łyżki mąki tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 82 % 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki kakao Dodatkowo: 10 dag czekolady 1 czekoladowe jajko(...)sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy
Izabelawkuchniokresie przedświątecznym, kiedy pieczenia jest naprawdę dużo, zdarza się to często. Nawet jeśli ciasto wyjdzie dobre, często odcinamy brzegi, albo wyrzucamy pozostałości. A to błąd! Zarówno z zakalca, jak i "resztek" naszych świątecznych wypieków możemy zrobić pyszną bajaderkę. Im więcej różnych ciast zmieszamy ze sobą tym smaczniej! Nasza dzisiejsza bajadera powstała głównie z ciasta czekoladowego z sernikową masą. Niestety(...)dobrą robotę i doskonale skleja całą masę. SKŁADNIKI: ok. 1 kg zakalca bez masy (mogą być to resztki ciast, skrawki, ciasteczka) * 150 g herbatników 125 g margaryny 1/2 szklanki mleka 1/ 4 szklanki cukru (jeśli ciasto było słodkie można pominąć) 2 - 3 łyżki kakao (jeśli użyte ciasto było czekoladowe można pominąć) garść suszonej żurawiny 4 łyżki gęstego, kwaśnego dżemu
Kuchnia od dwojgasobie świąt bez pierników. A przede wszystkim ich niesamowitego korzennego zapachu. Poza tym, to niesamowita frajda zrobić samemu pierniczki, ozdobić je, udekorować świąteczny stół, zawiesić na choince, a nawet ofiarować w prezencie... Dziś dwa przepisy na pierniczki. Jeden stary, który od lat mi służy, a drugi nowy, tegoroczny:) (Moje pierniki są z proszkiem do pieczenia, sody(...)pieczenia Przygotowanie: Roztapiamy w rondelku margarynę, dodajemy cukier i miód. Cukier musi się rozpuścić w płynie. Studzimy masę i przelewamy do miski. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz jajko. Wyrabiamy, masa powinna być dość twarda i nie może się lepić do palców. Jeśli tak się dzieje, dodajemy trochę mąki. Po wyrobieniu ciasta zostawiamy
dobra gospodyni dom wesołym czynioraz proszek do pieczenia i miksujemy. Na konie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość już nie robotem ! 4. Jogurty przelewamy do miski i miksujemy z całymi jajkami, dodajemy następnie budyń, mąkę oraz cukier puder. 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na dno cześć masy kakaowej tak tylko aby zakryła nam spód ciasta. Następnie tworząc
Gotowanie...to proste !ciasto jest pyszne, chyba nie trzeba nikogo o tym przekonywać, choć wizualnie na to nie wygląda. Biszkopt, masa z serka mascarpone, czy może być lepsze połączenie? Jak dla mojej familii to nie!!! Uwielbiają wszyscy bez wyjątku, dlatego i ja Wam polecam ten niezwykle smaczny deser :) Składniki: 6 jajek 12 łyżek cukru 3 łyżki maki pszennej Masa: 500 g serka(...)jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Make przesiewam i dodaję do masy jajecznej zmniejszając obroty miksera na drugi stopień. Blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto biszkoptowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C-180°C na 30-35 min. Upieczony wyjmuję, studzę i kroję na trzy blaty. Żółtka ucieram z cukrem
Ciasteczkowy Potwórjakie w pracy, te domowe nigdy mi się nie znudzą😎 Od jakiegoś czasu chodzi za mną myśl o własnym biznesie cukierniczym, bo jak wiadomo cukierni z "normalnymi" ciastami jest na pęczki, a takich w zdrowszych wersjach nawet w niektórych miastach zero.😕 Z pewnością nie jeden smakosz moich wersji by się znalazł i myślę, że nie zbankrutowałabym od razu(...)tylko plany, a je zawsze trzeba mieć 😎 Jeszcze taka stara nie jestem i może te marzenie kiedyś spełnię😇 Wracając do przepisu, dzisiaj będzie sernik na zimno bez pieczenia z daktylowym spodem. Śmiało możecie go wykonać bez niego. Ja dostałam w prezencie mnóstwo daktyli i musiałam je szybko spożytkować, bo nie miałam na nie miejsca😊 Składniki
