bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:680/1508)

Tort ajerkoniakowy z bezową wkładką 210

urodziny brata, więc pozwoliłam sobie na odrobinę smaku alkoholowego. Ajerkoniak fajnie wyczuwalny nie powoduje, że masa jest mdła czy słodka, a dżem z czarnej porzeczki fajnie przegryza smak bezy. Przyznam, że tort może wydawać się pracochłonny, jednak dla mnie to była sama przyjemność z "NIM" pracować:). Zapraszam... Skala smaku 10/10 - tort można zrobić nawet dwa dni przed imprezą, smaki dopiero(...)łyżki ciepłej wody Białka ubić na sztywną pianę, dosypać powoli cukier cały czas ubijając, następnie dodawać porcjami żółtka . Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wodę- lekko wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownic i piec  35 min. w temp. 175 C. Po wyjęciu zrzucić biszkopt z 15 cm na podłogę- taki zabieg wyrównuje  biszkopt w tortownicy. Wystudzony

Kubki smaku
Zdrowe ciasto owsiane z truskawkami 226

prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, a do tego można je jeść bezkarnie bo 100 gramowa porcja ma zaledwie 28 kcal, pomagają schudnąć regulując trawinie i przyspieszając przemianę materii. Ciasto jest banalnie proste, nie zawiera mąki, oleju, masła, jedynie 1 łyżkę cukru, na którą z pewnością możemy sobie pozwolić zachowując zdrowy styl życia ;) Doskonałe dla gości lub kiedy po prostu musimy(...)ognia i odstawiamy do wystygnięcia 2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę o wymiarach 20/20 lub podobnych, wykładamy papierem do pieczenia  3. Banana obieramy i blendujemy na mus, za pomocą miksera łączymy z pozostałymi składnikami na spód ciasta i wykładamy nim przygotowaną foremkę, odkładamy ok 1/4 ciasta, dociskamy dłonią tworząc brzeg jak do tarty 4. Na przygotowany spód

Słodki Kompromis
Bezglutenowe odwrócone ciasto limonkowe z bananami, 209

Idealne ciasto na weekend powinno być lekkie, ale i smaczne. Dzisiaj proponuję ciasto odwrócone na białkach z limonką i bananami. Ciasto jest bezglutenowe.Cechą tego wypieku

vaniliowoczekoladowa
Małe co nieco dla amatorów pizzy 356

tego dania. Bez względu na to, czy lubimy pizzę na grubym, czy cienkim cieście, z dużą lub małą ilością dodatków oraz z dodatkiem sosów lub bez, podstawą każdej z nich jest ciasto, dzięki któremu pizza jest smaczna i chrupiąca. Domowa pizza Kiedy najdzie nas ochota na pizzę możemy udać się do ulubionej pizzerii. Kiedy czas nam nie pozwala(...)wyrabiamy ciasto tym lepiej. Jeśli ciasto będzie się zbyt mocno przyklejać do rąk, należy podsypywać mąką. Odpowiednio wyrobione ciasto nie przykleja się i z łatwością odchodzi od miski. Jednolitą kulkę ciasta należy przykryć ściereczką i odstawić na około 20 minut. Zbyt długie odstawienie ciasta do wyrośnięcia spowoduje, że będzie ono pękać. Piekarnik ustawiamy na około 220 stopni, bez termoobiegu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta winna bo idealna do wina 208

czasie jego wyrastania przygotowujemy inne składniki i do pieca! Ci z Was, którzy na bieżąco "śledzą" mój blog pamiętają zapewne, że przepis na razową tartę znajdą tu - klik. Dla tych, którzy są tu pierwszy raz (dziękuję!) mała dygresja - to ciasto jest FENOMENALNE. Nie wymaga mnóstwa pracy, jak większość drożdżowych ciast. Chce tylko sobie poleżeć przez 40 minut w ciepełku, wtedy(...)program góra/dół. Formę do tarty natłuścić masłem, następnie obtoczyć w bułce tartej.  Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę.  Na cieście układać kolejno - kurczaka, szpinak z czosnkiem, pomidory, ser feta. Zalać wszystko mieszanką śmietany i jajka.  Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut. Na ostatnie 5 minut warto włączyć termoobieg z funkcją grzania od spodu

