wrzucić coś z pieczenia ciasta. Z racji, że piekarz ze mnie taki, jak z koziej dupy reisetasche, proceder ten możliwie od siebie oddalałem. Dlatego, gdy przyjaciel zaproponował mi umieszczenie gościnnego wpisu z zakresu wypieku chleba, bardzo chętnie na to przystałem. Tym bardziej, że podejście facet ma typowo męskie: ma być szybko, sprawnie, skutecznie. I bez zbędnej rozpierduchy, żeby(...)kranu do jakiegoś pojemnika. Dodajemy do tego drożdże, cukier i mieszamy. 2. Bierzemy dużą miskę, stawiamy na wagę kuchenną, żeby odmierzyć mąkę. W doborze mąki tkwi całe sedno pieczenia chleba, jego smak będzie zależał głównie od tego. Generalnie nie ma znaczenia z jakiej mąki zrobicie chleb, i tak powinien być jadalny. Ja zawsze mieszam 3 rodzaje rodzaje mąki
manslogblogNajlepsze na ciepło z rozpływającym się masełkiem... Składniki (12 sztuk): Chlebki: 350 g mąki + spora ilość do podsypywania 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g jogurtu greckiego 100 g mleka Masło czosnkowo-ziołowe: 2 ząbki czosnki 40 g masła zioła: tymianek, cząber, rozmaryn, najlepiej świeże Przygotowanie ( w zależności od patelni(...)Stopić masło, dodać rozduszony czosnek i zioła (bez łodyg) chwilę potrzymać na małym ogniu aby masło przeszło czosnkiem i przyprawami - Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Podzielić rozwałkowane ciasto na pół a następnie obie połówki na 6 części - Ulepić kulki ( powinny być wielkości piłki golfowej) z każdej z 6 części ciasta - Kulki rozwałkować na placki grubość 3 mm - Placki
Pora na pora i pomidoraCzekoladowa beza z malinami i borówkami – Dzisiaj zapraszam na pyszną, mocno czekoladową, słodką bezę. Ozdobiona jest niesłodzoną śmietanką i owocami. Bardzo aromatyczna, cudownie pachnie podczas
Mała Cukierenkaoleju kokosowego 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 szklanka wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego Przygotowanie: Miksując jajka powoli wlewać olej i mleczko kokosowe. Gdy będzie jednolita płynna konsystencja miksując, stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Miksować do czasu, aż znikną wszelkie grudki. Dodać wiórki kokosowe, ich ilość może być(...)łyżeczką ciasto, robić kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, kulki z góry spłaszczać, nadając kształt ciasteczek. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 - 20 minut. Studzić na kratce. Ciasteczka najlepsze są na drugi dzień, jeśli oczywiście zostaną. Zaraz po wystudzeniu są lekko miękkie. W przepisie można pominąć proszek do pieczenia
Kuchcik gotujemasła - duża łyżka mąki ziemniaczanej Beza: - 3 białka - pół szklanki cukru Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałkujemy, najlepiej miedzy foliami, wykładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułka tarta lub mąką, wyrównujemy brzegi, nakłuwamy widelcem spód i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni(...)ubijamy ok 5 minut, masa bezowa będzie dość sztywna, wykładamy ją na jabłka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni, pieczemy 35 minut, po 10 minutach pieczenia przykrywamy wierzch folią aluminiową żeby beza się nie spiekła za szybko, na 5 minut przed końcem pieczenia ściągamy folię. Po upieczeniu studzimy i Smacznego
Wypieki ReneCiasto podzielić na 3 części. Spód formy (21x37 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180*C. Pozostawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia. 3 część ciasta wykleić w formie i odstawić. Masa orzechowa: Margarynę roztopić z miodem(...)ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Krem: 2 szklani mleka zagotować z cukrami. Do pozostałego mleka wsypać mąki, dodać żółtka i dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko. Zagotować. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Do formy przełożyć pierwszy placek (bez
Malinowo w kuchniryżu , który gotowałam do gulaszu [bardzo szybki pomysł na obiadek] i w końcu postanowiłam wypróbować przepis na chleb z ryżem, a znalazłam tutaj ..Ja co prawda piekłam w multicookerze, ale to bez różnicy..pyszny chlebek, smaczny nawet na drugi dzień ..na zdjęciu krojony na ciepło... 350 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant(...)ryż i wystudzić.Mąkę wymieszać z solą i drożdżami, dodać ryż i powoli wlewać wodę.Zagnieść ciasto i przełożyć do misy multicookera ,ustawić program Yogurt - na 1 godzinę do wyrośnięcia .Ustawić program Bake na 2 godziny ,temperatura 180 stopni. Po połowie czasu pieczenia chleb przewrócić na drugą stronę.Po upieczeniu wystudzić na kratce. Przepis zacytuję też za autorką
Moje domowe kucharzeniewww.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 160g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku Krem kokosowy: 900ml mleka 250g cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru 80g mąki pszennej (użyłam(...)gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mak i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika
Mała Cukierenkasera chudego białego Emilka 2 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru aromat śmietankowy/waniliowy 20 (rozkruszonych) tabletek STEWII/fruktoza Spód: 6 łyżek otrębów 4 łyżki mleka 0,5% 1 jajko 1 łyżeczka kakao 4 (rozkruszone) tabletki STEWII/fruktoza 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Spód: Jajko roztrzepujemy, dodajemy otręby, mleko, kakao, proszek(...)STEWIĘ i mieszamy masę odstawiamy na bok na około 10-15 minut aż otręby spęcznieją Masa serowa: Wszystkie składniki na masę miksujemy Cała tarta: Ciasto otrębowe wykładamy na dość małą (około 20cm średnicy) okrągła blaszkę pokrytą papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika na około 10 minut, temperatura 200 stopni, po upływie 10 minut wyciągamy ciasto
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdnem, która nadaje się do smażenia bez dodatku tłuszczu (ceramiczną, teflonową, żeliwną). Na bardzo gorącą patelnię wykładamy rozwałkowany placek i pieczemy przez 2,5-3 minuty na jednej stronie, po czym przekładamy na drugą stronę i dopiekamy jeszcze 1,5-2 minuty. Zdejmujemy upieczony placek na talerz, przykrywamy bawełnianą ścierką, wałkujemy i pieczemy kolejny. Gorące placki układamy jeden(...)ścierką – dzięki temu zostaną miękkie. Można jeść je ciepłe, zaraz po upieczeniu, smakują też na zimno. Bez problemu można je odgrzać, np. w opiekaczu czy na grillu kontaktowym. Zaraz po upieczeniu można też je zamrozić – przełóżcie chlebki warstwami papieru do pieczenia i włóżcie do woreczka z grubej folii przeznaczonego na mrożonki. Odmrażamy je w lodówce i odgrzewamy
Karo in the KitchenPrzyzwyczajona do pieczywa drożdżowego, sceptycznie podchodziłam do przepisu, w którym za wyrastanie ciasta odpowiada proszek do pieczenia. Nie podobała mi się jeszcze obecność rodzynków w większości szkockich przepisów. Jednak za namową Maćka wydłubałam je z przepisu ;) i przystąpiłam do dzieła. Jakie wrażenia? Bardzo, ale to bardzo pozytywne. Smakują idealnie z dodatkiem domowego dżemu i/lub masła. Nie są to tradycyjne(...)ktoś zapytałby mnie za co lubię szkockie scones, to bez wahania odpowiedziałbym "za chrupiącą skórkę!" :) Składniki: 250 g mąki pszennej 100 ml mleka 1 jajko 40 g cukru pudru 50 g masła (schłodzone) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli garść rodzynków (pominęłam) Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier przesiać przez sito. Dodać pokrojone
zadanie-gotowanieSkładniki na kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami na tortownicę o średnicy 28 cm CIASTO: 300 g mąki pszennej 100 g obranych i zmielonych orzechów laskowych (ewentualnie migdałów lub innych orzechów) 250 g masła 2 żółtka 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej 1 łyżka rumu (można pominąć) szczypta(...)czarnych i czerwonych porzeczek) 150 g cukru 1 jajko 40 g proszku budyniowego (waniliowego) bez cukru 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej 420 g jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 4 łyżki bułki tartej Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy zmielone orzechy, cukier, kandyzowaną skórkę pomarańczową lub cytrynową, sól, mieszamy
Rozpustne gotowaniePhiladelphia Składniki: Ciasto: 1 i 1//3 szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna lub mieszanka bezglutenowa: mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana) 3/4 szklanki cukru brązowego (może być zwykły) 3 jajka 1 szklanka oleju (u mnie słonecznikowy tłoczony na zimno) 2 szklanki startej na drobnej tarce surowej marchewki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów(...)obroty miksera. Delikatnie mieszając łyżką dodaj tartą marchew a następnie orzechy. Blaszkę o wymiarach 21x21 cm lub tortownicę o średnicy 23 cm posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz około 1 godzinę a następnie pozostaw do całkowitego wystudzenia. Do miksera włóż miękkie masło i ucieraj przez kilka
Moja Mama Gotujemiodowy w smaku. Nie wymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje już w dniu pieczenia! Wierzch piernika polecam polać domową, błyszczącą polewą czekoladową, która idealnie się kroi (bez kruszenia). Zachęcam do pieczenia 😋 Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm: piernik 1/2 kostki masła (100 g) 1 szklanka zwykłego cukru (200 g) 3 płaskie łyżki gorzkiego(...)sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia do przełożenia 1 mały słoik powideł śliwkowych (250-300 g) polewa czekoladowa 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 płaski łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wrzącej wody do dekoracji 3-4 łyżki płatków migdałowych podrumienionych na suchej patelni Najpierw przygotować ciasto : masło rozpuścić w rondelku. Dodać do niego
Ugotowaćcukrem na jasną, puszystą masę. Powoli wlewać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Dodać mąkę i dokładnie połączyć. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę czekoladową, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. Wystudzić. Masa serowa: 350 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 60 g cukru 2 żółtka 1 mały budyń waniliowy(...)masła 50 g cukru 30 g mąki pszennej 1 łyżka kakao Wszystkie składniki umieścić w misce, palcami wyrobić kruszonkę. Na wystudzone ciasto wyłożyć gęsty dżem wiśniowy, wyłożyć masę serową, wyrównać. Na ser delikatnie wyłożyć piankę. Posypać czekoladową kruszonką. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewy