bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:678/1508)

Crumble z agrestem i truskawkami – bezglutenowa kruszonka z płatkami owsianymi i mąką migdałową 204

Ciasto bez dna. Szybki deser z owoców zapieczonych pod kruszonką. Tym razem w wersji całkowicie bezglutenowej. A w roli głównej pyszny, młody agrest. Agrest i truskawki myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Agrest trzeba oskubać z twardych ogonków i pozbawić suchych końcówek. Małe owoce agrestu zostawiamy w całości- zmiękną i puszczą sok dopiero podczas pieczenia. Owoce

Karo in the Kitchen
Nie tylko z truskawkami 167

Ciasto truskawkowo-migdałowe Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 250 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego (proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 150 g cukru 200 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 250 g truskawek 30 g płatków migdałowych 2 łyżki cukru Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Pokroić na połówki(...)miksera. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem, na wierzchu ułożyć truskawki rozcięciem do góry. Wierzch posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Smacznego! I choć truskawki na blogu jeszcze się pojawią, obiecuję też przepisy z innymi owocami. Moja umowa z Mamą, dotycząca działań kuchennych, działa bez zarzutu, więc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Karkówka pieczona 269

Sztuka mięsa pieczona stanowi doskonałą alternatywę dla kupnych wędlin, takie mięso na zimno do chleba to wspaniały element do kanapki, a na ciepło - pokrojone w plastry

kgwjanczewo
Czekoczereśnia - czekoladowe ciasto z warstwą czereśniowo-budyniową i masą serową 217

Szukałam pomysłu na ciasto z czereśniami, ale bardziej eleganckie niż szybkie i proste ciasto z czereśniami (bez tłuszczu) , które pokazywałam Wam ostatnio. A że w lodówce leżało napoczęte wiadereczko twarogu sernikowego, wpadłam na taki oto pomysł i jest - biszkopt przełożony czekoladową warstwą czereśniowo-budyniową oraz masą serową, zwieńczony wiśniową galaretką.   SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Biszkopt: 4 jajka(...)szkl cukru   2/3 szkl mąki   2/3 łyżeczki proszku do pieczenia   Warstwa czereśniowo-budyniowa: 2 budynie czekoladowe 70 dag czereśni wydrylowanych 4 łyżki cukru Masa serowa: 50-60 dag twarogu sernikowego (w wiaderku) 1/2 szkl cukru 2 płaskie łyżki żelatyny 50 ml wrzątku 2 łyżki kremu czekoladowego lub 1/2 tabliczki czekolady (rozpuszczonej) Dodatkowo: 1 galaretka wiśniowa

Kto ugości moich gości?
Chatka z piernika 127

landrynki bez nadzienia ( zrobiłam z nich witraże w oknach) wstążeczka cukierki , pierniczki i inne do dekoracji Sposób przygotowania: Masło rozpuszczam wraz z miodem i studzę (nie może być za gorące, żeby nie ścięło nam jaj). Dodaję mąkę, jaja i przyprawę do piernika. Całość wyrabiam i odstawiam do lodówki na 2 godzinki. Ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia podsypanego

Wielki apetyt
Prosty sernik z borówkami 246

wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy. Na wierzchu rozsypać borówki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut lub do momentu, gdy sernik na brzegach się zarumieni, ale w środku będzie się delikatnie ruszał przy dotknięciu palcem (może się wydawać lekko płynny) . Sernik wyciągnąć z pieca i zostawić do ostudzenia (sernik lekko opadnie) . Wyjąć(...)którą ustawicie na pokrętle różni się od temperatury w piecu. W przypadku mojego piekarnika, ustawienie na pokrętle np. 180°C dawało mi temperaturę 190-195°C! Dlatego jeśli macie możliwość to sprawdźcie, jaka temperatura panuje u Was piecu i czy przypadkiem Wasze piekarniki nie pieką zbyt mocno. Ja w przypadku pieczenia tego sernika z borówkami ustawiam pokrętło swojego piekarnika

Moja Delicja
Miodownik, placek czeski, stefanka 252

cukier i zarabiamy ciasto, najpierw widelcem lub drewnianą łyżką, a następnie ręcznie. Ciasto dzielimy na 3 części, po czym każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 5mm i wielkość blachy (około 23 x 34cm). Blaszkę wykładamy pergaminem, przekładamy ciasto i pieczemy na złoty kolor około 7 minut w 180 ⁰ C. Blaty ciasta bardzo szybko się pieką, dlatego trzeba pilnować(...)się nie spaliły. Ja zrobiłam tak, że pierw wszystkie części ciasta rozwałkowałam i wycięłam, położyłam na osobne kawałki pergaminu, a później piekłam jeden pod drugim. Upieczone blaty ciasta pozostawiamy do ostygnięcia. By nie bawić się zbytnio w sztukowanie ciasta, ścinki pokroiłam nożem w kwadraty i osobno upiekłam – dobre były z nich ciasteczka :) Miękkie masło ucieramy z cukrem waniliowym, dodając stopniowo

