ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżka octu jabłkowego szczypta soli i przyprawy korzenne: 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, po 1/2 łyżeczki kardamonu, mielonych goździków, po dużej szczypcie kurkumy, czarnego pieprzu, anyżu, gałki muszkatołowej szybkie „powidła” z suszonych śliwek: 120 g miękkich suszonych śliwek + 2 łyżki wody / ewentualnie gęste powidła śliwkowe bez białego cukru Olej(...)łyżce masy, na ciasto nakładać po łyżeczce powideł, na powidła ponownie wyłożyć ciasto – do wysokości foremek, ciasto odrobinę wyrównać. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C(T), piec około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. /Każdy piekarnik posiada własne właściwości – należy obserwować babeczki i w razie potrzeby dostosować czas lub temperaturę pieczenia do specyfiki własnego
Even Better Foodprzepis na prawdziwy obłęd! Jeden z najlepszych serników jakie robię i jakie jadłam! Połączenie chrupiących orzechów zatopionych w karmelowym kremie z kremową, mleczną czekoladą, delikatną serową masą i kruchym ciastem tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć! Jest to jeden z tych serników, który zawsze znika pierwszy i po którego dokładkę zawsze wszyscy sięgają! W tym przypadku absolutnie nikt(...)170C z termoobiegiem, pieczemy, studzimy. BEZA WŁOSKA: W rondelku zagotowujemy 130 g cukru z wodą, a następnie na wolnym ogniu podgrzewamy do 118C. W tym samym czasie ubijamy na sztywno białka, i kiedy cukier osiągnie już odpowiednią temperaturę , zdejmujemy z ognia i cieniutkim strumieniem wlewamy do białek – cały czas ubijamy na najwyższych obrotach – beza musi być sztywna, lśniąca
Ostra na Słodkoprzepisie zastąpiłam klasyczny proszek do pieczenia odrobiną sody i wystarczyło, by moje muffinki trochę urosły. A oto już przepis na słodziutkie muffinki pomarańczowe w wersji bezglutenowej Potrzebne nam będą : 2 jajka, 2 opakowanie jogurtu (może to być jogurt sojowy, w ten sposób mamy przepis na coś słodkiego bez glutenu i bez laktozy). Dalej opakowanie od jogurtu(...)bezglutenowe muffinki: Do miski włożyć 1 opakowanie jogurtu, cukier, jajka. Całość wymieszać. Dorzucić mąkę, wiórki kokosowe, sodę i sól. Dokładnie razem rozetrzeć. Na zakończenie dodać konfiturę pomarańczową. Rozłożyć ciasto do foremek. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika można polać jeszcze gorące muffinki sokiem jabłkowym. Następnie poczekać aż ostygną i delikatnie wyjąć z foremek. Smacznego
MODA NA BIOWyrobione ciasto formujemy w kulę, obwijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Dzięki folii spożywczej wałek nie będzie przyklejał się do ciasta. Następnie przy pomocy foremek wycinamy pierniczki (jeżeli ciasto wydaje Ci się zbyt kruche - oprzyj się pokusie - po upieczeniu nic więcej im nie trzeba, naprawdę!). Pozostałe skrawki ciasta zagniatamy razem(...)rozwałkowujemy i ponownie wycinamy pierniczki. Aby posłużyły jako ozdoba na choinkę, należy pamiętać, aby przed pieczeniem każdy przekłuć wykałaczką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pierniczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez 10 - 15 minut. Opcjonalnie w międzyczasie przygotowujemy lukier biały i czerwony: do cukru pudru wykonanego z erytrytolu/cukru kokosowego dodajemy stopniowo sok z buraka/z
Przepysznik - BLW i nie tylkozagniatam ciasto, a moja kuchnia wypełnia się słodkimi zapachami wypieków. Uwielbiam kombinować, modyfikować przepisy i tworzyć zupełnie nowe, a najpiękniejszy moment to ten kiedy moi bliscy z zadowoleniem pałaszują ciasta i ciasteczka. Z tego uwielbienia powstał kokosowiec czyli biszkopt z kremem czekoladowym i wkładką kokosową, która moim zdaniem bardziej przypomina sklepowy batonik niż ta z popularnego przepisu na bounty - klik(...)cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubijamy z cukrem aż powstanie nam gęsta piana, delikatnie mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i mąką. Przekładamy do blaszki (23,5x35,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C ok 30 minut. Beza: 4 białka 1 szkl. cukru 20 dkg wiórek kokosowych
Cynamonowe szczęścieiść spać, ale jeszcze chcę wpisać ten przepis, bo i tak długo z nim zalegałem. Dodam tylko, że ostatnio jakoś tak mniej chlebów piekę, więc od razu zrobiłem dwa bochenki. Bo jeśli nie wiecie to chleb bez problemu można mrozić. I po rozmrożeniu jest dokładnie tak samo świeży jak w momencie mrożenia. Więc właśnie zrobiłem dwa i jeden zamroziłem(...)kawałki. No i potem to już wszystko do jednej miski wrzucamy i przez 20 minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Później przez kilka sekund znów wyrabiamy żeby odpowietrzyć ciasto i przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub stosownie natłuszczonych. I znów zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę. Tuż przed samym wsadzeniem chleba