Garniec Magalie
Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym 186

bez względu na rodzaj mąki – będzie pyszne! Drożdżowe koperty z twarożkiem waniliowym Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 4 koperty Składniki Ciasto 150 g mąka orkiszowa 100 g mąka ryżowa 30 g masło klarowane lub olej kokosowy 8 g drożdże instant 75 ml mleko 1 szt jajko 100 g erytrol lub inne słodziwo, NIE ksylitol, bo ciasto(...)żółtko jaja lub mleko kokosowe Sposób przygotowania Składniki na ciasto zagniatamy dokładnie. Zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Składniki na nadzienie dokładnie miksujemy na gładką masę. Ciasto po wyrośnięciu wałkujemy na kwadrat. Wycinamy na 4 kwadraty. Na środku każdego układamy nadzienie i zawijamy boki. Żółtko bełtamy, smarujemy koperty, posypujemy erytrolem. Pieczemy 15 minut

Kucharzyca
KOKOSOWE CIASTO Z KASZY MANNY Z MORELAMI 182

Ciasto z morelami bez mąki... a z kaszy manny orkiszowej z dodatkiem wiórek kokosowych, słodzone cukrem kokosowym. Jest to z pewnością zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych ciast. Jest ono puszyste i smakuje oraz wygląda jakby było to ciasto z mąką - ten kto nie wie, nawet się nie zorientuje 😉 Oprócz tego jest wilgotne, dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego oraz oleju. A całość(...)dopełniają pyszne i zdrowe morele 🍑🍑🍑 Do tego ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a także szybkie - przygotowanie zajmuje tylko 10 minut i do piekarnika. Zaletą jest to, że nie da się go zepsuć. Nie należy ono do słodkich ciast, dlatego idealnie nadaje się na podwieczorek lub deser dla dzieci.    Składniki: 2 szklanki kaszy manny orkiszowej Radix

Kuchnia MagdaLeny
Shrek 215

Przepis zapożyczony z grupy facebookowej "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " . Wymiary blaszki : 37 x 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 - 35 minut Składniki: Biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Wykonanie: Białka ubijamy(...)cukier i cały czas dalej mieszając , dodajemy żółtka , mąki z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 - 35 minut w temp. 180 C. Masa budyniowa: 1 l zielonego soku Pysio ( użyłam 900 ml soku ) 3 budynie śmietankowe bez cukru Wykonanie:  700 ml soku gotujemy w garnuszku . W 200 ml rozpuszczamy

Różne smaki w kuchni
Shrek 556

Ciasto pięknie się prezentuje na stole . Goście będą zachwyceni efektem wizualnym i smakowym :) Przepis zapożyczony z grupy facebookowej "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " .Wymiary blaszki : 37 x 25 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 30 - 35 minutSkładniki:Biszkopt:5 jaj5 łyżek cukru5 łyżek mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczkę proszku do pieczenia2 łyżki olejuWykonanie(...)pieczenia.Wylewamy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 30 - 35 minut w temp. 180 C.Masa budyniowa:1 l zielonego soku Pysio ( użyłam 900 ml soku )3 budynie śmietankowe bez cukruWykonanie: 700 ml soku gotujemy w garnuszku .W 200 ml rozpuszczamy 3 budynie i dodajemy 4 łyżki cukru.Gdy sok zacznie się gotować wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do czasu

Słodkości i nie tylko
Sernik z kandyzowanymi wiśniami na markizowym spodzie 293

moim domu kocha się serniki. Właściwie nie wyobrażam sobie żadnych świąt, rodzinnych spotkań bez tego ciasta. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszny sernik z kandyzowanymi wiśniami na markizowanym spodzie . Sernik prezentuje się naprawdę efektownie po przecięciu, a jego przygotowanie nie powinno przysporzyć Wam żadnych problemów. Polecam spróbować Składniki: (tortownica 24 cm) około 0,6 kg sera(...)króciutko miksujemy. Wyciągamy formę ze spodem z lodówki. Serową masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Na wierzch wykładamy (lekko wciskając) pozostałe połówki kandyzowanych wiśni. Sernik pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Czas pieczenia zależny od piekarnika, około 45 minut. Sernik należy obserwować, powinien pod koniec mieć zarumienione boki odchodzące od formy. Zostawiamy jeszcze na parę minut

Słodkie okruszki
Placek z dyni o pomarańczowym aromacie z sosem toffi 204

ciasto 'chodziło' za mną już od dłuższego czasu, ale jakoś tak wyszło, że kupiona parę dni temu dynia cierpliwie czekała i czekała.I dzisiaj znalazłam czas, by wziąć się za pieczenie, wreszcie! :)Placek jest wilgotny i gumowy (struktura jak w zakalcu), z delikatną nutą cynamonu i gałki muszkatołowej, o wyczuwalnym smaku pomarańczy, a całość polana sosem toffi...... brzmi zachęcająco(...)prawda?!Uwierzcie, brzmi tak samo dobrze, jak i smakuje więc gorąco namawiam Was do upieczenia :)Aaa, i jeszcze coś, placek jest bez glutenu więc kolejny plus dla niego! :)Placek:* dynia- 500 g* mąka kukurydziana- 1 pełna szklanka (można użyć pszennej)* skrobia kukurydziana- 5 łyżek (lub mąka ziemniaczana)* cukier trzcinowy- 3/4 szklanki* sok z całej pomarańczy* jajka- 2 duże* skórka

Kraina Miodem Płynąca
Babka pomarańczowa 294

Coś dla smakoszy puszystych, wilgotnych ciast ucieranych i cytrusowych smaków. Babka palce lizać. Kropką nad "i" jest tutaj lukier pomarańczowy, z nim babeczka nabiera charakteru ;). Bez niego to już nie byłoby to samo ;). Polecam na zbliżające się święta wielkanocne, ale oczywiście nie tylko. Do niedzielnej kawki/herbatki też będzie wspaniała :). Składniki: 220 g mąki pszennej 130 g mąki ziemniaczanej(...)łyżki soku z pomarańczy opcjonalnie - skórka otarta z pomarańczy Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę. UWAGA: Jeżeli chcemy uzyskać naprawdę bardzo puszystą i pięknie wyrośniętą babkę, poświęćmy tej czynności sporo czasu - ucieranie masła

Opowieści z piekarnika
Bezglutenowe ciastka z mąki teff 223

bez glutenu z mąki teff. Do miski przesiać mąkę teff oraz mąkę kukurydzianą. Dodać sól, cukier, otartą skórkę z limonki oraz proszek do pieczenia. Do osobnej miski wbić jajko, dodać mleko oraz sok z limonki. Wymieszać. Odstawić na pięć minut. Do suchych składników z pierwszej miski dodać mokre składniki z drugiej miski oraz żurawinę. Dodkładnie wymieszać. Gotowe ciasto

mecooks
Brownie z fasoli 295

bez żadnych grudek, składniki powinny dobrze się połączyć. Dodajemy jajka i miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Do masy dodajemy sodę, cukier, kakao i rozpuszczoną czekoladę, mieszamy wszystko lub miksujemy na gładką, jednolitą masę. Na koniec dodajemy bakalie i jeszcze raz mieszamy. Przelewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia

Ciastkozercy
Mazurek kajmakowy z bezami 286

bezami. Mazurek jest bardzo tradycyjnym ciastem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Maślany spód, pyszny krem kajmakowy oraz mini beziki. Cudownie! Taki mazurek na kruchym spodzie najlepiej upiec w kształcie jajka. Jeśli nie macie foremki do wycięcia jajka o długości 22 cm, możecie śmiało wydrukować wzór jajka na drukarce i odrysować go na papierze do pieczenia. Mazurek może

AniaGotuje.pl
Muffinki z wilgotną masą makową z bakaliami HELIO 230

bez termoobiegu. Mieszamy w większej misce wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, suchy mak, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy roztrzepane widelcem jajka oraz resztę składników, czyli olej i mleko/wodę, mieszamy. Jeśli zostaną jakieś grudki, nie przejmuj się, muffinki dzięki temu będą bardziej wilgotniejsze. Gotową formę na muffinki wykładamy papilotkami, można użyć silikonowych foremek. Nakładamy łyżkę ciasta

Zasmakuj Kuchni
Chlebek jaglany z jabłkiem 163

ciasto). Wypróbowałam go z dodatkiem domowego śliwkowego dżemu a innym razem z masłem orzechowym i przyznam, że zakochałam się w tych połączeniach😍 Ogólnie sam chlebek jest również smaczny, ale wiadomo, jak ktoś jest łakomczuszkiem to bez dodatku się nie obejdzie😆 Składniki: (mała keksówka) -300 g mąki jaglanej -2 jabłka  -3 łyżki miodu/cukru/słodzika -2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zdrowie i pysznie na talerzu
CZEKOLADOWE CIASTECZKA 190

ciasto zacznie odstawać od boków miski i gromadzić się w kulkę jest już gotowe. Rozwałkować i wałkiem wycisnąć wzorki. Powycinać kółka, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 min w temp. 175 stopni (z termoobiegiem). Przygotować nadzienie: utrzeć serek z cukrem pudrem. Połowę przestudzonych ciasteczek posmarować masą serową (ja wycisnęłam szprycką) i przykryć pozostałymi krążkami bez