Smakowy Raj
Zupa pomidorowa z zielonym makaronem naleśnikowym 209

bez obierania i dodajemy do pomidorów. Skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 st.C (termoobieg) przez godzinę. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, czosnek obieramy z łupinek. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy przez chwilę, po czym miksujemy blenderem na gładki krem. przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron:  Z jajka, mleka, wody, mąki i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik czekoladowy z musem pomarańczowym 855

przez 60 minut w lodówce- spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz- schłodzonym ciastem wylepić dno oraz boki tortownicy do połowy jej wysokości - tortownicę z ciastem ponownie krótko schłodzić- ciasto nakłuć gęsto widelcem, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec około 20 minut - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić MASA SEROWA- składniki na masę(...)spód z ciasta kruchego, wyrównać i wstawić do piekarnika- piec 70-80 minut lub do momentu ścięcia się wierzchu sernika (środek może być lekko trzęsący się, lecz nie może być płynny)- sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, studzić przy otwartych drzwiczkach- ostudzony sernik schłodzić w lodówceMUS POMARAŃCZOWY- pomarańcze umyć, obrać ze skórki, wyciąć ze środka cały miąższ (bez błonek), wraz

Smakołyki Bereniki
Marchewkowe ciasteczka 233

wszystkiego bez mleka - słowem ideał. Takowe ciasto na pewno wkrótce zrobię, tymczasem jednak ze względu na to iż zalegam chora w domu i nie mam jak iść do sklepu, zadowolić musiałam się ciasteczkami, bo wszystkie składniki były pod ręką :)Składniki:- 2,5 szklanki mąki- 2 duże drobno starte marchewki- kostka masła / margaryny- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- powidła

Kulinarne zapędy Kokosa
Biszkopt z jabłkami i pianką 176

kakao.Gotowe ciasto przełożyć do foremki w dowolny sposób- u mnie było wykładane na przemian białe i kakaowe , a następnie wykałaczką zrobiłam jeszcze dodatkowo takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Wystudzić i przekroić na połowę. Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Podsmażyć , dodać masło i galaretkę [ suchą -bez rozrabiania

Moje domowe kucharzenie
Dymek z pianą i truskawkami 187

bezy... Ciasto bardzo podobne do pleśniaka, jaki robi moja mama, jednak pierwszy raz robiłam je z truskawkami i muszę Wam powiedzieć, że idealnie tu pasują. Inspirowałam się przepisem Majany :) Ja tego typu ciasta uwielbiam jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem... Ciasto:3 szkl. mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 375g masła lub margaryny, 6 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z miłości do słodkości
Rolada bezowa z malinami 249

ciasto wygląda tak: Składniki: 4 białka 125 g cukru 1 łyżeczka octu cukier puder do oprószenia ściereczki Nadzienie: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 120 g malin mrożonych lub świeżych Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem (lub 170 bez), blachę o wymiarach 30×20 wykładamy papierem do  pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka makowe 294

ciasto podzielić na dwie części, obie rozwałkować cienko (2-3mm) podsypując mąką, żeby się nie kleiło - foremkami wykrawać ciasteczka i układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- piec przez około 10 minut w temperaturze 180-190 stopni- po wystudzeniu dekorować Z podanej ilości składników wychodzi około 35 ciastek. Ciasteczka makowe można pozostawić bez

Smakołyki Bereniki
Bezowe serduszko Pavlova z jagodami i grillowaną pomarańczą 138

pieczenia. Odrysować serce wielkości: 18-20 cm i wykładać masę szpatułką, podnosząc brzegi ku górze. Lub 2 małe około 13-14 cm. My wybraliśmy opcje 2 małych serduszek. Jeśli zrobimy serce o dużej średnicy nasza beza będzie niska, jeśli serce będzie mniejsze będzie wyższe i będzie się lepiej prezentować. Wszystko jednak zależy od Waszej wizji :) Piec: 30 minut(...)stopi i piec jeszcze 2 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, nie otwierając go pozwolić bezie wystygnąć (należy uważać na temperaturę ponieważ każdy piekarnik jest inny a beza jest bardzo delikatna i bardzo łatwo ją przypalić, jeśli przez pierwsze 30 minut zauważysz ze beza brązowieje, natychmiast obniż temperaturę. Beza ma wyjść jasno różowa nie brązowa. Brązowienie to oznaka że beza się przypaliła

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania