bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:556/1508)

PROSTE CIASTO CYTRYNOWO-JOGURTOWE 204

wszystko zawarte jest w nazwie... proste... cytrynowe.... z dodatkiem jogurtu i baaardzo smaczne. Bez kremu, dżemu, owoców, zupełnie zwyczajne, takie do popołudniowej herbatki. Wilgotne - przez dodanie oleju, delikatne od jogurtu i pachnące skórką cytrynową...Składniki:2 1/2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru1 łyżka drobno startej skórki z cytryny3/4 op. jogurtu greckiego (400g)1/2 szkl. oleju(...)jajkami, wanilią, dodając po kolei porcjami jogurt grecki, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej oraz otartą skórkę z cytryny i aromat cytrynowy. Dokładnie mieszamy.Przelewamy do nie dużej foremki (tortownicy), gdyż porcja nie jest zbyt duża. Pieczemy w temp.180-185st ok 50 minut, sprawdzając czy ciasto jest upieczone suchym patyczkiem

Walijskie Pichcenie
Muffinki dyniowe 217

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka tartej dyni Jajka rozmieszać miotełką, połączyć z olejem i mlekiem. W drugiej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier i tartą dynię. Mokre składniki połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury

kuchnia doski
Drożdżowa strucla orzechowa 195

cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoją objętość . W misce umieszczamy pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość(...)białko Składniki (bez białka) na nadzienie dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną p i a nę i delikatnie łą c zymy z ma s ą. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na prostokąt o  krótszym boku długości naszej formy. Ciasto smarujemy nadzieniem orzechowym. Zwijamy jak roladę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy struclę i ostawiamy

Chocolate Muffin Blog
Ciasto Jamajka 250

tarce. Trafiłam na ciasto Jamajka na  tym  blogu, troszkę je zmieniłam m.in. nie dodawałam serka mascarpone, bo go akurat nie miałam ale mimo jego braku wyszło rewelacyjne. Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa bananowa: 5-6 dużych bananów(...)białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, ubijać dalej. Następnie dodać żółtka i miksować jeszcze chwilę. Mąkę, kakao,budyń, proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Jedną połowę posmarować dżemem. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody i pozostawić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tort Szwardzwaldzki 425

biszkoptowy 1/2 szklanki śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru kilka wiśni kandyzowanych lub malin Przygotować biszkopt. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę i kakao, sodę, przesiać, odłożyć. Piekarnik nagrzać do 165 st. (bez termoobiegu). Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się żadne żółtko. Białka ubić na sztywno, po koniec(...)drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min (do suchego patyczka). Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około 60 cm, ponownie wstawić

moj przepis na
Ciasto pomarańczowe 337

mnie zajęło to ok. 20 minut, w tym czasie można już zacząć przygotowywać ciasto. Odstawiamy do przestudzenia. Margarynę i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy na gęstą, błyszczącą pianę z połową ilości cukru. Piana powinna wyglądać jak na bezę – ma być sztywna, a kiedy rozetrzemy odrobinę między palcami, nie powinno w niej być(...)być widać małe grudki margaryny, nie należy się tym przejmować. Do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy krótko do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek, należy ją delikatnie wmieszać silikonową szpatułką. Ubita piana sprawia, że ciasto jest puszyste i dobrze napowietrzone, dlatego nie należy go na tym etapie zbyt długo mieszać – jedynie

Ciastkozercy
Ciasto kakaowe z bezą 233

miksując, dodać wodę- ubijać dalej, następnie dodawać po jednym żółtku - miksować do połączenia się piany  z żółtkami. Dodać olej i przesianą, stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie. Piec około 30 minut w 180*C. Pozostawić  do ostygnięcia. Żółtka rozmieszać z cukrem. Dodajemy szklankę mleka i budynie. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostałą szklankę mleka zagotowujemy i dodajemy(...)Krem dzielimy na dwie części,  Biszkopt wykładamy na blaszkę smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkopta i smarujemy pozostałym kremem.  układamy bezy - jeśli są te większe trochę kruszymy w rękach. Posypujemy ciasto. Roztopioną i wystudzoną czekolada i krówką polewamy ciasto. Ciasto chłodzimy

Garnkowe fanaberie
Ciasto kruche z borówkami na puszystej piance 143

łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka i cukier. Ciasto dzielimy na 3 części. 70 % wykładamy na blaszkę ( u mnie okrągła tortownica o średnicy 21 cm.) wcześniej pokrytą papierem do pieczenia. Sam spód zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.  Pozostałe 30 % dzielimy na 2 części. Jedną jasną(...)budyniu śmietankowego bez cukru 0,25 szklanki oleju Białka ubić na puszystą pianę. Dodać cukier dalej ubijając. Następnie wsypać proszek budyniowy. Na koniec dolać olej cały czas mieszając.  OSTATNIA PROSTA Na podpieczony i wystudzony spód wykładamy część borówek, zalewamy pianką i posypujemy resztą borówek. Z zamrażalnika wyjmujemy 2 części ciasta, jasne i ciemne. Ścieramy na tarce o grubym

Mój Smak na Życie
Muffinki czekoladowe z dżemem truskawkowym 233

domowe słodkie pieczenie. Składniki: 1¾ szklanki mąki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao dobrej jakości ½ szklanki cukru 10 g cukru waniliowego, cukru wanilinowego (opakowanie) lub 2 łyżeczki zapachu waniliowego 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka lub wody kilka łyżeczek dżemu truskawkowego Jamar Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Mieszamy(...)misce wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy roztrzepane widelcem jajka oraz resztę składników, czyli olej i mleko/wodę, mieszamy. Jeśli zostaną jakieś grudki, nie przejmuj się, muffinki dzięki temu będą bardziej wilgotniejsze. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, można użyć silikonowych foremek. Nakładamy łyżkę ciasta, trochę dżemu, resztę ciasta do ok. 3/4 wysokości

Zasmakuj Kuchni
Bûche de Noël – rolada biszkoptowa z kremem z mascarpone 178

gospodarzom zapewnić pomyślność. Wraz z wyparciem pieców z domów i zastąpienie ich grzejnikami żeliwnymi, polano zastąpiono świecami a na stole zaczęło pojawiać się ciasto w kształcie polana. Ale wróćmy do samego ciasta. Pod tą piękną nazwą, kryje się nic innego jak rolada biszkoptowa z kremem- zwykle waniliowym, orzechowym, czekoladowym lub kawowym. Ciasto może występować również w wersji ciemnej, z kakao(...)wymiany i spokojnie bez niej można się obejść, zastępując ją kremem. Polecam to ciasto szczególnie w Święta, bo wygląda bardzo oryginalnie na stole. Drukuj Bûche de Noël – Polano Bożonarodzeniowe Czas przygotowania 20 minut/y 12 minut/y 32 minut/y Składniki Ciasto 3 jajka 70g cukru 50g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem 250 g mascarpone

Mieszam w Garnku
Chleb razowy 164

Prosty w przygotowaniu chleb z mąki razowej, przepis idealny  dla laika który pierwszy raz w życiu piecze chleb. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników a smakuje wyśmienicie. składniki na bochenek chleba 80 dag mąki pszennej razowej 20 dag maki pszennej białej 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody 5 dag drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju(...)mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę pszenną białą, olej, sól. Zagniatamy luźne ciasto i wyrabiamy do czasu, aż będzie jednolite i miękkie. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę, po czym wkładamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Nagrzewamy piekarnik do temp 220 st. C i pieczemy chleb około 40 minut

Smakowite Dania
Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe 310

www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe Składniki: 1 szklanka purée z dyni (przepis na purée z dyni na stronie Małej Cukierenki) 2 jajka 160ml oleju 1 szklanka jasnego brązowego cukru 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu po 1/2 łyżeczki zmielonego(...)góra – dół. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, sodę, wymieszać. Dodać przyprawy, wymieszać. 3. Do drugiej miski wbić jajka, dodać olej, cukier, purée z dyni, aromat i wymieszać krótko mikserem. 4. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. 5. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę

Mała Cukierenka
Sernik „puszysty” 3402

lodówki na około 30 min.Piekarnik nagrzać do 170’C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno prostokątnej formy i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec około 10 min.Masa serowa:Żółtka z cukrem ubić, dodać twaróg, budynie, startą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ubić kremówkę, dodać do masy i lekko wymieszać

Oryginalny smak
Rogale świętomarcińskie 423

sposób na trzy części – ale tym razem bez masła. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30-40 minut (masło zastygnie i wytworzą się warstwy ciasta). Po tym czasie ponownie wałkujemy ciasto i składamy. Niech ciasto znów odpocznie 30 minut. Następnie po raz trzeci powtarzamy czynność wałkowania i chłodzenia.Gotowe ciasto dzielimy na cztery części (gdy pracujemy z jedną(...)części ciasta wyszło 10 trójkątów, razem wyszło 40 rogali). Trójkąty smarujemy farszem i zwijamy, zaczynając od dłuższej strony. Formujemy podkowę i układamy na blasze. Rogale powinny wyrastać w ciepłym miejscu ok. 30 minut. Po tym czasie smarujemy je jednym białkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C z termoobiegiem (lub 220°C bez termoobiegu) przez

Poezja smaku
Ciasto skubaniec (pleśniak) 159

szklanki kwąsnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao do jednej części ciasta Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Uformować wałek i podzielić go na pół, a jedną połówkę jeszcze na pół. Mamy w ten sposób 3 części ciasta. Do jednej mniejszej części dodać kakao i  zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić około(...)Ściągnąć z gazu i przestudzić. Beza 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy piana jest już ubita dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Składanie ciasta: Największą część ciasta wykładamy na dno blachy o wymiarach 23x38 cm, a następnie wykładamy śliwki. Ciemne ciasto ścieramy na tarce o grubych

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania