego Ewentualnie kilka łyżek gorącej wody Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu pomarańczowego Pierniczki z nadzieniem pomarańczowym do dekoracji Pierniczki bez nadzienia do dekoracji Polewa: ¾ szklanki zimnej wody 1 szklanka cukru kryształu 120ml słodkiej 36% śmietanki 4 łyżki kakao 3 szt. żelatyny w listkach (lub 2 płaskie łyżki sypkiej) Sposób(...)najlepiej drewnianą łyżką. Biszkopt przelewamy do formy wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25-30 minut (do suchego patyczka- u mnie tym razem było to 26 minut). Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy tam ciasto na jakieś 10 minut, po czym obkrawamy ranty i delikatnie wyciągamy i usuwamy
Kuchnia w czekoladzieGhee (ghi) to rodzaj klarowanego masła, bardzo popularnego w Indiach i uważanego za szlachetne. Hindusi używają go do przygotowywania różnych potraw np. kormy oraz w celach
Oryginalny smak