składniki na spód: 100g herbatników kakaowych 30 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy masło i mieszamy. Następnie rozkładamy do 6 szklaneczek. składniki na masę
Domowy Smak Jedzeniaciasta kruchego, pieczemy ok. 15 minut w 190C. KARMELIZOWANE BANANY Z RUMEM: Cukier gotujemy z wodą, redukujemy, delikatnie studzimy, dodajemy rum i pokrojone w plastry banany – mieszamy ok. 1 minuty ( banany nie mogą się rozpaść ) KREM Z PALONĄ BIAŁĄ CZEKOLADĄ: 100 g białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Drugie 100g siekamy w drobną kostkę, układamy na papierze do pieczenia, pieczemy ok. 10-15 minut ( bez mieszania! ) w piekarniku nagrzanym do 180C ( ma być zrumieniona ). Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną roztopioną białą czekoladę, mieszamy na gładki krem. Wrzucamy przestudzoną pieczoną czekoladę mieszamy, chłodzimy. l BEZA WŁOSKA: 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY! ) W tym czasie ubijamy
Ostra na SłodkoDeser z czerstwych muffinek z jagodami to banalnie prosty i mega szybki deser. Jest moim sposobem na wykorzystanie babeczek, które straciły już swoją świeżość i nie
Moja Delicjawrzątku 60 g suszonych pomidorów (jeśli ze słoika to bez zalewy, dobrze odsączonych) 3 papryki (żółta, zielona, czerwona) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka rozmarynu 2 łyżeczki suszonych drożdży 1-2 łyżeczki soli (sprawdźcie, jak słone są pomidory, może nie potrzeba dodawać w ogóle) Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda i pieczemy w piekarniku rozgrzanym(...)zalewamy wrzątkiem. W letniej wodzie rozrabiamy drożdże i dodajemy do mąki wymieszanej z solą i rozmarynem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, twaróg i pomidory razem z wodą, którą zostały zalane. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut i zostawiamy do wyrośnięcia. Po 5 minutach ciasto znowu ugniatamy i przekładamy do formy, w której będzie pieczone. Zostawiamy przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia
Kucharzycapieczenia wymieszać. Jaja zmiksować na puszystą, białą masę. Pod koniec miksowania dodawać powolutku olej, cały czas miksując. Dzięki olejowi ciasto zachowa wilgoć. Zmniejszyć obroty, partami dodawać mąkę i miksować do połączenia składników. Masa nie może opaść. Jeśli masa opadnie to po biszkopcie.... Przelać do tortownicy nasmarowanej margaryną i wstawić na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, bez
Ze smakiem bez glutenumargaryny 8 dag masła Margarynę i masło posiekać z mąką. Dodać cukier puder i żółtka. Zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce przez ok.30 min. Następnie rozwałkować i porcjami wylepić nasmarowane tłuszczem foremki, a na wierz wylać masę z białek. Piec na złoty kolor ok 20 minut w tem. 180C. Po ostudzeniu wyjąć z foremek i polać karmelizowanymi orzechami.Foremki silikonowe(...)masła3 łyżki cukru kryształu3 łyżki mioduMasło, miód i cukier roztopić, dodać orzechy i smażyć na wolnym ogniu do czasu zgęstnienia masy. Gotowy karmel delikatnie nakładać na wysuszoną bezę upieczonej babeczki. źródło,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkakula mozarelli (najlepiej bez zalewy) świeża bazylia ser grana padano roszponka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę orkiszową należy przesiać na stolnicę, dodać mąkę graham, posiekane masło oraz sól i szybko połączyć wszystkie skłądniki w "okruchy". Jajko rozstrzepać razem z mlekiem/wodą. Po środku ciasta zrobić dołek, wlać do niego jajka z mlekiem i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć(...)oraz kozieradkę. Zalać oliwą i dokładnie wymieszać. Pomidory i mozarellę pokroić w cienkie plastry. Cebulkę pokroić w piórka lub pół talarki. Po 30 min wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia. Ciasto razem z papierem przenosimy na blaszkę do pieczenia. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy sos, pozostawiając marginec około 5-7 cm. Na sosie układamy
DefinicjaSmakukisielu cytrynowego bez cukru Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy dalej. Do masy dodajemy przesianą mąkę oraz kisiel. Mieszamy delikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie przekładamy ciasto. Pieczemy
Mam apetyt na ...niebieska posypka bezy Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec(...)kilka godzin do zastygnięcia. Zimną kremówkę ubić na puch z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Udekorować boki tortu, zrobić szprycą rozetki. Na torcie ułożyć opłatek i udekorować cukierkami, bezami i śnieżynkami. Rada: Opłatek położyć na torcie przynajmniej na ok 2 godz przed podaniem. Ja robiłam zdjęcia zaraz po udekorowaniu i widać, że opłatek jest jeszcze lekko pomarszczony