Pieguskowa Kuchnia
Zapiekanka hamburgerowa 269

bez uszczerbku dla smaku, odgrzać ją na drugi dzień. Dzisiejsza propozycja wymaga jednak trochę więcej wysiłku niż standardowe zapiekanki. Co prawda samo przygotowanie mięsa nie trwa długo, ale trzeba poczekać, aż ciasto drożdżowe na bułeczki wyrośnie. Uwierzcie mi jednak, WARTO! Co do przepisu to znalazłam go na jednym z blogów i tak mi się spodobała koncepcja pieczenia bułeczek

PatiGotuje
Rabarbarowe z budyniem i migdałami 612

pieczenia. 2/3 ciasta wykładam na spód blaszki, można zetrzeć ciasto na tarce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20 minut. Wyjmuje blaszkę i studzę. Na zimne ciasto wykładam zimny budyń Rabarbar kroję na kawałku, myję i osuszam. Przekładam do miski posypuję cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładam na budyń, i ścieram resztę ciasta na tarce. Migdały(...)bez skórki mielę w blenderze. Posypuję ciasto z wierzchu. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni góra dół  na 35 minut aż ciasto się zrumieni

wesoła kuchnia
Fit sernik na zimno z musem rabarbarowym 285

ciasto wyszło lepsze niż się spodziewałam, a miałam tylko jakoś spożytkować zalegający w lodówce serek homogenizowany. Wszystkie smaki doskonale się uzupełniają, od słodyczy spodu na bazie płatków owsianych, daktyli kakao, po nutę serową i lekko kwaśny mus z rabarbaru – po prostu bajka. Spód na tyle mi smakuje, że stwierdziłam, że będzie fajną bazą do zdrowych batoników bez pieczenia

Fabryka pomysłów
Proste ciasto z płatków owsianych z kiwi (bez cukru, bezglutenowe) 271

ciasto wygląda niepozornie, ale jest pyszne, mięciutkie i wilgotne. Poza tym jest zdrowe, bo bez dodatku cukru. Idealne na przekąskę do pracy czy szkoły. Polecam! Składniki (na formę o wym. 21x21 cm) : 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych przez godzinę) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Domowa Cookierenka Agi
Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami 162

uproszczona bez zakwasu. Porcja na jedną keksówkę. Składniki ciasta: ½ kg mąki (u mnie żytnia razowa i orkiszowa jasna) 2 łyżki zaczynu 1 szklanka ziaren (słonecznika, dyni, siemienia lnianego) 1 i ½ łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej 2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Składniki zaczynu na pierwszy bochenek: 2 kromki pieczywa na zakwasie 3 łyżki wody Przygotowanie zaczynu: Jeżeli pieczemy chleb(...)dokładnie mieszamy. Odkładamy 2 łyżki mieszanki chlebowej do słoika i wkładamy do lodówki. Zaczyn na kolejny bochenek będzie gotowy po 2 dniach. Keksówkę o wymiarach 30x11 wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin. Pieczemy w piekarniku nastawionym na funkcję termoobiegu, nagrzanym do temperatury 180-190 stopni, przez około 1 godzinę

Moja Mama Gotuje
CIASTECZKA ORZECHOWO-CYNAMONOWE 184

celu malaksera, dodaję również całe orzechy włoskie, bez skorupek oczywiście- siekają się podczas mieszania składników). Dodajcie jajo, szybko zagniećcie ciasto. Uformujcie z niego wałek, obwińcie folią spożywczą (lub aluminiową) i włóżcie na 1-2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzejcie do 180 st.  Wyciągnijcie z lodówki wałek ciasta, odwińcie z folii. Ciasto pokrójcie na mniej więcej półcentymetrowe plastry- ciasteczka(...)Ciasteczka ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczcie do zarumienienia brzegów (około 15-18 minut). Studźcie na kratce. pomysł znalazłam na e-stronach Kukbuka

OliveandThyme
Pudding lniany z czekoladą 186

bez powodu przez niektórych nazywane polską chia. Są źródłem błonnika, witamin grupy B, A, E, magnezu, cynku, żelaza oraz kwasów omega-3. Mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, wzmacniają włosy, poprawiają wygląd skóry, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi. Takie małe, a tyle dobra mają w sobie!  Najczęściej dodaję je do ciasta, gdy piekę chleb

