daktylom, rewelacyjne ciasto fit. Moje dzieci zajadały się ze smakiem, nawet mąż stwierdził, że "może być" :) Polecam wszystkim alergikom oraz osobom na diecie. 1 puszka czerwonej fasoli 2 banany 4 żółtka 0,5 szklanki daktyli 2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę wyjąć z puszki i porządnie opłukać. Daktyle zalać(...)małą ilością wrzątku i pozostawić do ostygnięcia. Do miski wrzucić połamane na kawałki banany, osączoną fasolę, żółtka, kakao, olej (kokosowy lub rzepakowy), namoczone daktyle (razem z wodą) i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie zblendować. Wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w 180 stopniach. * brownie z fasoli najlepiej piec w niewielkich keksówkach, np takich
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieciekawego koloru i aromatu ! Ciasto bazowe mogą wykonać również osoby na diecie wegańskiej, wystarczy nadzienie zastąpić np. dżemem ( najlepiej własnej roboty ! ). Jako dodatek podałam propozycję szybkiego twarożku z bananem, który wspaniale łączy się z kakaowym smakiem naleśników. Warto wypróbować ten przepis i zaskoczyć domowników i przyjaciół ! SKŁADNIKI : 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka ( ja dałam roślinne(...)orzechowe) 1/2 szkl. wody szczypta soli 1 łyżka oleju ( może być kokosowy, rzepakowy itp. ) 1 łyżka ciemnego kakao NADZIENIE : 1 kostka chudego twarogu 1 bardzo dojrzały banan 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę o konsystencji śmietany ( nie może być za gęste, bo naleśniki wyjdą grube i zapychające ), ciasto powinno być
Marcepanowa kuchniaUwielbiam te babeczki ;) robi się je szybko i są naprawdę pyszne,pulchne i bardzo słodkie :). Składniki (wychodzi 8 szt.babeczek o średnicy ok.6cm) 1 dojrzały banan 120g suszonych daktyli 100g mąki gryczanej 80g miękkiego masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min.Następnie odcedzamy na sitku(...)studzimy.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia .Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i krótko miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Ja robiłam to stopniowo:najpierw zblendowałam daktyle z bananem potem wsypywałam mąkę z proszkiem do pieczenia i miękkie masło. Napełniamy ciastem muffinkowe foremki niemal po brzegi :).Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.20-25 min.Wyjmujemy muffinki z piekarnika czekamy
Mała w garnku mieszawystarczy wymieszać ze sobą składniki. Pięknie pachną, są smaczne, pożywne, na jednym nie można poprzestać. Do ciastek możemy dodać ulubionych bakalii, ja dodałam żurawinę. Bardzo polecam SKŁADNIKI 7 dojrzałych bananów 300g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych) 100g rodzynek lub żurawiny WYKONANIE Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem aby namokły (nie mogą pływać) Banany obieramy,przekładamy
Mała w garnku mieszajaglanej i owoców. Dodatkowo smaku nadaje suszony berberys, który ma przyjemny kwaskowaty i orzeźwiający smak. 50 g kaszy jaglanej ¾ szklanki mleka 3 łyżeczki berberysa suszonego Helio Natura 1 banan 1 jabłko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Szczypta kardamonu ¼ szklanki wody Kaszę jaglana płuczemy kilka razy w zimnej wodzie (na sitku). Następnie przelewamy wrzątkiem aby pozbyć się goryczki(...)garnka wlewamy mleko, wsypujemy kaszę oraz łyżeczkę berberysa. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko. Kaszę miksujemy z bananem na gładki krem. Do osobnego garnka wkładamy obrane i pokrojone na małe kawałki jabłko. Podlewamy wodą, wsypujemy cukier i kardamon, gotujemy do momentu aż woda wyparuje a jabłka będą miękkie. Jeżeli nie rozpadły się podczas gotowania możemy
VioletoweKucharzenielodówki", ale również ze sprzątania półki z ziarnami i bakaliami ;) Składniki: 1 szklanka zmielonych migdałów 0,5 szklanki mąki kokosowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 4 dojrzałe banany 50 g roztopionego masła 0,5 szklanki ksylitolu (może być zwykły cukier, można również pominąć) aromat waniliowy 1 szklanka bakalii i ziaren (u mnie rodzynki,żurawina, daktyle, sezam, kokos) Banany
coolinarnyKopiec Kreta to ciasto znane i chyba lubiane przez wszystkich. Ciasto czekoladowe, krem oraz banany - wszystko połączone tworzy bardzo smaczne ciasto, które by się mogło jeść ciągle. Zazwyczaj kupujemy je gotowe w sklepie, dzisiaj mam dla Was prosty przepis, który możecie wykonać w ciągu dwóch godzin. Składniki: 2 jajka 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 1 szklanka cukru(...)cukrem pudrem. Na sam koniec dodać czekoladę pokrojoną w małą kosteczkę - delikatnie wymieszać. W wystudzonym cieście wydrążamy środek, tak by zostały 2-3cm brzegi oraz cały spód. Obrane banany układamy w wydrążonym cieście. Masę śmietanową wykładamy tak, by tworzyła kopiec a wierzch posypujemy pokruszonym ciastem. Ciasto odstawiamy do lodówki na godzinę
My World by Dagmara Rekrabarbaru obranego i pokrojonego w 1 cm kawałki 200 g cukru (3 łyżki odłóż do dekoracji) 100 g orzechów, mogą być: włoskie, laskowe lub pekan 1 duży banan łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 2-3 łyżki octu może być jabłkowy, ryżowy lub zwykły łyżka cynamonu Przygotowanie: Do mleka dodaj ocet i odstaw na 5-10 minut. Mąkę wymieszaj(...)proszkiem do pieczenia i sodą, po czym z rabarbarem. Orzechy drobno posiekaj o 2/3 dodaj do ciasta. Mleko z octem zbenduj na gładką masę z bananem, cukrem i olejem. Dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj ciasto tylko do połączenia się składników. Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj, posyp resztą cukru, orzechów i cynamonem. Piecz w temp
greenscarfcząstkami świeżych owoców i udekorować kleksem bitej śmietany. Gdy tylko na rynku pojawi się więcej sezonowych smakołyków, na pewno właśnie takie zrobię. Składniki na 12 sztuk: 2 duże banany ½ szklanki płatków jaglanych 1 niepełna szklanka płatków owsianych ½ szklanki płatków jęczmiennych 4 łyżki miodu 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki kokosu(...)Lidl Polska Masło do wysmarowania formy Nadzienie: 1 szklanka mrożonych malin 2 łyżki cukru trzcinowego 250g jogurtu naturalnego Kilka dużych listków mięty 2 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Banany miksujemy z miodem, dodajemy płatki owsiane, jaglane oraz jęczmienne. Żurawinę, rodzynki, orzechy oraz czekoladę drobno siekamy. Pozostawiamy ok ⅓ posiekanej czekolady, a pozostałe składniki wraz z kokosem i pestkami dyni dodajemy
Kuchnia w czekoladziesposób i na śniadanie coraz częściej staram się robić koktajl. Na dzisiaj mam pomysł na dwa smoothie z dodatkiem szpinaku. Koktajl numer jeden: garść szpinaku szklanka jeżyn jeden banan pół szklanki jogurtu naturalnego łyżka miodu łyżeczka nasion chia Koktajl numer dwa: garść szpinaku jeden banan dwa kiwi pół szklanki jogurtu naturalnego łyżeczka nasion chia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki
Delusional Trinenajsmaczniejszy zakalec na świecie :) Lekkości dodaje mu smaczny serek à la mascarpone, przygotowany na bazie nerkowców. Smakuje wyśmienicie! Koniecznie spróbujcie! Składniki (na tortownicę o śr. 22 cm): 1 dojrzały banan 1 szklanka suszonych daktyli (wcześniej namoczonych przez godzinę) 4 większe marchewki (powinniśmy otrzymać 350 g startej marchewki) 5 łyżek oleju kokosowego 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody(...)Łyżkę mielonego siemienia lnianego zalać 3-ma łyżkami wody i odstawić na ok. 2 minuty, aż zgęstnieje. Mąkę wymieszać z cynamonem i sodą. W malakserze lub blenderze zmiksować daktyle, banana, olej kokosowy i siemię lniane. Następnie dodać mąkę i marchew, miksować do połączenia składników. Na koniec dodać łyżkę octu, zamieszać i przełożyć do przygotowanej formy (masa powinna wyjść gęsta). Piec
Domowa Cookierenka Agisobie dosłodzić miodem, jak ktoś lubi. Smoothie bananowo-ananasowe Składniki: 0,5 szt - świeżego ananasa 2 -banany jogurt naturalny - 450 ml Sposób przygotowania: Jogurt naturalny przelać do blendera, dodać obranego i pokrojonego w mniejszą kostkę ananasa. Banany obrać ze skórki, pokroić w plastry, dodać do jogurtu. Wszystko
Kuchnia Danusiwykonane w dwóch wersjach. Jedna wersja - bezglutenowa. Druga wersja - bezglutenowa o obniżonym indeksie glikemicznym. Chociaż powinnam "stosować" wersję drugą to jednak trochę ją psuję słodkimi dodatkami:-) Składniki: 3 przejrzałe banany - najlepiej żeby miały brązową skórkę, wtedy będą zawierały dużo skrobi 4 jaja 4 łyżki oleju 1/2 szkl cukru brązowego - to mój grzeszny dodatek:-) opakowanie cukru waniliowego - jeśli daję cukier brązowy(...)łyżeczki proszku do pieczenia - bezglutenowego 125 g mąki ryżowej lub 200 g jaglanej mąki bezglutenowej 3 duże jabłka 1/2 szkl rodzynek 1/2 szkl suszonych żurawin lub innych suszonych owoców Banany obrać ze skórki i wrzucić do malaksera. Dodać cukier, całe jaja i cukier waniliowy. Całość zmiksować przez około 2-3 minuty do czasu aż uzyskamy gładką, pulchną masę. Potem masę
Ze smakiem bez glutenubrązowego cukru Bakalie: 1 szkl rodzynek, 1/2 szkl suszonych żurawin, 1 szkl płatków migdałowych, 1 szkl posiekanych orzechów włoskich (można innych), 1/2 - 1 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1 dojrzały banan, 1/2 szkl ziaren słonecznika (można ewentu alnie dodać sezamu, wiórków kokosowych lub siekanych suszonych śliwek) Ewentualnie - 2 łyżki miodu na dosłodzenie Mleko zagotować z dwoma łyżkami brązowego cukru(...)przykryć garnek i całość odstawić na jakieś 20 minut. Kasza w tym czasie odparuje się będzie miękka. Po tym czasie ugotowaną kaszę przełożyć do miski, dodać wszystkie bakalie, rozgniecionego banana i miód i zagnieść całość. Powinna powstać w miarę jednolita, gęsta masa. Masę należy wyłożyć na blachę wyłożoną papierem (blacha średniej wielkości). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Ze smakiem bez glutenuminut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, bez termoobiegu. Składniki na jabłka: 1-1,5 kg jabłek - użyłam antonówek 1/2 świeżego ananasa lub mała puszka ananasa 1 dojrzały banan (brązowa skórka) 1/2 - 1 szkl rodzynek 1/2 - 1 szkl brązowego cukru 1-2 łyżeczki cynamonu 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki bezglutenowej bułki tartej Jabłka obrać i zetrzeć(...)jarzynówce. Ananasa pokroić w małe kawałeczki. Banana pokroić w niewielką kostkę. Wrzucić wszystko do miski. Dodać resztę składników i wymieszać wszystko ręką. Mieszanie łyżką może nie dać efektu. Jeśli uży jecie ana nasa z puszki należy dodać mnie cukru - 1/2 szkl powinna wystarczyć . Jeśli w masie jabłkowej wyjdzie dużo soku, należy dodać jeszcze 1-2 łyżki bułki tartej. Dobrze żeby
Ze smakiem bez glutenu