Smakołyki Asiżeby wyrobić limit roczny, piekę pizzę po urlopie z dodatkiem grzybów zebranych jesienią, grzybów mrożonych lub pieczarek. Składniki : Ciasto ok. 40 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej ok. 200 ml ciepłej wody łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano Dodatki słoik gotowego sosu pomidorowego 5-6 pieczarek (same kapelusze, bez ogonów) pół cebuli(...)oliwy. Wyrobić ciasto, polać je resztą oliwy, lekko ponownie wyrobić i uformować w kulę. Odstawić przykryte ściereczką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). W czasie wyrastania ciasta zagotować sos pomidorowy. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Mozzarellę pokroić w plastry. Pieczarki pokroić w talarki. Stolnicę posypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Uformować
Weekendy w domu i ogrodziestopionego masła 100 ml mleka -u mnie bez laktozy 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki Imbiru proszek 100g posiekanych orzechów Lukier 2 łyżki masła 1 łyżka jogurtu 1 łyżka capuccino ,lub kakao wanilia do smaku opcjonalnie 1 szklanka cukru pudru Piec nagrzać do temperatury 200 ° C .Posiekać orzechy ,zetrzeć marchewkę .Ubić(...)proszkiem do pieczenia i posiekane orzechy. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać marchew, cynamon i imbir. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 40-60 minut. Niższa forma szybciej,wyższa dłużej,generalnie do suchego patyczka lukier, w misce wymieszać cukier puder z masłem ,capuccino i jogurtem na jednolita paste. Rozprowadzić na schłodzone ciasto
w mojej kuchnicukru pudru, a do samego ciasta dodałabym zdecydowanie mniej mąki, by nie było ono tak kruche i sypkie jak na kruszonkę alee.... powiedziałam sobie NIE! Nic nie zmieniam, ma smakować tak jak za tamtych czasów wbrew wszystkim i wszystkiemu ;). No i są! Proste czekoladowe ciasteczka, czyli wspomnienie moich początków z wypiekami! Zachęcam Was do pieczenia ze swoimi dziećmi(...)odłożyć mikser i użyć swoich silnych rączek. Zagnieść ciasto w jednolitą kulę (gdyby mocno się kruszyło, można dodać 1-2 łyżki mleka). I teraz dwie możliwości: 1) Z ciasta uformować wałek, owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażalniku przez 30 minut. Następnie pokroić na plasterki o grubości 4-5 mm. 2) Ciasto od razu rozwałkować nie za cienko- na grubość
Nastoletnie Wypiekaniemiędzyczasie przygotuję coś, co będzie rzeczonego swetra w tle wymagać...? Włożyłam więc inny; też jasny, ciepły i mięciutki. Prawie idealny... Z Mirabelką umówiłam się na wspólne dyniowe pieczenie na słodko. Ciasto w lodówce akurat miałam, więc stwierdziłam, że musi to być coś małego, niezobowiązującego. Kupiłam dynię (moją ulubioną, ogniście pomarańczową Hokkaido) i zabrałam się do rzeczy. Muffinki(...)Dodać startą dynię, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do ich połączenia. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do każde nakładać 1 łyżkę ciasta, naspnie wkładać po pół śliwki. Przykryć pozostałym ciastem, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! I tak, to dopiero mój pierwszy przepis z dynią w tym roku
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy(...)Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Im dłużej się chłodzi to tym lepiej będzie się kroiło. 5. Podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto kroimy, posypujemy z wierzchu czekoladą i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około
Izabelawkuchniduchu w chwilach wątpliwości, których mam coraz więcej. Więc ten wakacyjno-przedmaturalny czas pełen wątpliwości i dylematów próbuję sobie jakoś umilić piekąc przepyszne ciasto (a może torcik?) z dodatkiem ulubionych ciasteczek Oreo . Właściwie piekę je z okazji Dnia Ojca , więc każdy z domowników degustuje mój nowy pomysł na sernik-niesernik. I Was też zachęcam do spróbowania(...)miksując ją z pozostałymi składnikami. Pod koniec wsypać odrobinę płatków jaglanych i mąki do zagęszczenia masy. Piekarnik ustawić na 180 stopni C. Przygotowane wcześniej ciasto na spód wyjąć z lodówki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ewentualnie odrobinę natłuścić i oprószyć płatkami jaglanymi. Wylepić dno przygotowanym wcześniej ciastem na spód, wyrównać i ponakłuwać widelcem. Podpiekać przez ok. 10-15 minut
Kuchnia Ellie