Marder&Marder Manufacturekształcie królika, która idealnie nadała się na tą okazję ;) ale bez obaw jeśli nie masz takiej formy zawsze możesz upiec ciasto tradycyjnie i samemu wyciąć „odpowiedni” kształt ;) Ciasto czekoladowo-orzechowe bez mąki Składniki: · 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej(...)cukier, orzech i żółtka. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i w dwóch partiach dodać do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180*C przez 60-70 minut. Ostudzić. Biszkopt Składniki: · 3 jajka
Kulinarna (nie)codziennośćByły już bezy z wody po ciecierzycy , przyszedł czas na biszkopt... ;) Gdy przy robieniu bez zauważyłam, że ubita woda zachowuje się identycznie jak ubite białka musiałam spróbować zrobić biszkopt na bazie tej piany. Brzmi łatwo i przyjemnie, prawda? Jednak...robiłam ten biszkopt 3 razy...i "udał się" dopiero za czwartym. "Udał się", bo we wcześniejszych piana opadała i robiła(...)dodaniu mąki i rozpoczęciu mieszania. Za czwartym razem udało mi wymieszać biszkopt tak, że piana nie opadła, nauczona też przez wcześniejsze próby piekłam go w bardzo niskiej temperaturze, prawie tak jak bezy. W trakcie pieczenia nawet wyrósł! Jednak potem stopniowo opadał...Koniec końców zdecydowałam się dodać tutaj ten przepis, bo z czwartej próby jestem jak do tej pory najbardziej
chili & sugarLubię zapach ciast bananowych. Ale że na prawdziwe ciasto szkoda to są muffinki. Pamiętam jak siostra robiła takie z wgniecionym bananem do ciasta, ja zrobiłam z
W kuchni bez szafekSkromnie! lub bez. W temacie dodatków sugeruje pamiętać o wszystkim co zbliża pH żołądka do bardziej kwasowego i przyspieszy trawienie białek, czyli np. ogórek kiszony, marnowana papryk a, czy pieczarki. Każdy może sięgnąć tu po swoje ulubione przysmaki. Zasada 3 - Deser po pierwszej części obiadu Czyli zapominamy o babkach i innych ciastach po śniadaniu(...)gotowy przykład. Po tym obiedzie podajemy babki i inne ciasta, czy desery, w tym momencie wdrażamy zasadę nr 3! Druga część obiadu poczeka ok. 2 godzin i ok 15:00 - 17:00 będziemy rozkoszować się pieczenią. Pieczeń w odróżnieniu od kotletów nie zawiera bułki i nie jest smażona więc zdrowsza
Dieta Rozdzielna i ZdrowieDuma mnie rozpiera, bo wyszło mi mega smaczne ciacho (potwierdzone przez kolegów z pracy :)), proste do przygotowania, nie wymaga pieczenia i można je jeść bez wyrzutów sumienia - jest bez dodatku białego cukru i mąki. Polecam np. na drugie śniadanie do pracy. Na pewno macie wszystkie składniki w domu, więc koniecznie wypróbujcie przepis i podzielcie się opinią :) Składniki(...)przez ok. godzinę) 1/3 szklanki syropu wiśniowo-daktylowego (można zamienić na dowolny sok owocowy) 1/4 szklanki syropu daktylowego Dodatkowo: kilka łyżek wiórków kokosowych do posypania ciasta Przygotowanie: Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Spód: W malakserze/ blenderze umieścić wszystkie składniki i miksować do połączenia składników. Przełożyć do przygotowanej formy i równomiernie wylepić dno blachy, wstawić
Domowa Cookierenka Agigdzie światła słonecznego już daaawno nie było, stąd też kolory są nieco przekłamane. Mam jednak nadzieję, że zdjęcia nikogo nie zrażą i zaufacie mi na słowo, że ciasto jest super:) Biszkopt: (pieczemy dwa takie biszkopty) 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej * 1-2 łyżki oleju Krem jasny: 300 ml śmietanki(...)całość delikatnie łączymy za pomocą szpatułki. Przelewamy masę do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy dwa takie placki. Po wystudzeniu każdy przekrawamy na dwa blaty. Orzeszki ziemne prażymy chwilę na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Następnie przesypujemy je na deskę i drobno siekamy. Schłodzoną masę jasną
Smaki Na TalerzuPodaję wam przepis na super szybkie i meeega pyszne pączusie serowe. Mimo tego, że robione z sera, wcale nie jest on w pączkach wyczuwalny. Lubicie takie
Smaczne Zdroweubijamy wraz z cukrem na puszystą masę (powinna ona potroić swoją objętość). Dodajemy olej oraz przesiane suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie do połączenia. Masę wylewamy do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30-40 minut (lub do suchego patyczka(...)upiekłam jeszcze jeden biszkopt z 3 jajek (3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i trochę oleju). Śmietany na krem wykorzystałam 500 ml. Reszta bez zmian. Podana ilość polewy jest nieznacznie większa niż potrzeba na udekorowanie tortu
Smaki Na Talerzucynamonem. To ostatnie połącznie to dla mnie symbol jesiennych chłodniejszych wieczorów spędzonych pod kocykiem. I właśnie jabłka z cynamonem są jednym z głównych składników mojego kolejnego przepisu czyli ciasta - bez mąki, jajek oraz dodatku cukru. Przygotowanie do dosłownie chwila moment. W sam raz na szybki deser lub drugie śniadanie, gdyż można go pokroić na mniejsze kawałki i zabrać(...)dodajemy do nich starte jabłka. Całość blendujemy na jednolitą masę. Na koniec wsypujemy cynamon oraz rodzynki. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Upieczone ciasto można pozostawić do wystudzenia lub zjeść na ciepło. Dodatkowo wierzch można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą lub posypać cynamonem. Smacznego! Weronika
Health-Fit-Life