Zdrowie i pysznie na talerzuskładniki: 100 g czarnego sezamu Helio 300 g łuskanego sezamu Helio 4 łyżki wody 120 g cukru ok. 150 g miodu 2 szczypty cynamonu wykonanie: Sezam
Domowy Smak JedzeniaCzy można zrobić szarlotkę bez jabłek? :) Ja spróbowałam i wyszła wyśmienicie ! Połączenie soku jabłkowego i kremu karpatkowego dało zadziwiający efekt. Składniki na biszkopt: 8 jajek
Tradycyjna KuchniaMoja kolejna propozycja na znany śnieżny puch. Tym razem użyłam śmietany 35 % a nie takiej z torebki i mleka. Dałam inny smak galaretki i kokos i
Ewa w kuchniStaropolski tort orzechowo-kawowy sprawdza się idealnie na tradycyjnych przyjęciach np. imieninach, urodzinach czy rodzinnych świętach. Jego smak zachwyca od ponad 100 lat. Tort orzechowy bez
Poezja smakumojprzepisna.pl | Deser truskawkowo-kokosowy bez pieczenia Deserek nafaszerowany truskawkami, w postaci musu truskawkowego, na spodzie z ciasteczek maślanych, ze świetną warstwą kokosową. Pyszniutki, prosty
moj przepis naPrzepis na tę babę znalazłam u Marty Dymek i upiekłam ją najpierw z ciekawości no bo jak to baba bez jaj i drożdżowa? Pierwszy raz
Moje Małe Czarowaniecytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru 50 g masła 3 żółtka ok. 250 ml wody beza: 4 białka (W temp. pokojowej) 270 g cukru 1 łyżeczka octu winnego (ewent. zwykłego) Wykonanie: Składniki ciasta dokładnie wyrobić razem, zagnieść kulę. Ciasto zawinąć w folię, lekko rozpłaszczyć i włożyć do lodówki na 2 godziny. Cytryny wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę(...)formy do tarty (ok. 23-24 cm średnicy). Ciasto przełożyć do formy; nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (np. fasolą, ryżem). Piec przez 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez kolejne 12-15 minut na złoto. Białka ubić na sztywno; gdy będą już prawie gotowe dodawać cukier partiami
Pociąg Do Kuchnimożna robić ciągle tego samego i zaczęłam przeszukiwać internet. Ze znalezionych przepisów wybrałam ten ze strony moje wypieki . Ciasto wyszło pyszne wilgotne, bardzo szybko zniknęło z domu, a dzieci były zachwycone, tylko młodsze zrobiło bleee na widok śliwek, ale bez śliwek szybko znikało w brzuszku. Ja dodałam laskę wanilii bo miałam akurat w domu. Składniki: 200 g masła(...)oraz ciepłe masło z mlekiem - na zmianę, w 2 lub 3 turach, mieszając rózgą do połączenia. Formę o wymiarach 33 x 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Na górze delikatnie poukładać odpestkowane śliwki, rozcięciami ku górze, jedna przy drugiej. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić
Państwo Wojtczuk gotująjedna z ulubionych. Na ogół piekę tartę z wędzonym łososiem i szpinakiem. Tym razem jednak upiekłam tartę z surowym łososiem. Tak pysznej tarty dawno nie jadłam. Dawno też nie piekłam w takim wydaniu! Tarta z łososiem najlepiej smakuje jeśli po upieczeniu odstawimy ją na 15 minut. Wtedy też lepiej się kroi. Tarta z łososiem Składniki: okrągła forma o średnicy(...)zagnieć ciasto. Zagniataj jedynie do połączenia składników. Zawiń w folię i włóż ciasto do lodówki na 30 minut. Wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm. Wyłóż formę ciastem, przykryj brzegi aluminiową folią, lekko dociskając. Zapobiegnie to nadmiernym zrumienieniu brzegów i ich obsunięciu. Nakłuj spód widelcem i wstaw do nagrzanego na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu
codojedzenia