Obiad gotowy
Kruchy ze śliwkami 279

zupę śliwkową. Powiedziała, że jest pyszna. Kto wie, może się kiedyś skuszę na taki eksperyment. A Wam dziś polecam pyszne ciasto kruche ze śliwkami. Jeśli nie macie śliwek świeżych, bez problemu w sklepie można kupić mrożone. Co prawda smak nie jest identyczny, bo już nie poczuje się smaków lata, ale naprawdę warto! Spróbujcie(...)CZAS: powyżej 60 min        -PORCJE: 20   Kruchy ze śliwkami inaczej CIASTO 2 i 3/4 szklanki mąki zwykłej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 3 jajka DODATKOWO 1 kg śliwek 3 łyżki cukru cukier puder do posypania Obie mąki razem z proszkiem

Gotuję Testuję
Sernikobrownie pomarańczowe 365

Połączenie brownie i sernika. Jest to modyfikacja wcześniejszego przepisu na brownie z serem i truskawkami (przepis znajdziecie tutaj ). Dodatek skórki pomarańczowej i powideł śliwkowych dodaje świątecznego

Bullio
Ciasteczka dyniowe z kardamonem, pomarańczą i cynamonem 206

ciasto podzielić na małe kawałki (resztę przechowywać w lodówce) i formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach i lekko spłaszczać. Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez 13 - 15 minut. Wyciągnąć blachę z ciastkami i całkowicie ostudzić. Ostudzone ciastka smakują bardzo dobrze bez

Calzonella.com
Ciasto marchewkowe 251

marchewkowe jest wilgotne i puszyste. Bardzo smaczne, a dodatkowo zdrowe.  Do ciasta można zrobić prostą polewę ze słonego serka, ale bez niej jest równie pyszne. Tą samą polewą można także przełożyć ciasto i otrzymać tort marchewkowy. Ciasto marchewkowe  Składniki : ·   1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki) ·   2 jajka ·   200g cukru pudru(...)drobno orzechów  ·   75 g ananasa z puszki  ·   50 g wiórek kokosowych  ·   200g mąki  ·   łyżeczka cynamonu  ·   pół łyżeczki proszku do pieczenia  ·   szczypta soli  Wykonanie :  Jajka ubić wraz z cukrem pudrem na gładką masę. Powoli dodać olej i dalej ubijać. Marchewkę utrzeć na tarce o małych oczkach

Aromatyczne Podróże
Polisada babci Basi 247

Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta

Pysznosci Babci Basi
Karpatka z malinami 193

bez masła a na bazie budyniu i śmietanki z soczystymi świeżymi malinami o idealnej konsystencji, wspaniałym smaku i eleganckim wyglądzie. Smaczny wypiek na letnie przyjęcie. Całość jest słodka a zarazem orzeźwiająca. Jednym słowem powiem nieskromnie …pyszna ! Składniki: Ciasto parzone: 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki szczypta soli 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem

Wanilia i Kardamon
Ciasteczka fitness 184

Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 14 ciastek Porcje 14 ciastek Składniki 2 szklanki mąka owsiana 1 łyżeczka proszek do pieczenia 2 łyżki olej rzepakowy 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 1/3 szklanki rodzynki 2 łyżki pestki słonecznika 2/3 szklanki jogurt naturalny 2-3 łyżki wody Sposób przygotowania Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy do uzyskania dość zwartego ciasta

Kucharzyca
Mini mazurki z masą orzechową i marakują 218

bezstresowe ;)     Czas przygotowania: Porcje: 12-15 szt. Składniki: Foremki z kruchego ciasta  350 g mąki pszennej 200 g zmrożonego masła 60 g cukru pudru 4 żółtka  1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki masła do posmarowania foremek mąka do posypania blatu i foremek Nadzienie Masa orzechowa

SzczyptaSmaQ
Placuszki bananowe z chrupiącą orzechową posypką. 186

pieczenia, cukier, rozgniecione banany a także wlewamy mleko, olej i żółtko. W drugiej misce ubijamy białko na sztywną pianę. Kiedy białko mamy ubite wtedy miksujemy składniki z drugiej miski zaledwie do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy łyżką. Orzechy rozdrabniamy. Patelnie rozgrzewamy. najlepiej bez oleju ale delikatnie możemy ją posmarować. Wykładamy porcje ciasta

Radość kipiąca uśmiechem.
Bezy - przepis podstawowy 404

Klasyczne śnieżnobiałe bezy. Warto mieć je zawsze w domu pod ręką, z ich małą pomocą można bowiem wyczarować wiele przepysznych deserów. Dzięki długiemu suszeniu w niskiej

maniapieczenia
ciasto pleśniak 697

składniki na ciasto kruche: 390 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g cukru 200 g masła 5 jajek 1-2 łyżeczki kakao 1 i 1/2 łyżeczki

Domowy Smak Jedzenia
Chleb buraczany na zakwasie czyli Styczniowa Piekarnia 250

Ciasto wykładamy na ciepłą blachę lub do formy, ja wrzuciłam go do gorącego garnka, i wstawiamy do piekarnika. Dolać więcej wody (pominęłam), aby utworzyło się więcej pary i obniżyć temperaturę do 200 st. C.  Pieczemy chleb przez 30 – 40 minut, aż postukany w dno wydaje głuchy dźwięk. Ja mój piekłam pod przykrywką 15 minut a potem dopiekałam bez

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik ze złotą rosą 249

kroiłam i podawałam gościom :) Niestety, ale nie zdążyłam sfotografować efektu końcowego:) Zakupy na ten sernik zrobiłam w sklepie internetowym frisco.pl , wszystkie produkty na drugi dzień miałam już w domu, bez zbędnych kolejek w sklepie, marnowania czasu i wyrywania sobie produktów z rąk :) W tym supermarkecie znajdziecie szeroki wybór asortymentu od alkoholu po nabiał, a ceny zbliżone do tych(...)Beza 5 białek, 0,5 szkl cukru, ciasto kruche : 225 g mąki, 100 g cukru, 100 g margaryny, 1 jajko. Przygotowanie: 1. Przygotuj kruche ciasto: 100 gram   margaryny posiekaj, wymieszaj z mąką i cukrem pudrem, dodaj jako, zagnieć jednolite ciasto i włóż je do lodówki na 25 - 30 minut. Rozwałkuj je cienko i wylep formę wyłożoną papierem do pieczenia

Aga w kuchni
Chleb Domowy Mieszany na Zaczynie 206

mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba Foremkę  wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 25 minut – piekarnik(...)ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :) W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb Domowy Z Płatkami Owsianymi i Miodem 235

Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba foremkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut – piekarnik(...)ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :) W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pizza serowa 162

ciasto mamy gotowe to wałkujemy go na koło i lekko zawijamy brzegi. Pizzę smarujemy naszym sosem pomidorowym, a następnie dajemy pokrojoną w plasterki mozzarellę i po kolei kroimy kolejne sery, a fetę kruszymy rękami. Wierzch pizzy posypujemy startym parmezanem. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni (grzałki góra/dół bez termoobiegu na środkowej półka) i pieczemy

Kuchenne Wariacje
Migdałowe kule z amaretto 192

Bez awantury się nie obeszło. Wróciła Hania z warsztatów tanecznych w sobotę i od progu: a pierniczki już są? ja jak to są: przecież mamy razem piec. Eeeeej, ale ja nie chcę piec, ja chcę dekorować! I Franioł _Gumowe_Ucho już stoi i klepie: ja chcę piec pierniczki, ja chcę! Mówię: no dobrze, idźcie się pobawić, ja zagniotę ciasto

bistro mama
Wytrawny tort czekoladowy z pomarańczą! 202

bez czekolady. To taki słodki przyjaciel. Na wyciągnięcie ręki. Jeśli tak samo jak ja, uwielbiasz połączenie pomarańczy z gorzką czekoladą, to ten kawałek tortu jest dla Ciebie. Częstuj się :) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru 4 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasteczka pełnoziarniste. 171

klejące ciasto.. Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm ,najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie. Wycinać szklanką lub foremką ciastka. W każdym ciastku wykałączką porobić małe dziurki. I to zadanie właśnie należało do mojej córki.Wyłożyć na natłuszczoną lekko blachę, piec około 15 minut w temperaturze 180 ºC. Po ostudzeniu ,pędzelkiem pomalować je po stronie bez dziurek

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik intensywnie waniliowy. 164

wody 5 łyżek cukru pudru rodzynki     Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy za pomocą miksera, aż powstaną grudki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ciasto.      Równomiernie rozsypujemy i dokładnie dociskamy do blaszki.      Wanilię przecinamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyskrobujemy ziarenka, wkładamy wszystko do garnka, dolewamy(...)przygotowany spód ciasta wylewamy masę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50-60 minut (aż się ładnie zarumieni). Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zostawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto jest już zimne przygotowujemy polewę. W małym garnku rozpuszczamy składniki polewy, na końcu dodajemy rodzynki i jeszcze ciepłą polewamy ciasto. Można również kupić gotowe

