zobaczyłam jak również zakupem kolejnych książek. Już niebawem będę testować przepisy i na pewno podzielę się wszystkim z Wami. A to jadłam : panna cotta pene z bakłażanem kuskus z ziołami tarta z morelami ...i to nie w najbliższej przyszłości zagości na blogu
pieprzny smaczekuwielbia, więc Aga Milutka czekam również na Twoje dane na maila, dla Ciebie nagroda pocieszenia ode mnie, mam nadzieje ze się też przyda :) majka190382@o2.pl Ja podałam je na grillowanym bakłażanie. Naprawdę zasmakuje smakiem, uwielbiam zurawinę, w sezonie zbieramy ją rodzinnie i robię z niej przetwory nigdy jednak nie używałam do marynaty,dzięki temu pomysłowi napewno marynaty na grila bede wzbogacała
Z Majeczką w kuchniKiedy warzyw pod dostatkiem warto przygotować ratatouile ( ratatuj) Coś jak leczo,ale bez mięska i pełne aromatycznych przypraw. Składniki: 2 cukinie 1 bakłażan 1 puszka pomidorów krojonych 1 czerwona cebula 1 papryka sól, pieprz ziołowa Kamis 2 liście laurowe Kamis tymianek suszony Kamis niewielka ilość oleju do podsmażenia Wykonanie: Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej.Bakłażana kroimy wkostkę,dodajemy
Z Majeczką w kuchnipól kg mięsa mielonego 1 szklanka ryżu 3 plastry suszonych pomidorów łyżeczka bazylii ząbek czosnku sól , pieprz sos: bulion warzywny 2,5 l 1 mały słoik sosu ajvar- przetarte bakłażany i papryka- do kupienia gotowy, można też zrobić samemu 3 marchwie Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, dodajemy do mielonego mięsą. Solimy, pieprzymy, dodajemy drobno pokrojone pomidory,przeciśnięty przez
Z Majeczką w kuchnizwyczaj. Wylądowaliśmy, ja i mój A. w Hurghardzie. Hotel był ogromny, pierwsze wrażenie wow! niestety,nazwy nie pamiętam. Tu odkryłam,że grapefruit nie jest wcale taki gorzki, a bakłażana można podać na 1000 sposobów. Desery potwornie słodkie, a darmowe drinki, nie do picia, pewnie dlatego darmowe.Polecam mieć ze sobą swoje, mocniejsze trunki, które uchronią Was przed zemstą faraona, która
Pasje JolkiPamiętacie przepis na quiche z bakłażanem? Jeśli Wam smakuje ta potrawa, dzisiaj przedstawiam wersję ze szpinakiem :) Składniki i wykonanie ciasta znajdziecie pod linkiem: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html Ciasto podpiekamy w temp. 200 stopni ok 10-15minut i przystępujemy do przygotowania nadzienia. Składniki nadzienia: szpinak w liściach (1 opakowanie) 2 papryczki chilli 4 ząbki czosnku ser żółty śmietana duża (400ml
Taste Of My Daypytania - wiem, że leczo i mięso mielone to dość niespotykana kombinacja. Słyszałam ostatnio, że takie "oszukiwane leczo" powinno się nazywać ratatouille, ale skoro nie uświadczysz tu ani cukinii, ani bakłażana, to chyba też zły trop. Ja raczej dzisiejszą propozycję nazwałabym wykorzystywaniem zapasów - w zamrażarce walało mi się mięso mielone wciśnięte tam na dzień przed końcem terminu ważności, z drugiego kąta
Kulinarne zapędy Kokosaprzykleiły ) ...nakladamy farsz i lepimy pierogi... Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju, by pierogi nie przylepiały się do siebie. Moje pierożki podałam z sosem pomidorowym z bakłażanem i parmezanem. Tak po włosku. Smakuja wybornie. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniLeczo , czyli podobno narodową potrawę Węgier, kojarzoną również z francuskim, prowansalskim ratatouille . Moje leczo jest dość zmodyfikowane i przywodzi mi na myśl dzieciństwo :) Składniki (2 porcje): 1 cukinia 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki groszku z marchewką 1 cebula 5 pieczarek zielona fasolka (miałam dosłownie resztki) 4 parówki* 1 x pomidory z puszki 1 łyżka oleju 1 łyżka
Kitchens Alphabetburzliwą historię, miały swoje ciekawe przeznaczenie...ale skończyły u mnie ... Dynie...przypominaja mi Piemont, gdzie urodziła się moja najstarsza córeczka Sara. Piemont to dobre wino, dynie, miody, kasztany,kapucha, bakłażany.. i inne rarytasy. Ciekawy region Włoch, gdzie jesień jest najpiękniejszą porą roku. Chciałabym tam jeszcze kiedyś wrócić, dokładnie w to miejsce, dokładnie do miejscowości Condove,z którym mam fajne
Z Kuchni Do Kuchnipodzielają mój entuzjazm, ale warto po nią siegać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdyż ma właściwości antywirusowe. Dzisiaj w wersji kotletowej... Składniki: 1szkl. kaszy jaglanej ½ czerwonej papryki 1 pomidor, ½ bakłażana lub cukinii 1 por (jasna część), lub 1 cebula natka pietruszki, 1 jajko przyprawy olej do smażenia Wykonanie: Kaszę gotować 10 minut w 2 szklankach osolonej wody. Ostudzić
Anioły w kuchnisięgam po różne pasty zamiast klasycznych dodatków do chleba. Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów na różne chlebowe smarowidła . Szczególnie polecam Wam hummus z południowych Włoch , turecką pastę z bakłażana i dip z buraków za'atarem . Uwielbiam pasty robić, uwielbiam je jeść, ale niestety nie lubię ich fotografować, bo z punktu widzenia fotografa to po prostu bezkształtna masa o często
Chilli Czosnek i Oliwacukinią Makaron z pesto Makaron z rukolą i szpinakiem Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Makaron z tuńczykiem Pappardelle z brokułami Pappardelle ze szpinakiem Penne di pomodoro Penne z bakłażanem Penne z sosem szpinakowym Smażony makaron gryczany Spaghetti bolońskie Spaghetti carbonara Spaghetti carbonara 2 Spaghetti pomodoro Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Świderki z sosem pomidorowym Tagliatelle pomodoro Tagliatelle z sosem
Aga w kuchni