Rozpustne gotowanie
Bułki słodkie z truskawkami bez drożdży 520

bez nich i tak powstały te pyszności :D. Smakują rewelacyjnie posypane cukrem pudrem, polane lukrem, bądź z dodatkiem bitej śmietany. Nie ma co czekać, ponieważ niedziela już się kończy ...Do dzieła :D Składniki: na około 8-10 szuk 2,5 szklanki mąki pszennej + dodakowa mąka do opruszenia blatu i posypania ciasta  2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

KreatywnePiny
Domowe paluszki grissini 171

czasie uderz pięścią w ciasto (by wypuścić z niego nagromadzone pęcherze powietrza). Ciasto rozwałkuj na prostokąt (mniej więcej o wymiarach 20x35cm), a następnie pokrój na ok. 25-30 pasków. Rękami utocz z każdego paska wałeczek i rozłóż je na blaszce wysmarowanej oliwą (można też piec na papierze do pieczenia). Piecz w 180 stopniach przez ok. 35 minut (aż będą

Mania Wypiekania
Rolada jagodowa 324

lekkiego zrumienienia. 9. W międzyczasie rozłożyć na blacie kuchennym czystą lnianą ściereczkę i posypać ją cukrem. 10. Wyjąć ciasto z piekarnika i przełożyć je na przygotowaną ściereczkę, papierem do pieczenia do góry. 11. Delikatnie odkleić papier do pieczenia i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. 12. Pozostawić zwiniętą roladę do całkowitego ostygnięcia. Masa jagodowa: Przygotować(...)tego przepisu. 13. Roladę rozwinąć. 14. Rozsmarować krem jagodowy zostawiając 2 cm margines wzdłuż dłuższego boku. Ponownie zwinąć (już bez ściereczki). 15. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać roladę cukrem pudrem. Źródło/ Inspiracja: kuchniaaleex.blogspot.com (rolada

Domowa Cookierenka Agi
TORCIK BANANOWO-KARMELOWY 184

bez okazji. Było robione na urodziny mamy. A ciasto dla mamy musi mieć w sobie to, co mama lubi. A mama lubi słodkości, lubi banany, lubi karmel. Nic więcej chyba już nie trzeba ;) Wszystkiego najlepszego Mamo!  TORCIK BANANOWO-KARMELOWY przepis własny // forma 18x18cm ~3 jajka ~3 łyżki mąki pszennej ~3 łyżki cukru ~łyżeczka proszku do pieczenia ~300g

chili & sugar
Słodko- słone ciasto czekoladowe 165

ciasto jest bardzo wilgotne w środku inspiracja Składniki: 500g serka wiejskiego 3 jajka 6 łyżek otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do p. stewia wg. smaku  Sposób przygotowania: Serek wiejski dosładzamy stewią wg. smaku dodajemy pozostałe składniki i wszystko miksujemy wkładamy do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Rolada zyg-zak z truskawkami 496

bez specjalistycznego sprzętu i wyszukanych technik. Wystarczy użyć 2 barwników…. Albo jednego kontrastującego z naturalnym kolorem ciasta…. Albo w ogóle nie używać barwnika, a jedynie jedną część zabarwić kakao. Przepis na brytfankę wielkości 30x41 cm. Ciasto na roladę (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): 4 jajka 125 g mąki 125 g drobnego cukru do wypieków szczypta proszku do pieczenia

Trzeci talerz
BABKA TULIPAN 208

bez dobrej babki, więc dzisiaj mam dla Was przepis na babkę tulipan. Jest to ciasto czterosmakowe, puszyste i naprawdę smaczne. Jest też dość proste i pełne niespodzianek...za każdym razem wychodzi inny wzór. Jeżeli podobają się Wam takie kolorowe ciasta, to polecam jeszcze sprawdzić przepis na ciasto kantyczka . W zeszłym tygodniu dostałyśmy paczkę od firmy Bakalland :). Przy okazji pieczenia

Przepisy Aleksandry
Zapraszam na śniadanie: Chałka 173

ciasto i zapleść z niego warkocze. Zrobić kruszonkę: do roztopionego masła dodawać po łyżce cukru i mąki. Po pewnym czasie mieszanka powinna zacząć przypominać grudkowatą kruszonkę. Wyplecione chałki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Odstawić na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów do podrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Francuskie nadziane marchewy 199

bez cukru) 3 łyżki cukru 3 żółtka 400ml mleka Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wszerz, w paski około 1 – 1 ½ cm grubości. Następnie zawijamy je spiralnie na foremki do rurek, zlepiając końcówkę ciasta. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając między nimi kilku centymetrowy odstęp. Gdy wszystkie ciastka są zawinięte, smarujemy je rozmąconym jajkiem z mlekiem. Następnie pieczemy

Smakowy Raj
Sernik FIT na otrębowym spodzie 345

otrąb (u mnie żytnie) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki fruktozy(opcjonalnie) 2 łyżki karobu/kakao 4 łyżki jogurtu naturalnego Wszystko mieszamy i pieczemy w okrągłej formie mniej więcej 10 minut w 190 stopniach. Masa serowa: 300 gramów serka homo naturalnego 1 galaretka owocowa (najlepiej bez cukru) 300 g truskawek Galaretkę zalewamy 300 ml gorącej wody(...)mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z serkiem i wylewamy na wystudzony spód. dekorujemy truskawkami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Całe ciasto zawiera: 1039 kcal, 50,6 g białka, 30,3 g tłuszcze, 154,6 g węglowodany, 33,3 g błonnik

Powiedz dietom nie
Lekki sernik z nutą pomarańczy (116 kcal) 248

bez słodyczy Od jednego kawałka takiego serniczka na pewno się nie przytyje, jeśli ciasto uda nam się podzielić na 21 porcji, będzie on miał tylko 116 kcal. Składniki: Na biszkopt: 4 jaja pół szklanki cukru pudru (60 g) pół szklanki mąki kukurydzianej (60 g) 1/4 szklanki mąki pszennej (35 g) łyżka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia

e-PrzepisyKulinarne
Szarlotka sypana 196

Bez potrzeby wyrabiania ciasta i innych skomplikowanych czynności.  Wystarczy obrać jabłka, zetrzeć je na tarce, wymieszać mąkę z innymi składnikami, poprzekładać na przemian i gotowe :) Składniki: (na tortownicę o średnicy 23cm) -1,5 kg soczystych jabłek -200 g margaryny -1,5 szklanki mąki -1,5 szklanki kaszy manny -1 szklanka cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

KasiekGotuje
Chleb z dynią na zakwasie żytnim 216

byłoby opanować ciasto bez formy, ale za to jego miąższ okazał się przyjemnie wilgotny i wytrzymał względnie świeży przez 3 doby. Jeśli została Wam resztka dyni, z którą nie wiecie co zrobić, to jest to przepis dla Was.Składniki:na zaczyn:200g mąki pszennej chlebowej40g zakwasu żytniego150ml wodyna ciasto właściwe:cały zaczyn425g puree z dyni (pieczemy pokrojoną w grube

W kuchni wieczorem
Babeczki z truskawkami 223

spód. Piec przez około 20 minut na złoty kolor, ostudzić. Truskawki wymyć i pokroić na drobną kostkę (fot.2). Przesypać obficie cukrem i odstawić w chłodne miejsce. Przygotować polewę z Tortenguss rot wg instrukcji na opakowaniu. Jest to czerwony zagęstnik do zalewania owoców. Dzięki niemu owoce na cieście będą pięknie lśniły i długo zachowają świeżość. Jest on dostępny bez problemu

Świat Ciasta
Tort płatkowy 198

waniliowego bez cukru 800 ml mleka 6 łyżek cukru 250 g miękkiej margaryny Składniki na polewę karmelową:125 g cukru 30 g miodu naturalnego 200 g śmietany kremówkiJajka utrzeć stopniowo dodając cukier przeznaczony na ciasto. Następnie ubijać na parze, aż do uzyskania gęstego, jednorodnego kremu. Dodać przesianą mąkę i ostrożnie wymieszać. Przygotować 6 odcinków papieru do pieczenia

Świat Ciasta
Lubicie brukselkę...? 266

bez pieczarek, które wydają się być dla brukselki wymarzonym wręcz towarzystwem (a przynajmniej bardzo popularnym). Pozmieniałam jednak w przepisie bazowym sporo: sięgnęłam po moje ukochane ciasto kruche z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich, dodałam zakupiony wraz z brukselką kurzęcy biust, pozmieniałam proporcje zalewy jajecznej, doprawiłam tak, żeby mi pasowało - i po niecałej godzinie pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 212

wiśniowego bez owocówMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej, zmiksować.Mąkę przesiać, wymieszać z solą i sodą. Dodawać partiami do ciasta na zmianę z maślanką. Na końcu wlać ocet, dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec(...)wodę na szkło umieścić w garnuszku. Podgrzewać na średniej mocy palnika, nie mieszając, aż zacznie się karmelizować przy brzegach. Natychmiast zdjąć z palnika, przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić na grubość 1-2 mm. Zostawić do całkowitego zastygnięcia, a następnie połamać na ostre kawałki.Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem pudrem i amaretto. Nałożyć szpatułką na babeczki. Każdą

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania